Az emlékmű a Kossuth és Mártírok utca sarkán található, a vasútállomás közelében, mert Pincehelyen 1944-ben gettót létesítettek, itt gyűjtötték össze a környék településeiről az embereket. Maga az emlékmű durván faragott kőtalapzaton áll, rajta krómacélból készült, lángot idéző alkotás.
Egy darabig keresgéltem az állomás környékén, azután megtaláltam, nem igazán a Szent László téren van, inkább a főút mellett. Mióta GPS van, bizonyos szempontból kényelmesebb, könnyebben elérhető lett a világ, más szempontokból meg bonyolultabb. A fejemből már régen hiányzik a biológiai térkép, a tájékozódás képessége és ez nagy veszteség.
Ennek az emlékműnek az alternatív neve megbékélés, az ártatlanul meghurcoltak emlékére. . . nem feltétlenül holokauszt, bár valószínű arra is gondolt a művész. Újabban gulágos, kulákos, málenkij robotos emlékműveink is vannak, aztán vagy együtt emelünk szót mindenkiért, vagy külön-külön. Ez egy krómacél alkotás, nagyon szellemes ötlet, hogy a lángok közötti űr adja ki az áldozat alakját. Az, hogy a teteje valami Szűz Mária-féle valami kisded-szerű szimbólummal, kissé ellentmond a holokauszt ábrázolásnak. A környező településekről ide szedték össze az embereket Pincehelyen és itt volt akkor a gettó,. ez meg inkább erre az eseményre utal. Bár. . . bárkiket szállítottak el bárhová, általában vonattal tették mindig.