Érdekes
2023. november 20.a párjával járt itt 45A szabadtéri színpadra néző Esterházy nyári lak az Angolkert közepén áll. Az épülettől induló útvonalak miatt úgy tűnik, talán egy csillagsétány közepére tervezték. Sajnos belülről nem tudtuk megnézni, mert zárva volt.
Érdekes
2023. november 20.a párjával járt itt 45Az Öreg-tó partján, közel a Keresztelő Szent János szoborhoz, a vár és az Esterházy-kastély között kb. félúton bújuk meg a kút, amiből akár inni is lehet.
2023. november 20.a párjával járt itt 55Tata egyik jelképéve vált, gyakorlatilag elkerülhetetlen látnivalója a városnak. A kis szigetecskén álló szoborról gyönyörű képeket lehet készíteni, köszönhetően a platánfa behajló ágainak és a szobor mögött fekvő tatai Öreg-tónak.
2023. szeptember 20.a párjával járt itt 55A villányi pincesor, ellentétben pl. a palkonyaival vagy a villánykövesdivel, egymás mellé épült présházakból áll, amik a főutcán sorakoznak. Egy-két kivételtől eltekintve a présházakból vendéglátóhelyek, borozók és borbárok lettek. Jellemzően a borászok saját borait lehet kóstolni, mellé pedig házias falatokat és ételeket kínálnak.
2023. szeptember 20.a párjával járt itt 55 A villányi pincesoron sétálva megéheztünk, és szívesen ettünk volna valami házias fogást. A párom a brassóira szavazott, én megörültem a zsíros kenyérnek. A borlapon kiszúrtuk az Adél névre keresztelt cuvéet (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah házasítás), azt kóstoltuk csak meg, mert utána mentünk tovább egy másik helyre kóstolni.
A kiszolgálás végtelenül kedves, az ételek pedig finomak voltak. A bor is nagyszerű volt, el is hoztunk egy üveggel. Megéri betérni hozzájuk.
Érdekes
2023. szeptember 20.a párjával járt itt 45Nem olyan látványos, mint pl. az Ördögárok-dűlő, de mégiscsak az egyik legkiemelkedőbb dűlő Villányban. A Szársomlyó-hegy déli oldalán terül el, gyakorlatilag a Szoborpark mellett/alatt, onnan 2 perc alatt elérhető, de a dűlő mellett halad egy bringaút is, így akár kétkeréken is megközelíthető.
2023. szeptember 20.a párjával járt itt 55 Évente többször eljövünk ide, általában tematikus vacsoraestekre, de a szeptember más. Számunkra az ősz első hónapja évek óta Pécsről és Villányról szól, és ilyenkor főleg gasztrotúrát tartunk (meg persze kirándulunk is). A Morzsába mindig eljövünk. Ez alkalommal is izgalmas volt minden fogás.
Mivel az étlapon kisebb, kóstolóadagokból lehet választani, ezért egy étkezésnél több fogást is ki lehet próbálni. Én ezt a megoldást nagyon szeretem. Így sikerült megkóstolni: paradicsomsaláta, wagyu tatár, finocchiona, roastbeef, bab mángolddal és mogyoróval, ponty krumplisalátával és kaporral, illetve a káposztás tészta. Minden falat egy élmény volt! Másnap itt is bruncholtunk, ugyanis újra van náluk reggeli. A sajtos-sonkás melegszendvics óriási kedvenc, de most már a langyos tojássaláta is.
2023. szeptember 20.a párjával járt itt 45 A jó előre lefoglaltunk egy nagyobb apartmant. Becsekkoláskor szembesültünk vele, hogy teljesen másik szobát kaptunk, mint amit kértünk. A reklamációkor elnézést kértek, de nem tudták már biztosítani az előre lefoglalt és egyébként kifizetett saját konyhás két légterű apartmant, helyette maradt a földszinti, utcára néző szoba.
Szerintük a szállásközvetítő oldal hibájából történt, én másra tippelek. Az viszont biztos nem a szállásközvetítő hibája, hogy a szobacseréről bejelentkezéskor sem szóltak. Ez a része nem tetszett, a problémakezelésük viszont rendben volt, egyből felajánlottak ott helyben egy üveg pezsgőt. 1 éjszakára töltöttünk ott, emiatt ez így rendben volt. A személyzet nagyon kedves és segítőkész, a szálloda elhelyezkedése tökéletes. A szoba kényelmesen tágas volt, talán az egyetlen furcsaság az apartmanon belüli 2 üvegajtó volt: egy a fürdőszobai, ez még oké is, a másik az előtér és a hálószoba közötti. Teljesen átlátszó üveg. Nem túl praktikus, éjszaka/hajnalban félálomban simán neki lehet menni. A parkoló az épület belső udvarán van, teljesen biztonságos. A hotel épület belső tere is nagyon szép. A szolgáltatásokat az idő rövidsége miatt nem próbáltuk ki, őszintén szólva a reggelit sem vettük igénybe, így arról nem tudok mondani semmit, talán legközelebb. . .
2023. szeptember 19.a párjával járt itt 55 Lassan hagyomány, hogy szeptember közepén ellátogatunk Pécsre és Villányba. Ha Villányban járunk, úgy alakítjuk a programot, hogy szombat este mindenképp beleférjen egy Malatinszky borkóstoló a Maghari Borgában is. A kóstolóhely pénteken és szombaton 16:00-22:00 között van nyitva.
Már a borbárhoz vezető út is azt sugallja, hogy a Villány főutáján található pincéktől eltérő helyhez értünk. Ez a hely a borászról szól, ha ide betérsz, beleláthatsz egy kicsit a világába, sőt,a szerencsés vendégek találkozhatnak magával a borásszal is. A dizájn, a zene ugyanolyan kifinomult, amilyenek a borai. A borlapról a Kúria tételeket kóstoltuk, de a borok mellé kísérő falatokat is lehet kérni. Minden évben élmény ide eljönni.
2023. szeptember 19.a párjával járt itt 45 Szinte napra pontosan egy éve voltunk itt utoljára. Azóta az étterem bekerült a Michelin ajánlásos éttermek közé, joggal. Kíváncsiak voltunk, a Michelin-tányér miatt történt-e változás. Nem volt asztalfoglalásunk, ahogy az elmúlt években sem. Ez eddig sosem okozott problémát.
Érkezéskor rákérdeztek, van-e foglalásunk, és amikor bevallottuk, hogy nincs, szinte megdorgált minket a személyzet egyik tagja. Értem én, bekerültek a Michelin Guide-ba, valószínűleg több a vendég, és emiatt változott a policy is, de udvariasabban is fel lehet hívni a figyelmet a foglalás szükségességére, különösen a visszajáró vendégnél. Ez egy picit fura volt, de azért sikerült feldolgoznunk, amíg elfoglaltuk a helyünket. :)
Az étlap szűkösebb lett, illetve megszűnt a korábbi "menüben" rendelési lehetőség is. Nem a kóstolómenüre gondolok, az természetesen van még. Lehet választani 5, illetve 7 fogásos degusztációs menü közül is, de mivel egy viszonylag könnyebb ebédre jöttünk be, á la carte rendeltünk. Őszintén szólva nekem a korábbi étlap jobban tetszett. Választhattunk a tőkehal, kacsamell, mangalicatarja, báránygerinc, vagyu steak, illetve a vargányás ravioli közül (hogy csak a főételeket említsem). Utóbbi mellett döntöttünk mindketten. Finom volt, de nem volt elsöprő. Természetsen a kihagyhatatlan túrógombócot sem maradt el, az továbbra is zseniális, csak kisebb lett az adag. :( Összességében továbbra is nagyszerű étterem, de sajnos most nem adott akkora élményt, mint az elmúlt években.