A Pilis lábánál, a Kis-és Nagy-Kevély által határolt völgyben magasodik a Teve-Szikla. Ha a megfelelő szögből nézzük ezt a természeti képződményt, és a képzelőerőnket is bekapcsoljuk, akkor pontosan megértjük, hogy miért is erről az állatról nevezték el. Itt található az Egri csillagok forgatásához felépített mű Egri-Vár is.
A környék igen kedvelt kirándulóhely. Minden év szeptemberében itt rendezik meg a hangulatos, hagyományőrző várjátékokat.
Pilisborosjenőn, a Kevély-hegyi levendulamezőknél tettük le az autót, ahol parkolási lehetőséget is kialakítottak, illetve van egy kis játszótér is, innen gyalogosan vágtunk neki a környék felfedezésének. Először a kőfülkénél haladtunk el, majd megérkeztünk a Teve-sziklához, amelyben bizonyos megfelelő oldalról, szögből nézve valóban felismerhető a teve, ha nagyon ráfogjuk.
Itt egyébként egy régi dolomitbánya működött, a bányászat nyomai még fellelhetőek, bár már régóta nem művelik, megfelelő autós itt sem jön el idáig. A közelben halad az országos Kék túra útvonala is. A Teve-sziklára és a vele szemben lévő dombra is fel lehet mászni, jó innen körbenézni. Gyerekekkel is érdekes, nem túl fárasztó program. Ételt-italt, vizet vinni kell, mert itt nincs semmi a közelben, ahogy WC sem (csak a természet). Innen haladtunk tovább az Egri vár másolata fel, amely szintén népszerű kirándulóhely a környéken.
Láttam egy ideje, hogy itt lóg, bejegyzés nélkül, hát gondoltam elnézek arrafelé. . . de tényleg régen jártam erre. Ami fura, mert sokszor az ember távolabbi tájakra ötször sűrűbben jár, mint ide a szomszédba. . . A Teve-szikla fogalma kamaszkori kirándulásokkal függ inkább össze, amikor az ember elindul, hogy tágítsa a saját köreit és egyre messzebb jusson el önállóan.
Meg persze útban az egri vár itt hagyott díszletei felé. Nyilván mindenkiben felmerül, hogy mitől teve ez a teve, de körül kell járni és megtalálni azt a pontot, ahonnan eléggé úgy néz ki a feje és a púpja. Meg bele is lehet mászkálni, ki-ki akkorát mászik rakta, amekkorát csak mer. A környék tele van kisebb-nagyobb barlangokkal, üregekkel. A szikla úgy maradt meg, hogy olyan anyagból van, ami nem pusztul olyan könnyen és gyorsan, mint a környezete. Ajánlott kirándulási célpont Budapest mellett.