2024. október 3.a párjával járt itt 55 Vagyis A víztorony. Most éppen 112 éve, milyen szép szám, hogy Siófok központját egy több mint 40 méter magas, látványnak is kellemes víztorony uralja. 1973 óta nem szolgáltat vizet, ezért ha nem is azonnal, de bölcsen az idegenforgalom szolgálatába állították.
A több szakaszban véghezvitt funkcióváltás és a teljes körű rekonstrukció eredményeként most egy kifejezetten szép építményre nézhetünk fel lentről, és vehetjük igénybe a szó szerint benne rejlő lehetőségeket. A földszinten van a Tourinform Iroda és a jegyiroda, ahol a torony meglátogatására fizethetünk be. Két panorámalift viszi fel a látogatókat az egykori víztartályba, ahol az alsóbb szinten tavaly Varga Imre, a Siófokról származó szobrászművész születésének 100. évfordulója, a felső szinten pedig Siófok várossá avatásának 55. évfordulója alkalmából nyitottak látványos kiállítást. Mi csak a Varga Imre-szintet néztük meg, ahol egy nagyon jól rendezett kiállítást találtunk, méltón a jeles szobrászművészhez. De ha néhány lépcsővel lejjebb megyünk, akkor a kilátóteraszon találjuk magunkat, amelyet körbejárva 360 fokos, igazi körpanorámát élvezhetünk a város és a Balaton látványával. Erősen tériszonyosoknak nem ajánlott, ám talán még nekik is megéri kilépni a komfortzónájukból a teraszra.
Érdekes
2024. október 3.a párjával járt itt 45 Őriszentpéter egyik fő látnivalója a román kori katolikus templom a Templomszeren. Le van ez írva minden ismertetőben, a turista mégis meglepődik, amikor meglátja az út melletti kiírást, amely közvetlenül a település határát jelző táblától pár méterre Árpád-kori templomra hívja fel a figyelmét.
Majd besétálva az épülethez kiderül, hogy sikeresen megtalálta a Szent Péter apostol templomot. A román stílusú templom 1230 körül épülhetett, majd a 1415. században gótikus stílusban bővítették. A hosszú századok során viselte a magyar történelem minden baját, csapását, de azért többször is végeztek rajta felújítást. Legutóbb 2001-ben az Árpád-kori falusi kis- és romtemplomok millenniumi program részeként újra restaurálták. Így most jó állapotban látja, aki felkeresi, és lerója a belépődíj obulusát. És hát van itt egy-két szokatlan érdekesség is. A karzatra például külső falépcső vezet fel az északi falon, amit az 1929. évi tatarozáskor építettek. A falakat belül díszítő freskók elpusztultak, helyettük, hogy ne maradjanak a hívek útmutatás nélkül, a hajóban és a szentélyben latin nyelvű énekeket, valamint bibliai idézeteket festettek fel, amelyek ma is láthatóak. A magyar nyelvű idézetek az időben kerülhettek a falra, amikor több mint 100 évig a reformátusok használták a templomot. Vélhetőleg a templom minden akkori lelkésze felíratta a számára kedves szövegrészeket. De vajon melyikük kívánságára került falra Pál apostol Korinthusbeliekhez írt leveléből az idézet, miszerint: Az asszonyi állat az ő urát el ne hadgya. . .
2024. október 3.a párjával járt itt 45 Nagy szerencsével kaptunk szobát, eltölthettünk néhány napot Őriszentpéteren, a Kovácsszeren lévő Őri Art Inn vendégházban. Az Őrség szelíd dombjai között a végtelen zöldben és csendben. A régi házat úgy újították fel és úgy rendezték be új tulajdonosai, hogy idevarázsoljanak a vendégeknek egy kis Provence-t.
És hogy ezt milyen sikerrel, minőséggel sikerült megtenniük, azt igazolja, hogy az Őri Art Inn megkapta a vendégházaknál legmagasabbnak számító 4 csillagos értékelést. Stílus, kényelem, idilli béke, kulturált szolgáltatás és kiszolgálás. Mindez két személynek franciaágyas szobánként a magasnak nem mondható 38 000 Ft / éj + IFA árért. Csakhogy szokatlan módon ebben a szobaárban nincs benne a reggeli, azt külön kell kérni és fizetni érte 4900 forintot személyenként naponta. No, ez már mondható kicsit soknak, különösen, hogy az ilyen szinten másutt is szokásos kínálat fogadott bennünket reggelenként. Volt ugyan egy-két, nem különösebben magas minőségű, helyi termék az asztalon, de zömmel bolti élelmiszerek.
Érdekes
2024. október 2.a párjával járt itt 45 Az Őrségi Tökfesztivál előestéjének programja Nagyrákoson várta a vendégeket: Németh Istvánné polgármester a tájházat és a mellette lévő kovácsműhelyt mutatta meg. Láttunk már ilyesmit persze másutt is, de itt valahogy az Őrség zöldjében, a Zala folyó mellett és a rendkívül érdeklődő közönség tagjaként bensőséges hangulatúvá vált számunkra a látogatás.
Amihez természetesen az is hozzájárult, hogy a polgármesterasszony nagyon személyes hangvételű, a maga által is átélt, véghezvitt cselekedetek felelevenítésével avatott be minket a helytörténetbe. A ház eredetileg a helyiek összefogásával épült az l800-as évek végén, mai szóhasználattal élve szolgálati lakás céljára a nagyrákosi kovácsnak és családjának. Miután az utolsó család is kiköltözött belőle, minden az enyészeté lett. Az épület sorsát azonban a falubeliek a szívükön viselik, ezért az 1990-es évek elején megszületett a rekonstrukció gondolata. Csakhogy a munkálatok megkezdése előtt az épület tetőszerkezete teljesen leégett, így késett a felújítás. Pályázati pénzeknek és a helyiek nem lanyhadó lelkesedésének köszönhetően csak elkészült a zsúpfedeles műemlék tájház, amelyben négy helyiséget alakítottak ki, tisztaszobát, konyhát, kamrát és hátsó szobát. A berendezés, a felszerelési tárgyak az 1920-as évek hangulatát idézik, ahogyan akkoriban éltek az itteniek. Nem biztos, hogy a berendezés mindenben autentikus és szakszerűen bemutatott, de főként a konyhában időzve könnyen a 100 évvel ezelőtti életbe képzelhetjük magunkat, miközben a csak evidékre jellemző fűtési, főzési alkalmatosságokkal is megismerkedhetünk. A kovácsműhelyben pedig kalapálgathat egy kicsit a látogató.
Érdekes
2024. október 1.a párjával járt itt 45 Mindenképpen terveztük, hogy mostanában ellátogatunk az Őrségbe, ezért azt hittük erre jó alkalom, ha az immár XX. Őrségi Tökfesztiválra időzítjük a túrát. Reméltük, hogy így majd valamiféle sűrített esszenciáját kapjuk a vidéknek. Sajnos nem volt jó ötlet, és aki valóban ezt a még ma is mese-tájékot szeretné a maga valójában megismerni, átélni, az ne ilyenkor menjen.
A rendezvény két napjára ugyanis olyan tömeg lepi el Őriszentpétert és Szalafőn az egyébként tündéri Pityerszert, hogy szinte nem is látni mást, mint a rengeteg embert. Pedig azt mondják az ottaniak, hogy van ennél nagyobb tömeg is, a június végi Őrségi Vásáron kétszer ennyien szoktak tolongani. De persze voltak szép, érdekes részei a fesztiválnak. Számunkra az volt az igazi autentikus élmény, amikor a rendezvény előestéjén Nagyrákoson a település polgármesterasszonya mutatta meg a vendégeknek a tájházat és a kovácsműhelyt, majd pedig az ő irányításával múltidéző tökmagköpesztésen, vagyis tökmaghámozáson, egyúttal közös nótaéneklésen vettünk részt a falu kultúrházában. Aztán másnap délelőtt a még nyárvégi hőségben elszabadult a tömeg-fesztivál, pillanatok alatt megtelt Őriszentpéter központja, tele lett a kirakodóvásár és a termelői piac emberekkel. Azt viszont pozitívumként kell említeni, hogy minden láthatóan jól begyakorlottan szervezett volt, semmiféle galiba nem zavarta meg a vásári hangulatot. Mindenütt hangulatos tökös díszek színesítették az utakat, parkokat. Mi mégis átmentünk Pityerszerre, hátha az Őrségi Népi Műemlékegyüttesben közelebb kerülünk a vidék igazi arculatához. Rosszul indult ez az ismerkedés, mert az ottani rendezők nem igazán voltak urai a helyzetnek, ami a rengeteg autó parkolásának megszervezését illeti. De elsimult ez a dolog, és belevetettük magunkat a tömegbe. Mondhatni, itt azért több helyi specialitással sikerült megismerkedtünk. Ősi eszközön bemutatták például, hogyan lesz a tökmagból olaj, faraghattunk töklámpást, beszélgethettünk helyi kistermelőkkel, akik maguk árulták portékáikat. Levezetésképpen vasárnap Magyarszombatfára mentünk, ahol a Fazekasház udvarán volt az előzőeknél jóval kisebb, barátságosabb rendezvény. Itt nem is kellett fizetni a belépésért. Viszont hiába, hogy déli 12 után pár perccel érkeztünk, a népi ételekből már alig maradt eddigre. Élveztük kicsit a valóban nagyon szép, békés környezetet, az emberek nyitott kedvességét, majd visszamentünk az őriszentpéteri tömegbe. . .
2024. október 1.a párjával járt itt 55 Szeptember második felére kerestem a neten két éjszakás szállást Siófokon, és azzal a naiv hittel kezdtem bele, hogy ebben az utószezoni időszakban már könnyű lesz igényeink szerinti szobát találnom. Az igényeink kb. 4 csillagos hely mindenképpen reggelivel, valahol a központi, tóparti régióban.
Nem nagy igény a Balaton-part legtöbb szálláshellyel rendelkező városában. Gondoltam. . . Aztán hamar belevesztem a nehézségekbe, szinte több időt töltöttem a kereséssel, mint amennyit végül Siófokon voltunk. Merthogy sok szálláshely szeptember 15-ig van nyitva, utána bezár. A nagyobb szállodák ilyenkor konferenciáztatnak, az egész ház tele van náluk. A kisebb, butikhotel jellegű helyek pedig sorra mondták, hogy náluk éppen tulajdonosváltás van, amíg ez nem rendeződik, nem fogadnak vendéget. . . Ehhez tudnék mit hozzáfűzni, de nem teszem. Végül volt mégis két-három címem, amelyek közül választhattunk. Ehhez azonban már felhívtam a helyi Tourinform Irodát, segítsenek az ismereteikkel. És mert az ő javaslatuk megegyezett a nálam is első helyen lévő Villa Marina Inn-nel, ide foglaltam le a két éjszakát. Az ügyintézés gyors, korrekt volt minden szempontból. Megérkeztünk hát a kikötőnél lévő, a Balaton-parti rózsakerttől pár lépésnyire lévő valóban villa épülethez. Valamikor a múlt század 20-as, 30-as éveiben épülhetett és nemrég lett rendkívül igényesen felújítva. Kicsit olyan, mintha nem is villa, hanem egy romantikus várkastély lenne. Belépve azonban modern elegancia és kényelem fogadott bennünket. És egy kedves fiatalember, akitől megtudtuk, hogy mi vagyunk az egyedüli vendégek. Így lettünk villalakók! Egy hatalmas szobában, amelynek négy oldalából három majdhogynem üvegfalnak mondható a hatalmas ablakokkal. A reggeliért pedig csak a villával szimbiózisban lévő népszerű Mustafa Étterembe kellett lesétálnunk. Mindez nem volt olcsó, de csodás volt! Csak ajánlani tudom!
Érdekes
2024. szeptember 30.a párjával járt itt 45 Szatmárban láttunk sok-sok haranglábat, égbetörő csúcsokkal, fiatornyokkal cifrázva. Ez itt más. Szerényebb. De éppúgy őrzi a helyi nép ragaszkodását református vallásához, közösségéhez. És az immár elektromosan működtetett harang most is elkongatja a delet nekik és az arra járóknak. Mi éppen akkor voltunk ott, hallottuk.
Elolvastuk a tájékoztató táblán is a szöveget, miszerint nem minden falunak volt pénze templomot építeni, ezek a települések haranglábat emeltek. De vajon miért kinn a falu szélén, még ha nem is messze a házaktól? Talán mert így biztosan eljut a harangozás hangja mindenkihez. És ez a lényeg. És ha már ott bámészkodtunk a késő nyári déli verőfényben, észrevettük, hogy a harangláb melletti kis réten őszi kikericsek nyílnak, lilás rózsaszínbe vonva a zöldet. Virágos béke a végeken.
Kihagyható
2024. szeptember 30.a párjával járt itt 25 Sosem nyaraltunk Siófokon, így hát ezt a híres, hírhedt promenádot sem ismertem eddig. Most meg, amikor szeptember második felében ott jártunk, nyilván nem az igazi, főszezoni arcát mutatta. Kicsit fáradt, leharcolt, kiürült, beszökik éppen az ősz.
Alábbi, két évvel ezelőtt tett értékelésében Ugor kolléga is megemlíti a beteg fákat, és igen, mi sem értettük, vajon hajdan miért ültették itt a platánokat egymáshoz olyan közel, hogy felnövekedve elveszik egymástól az életteret, hát persze hogy betegek lesznek. Nem tudták, mekkorára nőnek ezek a fák? De úgy tűnik, más értékekkel sem nagyon tudnak mit kezdeni. A Sió és Hullám Szállók 130 éves ikerépületeiben, ahogyan a kolléga írja, a közelmúltban két főiskola is próbált prosperálni, de a helyiek szerint nem nagyon akaródzott az ifjúságnak a tanévben jobbára kihalt Balaton-partra jönni tanulni. Ám mégis úgy tudják, most egy egyetem nyitna itt fakultást. Addig is a valamikor szépen felújított épület poros, pókhálós kísértetkastélyt játszik, falán József Attila elkoszosodott domborművön szomorkodik.
2024. szeptember 30.a párjával járt itt 55 Mostanában már nincs annyi csárda elnevezésű és jellegű vendéglátóhely az utak mentén, mint még a szocializmus idején, de azért vannak, és mi Sárbogárdon egy ilyenbe tértünk be. Éppen egy gyors eső futott végig a vidéken, ezért bent szerettünk volna leülni, de kiderült, az étterem rész éppen felújítás alatt van.
A főnök úr azonban meggyőzött bennünket, hogy maradjunk, foglaljunk helyet a söntés előtti három asztal valamelyikénél. Maradtunk. Az italaink pedig máris az asztalon voltak. Az étlap csárdához illő meg nem is. A férjem ropogósra sütött csülköt evett, ami egy klasszikus az ilyen helyeken, és itt jól is csinálják. No, de amit én választottam, az már egy komoly újítás. A klasszikus ropogós kacsacombokhoz ugyanis a gazdag köretben snidlinges burgonyapüré, pezsgőben párolt káposzta és fahéjas szilva dukált. Nagyon finom volt. Ráadásnak pedig ebéd közben és utána rendkívül kellemes, tartalmas beszélgetést folytattunk Jánossal, a főnök úrral. És közben az eső is elállt, tele hassal, jó hangulattal indultunk hosszú utunkra hazafelé.
2024. szeptember 30.a párjával járt itt 55 Nem, ez nem elírás, a helyet, ahol dunántúli bolyongásunk során egyszer ebédeltünk, valóban Don Csorleonénak hívják, merthogy Csóron található. Volt itt a faluban hajdan egy ma már vegyes emlékezetű, egyesek szerint híres Csóri Csuka Csárda, de az már zárva, épületét az idő meg az időjárás rágja.
Hogy a Don Csorleone étterem és pizzéria vendéglátó egységet ezt a hiányt pótolandó nyitották-e meg, nem tudom, de azt gondolom, inkább nem. Más stílus, más a megcélzott vendégkör is. Ami abban is megmutatkozik, hogy közvetlenül a szépen gondozottnak látszó helyi sportpálya mellett található, arra a néz a terasza, a címe is ez: Fő tér 10. Focipálya. A gazdag pizzaválaszték jól szolgálhatja a szurkolásban megéhezett vendégeket, de van az étlapon más is. És a hely belső kialakítása, bútorzata is kifejezetten elegáns, minőségi. Párommal úgy választottunk ételt, hogy az étlap mindkét vonulatából kóstolhassunk. Én egy so-go-ku pizzát ettem, ami egyszerűen kitűnő volt! Férjem tarjasteaket rendelt, amihez nagy örömére kovászos uborkát is kérhetett. A tarjasteak rejtély és meglepetés volt nekünk, mert ilyennel még nem találkoztunk. Úgy nézett ki, mint egy vastag bélszínszelet, és nagyon finom volt. Emlékezetes ebéd volt tehát. Csak azokat a csicsás műanyag virágdíszeket tudnám feledni, amelyek minden asztal közepén csúfítják az étterem egyébként kellemesen letisztult stílusát.