Az emlékművet a római katolikus templom előtti parkban találhatjátok. 1926. augusztus 15-én emelték fel a szobrot, melynek készítője sajnos ismeretlen.
Tudja valaki, hogy hogyan néz ki pontosan a főnixmadár? Ok, biológiatanár vagyok, de itt vereséget szenvedtem. Minden ilyen hősies valamin turul szokott szárnyalni, azt sem tudjuk, hogy milyen, elég sokféle variációja van szerte az országban, de ez egy főnix. Ha nem olvastam volna, hogy az, akkor simán keselyű. Valami harctéri maradékeltakarító.
Na jó, de mi más? Talán az volt a koncepció, hogy Magyarországot jól elverték, majd szétszaggatták, de mi aztán, mint a főnix a tűzből feltámadunk, és vijjogva szállunk. Csakhogy ennek a tollasnak nem volt elég, hogy megégett és feltámadott, hanem még egy méretes nyílvessző is áll ki a hátából. Hát ennyi hendikeppel nehéz is feltámadni, nem mondom. Így utólag belegondolva, nem is sikerült. Van még a szegényasszony, aki ott imádkozik a talapzat tövében, talán a madárhoz, Pár évvel ezelőtt felújították ezt az emlékművet is, és Azbej Tristan úr közelebb tolatta pár méterrel a templomhoz ezt az egészet, meg szép beszédet is mondott. Mikor fogjuk már végre feldolgozni a kollektív traumáinkat? Nem hallottam a beszédet, de lehet, hogy benne volt.