Gyémánt 500
2020. november 21.gyerekekkel járt itt 55 Nincs fényesebb bizonyítéka annak, hogy a Balaton környékét is elérte már évekkel ezelőtt a magyar vendéglátás minőségelvű megújulása, az ún. „gasztro-forradalom”, mint a Magyar Konyha mellékleteként sokadik alkalommal kiadott Balaton-kalauz. Ebben a kiadványban műfaj szerint csoportosítják a legjobb helyeket, külön említve a strandbisztró kategóriát is.
Nem tagadva a lángos – hekk – pizza stb. hagyományos vonalon mozgó büfék létjogosultságát, örömteli, hogy akadnak olyan igényes helyek is egyes strandokon, ahol gasztronómiai élmény enni. Ezek közé tartozik a Vitorlás bisztró Keszthelyen, a „magyar tenger” egyik legszebb strandján, mely szimbiózisban működik a szomszédos, más profilú, de hasonlóan igényes Matraccal. Elsőként a lenyűgözően udvarias, segítőkész, felkészült, gyors és pontos kiszolgálást emelném ki. Tetszetős az új hullámos dizájn, jó itt üldögélni, nem csoda, hogy van, aki enni jön erre a strandra s nem fürdeni. De figyelemre méltó a választék is, mely korrekt, de nem eltúlzott. Az étlapról megtudjuk, hogy az alapanyagokat igyekeznek helyi termelőktől beszerezni, parajdi sót használnak, és minden frissen készül. A konyha elsősorban népszerű magyar ételeket kínál, kiemelkedő szinten (gulyásleves, húsleves, sertéspörkölt, grillezett csirkemell lecsós gerslivel stb. ), amit egy nemzetközi vonal egészít ki (kókuszos, tejszínes mangóleves, grillezett gomolya bulgurral, füstölt lazacos saláta, mexikói chilis bab stb. ). Aki pizzát vagy burgert enne, annak áthozzák a rendelését a szomszédos Matracból. Az italfrontot lehetne szélesíteni, főként a sörválasztékba jó lenne integrálni minőségi tételeket is a nagyipari tömegsörök mellé. Minket egyébként ez épp nem érintett, mert a felnőttek vezettek, a gyermekek pedig eleve kézműves szörpöket kértek. Rendeltünk paradicsomlevest, bologna-i spagettit, fish and chips-et, vadas marhát és rántott zöldségeket. Ételeink tálalásra, ízre-állagra egyaránt remek élményt adtak. A Vitorlás bisztrót feljegyeztük a legjobb strandbisztrók listájára.
2020. november 21.egyedül járt itt 55 A Csongrádi Levendula Farm a város határában, a 451-es út mentén működik, a levendula-ültetvény mellett gyönyörűen berendezett, levendula tartalmú kézműves termékekre szakosodott kis bolt, valamint egy átlag feletti, rendkívül hangulatos étterem is helyett kapott. Külön említésre méltó a kellően alacsony hangerőre beállított diszkrét, kellemes jazz-blues háttérzene.
A korrekt, de nem eltúlzott választékot kínáló étlap a magyar konyha közkedvelt fogásaira támaszkodik: tanyasi tyúkleves, babgulyás, halászlé, fatányéros, ropogós csülök, harcsapaprikás, marhalábszárpörkölt. A desszertfront nemzetközi, amit kóstolás után nem bántunk, a sütemények alapelemeit egy csúcscukrászdából hozatják, helyben a tálalással foglalkoznak csak. Az árak értékarányosak, a kiszolgálás kedves, udvarias. Rendeltem rántott harcsát, ami finom volt, a hozzá adott saláta ügyesen dresszingelt, igényes hozzávalókból készült, a petrezselymes krumpli is jó volt. Kértem még egy „belga csokoládétrilógia erdei gyümölccsel” elnevezésű desszertet, mely nemcsak szemgyönyörködtető volt, de magas minőségű alapanyagból készült, az egyes csokirétegek íze, a ganache és a mousse közötti könnyed állaga egyaránt fenséges volt. Hazavitelre kértem egy adag pacalpörköltet is, ez sem volt rossz, ismét a kifogástalan állagot kell megdicsérjem, de azt sem hallgatnám el, hogy lehetett volna több és szebb színű fűszerpaprikát, valamint a szaft sűrűsége érdekében több hagymát használni hozzá. Összességében e kis kritikai megjegyzéssel együtt kifejezetten jó élményem volt a Vándortanya, jó szívvel ajánlom másoknak is.
2020. november 17.a párjával járt itt 55 Az Adzuki sushi nagyon jó hely, tetszett a beltér is, a kiszolgálás osztályon felüli volt. Mi egyébként a teraszon ültünk le. A kiemelkedő élményhez hozzájárult az is, hogy társam is ínyenc volt, ráadásul nálam igényesebb, de ez a hely teljesítette az ő elvárásait is. Sushikat ettünk továbbá húsos derelyét, amit itt mélysütnek, de nagyon finom.
Ebben a variánsban még nem kóstoltam. Az árakkal is meg voltunk elégedve, melyek nem alacsonyak, de értékarányosak. Tisztes 5 pont.
2020. november 17.barátokkal járt itt 45 Sajátos elvarázsolt autentikus olasz hely egy kis magyar faluban, a tulaj töri a magyart és mindent maga csinál, főz és felszolgál. Nem különösebben kedvesen. Csak olasz borokat tartanak. Ettünk paradicsomalapú levest a tenger gyümölcseiből, egy pizzát, amit sajátosan megtekerve kaptunk, mintha fagylaltot formázna, tehát egy része Calzone volt, továbbá profiterolt.
A leves jó ízű volt, nem kellett volna beletenni surimit. A pizza ízlett, meg voltunk vele elégedve. A profiterol műfajában sokkal jobbakat is ettünk már. Korrekt 4 pont.
2020. november 17.egyedül járt itt 55 Átlag feletti hotel – étterem, távol a város központjától. Nagyon jó ár/érték arányú déli menüt kínálnak. A normál menü 1590 ft, ez midőn ott jártam a napi levessel és desszerttel kombinálva töltött csirkecomb volt vagy kijevi jércemell, mindkettő körítve persze. Az extra heti menü főétele grillezett camembert rizzsel és salátával, 1790-ért.
Kínálnak továbbá az extra változatokat, ezek egyikét kértem, a fél kacsát almás káposztával tört burgonyával. Ebben az esetben 2500 forint a három fogás. Másik lehetőség lett volt a szűzérmék borsmártással krokettel vagy pisztráng egészben sütve sütőtökös parajos rizottóval, ezek nem hoztak annyira lázba. A sárgaborsókrémleves és a desszert gyengécske volt, viszont a főfogás önmagában nagyon megérte a pénzt, amit kértek érte. Jó volt a hús is és a köret is. A kiszolgálás kedves, udvarias. Összességében 4,5 pontot megérdemel a hely, amit felfele kerekítek.
2020. november 16.barátokkal járt itt 55 Új hullámos, igényes, szezonon kívül is nyitva tartó bisztró, színvonalas itallappal. A rendelés feladására kell valamennyit várni, eleget ahhoz, hogy ez feltűnjön. A pizza (1600) csalódást okoz, Margarita témában sokkal meggyőzőbbeket ettünk másutt, főleg DOP kategóriában, a kacsamájpástétom (1900) jól sikerült, a túrógombóc (1500) pedig nagyon finom.
Az árak, mint látható, korrektek, a kiszolgálás is udvarias. Erős négy pont, a konyhára, meggyőzőbb pizzával akár 5 is lehetett volna, felfele kerekítve. Két deci borral és fél liter szódával együtt fizettem 6440 forintot, ami üdítően jó ár/érték arány manapság a Balaton new wave bisztrói között. Felszolgálási díjat nem számolnak fel. Az összélmény 4,5 pont táján volt, vajszívem van, megadom az ötöt.
2020. november 16.barátokkal járt itt 55 Nemrég nyílt igényes borbár a Nádor utcában, a személyzet (egyelőre? ) amatőr, nem sokat értenek a borokhoz, a rendelés feladása sem megy simán, mivel a felszolgáló nem ismeri a saját készletüket, s amúgy sincs otthon a témában. De az igyekezetet és udvariasságot díjazva elmagyarázzuk szépen lassan, hogy mit kérünk.
A beltér rendkívül hangulatos, az árak magasak, de ez lassan minden borbárra igaz. A borválaszték korrekt, nagy meglepetések nincsenek, a magyar borászat első és a második vonalára alapoznak főleg. Kifejezetten jól éreztem itt magam, nekem ez az élmény megér 5 pontot, bármikor szívesen betérnék újra.
2020. november 16.barátokkal járt itt 55Nagyon igényes, különféle toplistákon is szereplő kávézó, tartanak alkoholos italokat is.
A kiszolgálás kedves szívélyes. A beltér rendkívül hangulatos, de parányi, ezért a teraszon ültünk le italaink mellé. Társam kért egy croissant ami friss volt és finom, jómagam egy bio gyümölcslevet ittam, de megkóstoltam az ő kávéját is.
Tisztes 5 pont a hely, nekünk legalábbis nagyon tetszett.
2020. november 16.egyedül járt itt 55 Jobbacska bisztró átlag feletti étel- és italkínálattal, elvben télen is nyitva tartanak. Kedves, szívélyes a kiszolgálás, jó, házias a konyha, utóbbi 4 pont véletlenül sem 3 vagy 5. A lazac tatár valójában füstölt lazacos szendvicskrém, de amúgy finom. Szép a beltér, hangulatos a terasz, az árak korrektek.
Sikerült megegyezni, hogy kapok fel adag pacalpörköltet és fél adag csülökpörköltet egybe tálalva, e két étel összekeverve is finom. Tartanak habanero chili szószt, amit értékeltem. Az epres limonádét házi eperlekvárral készítik, nem spórolnak vele, vizet kellett kérnem hozzá, mert túl tömény volt. Korrekt volt az eperlekváros brownie is. Összességében 4 és fél pont ez nálam, amit felfele kerekítek elsősorban a motivált és lelkes pincér hölgy miatt.
2020. november 16.barátokkal járt itt 55 Soha nem rejtettem véka alá, hogy ezer okból (na jó valójában 4-5) erősen rokonszenvezek az Igazi Csíki Sör gyártóival, azt meg örömmel veszem, hogy egy kifejezetten igényes franchise keretében eljuttatják sörüket és az azt körbeölelő szimbólumvilágot sokfelé.
Budapesten a Kertész utcában nyitottak először egységet, ez nem tudom működik-e még, a József körúti már Beerstro, viszont a Keleti Károly utca a Bimbó út találkozásánál egy újabb egység nyitotta meg kapuit, mely az összes között a legdizánjosabb, legnagyobb és alighanem legigényesebb. Ide ültem be egy jóbaráttal sörözni. Volt foglalásunk máshova, így enni nem kértem, bár lett volna mit. Kérés nélkül hoztak viszont néhány darab kiváló tepertőt. A kiszolgálás e gesztustól függetlenül is rendkívül kedves, udvarias, kommunikatív. A teraszon ültünk az októberi 17-18 fokban, jó élmény volt, sőt, nagyon jó. Alkalom adtán kipróbálnám a konyhát is.