Gyémánt 500
2021. március 11.egyedül járt itt 55 Hangulatos, igényes speciality kávézó Balatonakarattyán a magas parton, egy szépen berendezett konténerben. A jó esztétikai érzékkel kiképezett teraszról a kilátás lélegzetelállító. Az árak magasak, de értékarányosnak mondhatók, megfelelnek a fővárosi csúcskávézókban megszokottaknak.
Presszó 600 forint, sütemények 990 forintba kerülnek, a 0,33-as Hübris sörök palackjának ára 850 és 1000 forint között mozog. A kötelezőnek mondható presszó mellé egy Rákóczi túrós „átiratot” kértem, mely tisztes bloggerszintű sütemény volt. (Bloggerszintnek nevezem azt, ahová egy lelkes amatőr önképzés keretében különösebb nehézség nélkül eljuthat. ) A kávé katartikus. A pultosok kedvesek, udvariasak. A kiváló kávékon kívül prémium üdítőket, székesfehérvári kézműves söröket és frissen facsart gyümölcsleveket ihatunk. A hely nem sokkal a négy évvel ezelőtti megnyitása után megkapta a kritikát, hogy nem támaszkodik semmilyen mértékben a helyi alapanyagokra. Ez egy kávézó esetében furcsa észrevétel, de annyi tartalma van, hogy elférne néhány Balaton melletti kézműves szörp is a választékban. Összességében azonban mégiscsak az a lényeg, hogy egy kivételes adottságú helyen csúcsminőségű kávét ihatunk a tó mellett.
2021. március 11.barátokkal járt itt 55 Csak megerősíthetjük az önmeghatározásuk tartalmát: „hangulatos és igényes bár a budapesti Palotanegyed szívében, ahol a kis tételszámú kiváló magyar borok, kézműves sörök, nívós rövidital kínálat és finom ételek találkoznak a kultúra megannyi formájával.
”
Az árak nem alacsonyak, de beleférnek az értékarányosságba, követik az utóbbi évek emelkedési trendjét. Rendeltünk többféle bort különböző kispincészetektől, így Torma Zengőt (1 dl 1300 ft), Joó Tsmás Olaszrizlinget (700), Herold Maszek cuvéet (1000), Nyolcas Ádám Szülőfölem cuvéejét (1100), a TR művek száraz Furmintját (950), mellé egy sajttálat (1990), továbbá egy pohár kiemelkedő sört is, a BAZ pilsnerét (500). A kiszolgálás lelkes, hozzáértő. Az itallap kiemelkedő, értő kézzel válogatták össze valamennyi műfaj „képviselőit”.
2021. március 10.egyedül járt itt 35Az Ászok söröző átlagos kocsma a szokásos kommersz választékkal, annyi emeli ki a fősodorból, hogy kedves, udvarias, rokonszenves idősebb csapos áll a pult mögött.
Némi gondolkodás után a zéró tolerancia elvét tisztelve egy kisfröccsöt imitáló narancsfröccsöt kértem, vagyis egy deci narancsot egy deci szódával felspriccelve, amire 120 forintot fizettem.
Retro életérzés.
2021. március 10.egyedül járt itt 45A Kun cukrászda fősodratú hely Dunakeszin, a fő utcán. Az árak barátságosak, a sütemények a maguk zsánerében jónak mondhatók.
Némi dilemmázás után egy mákos sütit kértem, amire 600 forintot fizettem. A beltér kissé személytelen, a kiszolgálás ellenben kedves. A sütit csomagoltattam, este ettük meg egy édesszájú jóbarátommal. Ez nálam 3,5 pont felfele kerekítve.
2021. március 10.egyedül járt itt 45 Ritka eset, hogy valahol majdnem mindig ugyaneazt rendeljem, de akad erre is példa. Pho bárokban pho és tavaszi tekercs, benzinkutaknál többnyire Hot-dog. Ezt ettem a Dunakesziban működő Shell kútnál is. A Shell ételkínálata egyébként már évekkel ezelőtt egész jó volt s nem drága.
Sajtosat kértem, mely furcsa módon ugyanannyiba került volna, mint a sima, de nem volt, elfogyott. Úgyhogy meg kellett elégednem a simával amire fizettem írd és mondd 359 azaz 360 forintot. 3,5 pont felefele kerekítve.
2021. március 8.barátokkal járt itt 45 A Wu Zhou étteremben olyan zsánerű különlegességekre számítottunk, mint amiket ettünk Wang mester éttermeibe. Nos, ezeket nem leltük az étlapon. Kértünk tavaszi tekercset, nagy adag korrektül megsütött készterméket kaptunk, mirelitből, ez mi tagadás, csalódás volt. A rákfarok rántva is mirelitnek tűnt, de az legalább a műfajon belül egy sikerültebb termék.
Ettünk még medúzasalátát uborkával, ez jó volt, nagyon ízlett a korrekt díjszabású chilis rák és a jól elkészített, szépen vagdosott tintahal. A zöldséges rizs korrekt vált, jó átlagos. Ez egy tisztes 4 pontos étkezés volt, nem több és nem kevesebb. Itallal együtt fizettünk 11480 forintot, amit nagyon korrekt díjszabásnak tartok.
2021. március 8.barátokkal járt itt 55 A Bobo étterem a festői, hihetetlen szakértelemmel, szorgalommal és jó ízléssel gondozott Haris parkon belül működik. A konyha a fine dining fele kacsingat, de vannak rusztikusnak mondható fogásaik is. Főszabály szerint magas szinten megvalósított fogásokat tesznek a vendég elé, de akadnak döccenők is.
A kacsamájas nápolyi elmaradt a várakozásoktól, némi frissesség-gond is felmerült, májnak volt egy kis savanykája. A csokitextúrák műfajában is ettem sokkal izgalmasabbat, az egyik elem, egy gumiszerű fehércsokis cucc egyáltalában nem volt megnyerő, összeségében nem volt rossz ez a fogás. Remek volt a fogas kelkáposztafőzelékkel, meg a másik desszert, a somlói átirat is. Fogadófalatként remek kenyeret kaptunk jól elkészített tepertőkrémmel. A kiszolgálás tartásos. A hibák dacára ez a hely megérdemli az 5 pontot, nem lehet belenyomni a 4 pontosok özönébe.
2021. március 4.egyedül járt itt 55 A La Tene nevű francia kávézó-sütiző-pékségben tavaly júliusban jártam a családi nyaralás alkalmával. Lenyűgöző kis hely ez, nem volt könnyű választani a sütik közül. Végül vettem elvitelre egy mille feuille-t (ez ugye a mi krémesünk francia változata) valamint egy browniet, amit már a strandon fogyasztottunk el a gyerekekkel.
Pazar volt mindkettő. 900 forint volt az előbbi, 400 az utóbbi. A beltér nagyon hangulatos, elegáns, a kiszolgálás udvarias. Tisztes 5 pont ez, ahogy elő van írva.
2021. március 4.gyerekekkel járt itt 55 Tavaly nyáron a balatoni nyaralásunk idején elautóztunk a Vánkos mellett. Mondom a családnak, ide be kellene nézni, kívülről nagyon ígéretes a hely. Sajnos már zárva volt a kassza, nem tudtunk semmit sem fogyasztani. Két nappal később hamarabb indultunk s eleve bekalkuláltuk a megállót a Vánkosban.
Ettünk egy francia csokitortát, korrekt volt, katarzismentes, 800 ft épp tisztes ár volt rá. Ittunk limonádékat, egy szörpöt, valamint egy cappuccinot. Korrekt volt minden. A kiszolgálással is meg voltunk elégedve, de ami mindent vitt, az a dizájn. Kívül-belül egyaránt kiváló ízléssel alakították ki ezt a helyet. Szívesen beülnék ide máskor is.
2021. március 3.egyedül járt itt 35A Fő téri cukrászdába is betértem a nyáron. Vác főterén fagyizni, különleges létállapot, amiért hálás az ember. Még akkor is, ha maga a fagylalt gyengécske. Bevallom abszolút nem tudom felidézni az íz és állag-élményt, viszont a jegyzetfüzetembe azt véstem fel közvetlenül a fagyi elnyalogatása után, hogy „sárgabarack – jóindulattal 3 pont”.
Hát így állunk.
Akkor három pont a hely. Mert a jóindulat az megvan.