Érdekes
2023. október 2.a párjával járt itt 45 Vác püspöki székhely, ehhez méltó katolikus központi térrel, szinte elkülönülő, önálló egyházi-intézményi városrésszel. Ennek is a centrumában a sivár Konstantin tér által nyújtott, hatalmas rálátást élvező monumentális Dóm, a Nagyboldogasszony-székesegyház áll.
Magyarország egyik legnagyobb katedrálisa, 1761 és 1777 között épült klasszicista és késő barokk stílusban. Egészében, tömbös formájában nekem főként a klasszicista jegyek tűnnek fel, és mint ilyet és az ehhez hasonló székesegyházakat: Esztergom, Eger - én nem igazán kedvelem. Bár nagyságukat, hatásosságukat elismerem. A székesegyház tervezéséről Eszterházy Károly döntött abban a rövid időben, míg ő volt a váci püspök 1759-től 1761-ig. De Eszterházyt Egerbe hívták püspöknek, az új váci püspök pedig Migazzi Kristóf lett, Vác nagy egyházi építtetője, akinek kevéssé tetszettek az addig elkészült tervek, ezért a már meglévő alapokra egy akkor modernebbnek számító templomot terveztetett, építtetett. Ezt magasodik most a tér és az emberek fölé. A templom belső tere csodás későbarokk stílussal gyönyörködtet, Maulbertsch-freskókkal ékesítve. olvasom róla, mert megnézni jó ideje és még jó ideig nem lehet a felújítás miatt. Mi idén március elején jártunk ott, akkor sikerült a nyitott ajtón bepillantanunk. Akkor ott azt hallottuk, hogy ez év, vagyis 2023. végére várható a felújítási munkák befejezése. Most a Püspöki Palotában tett látogatáson azt mondták, hogy a Székesegyház várható megnyitása, a jövő Húsvétra való elkészülés is csak a bizakodó remény időpontja. . . (A fotóim többsége 2023 márciusában készült; a két frissebb szeptember végéről való. )
2023. október 2.a párjával járt itt 55 Márciusban, amikor egy hétköznapon Vácott jártunk, nem tudtuk megnézni belülről is a Püspöki Palotát, mert csak szombaton tartanak vezetett látogatást az épületben. Most viszont meg tudtuk szervezni: leszálltunk a Nyugati pályaudvarról Szobra tartó nosztalgiavonatról, és kényelmesen odaértünk a 11 órakor induló sétára.
A részvételi díj szerény, a vezetett látogatás jól szervezett és a vezető hölgy széles körű tájékoztatást ad a csoportban résztvevőknek. De amíg a találkozásra várva sétálgattunk az épület körül, valami ismerősség érzésünk volt, amire nem volt magyarázatunk. A vezetésen tudtuk meg, hogy ez az épület játszotta a rendkívül népszerű Abigél filmsorozatban a Matula iskolát, legalábbis kívülről a homlokzata. A palota dóm felőli oldalán egy kis parkban áll Migazzi püspök impozáns szobra (erről majd külön írok), mivel az épület több váci, katolikus egyházi épület mellett Migazzi Kristóf érsek-püspök városépítő munkájának emblematikus jelképe. A Püspöki Palota a Váci egyházmegye klasszicizáló barokk stílusú műemléképülete, amelyet gróf Migazzi Kristóf püspök 1768-1775 között építtetett. Ezt méltánylandó a főlépcsőn felfelé haladva először a püspököt láthatjuk nagyméretű, teljes alakos festményen. Aztán a hatalmas épület különböző nagyságú és funkciójú helyiségeit végigjárva igazi kincseket láthatunk, ahogyan azt látogatási ajánlójában írja is Marton Zsolt, jelenlegi váci püspök. De itt már kevesebbszer hangzik el Migazzi neve, sokkal inkább egy kései utód, a jelentős pénzt a berendezésbe fektető gróf Csáky Károlyra emlékeznek és emlékeztetnek a tárgyak (főként az általa nagyon szeretett szép antik órák), aki 1900-tól 1919-ben bekövetkezett haláláig volt váci megyéspüspök. Azóta viszont legalábbis nekünk úgy tűnt nem sok történt a berendezés felújításában: kopott szőnyegek, sérült intarziák, oda nem illő tárgyak rontják az összképet. Bár a vezetőnk mindent megtett, hogy a látogatás rövid ideje alatt minél többet lássunk és megtudjunk a Püspöki Palotáról, az idő mégis csak egy gyors ismerkedésre volt elegendő az épületben és a kertben. De ez alatt is kitűnt, hogy itt nem egy múzeumi használatú halott épületben sétálgatunk, hanem püspöki lakhely és munkahely a palota. Ezt megerősítette az is, hogy míg a díszterem szépségein ámuldoztunk, egyszer csak megjelent és szívélyesen üdvözölt bennünket a főpásztor Marton Zsolt.
2023. október 1.a párjával járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Eredetileg azt terveztük, hogy ebéd előtt elmegyünk Királyrétre az erdei vasúttal, és visszaérkezve megyünk a Patak-ba, vagyis a Patak Vendéglőbe. Csakhogy mire ideértünk, úgy 2 óra tájban, már nemcsak fáradtak voltunk, hanem az idő is lehűlt, nem volt kedvünk kisvonatozni.
Nyomban betértünk hát a végállomástól, szinte a vonatok végétől pár méterre lévő étterembe. És nyomban meg is lepődtünk: több részre osztott, de egyes részeiben is jókora hely, igazi vendéglő és jóformán tele szombati kirándulókkal, sőt láthatóan ünnepet ülő vendégek is voltak többen. De mert sokan már befejezték, mások éppen fogyasztották az ebédjüket, látható volt, hogy a hely meg tud birkózni a feladattal, a rengeteg vendég kiszolgálásával. És igen! Még csak körbenéztünk, amikor egy nagyon kedves ifjú pincérhölgy máris mellettünk termett, és javasolta a legbelső helyiséget, mondván, hogy az csendesebb, mint a kinti nagyobb termek. Térült-fordult és már az asztalunkon volt a hideg Unicum (nemcsak a pohár, az ital is le volt hűtve, amit sok helyen nem tesznek meg! ). Mire azt elszopogattuk, az ebédünk is megérkezett. Talán csak a sörre vártunk egy hajszálnyit, de mert volt csapolt barna és pilseni is, ez is rendben. És az ételek is teljesen rendben voltak! Szeretem az olyan helyeket, ahol tudják, hogy mit tudnak, és azt jól csinálják! Nem akarnak egy kirándulóhelyen, éhesen beeső nagyszámú vendégnek két pötty fine dining-ételeket felszolgálni. Mi jóllakottan és elégedetten távoztunk. Köszönjük.
Érdekes
2023. szeptember 27.a párjával járt itt 45 Szegény-szegény Klebelsberg Kuno: Nevét mostanában kitartóan lejáratják, a galambok pedig a szobrát nem tisztelik! Az ország jeles vallás- és közoktatásügyi miniszterét ábrázoló szobrot 2018-ban avatták fel a Debreceni Egyetem Főépülete előtt a Klebelsberg-nap keretében. (Eddig nem is tudtam, hogy ilyen is van! De minek is?
Ekkor már itt állt az épület másik oldalszárnya előtt az általa hajdan felavatott, majd ide-oda szállítgatott Tisza István-szobor, most tehát immár mindketten szoboralakban újra találkoztak, és együtt állnak. Tisza István arcán arisztokratikus komolysággal és szigorral, Klebelsberg Kuno tanító bácsis, jóindulatú félmosollyal.
Érdekes
2023. szeptember 27.a párjával járt itt 45 A Debreceni Egyetem 1921-ben vette fel a Tisza István, a korábbi miniszterelnök nevét. Szobrát 1926-ban avatta fel Klebelsberg Kuno, vallás- és közoktatásügyi miniszter a Tudományegyetemi Klinikák központi épülete előtt, ott, ahol most a Professzorok szoborkompozíció áll a Nagyerdei körúton.
Tisza István nevét a Debreceni Egyetem egészen 1949-ig viselte, de hogy a 2. világháború után pontosan mikor és miként került el innen a szobra, arról különböző magyarázatokat találni a neten. Majd csak 2000-ben állították fel ismét, az eredeti helyétől kicsit távolabb (a Debreceni Klinika bejáratától balra, kb. 10-20 méterre), egy meszelt téglakerítés előtt, némiképp méltatlan környezetben. Legutóbb aztán 2016-ban a Debreceni Egyetem főépülete elé helyezték át Kisfaludi Strobl Zsigmond bronzból készült alkotását, nagy ünnepélyességgel és sajtónyilvánosság közepette újraavatva azt. Mi is ehelyütt láttuk most és fotóztuk.
2023. szeptember 25.barátokkal járt itt 45 A Kulturális Örökség Napjai alkalmából sikerült megnéznünk Tiszaroffon a Borbély Kastélyt és kertjét, mivel évente csak ezen a két napon lehet - akkor is csak vezetéssel! - megtekinteni. Tiszaroff birtokosai az 1720-as évektől egészen a 2. világháborúig a Borbély család tagjai voltak.
A kastélyt 1789-ben építette Borbély Sándor földesúr, klasszicizáló késői barokk (copf) stílusban. Annak ellenére, hogy a kastély műemléki védelem alatt áll, mint építészeti örökségünk egy darabjáról biztosan kevesen hallottak, még a megyében is. Arra viszont többen is emlékezhetnek, hiszen élénk sajtóvisszhangot keltett, amikor 2014-ben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) megvásárolta a korábbi években négycsillagos kastélyszállóként működő épületet és a hozzá tartozó kertet, hogy a dolgozói ott pihenhessenek, vagy ott tartsanak szakmai továbbképzéseket. Tartósan azonban mégsem bizonyult ez a fajta hasznosítás jó ötletnek, vélhetjük, hiszen 2020-ban az MNB átadta használatra a kastélyt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesületnek. Az Egyesület azonban nem használja az épület műemléki védettségű részeit, azokat a helyiségeket, amelyek a tényleges kastélyszállót jelentették. A szerényebb épületszárnyban és az ugyancsak felújított, korszerűsített kiszolgáló épületekben fogad hátrányos helyzetű településeken élő gyerekeket táborozásra, szervez szakmai továbbképzéseket, konferenciákat. Sőt ukrán menekültek is laktak már itt. A vezetett épületlátogatás során csak az innen-onnan összevásárolt (mert az eredeti bútorzat eltűnt, megsemmisült) antik bútorokkal berendezett műemléki lakosztályokat, és az ezekhez tartozó könyvtárat, szalont stb. látogathattuk meg, de itt fotózni nem szabadott, és mint megtudtuk, ez egybehangzó kérése volt az MNB-nek és az üzemeltető Máltaiaknak. Körbesétálhattuk viszont vezetőnkkel a kastély 3,5 hektáros, rendezett parkját, láttuk a hatalmas - egyikük több mint 200 éves - kocsányos tölgyfákat. Ennyi volt, érdekes volt. De Tiszaroffon van más látnivaló is, érdemes hát benézni a faluba is.
Érdekes
2023. szeptember 24.a párjával járt itt 45Hosszúra nyúlt Jubileumi oklevél-átadási ünnepség után léptünk ki az egyetem központi épületéből, ezért arra már sem időnk, sem erőnk nem volt, hogy messzebbre sétáljunk, és szemből lássuk az épületet és az előtte kialakított látványos szökőkút-folyamot. De a szökőkút, a szobrok, a távolság látványa ebből a nézőpontból is lenyűgöző volt.
2023. szeptember 20.a párjával járt itt 55 Egy volt egyetemi társunk ajánlatára, a közeli Corvinus Egyetemen tartott ünnepi esemény után érkeztünk ide könnyed vacsorára. Nem akartunk mereven elegáns helyre menni, de azért mégis legyen stílusa, színvonala az étteremnek. Nos, pontosan ezt és még mást is találtunk a Cafe Intenzo-ban:
A befogadó tér jókora, hiszen van kinn az épület előtt a téren is több asztal a teraszon, benn két terem, majd a kerthelyiség.
Mi ez utóbbiba mentünk, és elképedtünk, milyen helyre is kerültünk! Az éttermi asztalok-rész mögött egy jókora zöld udvar, hatalmas fával a közepén. És egy ülő női szobor, amelyről csak a neten való kutakodás után tudtuk meg, hogy a Száva folyót jelképező alak a hajdan az Erzsébet (Engels) téren volt Danubius-kút egyetlen, közel épségben megmaradt eleme. Mindez szinte hihetetlen látvány a városi zsúfoltságban, a Kálvin tér és a Ráday utca találkozásánál. Az étlapon található kínálat pontosan megfelelt a kívánságunknak: A párom sertés szűzérmés fogást rendelt, én grillezett kecskesajtot ettem salátával. Mind finom volt, majd pedig nem tudtam ellenállni a pillekönnyű túrógombócnak. Mire mindezt elfogyasztottuk, leszállt az est, sötétedett, a pincér meggyújtotta asztalunkon a gyertyát. Kell még más? Mi nagyon elégedettek voltunk. És amikor kijöttünk, már az utcai terasz is tele volt a téren.
Kihagyható
2023. szeptember 20.a párjával járt itt 25 . . . a Kulturális Központban. Óhh, ízlések atyja, ne hagyj el! De őket mindüket, akiknek e szobornak a felállításában szerepe volt, elhagyta! Még a szobor alkotóját, Pogány Gábor Benőt is, aki pedig úgy egyébként Szolnok szobrásza (a mű egy kevésbé látható helyén: PGB jelzéssel).
Grófo-Kozák László énekes (a kis Grófo apja) előadóművész mellszobrát 2023. június 30-án avatták fel Szolnokon, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ első emeletén, az Erkel kiállító terem ronda szürke, foltos padlószőnyegén. úgymond illusztris közönség jelenlétében. A szoborállítás politikai vonatkozásait az avatás idejének környékén a sajtó bőven tárgyalta. . .
Érdekes
2023. szeptember 17.barátokkal járt itt 45 A Vigadó Kisújszállás régi-új kulturális központja. A 110 éve, 1911-ben épült szecessziós palota Csipkerózsika-álmából 2015-ben ébredt fel: meseszépen felújítva, új funkciókkal bővítve. írják róla. Meg azt is, hogy ez a ház a HAGYOMÁNY ÉS A HALADÁS különleges, jól eltalált ötvözete.
Ők tudják, ők élnek ott, ők használják az épületet és szolgáltatásait. Mi tegnap a Kivilágos Kivirradtig Fesztiválon, Kisújszállás legnagyobb gasztronómiai, illetve családi rendezvényén jártunk ott, és ebből az alkalomból néztük meg belülről a Vigadót is. Egy éppenséggel kihalt épületben bolyongtunk, hiszen mindenki kinn volt a fesztiválon az utcákon, a rendezvényeken. Voltak ugyan kis kiállítások is a házban, de ezeket meglehetősen gyengécskének láttuk a szomorkás retró környezetben. Amitől viszont irigykedő álmélkodás kapott el bennünket, az a szépséges moziterem! Egy igazi, hagyományos vidéki MOZI! Ahol még vannak vetítések, amit a bordó bársony székeken ülve lehet élvezni! Ilyet szinte gyerekkorunk óta nem láttunk, de mindenképpen évtizedes nosztalgiák ébredtek bennünk. Aki tehát erre jár, és teheti, maradjon itt egy mozizásra!