Gyémánt 500
2021. június 25.egyedül járt itt 35 A Buborék Teer Kiskunmajsa központjában működik, büfé, kocsma, kávézóként. Tartanak többek között kenyérlángost is, 1500 forint egy darab, kicsit soknak tűn annak alapján, amit a hely sugároz. Gondoltam, eszem egy palacsintát, de ez csak elméletben volt, az ablakba kitett étlapon, a valóságban nem tudtak vele szolgálni.
Érdekes kérdés, hogy vajon a liszt vagy a tojás fogyhatott el, minden esetre soha nem fogom tudni megérteni, hogy miként fogyhat el a palacsinta valahol. Kértem végül egy kávét tejjel meg egy ásványvizet, 250 volt a víz, 300 a kávé, ami élvezhető volt. 3 pont.
2021. június 23.barátokkal járt itt 45 A Kecskemét külterületén működő Rigóba beülni felér egy időutazással. A beltér tiszta, rendezett, de elég személytelen és hangulattalan, a kínálat és az árak visszarepítenek néhány évet. Pontosabban a kínálat 30-40 évet, az árak kb. tízet. Adnak kis adagot is, mely egyébként felér egy teljessel.
Rendeltünk egy kis adag pacalt, egy vegetariánus tálat – nagyon sajnáltam utólag, hogy nem kértünk ebből is kicsit – egy csésze magyaros gombalevest, kovászos uborkát meg túrós palacsintát. A leves korrekt volt, némi tejfel jót tett volna neki. A pacalhoz használhattak volna több és jobb fűszerpaprikát, de a pacalcsíkok íze és állaga jó volt. A kovászos uborka ritka nagy meglepetést okozott, maga volt a tökély. A rántott gomba és sajt átlagos volt, panírja lehetett volna egyenletesebb, a sajtot meg lehetett volna sütni jobban, de azért nem volt ez rossz, a joghurtöntetes vegyes saláta remekül sikerült. A desszert korrektnek bizonyult. A kiszolgálás udvarias, a felszolgáló deres hajú hatvanas, komoly tapasztalat lehet mögötte. Nálam ez így egészében tisztes 4 pont.
2021. június 23.egyedül járt itt 45 A Kisperec kézműves pékség műfaját tekintve, de a kínálat és a minőség elmarad a műfaj élvonalától. Szerettem volna inni egy frissen préselt narancslevet, vagy valami minőségi üdítőt, de csak kommersz termékeket forgalmaznak, a Coca Cola szortimentet. Egy kacsamájas táskát kértem végül, nem volt rossz, de átütő sem.
Tisztes 4 pont. Nem tartom kizártnak, hogy alkalomadtán még mást is megkóstolok, szívesen adnék nekik még egy esélyt.
2021. június 23.egyedül járt itt 55 A Nándori cukrászdába elég rég nem tértem be, most kihasználva, hogy van teraszuk is, bementem egy mákos meggyes sütire meg egy frissen facsart narancslére. A kiszolgálás kifejezetten kedves, a beltér hangulatos. A parányi, utcán berendezett teraszon ültem le, védettségi igazolvány híján, bár jobb szerettem volna inkább bent.
Szemre fősodratú sütiket készítenek, kedvező áron, a Daubnerhez tudnám őket hasonlítani. (Közben elolvastam a pár évvel ezelőtti értékelésme, láttam hogy abban is ugyanezt írtam. Hát azért, mert ezek a helyek a tisztes hagyományőrzők. )
2021. június 22.barátokkal járt itt 55 A Másik Bolt egy elvarázsolt hely. Lélekkel vezetik és ez nagyon „átjön”. Vegyük csak a kenyér műfajt. Van saját pékségük, zseniális kenyereket sütnek, helyben is kóstoltam, vettem is, annak alapján mondom. Ezzel együtt további 3 csúcspékség kenyereit árulják, ha úgy tetszik maguknak csinálnak konkurenciát.
Remek beszállítóik vannak zöldségtémában, rengeteg pazar kézműves terméket árulnak. Tartanak megannyi kiváló sört és bort. Jómagam egy negyed órára gondoltam ide beszaladni, s utána további helyeket felfedezni Wekerlén, de annyira jól éreztük magunkat, hogy itt töltöttük az egész estét. Csatlakozott hozzánk az általam legalábbis frissen megismert tulajdonos is, akiben nyitott, igényes, rokonszenves borértő embert ismertem meg. Ittunk több üveg bort meg sört, ettünk dekára kimért kézműves felvágottakat, kenyeret és zöldséget hozzá. Déltájban ebédmenü is van, mi abból kifutottunk. Vettem elvitelre kenyeret, kétféle kolbászt, csípős mondottat, aminek volt némi diszkrét csípőssége, István gazda féle cérnakolbászt, a Chili Hungária Pogány borsát, kézműves sört (ha emlékezetem nem csak akkor NE IPA-t az Ugartól), meg két üveg bort Sziegl Balázstól. Pazar élmény volt, alig várom, hogy visszatérjünk.
2021. június 22.barátokkal járt itt 55 A kétezertízes évek elején feltűnt, hogy a komolyan vehető gasztronómiai kiadványok (Alexrandra, majd Gault Millau, a Dining Guide kiadványai stb. ) gyros műfajban csak a görög helyeket értékelik. Az, hogy a pulykahúsból dolgozó, gyenge nagyipari pitát használó arab tucat-gyrososok nem kerülnek bele ezekbe a kiadványokba, érthető, viszont, hogy a török borjúgyros miért nem nyer említést az kevésbé.
De akárhogy is legyen, a görög gyros kifejezetten finom, már persze, ha jól csinálják. A Madách téri Blue Agorit nyitás óta nézegetem, de csak most sikerült beülni, míg egy elvihetős, pitába tekert gyrost elkészítettek. Remek volt, adta azt, amit adhat. Parányi beltér, parányi terasz, nagy népszerűség. Nem könnyű helyet kapni. Nálam is megvan az 5 pont.
2021. június 21.barátokkal járt itt 45 A Nádas vendéglő mellett több ízben is elautóztam, amikor az M5 irányából közelítettem meg Soltvadkertet, ahol ugyebár több pincénél is igen jó ár/érték arányában lehet bort vásárolni. Ezúttal egy közelben lakó barátom csábított el ide. Érdemes keveréke ez a hely csárdának és a menzának.
Az ember a pultnál adja le a rendelését, majd elkészültekor kiabálják, hogy mi az, ami épp megvan. A teraszon is lehet hallani 😊. Mi egy kis adag birkapörköltet, továbbá egy kis adag rántott sertésmájat rendeltünk, előbbi 1560 forint volt, utóbbi 1100. S mindkettő korrekt adag, a kicsivel is jól lehet lakni. Egy lekváros palacsinta 300 ft. Büfé-ár. A pörkölt túlfőtt, szaftja lehetett volna hagymásabb és sűrűbb, de íze jó volt. A rántott máj panírja elég hevenyészett, maga a máj átlagos, akárcsak a palacsinta és a paradicsomsaláta. A mellé adott krumpli gyengécske. A beltérben kitömött állatok képezik a dekoráció fő elemét. A konyha 3 pont jóindulattal, de a kedves kiszolgálás, a barátságos beltér, s a rendkívül kedvező árak felviszik az összélményt 3,5 pontra. Amit kerekítsünk szokás szerint felfelé. Legközelebb pacalt fogok kérni.
2021. június 21.egyedül járt itt 55 A minap ismét betértem az Akasztói halas csárdába azért, hogy vegyek füstölt akasztói sziki pontyot, ami kiváló előétel. Örömmel láttam, hogy szélesedett az elvitelre kínált termékek választéka, vettem egy halpástétomot is, továbbá egy doboz saját tenyésztésű tokhal ikrájából készült kaviárt.
A beltér nem változott, továbbra is nagyon hangulatos, megelégedéssel nyugtáztam, hogy nem harsog a rádió. A tóparton jó lett volna leülni kicsit, de már jól voltam lakva. Az akkor vásárolt termékek viszont az utóbbi napokban elfogytak, a kaviárt leszámítva, mely egyelőre vár a sorsára. A pástétom is és a füstölt hal is remek volt.
2021. június 21.barátokkal járt itt 55 Az élbolyhoz tartozik bő tucatnyi kreatív főzde, ezek közül az egyik legizgalmasabb a Mad Scientist, melyet az állandó kísérletezés jellemez. A főzde saját gasztrokocsmát nyitott 2019-ben a Brewdog által jegyzett egység helyén. Több ízben is beültem már ide zárósörre egy gasztroturné végén, így a konyhát, melynek igényessége pusztán az étlap alapján is megállapítható, eddig nem próbáltam ki.
A minap viszont erre is sor került. Figyelemre méltó az itallap is, minőségi magyar borok mellett prémium töményitalokat is tartanak. Mi a négyféle sör mellé kedvenc sörkorcsolyámat, a haltepertőt kértük, továbbá fermentált idényzöldségeket/gyümölcsöket és komlós fehércsoki-trüffelt. A tepertő kifogástalan volt, jól passzolt hozzá a lényegeben kovászolt zöld eper, rebarbara, retek, hagyma. A fehér csokis trüffel is remek volt, jómagam a búzasörrel éreztem remek harmóniát, de valójában ez egy univerzális korcsolya a formabontó kategóriában az IPÁK világában is. A honlapon azt olvashatjuk, hogy egy olyan helyet akartak létrehozni, mely azok számára is vonzó lehet, akik nem szeretik a sört. Sörínyencként ugyan, de jelenthetem: sikerült.
2021. június 21.barátokkal járt itt 55 A Borkonyha volt a harmadik csillagos magyar étterem, mely azóta is őrzi e minősítést. A járvány miatt az étterem idén nyárra cukrászdává alakult. Béres Anett vezetésével desszertcsodákat kínálnak nem olcsón, de mindenki számára elérhető áron, jellemzően 1490 forintért süteményenként.
Jómagam átengedtem a választást turnétársamnak, aki egy Rákóczi túrós és egy Mákos guba átiratot kért. Minkét süti kiváló volt, hozta az eredeti ízharmóniákat, amit állagjátékkal és pazar formavilággal egészített ki.