Már korábban is szerették volna a helyiek, ha lett volna egy ilyen országzászlós emlékművük, de az erre a célra 1934-ben összejött pénzt végül a Délvidékről kiutasított magyarok megsegítésére fordították. Most 2020-ben megint nekiálltak, megvalósították. De most tengersok pénz van erre országosan.
Az összetartozás emlékműve éppen a Tinnye felől bejövő úttal áll szemben, a faluház mellett. Kis lépcsős talapzat van, és egy kör alakú lyukban kezek nyúlnak egymás felé, pontosan hét, a település hét részét is szimbolizálják. Végül is. . . tulajdonképen szuperjó lenne, ha minden településen lenne mindenkit elfogadó, egymás felé nyúló kéz vagy ennek szimbóluma, de nem is tudom, hogy jelenleg van-e még másik ilyen intoleráns ország is a környékünkön, amelyiknek egyik fele ilyen feneketlen módon gyűlöli a másikat. Egyszer vége lehetne már ennek. . .