Német kitelepítés emlékköve Piliscsaba bemutatkozása
Piliscsaba hajdanán magyar, német - legfőképpen -, valamint szlovák nemzetiségű város volt. 1946. március 29-én a német nemzetiségű lakosokat kitelepítették. Az emlékmű a kitelepítés 60. évfordulójára készült, Bajnok Béla alkotása.
Piliscsabán a Tinnyéról bejövő úttal szemben van egy kis park. Itt van egy kis múzeum is, szociális gondozó, azután itt van az "összeatartozás" emlékműve, meg a szétszakadásé is. Esetünkben 1100 piliscsabai német kitelepítésről szól a krónika, akik évszázadok óta itt dolgoztak, termeltek serényen.
2006-ban készült el a mementó, rajta kis dombormű a vonathoz induló svábokkal, akik kis motyójukkal távoztak, ittmaradt értékeik pedig magyar ebek harmincadjára kerültek. Kétoldalt az oszlopokon az elkövetett bűneinket vádló családnevek olvashatók.