Az emlékművet az 1689-ben betelepített svábok emlékére állították 2015. augusztus 15-én. A szobor család XVII-XVIII. századi jegyeket visel, Szinvai Pál és Meszlényi Molnár János alkotása.
1689-ben érkezhetett meg az első négy sváb család az akkor még puszta földként létező Pilisvörösvárra, pontosabban a helyére, amit aztán szorgos munkával várossá emeltek az idők során. A honfoglaló család a kornak megfelelő ruházatban látható, a kevéske motyóval, amivel valaha a semmiből kezdő emberek újrakezdtek, talpra álltak, és gyarapodtak valamennyiünk örömére.