2023. szeptember 5.a párjával járt itt 45 Kadarkút alatt egy picinyét van a Főnix Fogadó. Ebédelő helyet kerestünk a környéken, és többen ennek az éttermét ajánlották. Közvetlenül az út mellett van, eltéveszteni sem lehet. A hőségtől kitikkadva estünk be a kellemes kerthelyiségébe, amely igazán idilli természeti környezetben található, hatalmas fák alatt, szemben egy horgásztó látványával.
A hideg sör is viszonylag hamar megérkezett. A párommal mindketten lecsós marharostélyost rendeltünk, amellyel kapcsolatban a kiszolgáló hölgy korrektül tájékoztatott, hogy nem bélszínből, hanem hátszínből készül. Finom is volt, csak hát a hússzelet inkább fél, mint egész adagnyi nagyságúnak bizonyult. De lehet, hogy az általuk kialakított árba (3690 Ft) csak ennyi fér. Nos, belénk több is fért volna, akár többért is! Ücsörögtünk volna még egy kicsit a békés helyen, de egyre zavaróbb volt a konyhából a nyitott ajtón kiáramló puffogó basszus zene. Kérésemre ugyan lehalkították egy kicsit, de inkább eljöttünk. . .
2023. szeptember 2.a párjával járt itt 55 Nem vagyunk, korosztályilag sem, kifejezett pizza-rajongók, de amikor a hagyományos éttermek helyett már valami másra vágyunk, akkor jó betérni egy pizzériába. Különösen, ha az egy jó pizzéria jó pizzákkal. Nos, így jártunk somogyi pár napunk alatt már a harmadik napon, és minden helyismerettel bíró, akit erről kérdeztünk, a kaposmérői Pokol Pince Pizzeria és Pub nevű, az út szélén vendégváró intézményt ajánlotta.
A helynek elég változatos története van, ahogy utánaolvastunk, de ma már egyszerűnek látszik a képlet:
Amikor késő délután/kora este beestünk hozzájuk, csak a teraszra ülhettünk ki, de nem is akartunk bemenni az épületbe. A kánikulai nap fárasztó turistáskodása után a szomjhalál szélén voltunk, de pillanatokon belül érkezett a hideg sör, megmenekültünk! Majd imígyen magunkhoz térve komoly konzultációt folytattunk az ifjú felszolgálóval, hogy vajh elég lesz-e nekünk a kisebb pizza, vagy be tudunk termelni ketten egy 45 cm átmérőjűt. Nem hittük, de sikerült! A hatalmas, ha jól emlékszem, kovásszal kelesztett, pizza tésztája körben légiesen könnyű és ropogósra sült volt, ezért először körbetépkedve ezt ettük meg. Majd az asztalra kikészített pizzavágóval felszabdaltuk a még mindig nagy tésztát a finom rajtalévőkkel. A tészta itt könnyű és vékony volt. Tökéletes volt! Köszönjük!
2023. augusztus 31.a párjával járt itt 25 Az ilyen gyorskínaikban abszolút szokványos, (már bocsánat a kifejezésért) taknyos-szószos raguk és a többi ismert fogás. Ezt lehet náluk enni. Most is kérés nélkül mikrózzák a megrendelt ételeket, de minek, mert azok ettől sem lesznek melegek! És ma is egyszer használatos műanyag evőeszközöket, tányérokat és poharakat adnak, holott, úgy tudom, ezek használata egy idő óta már meg van tiltva.
. . Hogy miért választottuk mégis őket az ételsor számos etetőhelye közül? Mert náluk van sör! Kétszer is végignéztük már a sort, és másutt nem találtunk sört! Az utazgatástól, vásárolgatástól megfáradt vendég viszont vágyik egy igazi szomjoltó nedűre.
2023. augusztus 29.a párjával járt itt 35 Köszönöm Ugor bejegyzését erről szobor-párosról (ha van egyáltalán ilyen művészeti szakszó. . . ), vagy talán helyesebben kétalakos szoborról, mert így már le merem írni, hogy amikor két hete ott jártunk, elsőre bizony bennünket is meglepett, hogy mi lehet ez vajon.
Szoborcsoportot már láttunk többet, de ez két férfialak egymástól néhány méter távolságra egy kis központi helyzetű terecskére kihelyezve. Aztán persze mi is gyorsan kiderítettük, kik ők, és miért itt mérik a földet: Beszédes József vízépítő mérnök és a figuránsa, aki tartja neki a jelző mércét. Hogy pontosan mikortól dolgoznak itt bronzba öntve, arról egymástól némiképp eltérő évszámokat találtam, de ha azt írom, mintegy 30 éve, az elfogadható időmeghatározás. A többi tudnivalót pedig Ugor már szépen összefoglalta.
Érdekes
2023. augusztus 28.a párjával járt itt 45 A Nagyboldogasszony Székesegyház körül több szobrot is találhatunk, egyik ezek közül Nepomuki Szent János műemléki védettséget élvező szobra. A város egyik legrégebbi barokk szobra, amely számunkra meglepő módon festés nyomait viseli. Erről azt olvashatjuk a műleírásokban, hogy az 1742-ben (nem éppen ezen a helyen!
) történt felállításakor a szobor még festetlen volt, majd a 19. század elején az éj leple alatt valaki befestette. A szokásos ábrázolásnak megfelelően a szent karjára fektetve, mintha egy kisdedet, közepes méretű keresztet tart, rajta a megfeszített Krisztus alakjával. Nepomuki Szent János arcvonásai azonban ritkán ilyen kifejezőek, jól kidolgozottak, így ezért is, de a jól megformált szobor nagysága, valamint szerencsés elhelyezkedése miatt is roppant hatásos a szobra.
Érdekes
2023. augusztus 27.a párjával járt itt 45 Kaposvár főtere a Kossuth tér, melyet jobbára az előző századforduló környékén alakítottak ki, többségükben az akkoriban készült épületek övezik. Majd 2003-ban felújították, és a rekonstrukció után Magyarország egyik legszebb főtere lett.
2010-ben elnyerte a Magyarország legszebb főtere és főutcája díjat is, majd 2017-ben az Európai Virágos Városok és Falvak versenyén Európa legszebb főterévé választották. Ez az, amit minden városismertetőben olvashatunk Somogy fővárosának főteréről. És ha csak a fentről készült fotókat nézzük, mi is így látjuk. Lentről azonban vannak itt zavaró elemek is, össze nem illő stílusok és főként a rémes panel-szálló, a Kapos Hotel a tér emelkedőjének aljában. Mégis jól esik itt sétálgatni, kicsit nézelődni, élvezni a kétségtelenül elegáns polgári miliőt. A tér különlegesnek mondott szökőkútrendszerének működését viszont nem volt alkalmunk megcsodálni, valahogy mindig akkor lett vége a programjának, amikor mi arra jártunk. A Városházáról és a Nagyboldogasszony Székesegyházról mint a tér leginkább meghatározó épületeiről majd külön, a saját címszavuknál írok.
Érdekes
2023. augusztus 25.a párjával járt itt 45 Mi már túl vagyunk azon, hogy minden úgymond kötelező látnivalót megnézzünk, na de ezt mégis meglátogattuk somogyi tartózkodásuk utolsó teljes napján. A ház ugyanis Rippl-Rónai József, a magyar festészet első igazi modern művészének egykori otthona. A kiállítóhely és a látogatóközpont a nagy művész tárgyi és művészi hagyatékát őrzi.
A Rippl-Rónai-villa, más néven Róma-villa Kaposvár egyik műemléképülete. Franciaországból hazatérvén, francia feleségével, a szintén alkotó művész Lazarine-nal ebben a villában lakott és alkotott a XX. század elején Rippl-Rónai József, a magyar impresszionista festészet kiemelkedő alakja. Az épület Kaposvár Róma-hegy nevű részében található, nevét is erről a városrészről kapta. Ez pedig ma is egy, bár elegáns, zöldövezeti széle a városnak. Nagyon figyelni kell hát a térképet, GPS-t, kinek mit, hogy hosszas tévelygés nélkül az elegáns villát rejtő ligetes kerthez eltaláljunk. A szép parkkal körülvett villában a korabeli polgári életvitel miliőjét élhetjük át, és a festő megalkotta pompás, dekoratív, nem számoltuk meg, de úgy 80-90 festményét láthatjuk. Nekünk viszont, bevalljuk, a látogatóközpontban megtekinthető rekonstruált Andrássy Ebédlő volt a várt és bebizonyosodottan nagy élmény, függetlenül attól, bár ez is jelent valamit, hogy ez a belső tér 2013-ban megkapta az Év Kiállítása megtisztelő címet. Az ebédlő berendezését budai palotája számára rendelte meg Rippl-Rónaitól 1897-ben Andrássy Tivadar gróf. A magyar iparművészetnek ezt az egységesen szecessziós remekművét az I. világháború elől a család tiszadobi kastélyába menekítették, ott azonban 1918-ban mégis elpusztult. Az ebédlő rekonstrukciója 10 évvel ezelőtt itt, Kaposváron készült el először, majd ennek nyomán Tiszadobon is. Mi ott csodáltuk meg először, hét évvel ezelőtt. A történetek összekapcsolódnak hát!
Érdekes
2023. augusztus 22.a párjával járt itt 45 Kaposváron a Tourinform Irodában hívták a figyelmünket a Vidraparkra, amikor látták, hogy érdeklődünk a természeti látnivalók iránt. Mi azelőtt nem tudtunk erről a parkról. Majd a szállásadónk figyelmeztetett, nehogy csalódás érjen bennünket, hogy ez valójában egy vidramentő hely, tehát az a jó, ha minél kevesebb vidra lakik éppen a parkban, mert akkor nem kerültek ide éppen mentendő állatok, illetve sikerült őket visszaengedni a természetes élőhelyükre.
A parkban tehát jellemzően azokkal a mentett vidrákkal lehet találkozni, akiket nem lehet repatriálni, és a park állandó lakói maradnak. Ezt tudva indultunk el a Mike község melletti Petesmalmi Vidraparkba, hogy a meghirdetett egyik etetési időpontra odaérjünk, és így lássuk a bentlakókat. A 6616-os közútról egy kb. 2 kilométeres földút vezet a parkhoz. Nem mondom, hogy kényelmes, de a mostani nagy szárazságban személyautóval is sikerült végigbukdácsolnunk, nekünk is, másoknak is, a felporzott agyagon. Ám ha eső áztatja ezt az utat, akkor inkább ne próbálkozzon a reményteli látogató. Megérkeztünk, a két tüneményes vidra vígan pancsolt a kis vizecskében, majd lelkesen befalták a hal-ebédet, miközben egy kedves hölgy aranyos, ugyanakkor informatív bemutató szöveget mondott róluk. Nem volt sok hal, nem volt sok szöveg, így nem forrt fel az agyunk a rekkenő hőségben. Láttuk, hogy a park részét képező közeli vizes élőhelyeken egy egész csapat szürke gém, néhány kis kócsag és gólya keresi ebédjét, és ha a melegben lett volna erőnk, kedvünk végigjárni a tanösvényt, biztosan láttunk volna még tollasokat. De inkább nem kísértettük a hőgutát. Szerintünk tehát a bekötőút milyenségét és a madármegfigyelés lehetőségét összeillesztve érdemes a parkba látogatni. A vidrák a ráadás!
2023. augusztus 21.a párjával járt itt 25Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Több napos dunántúli túránkból hazafelé útban, fáradtan, már majdnem otthon, de hogy otthon ne kelljen főzni, megálltunk Cserkeszőlőn ebédelni. Itt is ajánlják, barátnőm is jónak mondta, ezért választottuk az Aqua Lux Wellness Hotel kellemes, vidékies hangulatú teraszát (vagy ez oszlopos tornác inkább? ).
Minden jól indult: Kedves pincér gyorsan jött, gyorsan hozta a söröket is, az ételválasztásban is segített. Így már komfortosan érezve magam, kimentem a női mosdóba. Na, ezt nem kellett volna! Vagy nem kellett volna becsukni a legkisebb helyiség ajtaját az elfordítós, egyébként egyszerűnek látszó záróval. Dolgom végeztével ugyanis visszafelé már nem forgott a zár, a budi foglya lettem! A közvetlen közelben egy ilyen idő tájt jórészt üres presszó-helyiség volt, így tudtam, hogy erősen hangoskodnom kell, hogy valaki észrevegye szorult helyzetemet és kiszabadítson. Dörömböltem hát ököllel az ajtón. Több menetben is, mire jött egy ifjú felszolgálónő, aki kívülről el tudta fordítani a zárat és kiengedett. Majd azon nyomban megrótt, hogy miért nem sikoltoztam, a dörömbölésről nem tudták rögtön, hogy honnan jön. . . (Miért, a sikoltozás korábban már bevált? ) Elnézést nem kért az okozott kellemetlenségért, amit egy zárjavítással, esetleg cserével el lehetett volna kerülni. Ők viszont nézzék el nekem, ha én viszont ezek után eltekintek az étterem étteremként való minősítésétől.
2023. augusztus 21.a párjával járt itt 35 Kaposvár alatt, attól kissé délre volt a szálláshelyünk, így igyekeztünk megismerni annak a környéknek az éttermi kínálatát is. Hamar kitűnt, hogy az erre élők ugyan ma már nincsenek annyira elragadtatva a Kassai Fogadó éttermétől, mint elmondásuk szerint - a megnyitása utáni időkben, de azért ez a hely számít itt valamiféle elitnek.
Feltétlenül ki kellett hát próbálnunk. Egyszer! Ennyi elég is volt! Az étterem útra (a parkolóra) néző nagy fedett kerthelyisége rendkívül kellemes, vonzó környezetet jelent. És amikor mi 3 óra körül odaértünk, már nem is volt csak néhány vendég, ők is többnyire készültek elmenni. A nagy melegben mindenekelőtt kértünk két pohár pilseni sört, ami pilseni márkajelzésű kis korsókban érkezett. Az ifjú pincér arról természetesen nem tehetett és nem tudhatta, hogy ha pohár sört kérek, akkor azt valódi pohárban szeretném megkapni, nem kis korsóban. Ami szerinte nem is korsó, csak füles pohár. . . De mert nem győzött meg, a szinte üres étteremben, ahol nem sok dolga akadt, kérésemre, ám némi morgolódással kihozta a sörömet pohárban. Köszönöm utólag is, de mi fizettünk érte! Majd ismét rosszul választottam főételt, mert jércemájjal töltött sertésjavát rendeltem, amit a leírásában szereplő tejszínes gomba kellett volna, hogy lágyítson, de ez nem sikerült, mert a gombát nem is igazán sikerült felfedeznem benne. És mivel a langyosan érkező hús mellé hozott somogyi gánica is igencsak nyögvenyelősnek bizonyult, alig tudtam leküzdeni az ebédemet, pedig rendeltem még egy pohár sört is hozzá. . . Megjegyzem, azzal biztattak előzőleg, hogy ezen a helyen több helyi specialitást is kínálnak, de ez sajnos nem bizonyosodott be. Azt viszont több helyütt is olvastam, hogy a somogyi gánica a zalai dödöllével nagyrészt azonos specialitás, ezt most kétségbe kell vonnom, mert dödöllét ettem már nagyon finomat, jól kidolgozott állagút. Ez a gánica a Kassaiban nem volt az! A párom bőrén sült malaccsászárt kért, de nem tudta ő sem megenni az egészet, mert nem ropogósra sült, hanem puha, párolt szalonna darabot kapott. Majd megküzdöttük még, hogy fizethessünk, mert a pincérek az ebédidő utáni kvaterkájukkal voltak elfoglalva, aztán eljöttünk. Részükről, részünkről is ennyi!