2024. június 11.a párjával járt itt 55 Évek óta készülünk elmenni Fehérvárcsurgóra, a Károlyi Kastélyban és kertjében megtartott Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokra. Most sikerült, ez volt a mondhatni jubileumi, 20. rendezvény a sorban. És ilyenkor nemcsak a hatalmas virágkínálatból lehet vásárolni vagy a konferencia előadásaiból szemezgetve meghallgatni dolgokat, hanem vezetett túrán a kastély és a hatalmas kert is megtekinthető.
A Károlyi Kastély Magyarország kiemelten védett állami műemlékei közé tartozik, amely egy sajátos vagyonkezelői konstrukció folytán a legjobb kezekben van a Nemzeti Kastélyprogram keretében végrehajtott felújítás után is, hiszen Károlyi-leszármazottak őrzik, védik, de működtetik is gazdag kulturális programkínálatnak helyet adva. Mi is befizettünk egy kastélylátogató túrára, amely során megtudtunk néhány érdekességet a család és az épület közös múltjáról. Olyan gazdag berendezést azonban senki ne várjon itt, amilyet más kastélyokban láthat, a kastélyban nincsenek eredeti bútorok, mivel 1979-ig gyakorlatilag mindent elpusztítottak vagy elvittek. De van itt is sok értékes tárgy és műalkotás, a főúri hangulat itt is megérinti a vendégeket. A látogatócsoportok maximális meghirdetett létszáma 50 fő, ami akár kényelmetlenül sok is lehet, de amikor mi voltunk egy déli indulással, akkor biztosan kevesebben voltunk. Mégis kellemetlen volt, hogy egyéni vendégként néhányunkat egy sajátos intézményi csoporthoz társítottak. Őket külön kellett volna végig vezetni a házon. . . Mindenkinek jobb lett volna. De mi így is élveztük a túrát.
Időpazarlás
2024. június 10.a párjával járt itt 15 Mondhatni, elképesztően ízléstelen ez a valami! Szerintünk. A Székesfehérvár látnivalóit bemutató netes oldalakon előzetesen nem találtunk semmit, nem olvastunk róla, így felkészületlenül ért bennünket a le sem merem írni, mire hasonlító látvány. A körülötte kialakított kis parkban elhelyezett gránittábla szövegéből tudtuk meg, hogy ez a szobrászati alkotás a II.
világháború során elhunyt hősi halottak, polgári áldozatok, antifasiszták és a deportáltak emlékműve. Nem igazán tiszteletteljes emlékműve, teszem hozzá. De a törött harangra, mint főmotívumra még ez sem adott magyarázatot, hiszen a harangokat az I. világháború során rekvirálták el, hogy fegyvereket készítsenek belőlük. Aztán gyorsan rákerestünk a kozterkep. hu oldalon, onnan tudtuk meg, hogy az emlékmű a Nepomuki Szent János templom második világháborúban lezuhant és megsérült harangjának felhasználásával készült. De a kíváncsiság nem hagyott nyugodni, hogy valahogy mégis meg kellene ezt a csúfságot jobban érteni, ezért közelebb menve hozzá kiderült, hogy eredetileg egy kis vizes medence is része a kompozíciónak, ami viszont víztelen, üres. Ezzel hát nem lett érthetőbb. Itt tartottunk az ismerkedéssel déltájban, majd később újra ott jártunk, és éppen ismét besétáltam volna a kis kertecskébe a műhöz, mellesleg óvatosan, a lépőköveken, amikor egy jól megtermett közterület felügyelő férfiú figyelmeztetett, hogy ez tilos, van is ezt mutató, bár nem igazán feltűnő jelzés is kihelyezve. Én ezt a lyukas talpas, szürke táblácskát előzőleg, a szembe tűző napsütésben észre sem vettem! Talán tegyenek ki egy záró láncot, és akkor egyértelmű a tiltás. Amit egyedül én szegtem meg, akaratlanul, más nem is érdeklődött az emlékmű iránt. . .
Érdekes
2024. június 10.a párjával járt itt 45 Impozáns megjelenésű, hatásos elhelyezkedésű ez a magas, karcsú templom, mivel a Kapucinus tér lépcsőzetesen megközelíthető magaslatán áll. Mór egyik jellegzetes épülete. Ahogy a viszonylag keskeny téren felsétál az ember a templom felé, valóban az épület hatása alá kerül, és szerencsére mi az esti mise idején értünk oda, így be is tudtunk menni, hogy megnézzük.
De ez azt is jelentette, hogy csak óvatosan nézhettünk szét a templom főhajójában és a hozzátoldottnak látszó oldalhajóban. Az ismertetők szerint mindhárom oltárképe Johann Norbert Baumgartner bécsi kapucinus festőtől származik. Az oltár mellett az 1848-ban meggyilkolt Lamberg Fülöp Ferenc vörösmárvány emléktáblája áll. A kiterjedt Lamberg család több tagját a templom altemplomában temették el. Ezeket viszont nem tudtuk megnézni. Általában probléma, hogy a templomokban csak a misék előtt, amíg gyülekeznek a résztvevők, lehet körbenézni és fotózni. Vezetett körbejárás csak a nagyobb, híresebb templomokban van. Viszont Móron a templom előtti Kapucinus tér kárpótolja a látogatót, a maga szépségével is, de azért is, mert három szent szobrát is megtekintheti: A templom előtt közvetlenül áll Nepomuki Szent János szobra, a téren pedig Szent Flórián és lejjebb Szent Sebestyén.
Érdekes
2024. június 10.a párjával járt itt 45 Fejér megyei túrázásunk egyik súlypontja az itteni híres kastélyok meglátogatása volt. Elsőként Móron néztük meg a Lamberg-kastélyt a város központjában. Gróf Lamberg Ferenc betelepedett németként lett a város első embere, ő kezdett itt 1762-ben költséges kastélyépítkezésbe, amihez Fellner Jakabot bízta meg a tervezéssel, így a magyar barokk kastélyépítészet kiváló alkotása született meg Móron.
Fontos ezt megjegyezni, Fellner ugyanis a késő barokk építészet egyik legkiválóbb magyarországi mestere volt, az ország számos településén láthatjuk pompás, főként egyházi épületeit. De ez itt egy kastély, amely akkor is látványos képet mutat, ha a mostani főbejárat felől nézzük, pedig mint az épületet bemutató vezetőnktől megtudtuk, eredetileg éppen a másik oldalon, a park felől volt a főbejárat, csak akkor került az úgymond utcai részre, amikor a gróf úgy döntött, nemcsak nyaralóként és vadászkastélyként, hanem állandó lakhelyül használja az épületet a család. Ám azt is látjuk rögvest, hogy bár van igyekezet a kastély jó állapotban tartására, olyan komplett, nemrégiben végrehajtott nagy felújítás itt nem volt, mint azoknál a kastélyoknál, amelyeket a következő napokban láttunk. És hát igaza van Ugor kollégának, meglehetősen különös az a vegyes hasznosítás, amellyel itt találkozunk. Abban viszont a kastélyban bennünket körbevezető hölgynek van igaza, hogy még mindig jobb, hogy nagyrészt könyvtár működik a kastélyban, így legalább kíméletes módon használatban vannak a helyiségek, nem üresen romlik az állapotuk. A Wekerle Sándor emlékére berendezett szobában szívesen nézelődtünk volna hosszabban is, mint amennyit a vezetésre szánt idő engedett, mert nekünk bizony újdonság volt, hogy az ország első polgári származású miniszterelnöke Móron született. De utánaolvastunk, és a legfontosabbakat róla majd a szobrának bemutatásakor leírom. A kastély után a vezető hölgy még megmutatta nekünk a kertben kialakított sváb tájházat. Befejezésül pedig jót sétáltunk a kastély ma már közparkként használt kertjében.
Érdekes
2024. június 9.a párjával járt itt 45 A Blaskovich névről a Kincsem című film nagy sikere után legtöbbünknek a csodaló jut eszébe, Tápiószele Blaskovichai pedig oldalági rokonai Kincsem hajdani tulajdonosának. Ez a kapcsolódás magyarázza, hogy a kúriában most éppen Kincsem jubileumi évet indítottak a csodakanca 150.
születésnapja alkalmából, amelynek fontos elemeként valósult meg Az utolérhetetlen Kincsem" című kiállításuk. Ez azonban jobbára főként szöveges tablókból áll, így nem különösebben köti le a látogatót, aki jellemzően a gazdag gyűjteményes anyagú kúria bejárása után, már kissé eltelve a látottaktól, érkezik ebbe a részbe. Az állandó gyűjteményben azonban van egy-két fantasztikus tárgy, amely Kincsemmel van szoros kapcsolatban. Ilyen mindenekelőtt az Angliában 1878-ban nyert hatalmas, ezüstből készült tiszteletdíja. Jogosan emeli ki itt is a bevezető ismertető, hogy a tápiószelei Blaskovich Múzeum az ország egyetlen, a második világháborút berendezésében is sértetlenül átvészelő kúriamúzeuma. Állandó kiállítása a maga nemében páratlan gazdagságban őrzi a 19. századi magyar köznemesség kultúráját, tárgyi emlékanyagát. Az ottani tárlatvezető elmondása szerint számos szerencsés tényező együtthatása, hogy ez a ház, az itteni gazdag gyűjtemény nem jutott a magyarországi kastélyok jellemző sorsára: Nem rabolták ki, nem dúlták szét. Leginkább annak köszönhető, hogy ma mindent eredeti szépségében csodálhatunk, hogy az intézmény gondos megőrzői, vezetői, halálukig, az 1960-as évekig a Blaskovich-fivérek voltak. György és János tudatos munkával fejlesztették tovább az elődöktől öröklött családi anyagot. Egész életüket annak rendelték alá, hogy családi gyűjteményük együtt, egyben és Tápiószelén maradjon. Sikerült!
Érdekes
2024. június 7.a párjával járt itt 45 Hirtelen meleg napon inkább betévedtem ebbe a templomba, mint tudatosan mentem. Első percben nem is tudtam, hol vagyok, akkora és olyan gazdagon díszített ez a templom, hogy azt hittem, ez a Szent István Székesegyház. Merthogy ott még nem jártunk. De ez sem, az sem támasztotta alá, hogy a főtemplomban lennék, ezért a neten kerestem meg, hol is vagyok.
A hagyomány szerint a templom és a kolostor helyén állt egykor az a királyi palota, melyben I. István fia, Imre herceg született született. Itt voltam hát, a neki szentelt jókora épületben, a Szent Imre-templomban, amelyet a ferencesek építettek a barokk magyarországi fősodrában. Belépve a templomhajóba gazdag barokk berendezésű, helyenként, legfeltűnőbben a szószék esetében, már rokokó stílussal kiegészülve. A falfestések azonban neobarokk alkotások a 20. századból. Így válik érthetővé, hogyan is lehet a szentély mennyezetfestményén a földgömbön Európa térképe, rajta jól kivehetően a Trianon előtti Nagy-Magyarország rajzolata. Nem vagyok nagy kedvelője a túlburjánzó, súlyos templomi barokknak, meg hát a Trianon-téma sem templomba való szerintem, mégis békésen elücsörögtem a hatalmas, üres templomban egy ideig. Annyira, hogy a Szent István Székesegyházba már nem is mentünk el.
Érdekes
2024. június 7.a párjával járt itt 45 Előzőleg semmit nem tudtunk erről a múzeumról, egy fárasztó városnézős nap vége táján felüdülni mentünk be, és azt hittük, saját gyerekkoruk játékaival is találkozni fogunk itt. Jó kis nosztalgiázásban reménykedtünk. Nos, ez egyrészt elmaradt, másrészt mégsem.
A múzeum állandó kiállítása két gyűjteményből jött létre: egy nyilván, és ezt elhisszük, páratlan értékű, Európa-szerte elismert polgári játékgyűjteményből és Réber László grafikai hagyatékából. Két nagyon-nagyon eltérő világ, amelybe a játékok és a híres grafikus rajzai, közismert meseillusztrációi vezetik a látogatót. A Moskovszky-gyűjtemény talán nem is polgári, inkább nagypolgári, kifejezetten jómódú gyermekek, főként kislányok játékaiból, babáiból, babaházaiból ad jókora bemutatót. Őszintén szólva, mi egy idő után már nagyon untuk a sok, ha nem is egyforma, de egymáshoz igen hasonlatos miniatűr gazdagságot, és bevallom, kellemetlen, rossz érzéseket is keltett bennünk a múzeumi tárlatnak ez a része. De ezt inkább hagyjuk. . . Ezek után valóban üdítő felszabadulással merültünk el Réber László rajzainak világában. Önálló rajzok, és az ismert gyerekkönyv-illusztrációk, sőt még az ÉS-ben hajdan megjelent grafikákból is néhány, amit láthatunk. Mindez nagyon stílusosan, a Réber-rajzok bölcs szellemességéhez illő környezetben. Helyreállt a lelki békénk, ez a mi világunk. . . Ezért hát a visszafogott értékelés részünkről, mert az egyik nagyon nem, a másik nagyon igen.
Érdekes
2024. június 7.a párjával járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Tele vannak már az ország közterei semmitmondó, ámde bájolgó zsánerszobrokkal. Lehet szelfizni labdázó kisfiúval, lábat lógázó kislánnyal és még sorolhatnám. Kati néni, a fertályos asszony szobra ugyancsak egy zsánerszobor Székesfehérváron, mégis eltér a többitől, hiszen egy valóságos személy bronzba öntött alakja áll a hangulatos belvárosi utcában.
De mint ilyen, a szobor a felsővárosi fertályosoknak, a régi fehérvári piacon tejet, tejfölt, libafertályt és zöldséget áruló kofaasszonyoknak állít emléket. És elnevezésével is őrzi a múltat, hiszen ki tudja ma már, mit is jelent a fertály. Nem árulnak ma már a Kati nénik négy részre, azaz fertályokra felvágott, saját zsírjában ropogósra sütött kacsát, libát, ami pedig olvasom egy helyütt - egy székesfehérvári helyi ételkülönlegesség (volt? ).
Érdekes
2024. június 5.a párjával járt itt 45 Bóklászik az ember a híres zsámbéki romtemplom körül, és egyszer csak, közel menve a kerítéshez, kívülről megkapja a szemét egy régről ismerős, de régen nem látott kép, a hajdani Szovjetunió hajdan volt címere, még ha jócskán megkopva is. Befejezve a romok megtekintését, ki is mentünk a szomszédos zöld gyepre, hogy közelebbről is szemügyre vegyük a kő oszlopot, rajta a régről maradt címerrel.
Nos, kiderült, hogy valójában egy szovjet hősi emlékművet látunk, tiszteletteljesen felújított állapotban. Igencsak meglepő mindenképpen, de a feliratot olvasva hirtelen nem is tudtuk, hogy akkor miként kell a mai, többszörös politikai fordulat után értékelni a táblára vésett szöveget. Azt hiszem, jobb is, ha ezt mindenki maga értékeli.
2024. június 5.a párjával járt itt 55 A bajnai kastélyban a vidéket jól ismerő vezető vitt végig bennünket, olyannyira végig, hogy búcsúzáskor ebédelő helyet is ajánlott: Zsámbékon a Notte Trattoria Éttermet. Örömmel vettük a javaslatot, mentünk is nyomban a zsámbéki traktára. Igazi vidékies belső udvar a kinti étkező rész, ahol leültünk az egyik kockás abroszos asztalhoz.
Egy citromfácska közelébe. Mert hogy ez egy olasz étterem. Még szinte le sem ültünk, máris jött a kedves, fiatal felszolgálónő, majd ugyanilyen gyorsan hozta 2 dl-es pohárban a csapolt Bitburger sört. Ez a sör csapolva és 2 dl-es pohár! Mindkettő kifejezetten ritkaság. A férjem rendelt az állandó étlapról egy olasz bablevest paradicsomosan, ami nagyon ízlett neki, pedig általában nem rajong a paradicsomos ételekért. Majd a séf ajánlatából mindketten borjúpörköltet kértünk gombás lasagnéval. Nemcsak élvezetes, de tanulságos fogásnak is bizonyult. A borjúpörkölt, ahogy kell, finoman ízletes és könnyű volt. A lasagne önmagában szintén tökéletes produkció, de ez a kettő így együtt nekünk mindenképpen sok volt. A gombás, sajtos tészta elnehezíti a könnyed borjúételt, meg a vendéget is. Nem is sikerült a teljes adagot elfogyasztanunk, sajnáltuk, de jócskán meghagytunk belőle. Mint megtudtuk, a séf új ajánlatai éppen aznaptól voltak a kínálatban, ezért talán még érdemes lenne újratervezni ezt az ételkreációt. Mondjuk a lasagne helyett gombás széles metélttel kipróbálni. De nekünk ez a hely kétségkívül öt pontos!