Pécelt a Ráday-család emelte Magyarország egyik vezető kulturális központjává a XVIII. században. Tagjainak művészetpártoló, gyűjtő- és alkotótevékenysége révén magasan kiemelkedett kora megyei nemességéből, grófi rangot szerzett, s nagyjaink közé került.
Igazából nem értékelni akarom a kastélyt, mert most csak kívülről láttam, ez a bejegyzés inkább informális jellegű. Egy szót sem szólnék, ha korábban nem láttam volna belülről, de láttam, de az nem most volt.
Nejem két kollégája itt esküdött egymásnak örök hűséget, és ez még akkor volt, amikor mindenki égre és földre esküdözött, hogy a jövő a domború talpú cipőé, és mindenki elveszti a lábát és gerincét, aki nem ilyent hord, és az emberek hirtelen elkezdtek ilyen íróasztali itatós formájú cipellőkben járni, azért emlékszem rá, mert is ifjú pár is ilyen viccesben volt. És akkor kiélveztük a kastély belsejét, meg azóta is. De most már nem. fogod. A neten az van, hogy végleg bezárt, a kapun meg egy mókás felirat, hogy "látogathatósága" "felfüggesztésre került". Ez pl. nem jelent végleges bezárást, csak azt, hogy most nem látogatható. De ez a most már egy éve tart. Körbejártam, ki van írva az "omlásveszély" sok helyen, és jogosan. Normális állapotban a kastély simán lenne ötös a freskóival, így csak egy semleges hármast kap, mert valamit adni kell. Tehát, ha most mennél oda, akkor csak kívülről szép. Meg szomorú.
Nagyon kedvesek az ott dolgozók. A tárlat vezető hölgynek inni lehet a szavait olyan részletesen meséli el a kastély történetét. Ajánlom mindenkinek aki arra felé jár.
Kihagyhatatlan 2022. július 19.csoporttal járt itt
Pár évvel ezelőtt már jártunk itt, de akkor sajnos nem sikerült a kastély épületébe bejutnunk, így akkor csak kívülről tudtuk megnézni az épületet. Az M0-s úton kb. fél óra alatt elérhető autóval a kastély, a bejárat előtt van parkolási lehetőség. Kizárólag vezetéssel látogatható, amely minden óra .
15 perckor, pontosan indul, kb 50 perc hosszúságú. A felnőtt jegyár 1600 Ft. A tárlatvezetés kitűnő volt, a hölgy bemutatója közérthető, humoros, lelkesítő volt, minden korosztály érdeklődését fel tudta kelteni. Nemcsak a száraz tényeket, történelmi eseményeket ismerhettük meg, hanem szinte áthelyeződtünk a kastély 18-19. századi mindennapjaiba. A két szintes kastély eredeti berendezési tárgyainak többsége megsemmisült, csak a cserépkályhák közül sikerült megmenteni kettőt vagy hármat. Ráday Gedeon értékes könyvtára is fennmaradt, de az nem itt, hanem Budapesten, történetesen a Ráday utcában (Biblia Múzeum) került megőrzésre. Sok híresség megfordult a kastélyban, pl. Kazinczy, Kölcsey, Vörösmarty. A kastély legértékesebb elemei az emeleti díszteremben található fali és mennyezet-freskók, amelyek annak köszönhették megmaradásukat, hogy a II. világháború után kórház működött a kastélyban, és a gondos igazgató törekedett a felbecsülhetetlen értékek megóvására. A kastély több további termében is fennmaradtak a freskók, pl. a könyvtárban és a nappaliban is. Az alsó szinten 18. századi konyhát láthatunk. A kastély felújítása nem fejeződött be, most az ún. Márványistálló renoválása van napirenden, melyhez még anyagi forrásokat gyűjtenek. Az épület sajnos nem járható körbe, a hátsó udvarra sem lehetett kimenni.