2023. december 29.a párjával járt itt 35 Az idén is arra készültünk, amit tavaly itt kaptunk az Adventi Kastélynapokon: Csodás miliőben remek ünnepi hangulat, színvonalas programok, kulturált kiszolgálás, igazi rákészülés a karácsonyra, . . . hogy az ünnep teljes legyen. . . , ahogy az idei szlogenjük mondja. Nos, most december 16-17-én nem egészen sikerült ezt adniuk, ezt kapnunk.
Ha már odautazunk, szállodát foglalunk és fizetünk, akkor szeretnénk a kastélyban, amit csak lehet megnézni és a lehető legtöbb programon részt venni. Ezt elővezetve a pénztárosnak, első nap kettőnknek a nyugdíjas kedvezményt beszámítva 11 ezer forintot kellett fizetnünk a kiadott jegyekért. Nem kevés! De ebből az összegből a Schönbrunn kincsei Gödöllőn című időszakos kiállítás megtekintéséért kellett 5400 forintot fizetnünk, ami szintén korkedvezményes ár. Nekünk megérte ez a külön jegyár, mert szeretjük a Sisi-hagyomány gödöllői ápolását, és ezen a kiállításon nagyon szép képeket és érdekes személyes tárgyakat mutatnak be a királynéról. Csakhogy, én nem tudok itt erről képeket bemutatni, ugyanis az időszakos kiállításon tilos volt fotózni! És még valami, ami erősen időszakosnak tűnt: Egyes ifjú jegyszedő, teremőr hölgyek alkalmazása. Mintha csak időszakosan lennének egy gyorstalpaló betanítás után itt foglalkoztatva. Nagyjából két mondatot tudtak az egyéni látogatók eligazítására, főként a mit kell és mit nem szabad csinálni tartalommal. Miközben csoportos turisták kifejezetten rendezetlen hordái vonultak át érdektelen képpel a termeken. . . Például száradt sáros gumicsizmában a szép szőnyegeken. Nem csoda hát, hogy más látogatókkal beszélve úgy láttuk az első nap után, hogy kicsit elprolisodott ez a hely, ez a rendezvény. De nem adtuk fel, mentünk másnap is, hiszen ezért voltunk ott. Ekkor már ugye nem kértünk betekintést az időszakos kiállításra, így csak 5600 forint volt kettőnk kedvezményes belépése. A pénztárnál viszont sikerült úgymond negyedóráig feltartanom a sort. Bár szerintem nem én, hanem mint kiderült az ez ügyben teljességgel rossz szervezés és kommunikáció volt az ok. Szerettünk volna ugyanis részt venni az Ida vagyok, Őfelsége felolvasónője kosztümös tárlatvezetésen. A pénztárosnő visszakérdezett, hogy regisztrálva vagyunk-e, mert erre a programra az szükséges. Erre én is visszakérdeztem, hogy ezt honnan kellett volna tudnunk, mert a kastély hivatalos honlapján nem volt, sőt a helyszínen az aznapi programot aktuálisan hirdető plakáton sincs erre utalás. Csak és kizárólag belépőjegy szükségességét írják! Mások is belefutottak ott ebbe a problémába, sőt az idegesen keménykedő szervezőkkel (lásd újfent: prolisodás! ) folytatott vita közben még az is felmerült, hogy erre a programra nemcsak regisztrálni kell, de talán külön fizetni is. Mi itt feladtuk az egyre kellemetlenebb és értelmetlen huzakodást, felsétáltunk a kastélytermekbe. Ahol egyszer csak belebotlottunk és így belehallgattunk ebbe a kosztümös vezetésbe. Háát, kár volt ezért küzdeni! Rosszul artikuláló, erősen logopédusra utalt hölgy motyogott halkan valamit egy felolvasónő szerepében(! ! ), két méterre tőle sem lehetett érteni, mit. Erről ennyit. . . Mi még megvártuk és meghallgattuk a Díszteremben a Gödöllői Szimfonikus Zenekar szólistáinak nagyszerű karácsonyi kamarakoncertjét, ami nagyjából helyre is billentette a hangulatunkat. És most van egy évünk, hogy megfontoljuk, jövőre is megyünk-e Gödöllőre a Királyi kastély adventi rendezvényére. . .
2023. december 21.a párjával járt itt 25 Adventi kétnapos rendezvényen voltunk a kastélyban, már nem először, mert nagyon szeretjük a helyet és az ilyenkor jellemző ünnepi hangulatot. Most azonban egy-két dolog megzavarta számunkra ezt a jó hangulatot. Az egyik a tapasztalat, amit ebben a kávézóban szereztünk:
Csak ásványvízért mentünk be, mert a több órás nézelődéstől, programoktól megszomjaztunk.
Szívesen le is ültünk volna, de nem tudtuk, mit kell tenni olyankor, ha van több szabad asztal, de mindegyik tele van a vendégek által otthagyott koszos edényekkel, és senki nem jár arra a személyzetből, hogy elvigye azokat. Végül leültünk ahhoz az asztalhoz, amelyen a legkevesebb volt a mosatlan. Megértem én, hogy ilyen nagyrendezvények alkalmával sok a vendég (bár éppen akkor, amikor ott voltunk, majdnem üres volt a kávézó), de ezt lehet előre tudni és rákészülni. Meg hát volna is miből megfizetni az alkalomra felfogadott dolgozókat, hiszen egy 3,3 decis ásványvíz 890 forintba kerül! Gondolom, a kínálat többi eleme sem olcsó, de ezt nem tudtuk meg, mert amikor a rendezvény némi szervezetlensége (erről majd külön írok) miatti felindultságomat egy korty szilvás Unicummal nyugtatgattam volna, kiderült, hogy az nincs, csak a sima. . .
2023. december 19.a párjával járt itt 35 Kívülről, a templom tér felőli főhomlokzata látványos, elegáns, jók az arányai. A belső tér viszont hatalmas, amit csak fokoz, hogy minden díszítés nélküli. Egyedül az orgona jelent látványosságot. A gyülekezet növekedése miatt valamikor az 1800-as évek első felében az épületet a toronnyal szembeni résznél kitágították, ezért is kicsit furcsa az alaprajza.
Ma már viszont túl nagy ez a templom a gyülekezetnek, hiszen amikor most ott voltunk, a vasárnap délelőtti legfontosabb istentiszteleten is csak 40-45 ember volt. És visszanézve egy-két korábbi ilyen közvetítést, azokon is szinte kong az ürességtől a templom.
Kihagyható
2023. december 18.a párjával járt itt 25 Lássuk be, a karácsonyi díszek világa nem kifejezetten a jó ízlés terepe, ilyenkor könnyű giccsbe hajló túlzásokba esni, és még jól is esik ez a kis tobzódás a színekben, fényesen csillogó ez meg azokban. De azért van egy pont, egy mennyiség, egy szint, ahol azt érzi az ember, hogy: Na, ez már túlzás!
Hogy ez már nem teszi széppé az ünnepet! Olyannyira, hogy Gödöllőn a Karácsonyházban nekünk már megülte a gyomrunkat, az ízlésbeli lelkületünket igencsak megfeküdte a karácsonyi dísz-dömping, és annak, mondjuk így: sajátos esztétikája, ami ott van. Körbesétáltunk, kicsit nézelődtünk minden helyiségben, végül vettünk három picurka karácsonyfadíszt az egyszerűbbik fajtából, aztán gyorsan elhagytuk azt a bizonyos terepet. . .
2023. december 18.a párjával járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Többször is voltunk az elmúlt években pár napos kastélyprogramokon Gödöllőn, de ez az étterem kimaradt, elkerültük. Miért is? Mert a neve alapján azt hittük, hagyományos, nehéz magyaros ételeket kínálnak, amit mi nem kifejezetten szeretünk. Ráadásul egy lakótelep házai közé beékelődött pavilonsorban van az étterem.
Most viszont alaposabban felkészültünk, így megnéztük a neten a Kemencés étlapját, és mindjárt kedvünk támadt hozzá. Mentünk is már az első nap késő délután kiéhezve, kicsit át is fázva. És egy bűbájos kis szobácskában találtuk magunkat. Ösztönösen a névadó kemence melletti asztalhoz ültünk le, és a kemence nemcsak nevet adott a helynek, de finom meleget is a vendégeknek, nekünk. Egyértelmű volt hát, hogy itt a helyünk. Olyannyira, hogy másnap is mentünk kemencézni, szerencsénkre ugyanott ülhettünk. Ettünk bélszínlángost, madeirás aszalt szilvával töltött csirkét, és más finomságokat. Van barna sörük is a kínálatban, az Unicum pedig kellően lehűtve érkezett. Ezek pedig nálam külön jó pontokat érdemelnek. Bőven megvan hát az az öt pont a Kemencésnek!
Szinte nem is tudom, hogy az elragadtatott lelkendezésemen túl miként fogalmazzam meg az élményt, amelyet ez a hely tegnap okozott! Itt kerestem olyan helyet, ahol hazafelé útban nem nagy ebédet, de friss szendvicset és hozzá minőségi sört kaphatunk.
És amikor megláttam, hogy Monoron a Fürge Páva a büfé- és cukrászdai kínálaton túl egy fantáziadús design-centrum, valamint egy csodás virágbolt együttese, akkor már kérdés sem volt, hogy ott a helyünk. Szívem szerint még mindig ott ülnék, illetve elvarázsoltan bóklásznék a helyiségekben és fedezném fel sorra a kreatív ötletek csodáit, a nagyszerű virágbolt szépségeit. Közben pedig azon töprengenék, hogy a rendkívül ízletes bodzasör illik-e valamelyik kevésbé édes édességhez vagy csak úgy magában szürcsöljem. Ettünk, ittunk hát, majd nagy nehezen eldöntöttük, mit vegyünk hazahozni a finom édességek közül, és hobbi-virágkötő lelkem mit kapjon a virágboltból. Sajnos nem igazán esik Monor és ez a hely a gyakori útvonalunkba, de majd kitaláljuk, hogy járjunk mégis arra. . .
2023. december 12.a párjával járt itt 45 Kiéhezve jutottunk ide a városjárás és vásárlások után, de nem hiszem, hogy csak ezért ízlett, amit itt ettünk. A páromnak ízlett a Tom Yum leves, és mindketten lelkesen lapátoltuk be a Classic Burma csirkés ételt. Frisssek és jól társítottak voltak az ízek, az összetevők. Minden éppen a szükséges mértékben volt puha vagy ropogós.
A kiszolgálás gyors és jól szervezett, szinte le sem pakoltunk a rendkívül tiszta helyen, máris kinn volt, az étel elkészültét jelzendő, a számunk a kijelzőn. Az étteremlánc más egységeit is keresni fogjuk ezután a városban. Amiért mégsem adok öt pontot a helynek, az a sör irgalmatlan túlárazása. Én valami szemérmetlen eljárásnak tartom, amikor kommersz, szokvány minőségű söröket 3 decis üvegben 990 forintért adnak! Erre terhelnek valamennyit az étel árréséből, hogy az ne tűnjék drágának?
Érdekes
2023. november 29.a párjával járt itt 45 Maga az I. Világháborús hősi emlékmű szokványos kialakítású: egy megsebesült katona és még harcoló társa egy műkő szoborba öntve. A szobor és a többi emlékoszlop elhelyezkedése viszont meglepő, egyben meglepően hatásos: Két út y-alakú elágazásában egy kis háromszög alakú terecskén állnak, hátterükül a régi római katolikus iskola megmaradt épülete szolgál.
És mindehhez még az épület falához szorosan illesztve egy jókora feszület egészíti ki a képet, minden bizonnyal azzal magyarázhatóan, hogy ez az egész a település katolikus temploma előtt található. Pár évvel ezelőtt is jártunk ezen a helyen, de akkor ez itt még nevéhez illően valóban kert képét mutatta, fenyőkkel, bokrokkal. Ezeket mostanára mind kivágták, jól áttekinthető teret alakítottak ki. Ezt a kis teret 1938-ban bekerítették, és elnevezték Hősök kertjének, majd 1939-ben felállították itt az első világháborúban elesett 137 tállyai hősi halott emlékművét, amelyhez újabb emlékoszlopok társultak a későbbi harcokban, háborúkban elhunytak emlékére. Méltó emlékhely ez itt a község fontos pontján, de hogy ők és a többi sokak mennyire voltak annak a nagyháborúnak, majd a következőnek a hősei vagy inkább ártatlan áldozatai, azt döntse el minden idelátogató maga.
2023. november 24.a párjával járt itt 35 Tállya egy 1991-ben/vagy 1992-ben végzett szakértői mérés szerint Európa mértani közepén helyezkedik el. legyen, de ki tudja, honnan számítva, hogyan mérték ezt ki. . . Az igazsághoz hozzátartozik ugyanis, hogy nem ez az egyetlen hely, melyet a kontinens központjának tartanak, ugyanis sokféleképpen lehet mérni, így sokan magukénak vallják ezt a megkülönböztető helyzetértékelést.
Mégis fontos ez a dolog, mert a kedves kis település egyik nevezetessége, az szerintünk túlzás, hogy a legfőbb lenne, ezt a központiságot jelző, sziklatalapzaton álló, négy méter magas főnixmadár. Talapzatával együtt állítólag 8 méter magas a mű. Márpedig ezt a nagy famadarat, a Főnix emlékművet 2000-ben ennek a felemelő mérési eredménynek emlékére, dicsőségére(? ) állította az önkormányzat. A mű az ukrán származású Volodimir Scsur alkotása, vagy általa vezetve készült, aki rendszeres résztvevője a tállyai Közép-európai Művésztelep és Szabadiskolának, itt alkották meg a Főnix-madarat is. Hát kérem, legyen. De nekem egy madár-ábrázolás főként a repülést, a szárnyalást mutassa, adott esetben pedig azt is, hogy a Főnix a feltámadás és az örök élet jelképe, az újjászületés szimbóluma. Ne álldogáljon leszegett szárnyakkal szomorkásan, reá felnéző fiókáival, a jövővel mit sem törődve, lassan korhadozva. . .
2023. november 24.a párjával járt itt 35 Nem értünk mi kicsit sem az ásványokhoz, kövületekhez, de nagyon szeretjük, örömmel nézegetjük őket. Ezért hát a néhány napos Tokaj-vidéki túrázásunk egyik biztos pontjaként terveztük be az Encsy-gyűjtemény megtekintését. Tállyán nem könnyű megtalálni még digitális térképvezérléssel sem dolgokat, olyannyira zegzugosak a keskeny kis utcák.
De amikor ott álltunk aaz Encsy-ház valóban szépen felújított barokk boltíves bejáratánál, tudtuk, jó helyre érkeztünk. Nyomban felhívtuk a kiíráson szereplő egyik telefonszámot, hogy hát itt vagyunk, megnéznénk a gyűjteményt. Készséges hölgy ígérte, és be is tartotta, hogy ebéd után ott lesz és bebocsát bennünket. Benn azonban némiképp meglepődtünk, a szépen felújított utcai homlokzat mögött ugyanis egyszerű kis kamra rejti a különleges gyűjteményt. Az asszonyka pedig nem igen tudott tájékoztatást adni, így csak úgy nézelődtünk a zsúfolt sufniban. Bár mi nem tudjuk megítélni egy ilyen gyűjtemény valós szakmai értékét, azt sem, hogy mennyire vannak a leletek jól elrendezve, csoportosítva, nagyon tetszettek nekünk a környék földtani ritkaságai, kövületei. Láttunk például kővé vált mocsári teknőst, kőzetbe zárt halmaradványokat és még sok más érdekességet. Megtudtuk azonban, hogy éppen azon a hétvégén majd kiállítást tartanak a gyűjteményből, amelyen a gyűjtemény alapítójának fia lesz a vendéglátó. Ezen a rendezvényen hát biztosan több információhoz juthattak a látogatók, de sajnos mi már akkor nem voltunk ott.