Gyémánt 500
2020. november 6.egyedül járt itt 45 A Francia pékség Csongrádon sem francia. Kértem pár apró péksüteményt, egészen apró szilvalekváros papucskákat, mondtam, hogy ízelítőnek lesz, próbáltak rávenni, hogy többet vegyek, de nem hagytam magam meggyőzni. Mondtam, hogy majd visszajövök, ha finom. Erre a pultos hölgy megjegyezte, hogy még nem látott arrafelé, jó arcmemóriája lehet, tény, hogy először jártam ott.
Csongrádon többedjére, de e pékségben először. Vettem még egy mákos rétest, ami 3,5 pontos volt szerintem, mint ahogy az egész helyet is annyira taksálom. A papucskák 100 forintba kerültek, a rétes potom 230-ba. Ez azért nagyon jó ár/érték arány.
2020. november 6.egyedül járt itt 45 Az Unicum presszó hangulatos egység, rokonszenves, közvetlen tulajjal. Ha nem lettem gépkocsival, akkor stílszerűen Unicumot ittam volna. Így meg valami gyümölcslevet kértem szódával felspriccelve, amire írd és mondd 110 forintot fizettem. Retro életérzés.
A falon hangulatos fekete – fehér képek, egyikükön két ember a kocsmában gigantikus, tán három literes vagy annál is nagyobb poharakból issza az italát. Ezen el is poénkodtunk a tulajdonos-atmoszférájú pultossal, hogy biztos az orvos csak egy pohárkával engedélyezett nekik. Az italválaszték totál kommersz, ezzel együtt nekem ez az élmény megért négy pontot.
2020. november 6.egyedül járt itt 45 A helyi fiatalság által frekventált, jobbacska, az átlagot valamelyest meghaladó egység, nagyon kedvező árakkal Csongrád központi részén. Pizzák (1500-ért többnyire), pasta-k (1600-ért többnyire), néhány hús és halétel, pár vega fogás. Egy fish and chipszet kértem (1250 ft), ami nem volt rossz, bár a bunda olajosabb és vastagabb volt az optimálisnál.
Mirelit steak krumplit adtak mellé megfelelően megsütve, valamint élvezhető, de késztermékgyanús tartárt. Összességében azért ez nem több 3 pontnál a konyha rovatban. Egy mézes citromos teát kértem mellé (280) s nem sört, mivel vezettem és az alkoholmentes sört borzalmas ízű terméknek tartom. Tartanak a szomszédos városban, Szentesen működő kézműves sörfőzdétől is pár sört, vettem egy Betty Juice-t elvitelre, 650 forint ezért a sörért még szaküzletben is kedvező (Szentendrén, női nyomás hatására ugyan, de 1500 forintot perkáltam ki ugyanerre a sörre. ) Számlára került még egy százas a csomagolásra és egy másik százas a mézre, de ezt nem bántam egyáltalán, nálam az a 2380 forint a felsoroltakra, amit otthagytam, öt szívecskét eredményez az ár/érték rovatban. Tisztes négy pont a hely összességében.
2020. november 6.egyedül járt itt 45A Placc kávézó volt az egyik legmeggyőzőbb hely Csongrád központjában. Jó dizájn, kedves kiszolgálás, finom rétes, így tudnám összefoglalni a magam tapasztalatait. Külön tetszett, hogy mákos rétesből többfélét is tartanak, a mák nemcsak alkalmas arra, hogy almával, sütőtökkel vagy meggyel vegyítsék, hanem kéri is, mivel jót tesz a sav az ízegyensúlynak. Ezzel együtt én egy sima mákos kértem, 350 forint volt. Tisztes 4 pont.
2020. november 5.barátokkal járt itt 55 Korrekt hotelétterem, átlag feletti konyhával. Sajnos rádió szól a beltérben ez sokat elvesz az összélményből. Ettünk halaszlét pontyfilével, a simára turmixolt lében kiváló állagú pontyfilét és belsőséget kaptunk. Soha rosszabbat! A marhaoldalas rántott velővel és vargányás rizottóval ismét jó dobás volt, megérte a 3700 forintot.
A narancsos karamelles bombát már otthon ettük meg, ez 990 ftba került, s megelégedésünkre szolgált. 4,5 pontos élmény volt ez, kerekítsünk felfelé.
2020. november 5.barátokkal járt itt 55 A Buhanka nevű katonai járműről, amit a tulaj elmondása szerint 1966 óta azonos modell alapján gyártanak ma is, nem hallottam, míg ide be nem tértem. Nemcsak a neve Buhanka ennek az egységnek, hanem a dekoráció fő elemét is Buhankák alkotját továbbá másféle katonai járművek is, melyek a kocsma épületét szinte körbeveszik.
A beltér hangulatos, a Nagy-Magyarország térképet külön értékeltük, tartanak többféle jó bort is, nagyon baráti áron. Nem gyakori, hogy egy falusi kocsmában az ember a Konyári pince borait iszogathassa. Mindemellett több értékes könyv is megvásárolható itt a Reakció kiadótól. Jómagam bodzaszörpöt ittam, társam meg sört. Nekem ez az élmény megér 5 pontot.
2020. november 5.egyedül járt itt 55 Országos szinten kiemelkedő ínyencbolt és étterem, erősségüknek számít a sertéshús feldolgozása. Két felszolgálóval volt alkalmam szót váltani, a rangban magasabbal nagyon jót beszélgettünk mindenféléről a bortól az ételeken át a világ nagy dolgaiig. Nagyon igényesek mindenben, így a bor témában is.
Ritka, hogy egy helyre két hónap alatt kétszer is betérjek, hacsak az nem a lakhelyemen működik. Kenese pedig elég távol van. Első alkalommal pisztrángot ettem salátával, kifogástalan volt, másodszor elvitelre kértem tepertőt, vastagkolbászt és vékonykolbászt, mindhárom kiváló volt, ami nem lepett meg, ismertem a helyet a korábbi, óbudai lokáció révén. A beltér rusztikus, jó ízléssel kiképezett, a kerthelység hasonlóképpen. Csillagos ötös.
2020. október 31.egyedül járt itt 55 A Makó központjában működő Süti sarok nevű helyen voltam már egy ízben hosszú évekkel ezelőtt, akkor is alapvetően jó tapasztalatokkal gazdagodtam. A beltér hangulatos, a kiszolgálás udvarias, kedvesnek, lelkesnek nem mondanám. Ittam két deci frissen préselt narancslevet, ettem egy ropogós héjú sajttortát, ami kifejezetten finom volt meg egy mákos narancsos tarte-féleséget, az nem győzött meg igazán.
A beltér tetszett, az árak barátságosak. Ettem két pogácsát helyben, nagyon finomak voltak. 4,5 pontra taksálom a helyet, kerekítsünk felfelé.
2020. október 31.egyedül járt itt 55 A makói Lipóti pékségben jártam már párszor, legutóbb épp tegnap. A szomszédos húsboltban vettem mindenféle disznóságot, ehhez vásároltam itt kifliket, meg két péksüteményt, tán pásztorok kedvencének hívták az egyiket, a másik egy sajtos cucc volt valahol a kifli és a croissant között félúton.
A péksütiket 4,5 pontra taksálom, a kiszolgálást viszont csillagos ötösre. Tanítani lehet azt a kedvességet és szívélyességet, amivel itt és a szomszédos húsboltban is kiszolgáltak. A nap is jobban indult egy ilyen tapasztalattal. A négy péksütire 580 forintot fizettem összesen, ez kiváló ár/érték arány.
2020. október 30.barátokkal járt itt 55 A nemrégiben sikerült végre eljutni a Szárcsába, mely kifejezetten jó élményt adott. Egyetlen zavaró mozzanat az volt számomra, hogy a felszolgáló, bár formálisan kifogástalan udvariassággal kezelt minket, mondhatni semmilyen felvetésünkre nem reagált érdemben, az elismerésre sem, nem volt kommunikatív, mint aki úgy érzi, hogy nem feladata a vendéggel szóba elegyedni.
S nem azért, mintha nagy lett volna a leterheltség, negyed ház, ha volt és majd minden asztalra jutott egy pincér. De nézzük inkább a jót. A beltér megnyerő elegye a századforduló nagypolgári, valamint népi ízlésvilágának. Az étlap a fősodratú magyar ételekre alapoz a Jókai bablevestől a harcsapaprikáson át a somlói galuskáig, de túl is mutat ezeken, amint az a rendelésünkből is látszik. Ettünk ízletes padlizsánkrémet, szépen tálalt, meggyőző vargánya cappuccino-t csilis mézespuszedlimorzsával, mélysütött sült tintakarikákat és -csápokat csónakburgonyával és olívaolajos citromos fokhagymamártással, valamint mákos sütit gyümölcsmártással. A kissé kötelességszerű, izgalommentes desszertet leszámítva minden átlag feletti volt. Érdemes kiemelni, hogy tartanak kiváló kisüzemi söröket és csinos borválasztékot a Bortársaság kínálatából. A csárda-műfajban a Szárcsa a legjobbak közé tartozik, de étteremként is megállja a helyét országos viszonylatban.