Gyémánt 500
2024. augusztus 26.egyedül járt itt 45 Az Olíva büfében is megesett az velem, ami, már több helyen, például Esztergomban és Szegeden, hogy Soproni IPA-t kérek és sima Sopronit csapolnak. De itt legalább nem voltak ingerültek, amikor jeleztem a tévedést, mint Esztergomban. 700 forintot fizettem a sörre.
Kértem egy roston sült fogast is, ami friss volt és ízletes, köretet nem rendeltem, de azért legalább egy citromkarikát mellé tehettek volna. 3600 ft volt a hal. Négy pontot megadok a helynek.
2024. augusztus 26.egyedül járt itt 45 A La Palmera étlapjáról kinéztem a chilis sajtgolyókat, azt is kértem, de mint kiderült, kifogyott. Ajánlott az egyébként kedves pultos hölgy helyette mozzarella rudakat, jeleztem neki, hogy a kettő nálam nem csereszabatos. Maradtam így a sör mellett, egy dobozos Pilsner Urquellt kértem csapról nem adták ezt a sört, hanem Drehert, meggyes Drehert és Kozelt.
1100 forint volt a sör, ami átlagos ár /érték aránynak mondható. Összességében megadok négy pontot a helynek.
2024. augusztus 26.egyedül járt itt 45 A Kemencés büfé pultosával elbeszélgettünk arról, hogy a csopaki Varga pince melynek a borát mérik itt ki, azonos e vagy sem a badacsonyörsi Vargával. Kiderült, hogy véletlenül sem. Még nekem kellett győzködni a hölgyet, hogy a badacsonyörsi névrokon borai mennyit javultak húsz év alatt. Kértem egy deci Olaszrizlinget (400 ft) meg egy pikoló Sopronit (450).
Korrekt négy pont ez nálam: helyi termelői bor, baráti áron, a kommersz sör mellett.
2024. augusztus 26.egyedül járt itt 55 Van amikor a releváns információ pár nappal később ér el az emberhez, mint ahogy az optimális esetben történhetett volna. Tegnap olvastam egy pacalos Facebook csoportban, hogy az egyik csoporttárs remek pacalt evett a Balaton büfében.
Engem is csábított, hogy egyek itt egy pacal, de annyira jóllaktam a strand legnevesebb bisztrójában, hogy nem volt már kedvem pacalozni, ha tudtam volna, hogy kiemelkedő a produkciójuk, akkor erőt vettem volna magamon. Így csak egy Stari epres sört kértem. 1300 forintba került. Adok nekik 5 pontot a helyinek mondható kézműves sörre és a kedves kiszolgálásra.
2024. augusztus 26.egyedül járt itt 45 A Gyuri lángosozó mellett a falon az olvasható, hogy itt sül a világ legjobb lángosa, hogy ők maguk írták-e fel vagy egy elégedett vendég, azt nem lehet tudni. Nagy a forgalmuk hárman dolgoznak a pult mögött, folyamatosan kell sütni a lángost, akkor a kereslet. 1000 forint volt a fokhagymás, ami korrekt díjszabás 2024-ban egy népszerű strandon.
Maga a lángos nem volt a csúcsok csúcsa, de kiemelkedett az átlagból tisztes négy pontot ér. Mint ahogy az egész hely is annyit érdemel.
2024. augusztus 26.egyedül járt itt 45 A Karamell cukrászdában csábítottak a fagyik is, de a sör és a fagylalt nem igazán egyeztethető össze, s itt Pilsner Urquellt csapolnak, ami a legjobb nagyipari multisör, ráadásul csapolva jellemzően sokkal jobb, mint üvegből vagy dobozból. Díjaztam, hogy nem volt akadálya annak, hogy a táborhelyünkhöz vigyem a korsót.
Nem szoktam korsóval rendelni, elég nekem a pohár is, de itt az árképzés ezt erőlteti én meg hagytam magam befolyásolni. 1000 a pikoló, 1100 a pohár és 1300 a korsó. Tisztes négy pont.
2024. augusztus 26.egyedül járt itt 45 A Nagymama büfébe ültem be elsőként a strandsoron, még a strandra való belépés előtt, merthogy itt, mint sokfelé, ugyanazok a büfék kiszolgálnak az utca és a strand irányában egyaránt. Miközben kortyolgattam a magammal hozott söröspoharamból a remek Bernard sört, elbeszélgettem a fiatal, rokonszenves, kommunikatív csapossal, megbeszéltük a magyar sörhelyzet lényegesebb kérdéseit.
Az minden esetre elég furcsa ellentmondás, hogy miközben az alsóörsi strandon szinte mindenütt adnak üvegpoharat, pont ott nem, ahol a legjobb sört csapolják. Tisztes négy pont az összélmény. Üvegpohárral meglett volna az felfele kerekített ötös.
2024. augusztus 26.családjával járt itt 55 A Fogas bisztró a legszínvonalasabb strandbisztró egyike. 2020-ban megnyerték Az Év strandétele versenyt a halerőlevesükkel, 2023-ban pedig vegetariánus kategóriában győztek a zeller-raviolijukkal. A konyha erénye, hogy jó minőségű, főként édes vízi halakkal dolgoznak s nem ragadnak bele a sablonokba.
Olyan fogások is helyet kapnak a választékban az egészben sütött, panírozott vagy grillezett keszeg, fogas, pisztráng, ponty, harcsa és lazac mellett, mint a halerőleves, a Jásdi Rizlingben gőzölt zöldkagyló vagy a zsenge borsós rizottóval kínált roston sült tokhal. Tartanak négyféle egyszerűbb és olcsóbb kimért bort, melyek termelőjét nem tüntetik fel, továbbá hatféle igényesebb tételt, helyi élvonalbeli termelőktől. A nagyipari sörök mellett a székesfehérvári Hübris két sörét is választékba vették. A cidereket az aromatizált multitermékek közül válogatták, egy-két Budaprés tétel elférne mellettük. Minőségi pálinkákat kínálnak. Összességében az itallapot lehetne fejleszteni, hogy felérjen a konyha szintjére. Az ötféle halászlé közül mi a pontyfilével kínáltat választottuk, jó ízű volt, katarzismentes, több halat is el tudtunk volna képzelni benne. Mindazonáltal örülnénk, ha ez lenne a halászlé etalonja a Balaton mellett. Sokkal izgalmasabb volt a harcsamáj-nyalóka, amit ízre-állagra egyaránt megnyerő céklakrémmel, céklahasábokkal és pirított kaláccsal tálaltak. A harcsamájat ledarálták, fűszerezték, formázták, pálcikával látták el, majd pankó morzsás panírban sütötték ki. Látványos, ötletes, ügyesen kivitelezett, a fine dining irányába mutató remek strandétel volt ez, azt sem bántuk, hogy a pirított kalács kihűlve érkezett. Jól sikerült a haltepertő is, amit fekete fokhagymás majonézzel és jobbacska pirítóssal körítettek. Az almás rétest pohárkrémként tálalták, látványos, ízletes, könnyed desszert volt, kellően visszafogott édességgel, az almásságot, s vele együtt a savasságot lehetett volna kicsit fokozni, de így megelégedésünkre szolgált. A kiszolgálás vegyes képet mutat, az ifjú hölgy formálisan udvarias, de kelletlen, cseppet sem barátságos, idősebb kollegája mosolygós, közvetlen. Mindent egybevetve ez nálam egy felfele kerekített 5 pont.
2024. augusztus 25.egyedül járt itt 35 A Palágó büfé a tiszakécskei szabad strandon működik. Kínálnak hotdogot, kolbászt, lángost, óriás palacsintát. Kértem egy lángost, ami jóindulattal átlagosnak volt mondható, jobbhoz szoktam, foszlósabbhoz, s egy alkoholmentes sört, egy mentás Sopronit. Értékeltem, hogy van a sörhöz üvegpohár, ez a strandokon messze nem általános.
1550 forintot fizettem, ami kifejezetten jó ár/érték arány lett volna, ha jó lett volna a lángos, így inkább 3 pont ez a szempont. Kegyelemhármas az összkép.
2024. augusztus 25.egyedül járt itt 45A Szegedi cukrászdát a hetvenes évek legelején alapították, az alapító cukrász mesterlevele ki van téve a falra berámázva. Mint megtudtam, öt éve hunyt el, most az özvegye viszi tovább a boltot.
Egy korábbi cukormentes országtortát kértem 1300 forint volt, lehet, hogy a saját kreációikkal, melyek lényegesen olcsóbbak 790 ft körüliek - és eléggé hívogatóak, jobban jártam volna.
4 pontot minden esetre megérdemel a hely.