2023. július 18.a párjával járt itt 55 A Szálkai-tó egy meglepően nagy, 57 hektáros mesterséges völgytó, és gyönyörű! Kicsit borongós volt a nyár eleji délelőtt, amikor ott jártunk, az általunk korábban még csak nem is hallott helyen, a Szálkai-tó strandjánál. A fürdőzés akkor a nálunk edzettebbeknek sem jutott eszébe, így szinte kihalt volt a part.
Néhány pecás és néhány vendég a hihetetlenül szép kilátást nyújtó elegáns teraszon, ennyi volt a forgalom. Egyébként pedig csend, nyugalom, béke, természeti szépség!
Érdekes
2023. július 17.a párjával járt itt 45 Nem rémlik, hogy korábban, bármely funkciója idején jártam volna ebben az épületben, de a Sisi-kiállítás minket is idevonzott. Volt is meglepetés! Álltunk egy rendezett kis téren, jó rálátással a szemben lévő böhöm nagy, kivagyi épülettel, amelyen máig jól olvasható az eredeti felirat, miszerint ez volt a Budai Vigadó.
Jeles évben, 1900-ban adták át a budai polgároknak, hogy nekik is legyen már vigadójuk, ne csak odaát a pestieknek. És ebben a nagy akarásban felhúztak egy akkora oszlopos, timpanonos stb. építményt, amiről azt hinné a kései utód, hogy inkább valamilyen rangos kormányzati hivatalnak készült, nemcsak úgy hangversenyek, táncmulatságok, polgári igényű miegyebek tartására szolgált. Mostanában, a 2000-es években szépen felújították a kívül eklektikus, belül szecessziós stílusú, de ott is meglehetősen impozáns méretezésű épületet, és lett belőle, nyilván a korábbi szerepeit is követve, a Hagyományok háza. Csakhogy: a nagystílű, pompőz környezetbe nemigen passzol a funkció, lóg, mint tehénen a gatya és az átriumos körfolyosón idegennek ható népies ruhák. A Sisi és a népművészet A csipke vonzásában című kiállítás viszont nagyszerű élmény volt, annak ellenére is, hogy a bemutató címe és a látott tárgyi tartalom nem egészen volt szinkronban. Amit viszont a kihelyezett szakszerű, tartalmas ismertetők ellenére is határozottan hiányoltunk, az egy nyomtatott kiállítás-ismertető. A válasz: erre már nem jutott pénz. . . !
Érdekes
2023. július 15.a párjával járt itt 45 Gyűrűkert a hivatalos neve ennek az érdekes szobornak, amely a Béla téren, a régi megyeháza kis előkertjében található. Őszintén szólva meglepett az elnevezés, amikor utólag olvastam, mert mi nem a gyűrűt, hanem egyszerűen csak a nagyon zárt formát, a kört láttuk benne legfeltűnőbbnek, amelyben egy kis világ, Tolna megye jellegzetes vidékei, az ezeréves fennállás emlékei foglaltatnak.
Az avató ünnepségen el is hangzott, hogy a szobor magába foglalja Tolna megye jellegzetes vidékeit, időben átfogja az ezer esztendőt. Az alkotást a megye Millenniumi ünnepségeinek keretében 2009-ben leplezték le, azóta egyike a tér számos szobordíszének.
2023. július 15.a párjával járt itt 55 Még sosem jártam az Aranytízben, csak jó hírét hallottam. Most viszont Amit még nem láttatok. . . KELETI ÉVA címmel nyílt náluk fotókiállítás, amit feltétlenül meg kellett néznünk, hiszen a magyar sajtófotózás nagyasszonyáról van szó, akinek zömmel eddig soha nem látott alkotásait mutatják be a csaknem hetven évet felölelő munkásságából.
Nem túlzás hát, amit a kiállítók honlapján írnak, miszerint kultúrtörténeti jelentőségű most ez a bemutató, hiszen egy jelentős alkotó eddig nem ismert képei kerültek a válogatásba, amelyek ugyanakkor kortörténeti dokumentumok is. Ezek a fényképek a kultúránk részeként őrzik a múltunkat. írják. Egy rendkívül erős alkotó személyiség rendkívül erős hatású fotóit állították ki most az Aranytízben, és nemcsak színház/film, hanem a Keleti Évától talán kevéssé ismert riportfotók tematikában is. És mindezt nagyon profi módon bemutatva. Nem tudnám megmondani miért, mert nem értek a kiállításrendezéshez, de ezen a kiállításon nem tud a látogató szabadulni, nyilván nem is akar, az erőteljes hatástól, amit a képek gyakorolnak rá.
2023. július 13.a párjával járt itt 55 Istenem! Még mindig van igazi fagyi a kis magyar világunkban! Az István Cukrászdában, mint régen is, mint mindig is! Ezer éve nem jártam itt, de régen gyakran: nyáron fagyiért, télen valamilyen gesztenyés finomságért. De ma, hogy hagyományőrző hangulatba kerültünk a szomszédos Kisharang Étkezdénél, természetszerűleg fordultunk be a szomszédos cukrászdába.
És igen! A narancsos csoki fagyi valóban csokoládés kandírozott narancshéjdarabokkal, a pina colada ananászos és kókuszos csoda. És az ilyen ma divatos kreációk mellett, ha szerényen is, de még mindig megbújik a régi slágertermék, a gyümölcsös rizsfagylalt, de azt most kihagytuk. Talán majd legközelebb. Ha már sikerült újra felfedezni ezt a remek régi helyet!
2023. július 13.a párjával járt itt 45 Nekünk tetszik, hogy az Október 6. utcának ez a része lassan egybefüggő kiülős, teraszos vendéglátóhellyé lesz. Jó volt itt végigsétálni, hogy olyan helyet találjunk, amely mindkettőnknek megfelel: Nem akartunk nagy lakomát csapni, a párom csak egy levest kívánt enni, én valami könnyebb főételt. De mindketten vágytuk egy pohár hideg sörre is.
Végül a nemcsak hogy tradicionális kínálatú, de már jó ideje sikeresen ott működő Kisharang Étkezde teraszán éppen szabad egyetlen asztalhoz ültünk le. De szinte még le sem ültünk, máris ott termett egy pincér, térült-fordult, és asztalunkon volt a hideg sör. Időnként az egy pincér kettő lett, de mindketten figyelmesek voltak velünk, gondot fordítottak arra, hogy jól érezzük magunkat, elégedettek legyünk. Ám miért is ül be a magyar vendég egy hagyományos magyar ételekre specializálódott helyre? Mi éppenséggel azért, mert a párom szereti a gulyáslevest, én nem annyira. Én imádom a töltött paprikát, a párom nem annyira. Így itthon nem főzzük ezeket. Most viszont mindenki azt evett, amit szeret, és elégedett volt, azzal, amit evett. Egy apróság csak, hogy mi ezeket a magyarosch étkeket kifejezetten foszlós, hagyományos magyar fehér kenyérrel szeretjük, itt viszont valami érdekes, talán kukoricás kenyeret kaptunk. De köszönjük! Majd jövünk ismét, ha valami magyarosra vágyunk, amit magunknak valamiért nem főzünk meg.
Érdekes
2023. július 12., csoporttal járt itt 45 Meglehetősen pajzán alkotást találtunk városnéző sétánk során a régi megyeháza melletti kis kertecskében: Dionüszosz, a bor és a mámor görög mitológiai istensége ül egy boroshordón, szemben vele, mondhatni, intim közelségben egy nő. Kezükben szőlőfürt, lopótök és boros kupa.
Szekszárdon azonban, ahol a bor a minden, a magán és a közösségi boldogulás alapja régóta, ott nem kell meglepődni egy ilyen szobron. Bár bevallom, mi azért kicsit meglepődtünk. Idegenvezetőnktől megtudtuk, hogy ez a bronzhordó valós hordóként is használatos időnként, hiszen nagyobb ünnepekkor, neves alkalmakkor, de akár egy esküvőn vagy turistacsoportok megrendelésére is, a vidék legjobb borai folynak a kútból. De vigyázat: azt is megtudtuk, hogy a hordón borozgató pár női tagja azért visel álarcot, de nem az arcán, hanem hátul a fején, mert a borozgatás hatására lehull rólunk az álarc, és valós arcunkat mutatjuk.
2023. július 10.a párjával járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Kunmadarasra és környékére készültünk kirándulni, így fedeztem fel itt, hogy már Madarason is van egy figyelemre és kipróbálásra érdemes étkezde. Ezért hát úgy szerveztük az utunkat, hogy az ebédidő ennél a helynél érjen bennünket. Hogy mások is, többen így gondolták, rögtön látszott a sok autóból, amely a Ferdinánd előtt parkolt vasárnap ebédkor.
Meg is ijedtünk, hogy nem lesz hely, vagy ha igen, sokat kell majd várni az ételre. Egyik sem következett be:
Az utcára nyíló teraszon találtunk egy szabad asztalt, és bár az ilyen célra nem a legjobb polikarbonát tető ontotta ránk a Nap fényét és melegét, ezt a szomszéd asztal hölgyvendégeinek javaslatára és segítségével megoldottuk, betolva az asztalt a falhoz. A rendkívül rokonszenves, gyors, jó stílusú pincérkisasszony hamar hozta az életmentő söröket, de sajnos az ital nem volt elég hideg, emiatt gyorsan tovább is melegedett. A párom kötöttgaluska levest rendelt, amit mi nagyon jól ismerünk, szeretünk. Én is megkóstoltam. Nem volt rossz, de a fűszerezése kicsit gyengére sikerült, a tészta görcsök pedig már kezdtek szétázni. Főfogásként mindketten pecsenyekacsa májjal készült ételt kértünk. Tudjuk persze, hogy ez nem hízott libamáj, hogy elég száraz alapanyag, de reméltük, a szakács tud valamit, amivel ezt enyhíti. Nos, sajnos nem tud, ráadásul a rántott májszeleteket pankó morzsába forgatta, ami csak még szárazabbá tette a májat. De azért nem volt ez menthetetlen, sőt mentettük is: a maradékokat haza hoztuk. És hát a Ferdinánd! A Nagykunság emblematikus házi sütije! Már előző naptól fogva vártunk rá, vártuk az élményt. Kiderült, hogy ugye vasárnap van, nagy a kereslet, nem tudnak eleget készíteni belőle, már nincs. De van Ferdinándból készült mákos guba! Az ember azt hinné, egy vidéki kelt tésztás specialitás nehéz, nyögvenyelős. Hát nem! Pillekönnyű finomság érkezett vaníliasodóban úszva. Ez utóbbit mi ugyan nem nagyon szeretjük, jó lett volna, ha ezt előre tudjuk, kértünk volna a gubához inkább valamilyen dzsemet. Na, majd legközelebb! Mert jövünk még, az biztos! És előre szólunk, hogy: Ferdinánd rendel!
Érdekes
2023. július 8.a párjával járt itt 45 Prométheusz park, amely sétakert a Prométheusz-szoborcsoportról kapta az elnevezését. olvashatjuk egy városi ismertetőben. Kétségtelen, parkjellege is van a területnek, de ahol megközelíthetjük a fém óriást, az inkább gyep, az is kopott helyenként. Háttérként pedig egy lakótelepi betontömb szolgál. . .
Az viszont már messziről is egyértelmű, még ha nem is hallottunk korábban róla, hogy Varga Imre szobrászművész alkotásáról van szó. A stílusa, a hatásossága összetéveszthetetlen. Aztán, ha utánaolvasunk, igencsak bornírt, ám a korra nagyon is jellemző történetet ismerhetünk meg a mű sorsáról: Az alkotás 1965-ben lett bemutatva a Műcsarnokban, de a szobor igen nagy port kavart, elutasítva modernségét, újszerű ábrázolásmódját és anyaghasználatát, súlyos kritikákkal illették. Ezért bár Veszprémnek készült, a város nem volt hajlandó elfogadni, így az eredeti szobrot egy holland múzeum vásárolta meg. Prométheusz 13 év múlva kapott csak helyet itthon, Szekszárd Szent István terén, már keselyűkkel kibővítve. Bár, ha jól olvasom, a távolabb várakozó keselyű kőalapjára a BAGOLY-szót grafittizte valaki. Talán nem ismerte az ókori görög regét:
A mitológiai titán, Prométheusz az istenek hegyéről ellopta az emberek számára a tüzet, ezért az istenek a Kaukázus egyik sziklájához láncolták, ahol a máját marcangolta egy saskeselyű. A mája ugyan mindennap vissza nőt, de a büntetés szörnyű szenvedéssel járt. Ezt a történetet ábrázolja a szoborcsoport: egy hatalmas kövön áll az acél Prométheusz a feje felett lobogó tüzet tartva, az egyik keselyű egy sziklán üldögél és vár, míg a másik éppen felé repül.
Érdekes
2023. július 8., csoporttal járt itt 45 Szekszárd város szíve, leginkább lenyűgöző tere és épületegyüttese a Béla király tér, annak ellenére, hogy a legkülönfélébb építészeti stílusok keverednek itt. A hatást nyilván fokozza a terület lejtőssége, ami különös rálátást ad itt az épületeknek, szobroknak.
A kis emelkedő tetején áll, mintegy megkoronázva a teret, a látványt, a Belvárosi, Urunk Mennybemenetele római katolikus templom. Ez az 1800-as évek elején épült késő barokk, egyes leírások szerint kifejezetten copf stílusú templom, Közép-Európa legnagyobb egyhajós temploma. Kívülről az elhelyezkedés, az építészeti stílus és a gondos felújítás eredményeként majdhogynem könnyednek látszik az épület, na de belül! Ott igencsak nyomasztó ez a közép-európai viszonylatban egyedülállóan nagy templombelső, különösen, hogy a festése és a festményei még mindehhez erősen sötét tónusúak is. Szerencsénk volt, mert az idegenvezetőnk be tudott vinni bennünket, de alig vártam, hogy kijöjjünk!