2022. július 22.a párjával járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Budapesttől tényleg könnyen megközelíthető autóval és tömegközlekedéssel is. Mi az előbbit választottuk, és egy szűkebb mellékutcában tettük le az autót, a kápolnához felvezető lépcső aljánál. Kialakított parkoló nincs, vagy legalábbis mi nem tudtunk róla, ezért érdemes azzal kalkulálni, hogy az embernek időbe telik megtalálni azt a helyet, ahol az autóját leteheti.
Nekünk szerencsénk volt, találtunk. Egy hosszú és meredek lépcső visz fel a Kőhegyi-kápolnához. Arra számítottunk, hogy hétvége lévén ezren döntenek majd úgy, hogy ide jönnek kimozdulni, de nem. Alig voltak néhányan. A kápolnától a kilátás gyönyörű, maga a Kő-hegy is klassz hely. Mondjuk úgy, hogy nem túl dús a növényzet, dehát ezért is hívják Kopároknak, és ennek a kavicsos, sziklás vidéknek is megvan a bája. Nekem legalábbis tetszik. Mindenki vigyen magával fényképezőgépet! Vagy legyen feltöltve a telefon, mert itt tényleg van mint fotózni és megörökíteni. Ajánlom azoknak, akik egy rövidebb és könnyebb kiránduláshoz keresnek helyszínt, gyerekekkel is körbejárható, de a környező hegyeken, a budaörsi Kopárokon hosszabban is el lehet túrázgatni akár. Egyszóval: mindenkinek ajánlom.
2022. július 1.a párjával járt itt 55 A Somló-hegyen nem nyüzsögnek a turisták. Méltatlanul alulértékelt úti cél, de nekünk évek óta az egyik (ha nem 'a') kedvenc kirándulóhelyünk. Talán pont azért, mert csendes, békés, nyugodt. Pedig az 1900-as első felében (ha jól tudom) ez volt a legnépszerűbb turisztikai desztináció az országban.
Remek éttermek, köztük az ország egyik legjobbja, a Kreinbacher Bistro, egyre több szálláshely, kirándulási lehetőségek, és persze borospincék, borteraszok mindenfelé.
2022. június 30.a párjával járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Azóta szerettem volna elmenni ide, amióta olvastam a helyről itt egy budapesti borbár ajánlóban. Kép alapján nagyobbra tippeltem a helyet, de egyáltalán nem hátrány, hogy kisebb, mint amire számítottam, számomra ettől lett otthonos. Borbár és borbolt egyszerre.
Elsősorban a hazai borászatok tételeit lehet kóstolni, és ami nekem különösen tetszett, hogy több olyan névvel is találkoztam a borlapon, akikkel eddig nem igazán, így értek kifejezetten kellemes meglepetések is. Ilyen volt a Torma Albatross Hárslevelű. Ez a bor annyira különleges és finom volt, hogy vittünk is haza belőle egy palackkal. A belső tér nagyon szép, látszik, hogy a tervezésnél minden részletre figyeltek. Klimatizált a bár, úgyhogy a legnagyobb melegben is kényelmesen lehet bent kóstolni, de az utcán van terasz is, ha valaki inkább arra vágyik. Kint is, illetve a belső térben is vannak nagy plüss macik. Az egyik, egyébként nagyon kedves felszolgálótól megtudtuk a macik egyszerre kedves és szomorú történetét: a járvány miatt nem volt vendégük, ezért az üres asztalokhoz a plüssöket ültették, így annyira mégsem volt üres a hely. Egyébként nevük is van, a négyből kettőt sikerült megjegyeznem (szerintem legalábbis): Lucy és Brandon. A borok mellett vannak párlatok (aperol, unicum, pálinka, brandy rum, whiskey), kézműves sörök, alkoholmentes frissítők, illetve borkorcsolyák, nassolnivalók, krémek és négyféle tál is. Én a tokaji mangalica tepertőkrémet választottam, toast és csemegeuborka is járt mellé, teljesen rendben volt, ahogy a füstölt lazac tálban sem volt hiba, minden nagyon finom volt. Biztosan visszamegyünk még, sok izgalmasnak tűnő bort meg kell még kóstolnunk!
2022. június 28.barátokkal járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Sok mindent tud ez a hely egyszerre. Például szombaton és vasárnap délelőtt termelői piac (is). Pékség. Remek reggelizőhely. Saját cukrászatuk van. Nyáron fagyizhatsz. Ebédhez vagy vacsorához (vagy csak úgy) válogathatsz az itallapról a borok, sörök, limonádék közül. Ó, és ez még nem minden, a delit majdnem kifelejtettem.
Szóval termelői-, illetve francia sajtokat, tejtermékeket, italokat vásárolhatsz reggeltől estig. Vannak izgalmas ételek az étlapon (ami egyébként szezononként változik, legalábbis a fogások egy része biztosan), valamiért mégis a rántott tanyasi csirkemell mellett döntöttem. Kifejezetten finom, ahogy a hozzá adott burgonyasaláta is. Borzasztóan jó hangulata van a helynek kívül-belül, olyan érzése van az embernek, mintha nem is Budapesten ücsörögne a limonádéja fölött, hanem valahol vidéken, mondjuk a Balaton-felvidéken. Abszolút ajánlom!
Érdekes
2022. június 22.a párjával járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A hegy aljáról is jól kivehető messziről is a kereszt, mindig érdekelt, hogy mi az. Ha már úgyis felsétáltunk a kilátóhoz (ami épp zárva volt), egyértelmű volt, hogy megnézzük, hiszen van a közelében. A 15-16 méteres építmény mellett egy Szent István szobrot is állítottak. Tulajdonképpen érdemes megnézni.
2022. június 21.a párjával járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Nevét a Galaxis útikalauz stopposoknak című regényből, illetve filmből ismert ikonikus 42-es számról kapta. A történet szerint a tudósok megkérdezik a a szuper számítógépüket - "Bölcs elmét" - az élet értelméről, aki hét és fél millió év alatt kiszámolja és megmondja a választ, ami nem más, mint: 42.
Az étterem elegáns, szép, de mégsem rideg, hanem komfortos helyet sikerült kialakítani. Van egy külső fedett terasz, illetve a belső tér. A kettőnek más-más hangulata van, mi a belső térben vacsoráztunk, ami annyira jól sikerült, hogy másnap visszamentünk ebédelni is egyet. A konyhát Barna Ádám séf viszi, akinbek a neve a St. Andrea Restaurant-ból ismerős lehet. Beneveztünk egy degusztációs menüre, az ételek pedig nem is okoztak csalódást. Az ételek nagyon kreatívak voltak, maradandó volt a tengeri sügér, a "Füst és jég" (füstölt tokhal, sepia, újhagyma, joghurt), a töltött káposzta, na és persze a végén "Az élet, a világmindenség, meg minden. . . " névre keresztelt desszert, ami az egész étteremben és az étlapon egyedül utalt vissza az étterem nevét adó galaktikus témához. Az italokkal kicsit mellényúltunk. Kétféle italsor kérhető az ételek mellé (de anélkül is végig lehet enni a kóstolómenüt természetesen), az egyikben az európai borokat, a másik pedig különböző italokat lehet kóstolni a világ minden tájáról. Mi az utóbbit választottuk, amiben a borok mellett volt egyébként koktél és szaké is. Izgalmas volt, ez kétségtelen, a probléma nem is ezzel volt, inkább azzal, hogy minden étel mellé társult 1 ital, ami egy 7 tételes menüsornál kicsit sok, és felesleges is. Ebédre könnyebb ételeket választottunk, mindegyik fantasztikus volt. Mindenkinek ajánlom!
Azt hiszem, erre mondják, hogy nem a cél a fontos, hanem az odavezető út. Nem a vár felől közelítettük meg a kilátót, hanem Somlóvásárhely irányából. Izmosabb túra volt, időnként elég kemény emelkedőkkel - legalábbis nekünk, akik nem edzett túrázók.
Maga az épület kívülről nem ad maradandót, a toronyba felmászva biztos izgalmasabb - de sajnos zárva volt, így sosem tudtuk meg, milyen a kilátás. A kiírás szerint egy telefonszámon lehet előre egyeztetni egyébként a kilátó látogatásról. Mármint a kilátó ajtajára kihelyezett kiírás szerint. Vagyis, amikor már ott állsz, hogy szeretnél felmenni. Nehezen hiszem el, hogy valaki 5 perc alatt odarohanna ajtót nyitni, de lehet, hogy tévedek, ezt nem próbáltuk ki. A lényeg, hogy ettől függetlenül kellemes kirándulás a megközelítése, a Szent István-emlékmű is a kilátó mellett van, amit szintén érdemes megnézni.
2022. június 17.családjával járt itt 55A Szent Mihály-templom kertjében találhlató a Szent Jakab kápolna, ami Sopron egyik legrégebbi középkori épülete. Érdemes körbesétálni, mert nem csak az épület, de a környezete is gyönyörű.
2022. június 17.családjával járt itt 55 Azt hiszem, mondhatjuk, hogy egyedülálló látnivaló a kőfejtő. Az elmúlt évtizedben sikerült a fejlesztésekkel olyan helyszínné varázsolni, ami nem csak látványos, de érdekesen informatív is. Köszönhető ez egyrészt a tanösvénynek, ahol például 2 kilátópontról lehet nézelődni a Fertő-tó és Sopron irányába a környékben, ráadásul útközben nem csak sima ismeretető-, de QR kóddal ellátott táblák is vannak.
Ott van még a témaparknak, ahol sokmindent megtudhatunk a mészkőbarlang kialakulásáról, illetve a témapark után bejárhatjuk a kőfejtő többi részét, és bekukkanthatunk a híres barlangszínházba is. A témaparkban nem csak olyan kiállított tárgyakat találunk, mint az óriáscápa állakpocs, hanem minden órában félkor és egészkor egy tizenpárperces filmet is megnézhetünk, amiből rengeteget megtudhatunk arról, hogy hogyan alakult ki a mészkőbarlang, mikor kezdték fejteni a követ, vagy hogy a környékbeli városokban és településeken melyik épületeknél használták fel építőanyagként. Néhány szárazabb infó: a belépő 1800 Ft felnőttek részére, a bejárat előtt van parkoló, illetve egy nagyobb büfé, a létesítményen belül pedig több mosdó is található. Számomra egy élmény volt, úgyhogy mindenkinek csak ajánlani tudom.
Érdekes
2022. június 16.családjával járt itt 45Nem maradt sok látnivaló az amfiteátrumból sajnos, de ha az ember a Bécsi-dombon sétálgat, érdemes útba ejteni és közelebbről megnézni.