Gyémánt 500
2019. május 7.egyedül járt itt 35 A Flóra pékség egyike azoknak a pékségeknek, melyek Budapesttől Szarvason át Aradig szinte egyformák. Puffasztott kenyér, nutellás bukta, virslis bukta, mákos tekercs stb. Alighanem ezek a sokat emlegetett albán pékségek. Ezúttal egy virslis széthajtott sajtos péksütit kértem valamint egy négyes szett minibagettet, utóbbi 100 forint volt, előbbi 220.
Az árakkal, mint látszik, nincs probléma, de szívesebben fizetek többet jobb minőségért. 3 pont jóindulattal.
2019. május 7.egyedül járt itt 35 A Piccolo söröző az Amnézia tőszomszédságában működik, Budakeszi buszállomása mellett. Olcsó, egyszerű hely, még egyszerűbb, mint az Amnézia. Két deci Kinley gyömbért ittam, 160 forint volt, ami igencsak barátságos. A 400 forintos Dreher már kevésbé, de azért az sem tragédia, másutt drágább, de ezen a szinten, egyszerűbb kocsmákban 300-350-ért többnyire meg lehet kapni.
A Pilsner Urquelle 420. A pultban unott, de udvarias kislány. A háttérben Retro rádió szól. Egyszer megjárta…
2019. május 7.egyedül járt itt 35 Az Amnézia söröző Budakeszi buszpályaudvara mellett működik a szomszéd, Piccolo nevű, azonos műfajban utazó kocsmával együtt. Ez valamivel hangulatosabb. Az árak barátságosak, mint a lepusztult kocsmákban általában. Egy teát kértem, méz nem volt hozzá. 220 ft-ba került, ami igen kedvező.
A pultos hölgy nagyon kedves, valahogy nehéz összeegyeztetni a mosdó feliratával a megnyerő modorát. Az említett felirat azt közli a vendégekkel, így tegezve, hogy „Nem sz@runk mellé, nem ti takarítotok”. Aláírás „Pultos”. Nem volt kedvem megsértődni, mert ugye, kinek nem inge, ne vegye magára, de azért effélét így mégsem kéne kiírni.
2019. május 7.egyedül járt itt 35 Átlagos kifőzdének tűnik a hely, amolyan tálcatologatósnak. Sietős volt a dolgom, így csak egy szalámis zsemlét kértem, mely 290 forintba került, ami kifejezetten baráti. A szalámin kívül volt benne sokféle zöldség, amit értékeltem. De óh, jaj, margarint kentek bele.
A jelek szerint nem hallottak arról, hogy „margarine is not food”, ahogy azt Anthony Bourdain megfogalmazta. A zsemle 2 pont lenne, de mivel van merszem ránézésre is ítélni, adok három pontot abban a meggyőződésben, hogy ha valami főtt vagy sült ételt ettem volna, pl kolbászt vagy hurkát, az megütötte volna az átlagos szintet.
2019. május 7.barátokkal járt itt 55 A High Note Sky Bar volt az utóbbi idők, értsd a 2019 esztendő eddig eltelt négy hónapjának egyik legjobb, legátütőbb, leginkább katartikus élménye. Pedig sikerült ezidő alatt jó pár kiemelkedő helyre eljutni, köztük csillagos séfek éttermeibe is.
A kiszolgálás egyszerűen kifogástalan, a felszolgáló hölgyek-urak megnyerő modorúak, a kellő mértékben közvetlenek, veszik a lapot, minden mosolyuk, minden reakciójuk természetes, kedves és helyén való. Az étlap izgalmas, három fogást rendeltem, mindhárom kiváló volt. A halászlé életem halászléélménye, mondtam is a felszolgálónak, hogy csak két csillagos séfét tudom mellé tenni, Széll Tamásét és Pesti Istvánét. A pazar, kellően ízes, koncentrált, zsíros (ez elismerés! ), megfelelően sózott lében a betét egy tökéletesen hőkezelt, kívül pörzses-füstös, belül szaftos pisztráng, rajta lazackaviár, mellette tengeri spárga. Harmónia felsőfokon, úgy, hogy az eredeti, hagyományos ízeket is hozta a lé. Szimfónia. Jó volt a kacsamáj is, továbbá kiemelkedő az ízre valamint állagra egyaránt rendkívüli desszert (amaréna, karamell stb. ). A kilátás is csodás. Az asztalok túl alacsonyak az étkezéshez, de ezt elnéztük. Ötös skálán az összélmény csillagos hatos.
2019. május 7.egyedül járt itt 45 Tavaly júniusban Székesfehérváron az első hely, ahová enni beültem, a Papito volt. Csábított a lepény, a burger, a pulled pork szendvics, de végül fish and chipszet ettem. A sült krumpli korrekt mirelit volt, lehet, hogy a hal is, de mivel még nem találkoztam ezzel a márkával, ezt nem állíthatom biztosan.
Tény, hogy szaftos volt a hal húsa, kérge ropogós és kompakt, ízlett. Bitburger sört ittam hozzá. A kiszolgálással sem volt gond. Számomra egy egyértelműen jó élmény volt.
2019. május 7.egyedül járt itt 35 Úgy hallani, hogy van albán pékség és albán fagyi, mindkettőnek a tetszetősség és az olcsóság adja a vonzerejét. S mindkettő sok levegőt ad el a szubsztanciában. Hogy az albán gazdasági háttér mekkora nem tudom, de e két típus jól megkülönböztethető mind a pékségek mind a fagylaltozók között.
A fagyik aromatizáltak, állagra kellemesek, ízre nem meggyőzőek, színre sokkal halványabbak, mint a valódi gyümölcsfagylaltok. Az Amaréna ezek közé tartozik. 240 ft volt egy gombóc, nem sok örömöt okozott. Legyünk jóindulatúak és adjunk 3 pontot, ezt tekintve átlagnak.
2019. május 7.egyedül járt itt 55 Egy söröző egy forgalmas helyen sikeresélyes vállalkozás. Mind a magyar közönség, mind a turisták hatalmas mennyiséget fogyasztanak éves szinten a nagyipari sörökből, amin az alacsony elállítási és beszerzési költségeknek köszönhetően komoly haszon van, ellentétben a csúcssörökkel, melyeket közkeletűen kézművesnek neveznek, de mivel ezzel a kategóriával van, aki visszaél a legjobbak megalapították két éve a kraft-szövetséget.
Az ő sörek a kereskedelemben a 700 és 1000 forint közötti ársávban mozognak többnyire, s nem kevés sörözőben egy palack vagy egy pohár ezekből a nedűkből már átlépi a lélektani ezer forintos áat, de még így sem jelent kiemelkedő hasznot. Valójában okunk van a vesződést értekelni, hogy egy mindenféle extrákat biztosító nagyipari beszállítónál való lecövekelés helyett a tulaj több kicsivel is fenntartja a kapcsolatot, figyelemmel kíséri, hogy mi mozdul éppen a minőségi sörök világában, ha ellátogatunk havonta ezek a sörözőkbe, mindig találunk új sört. Örömteli, hogy egyre több vidéki városban van ilyen igényes hely, Székesfehérváron a műfaj jelese a Beeráló, ahol nem kevesebb, mint tizenöt csapról folynak a jobbnál jobb nedűk. Ottjártam idején csapon volt a Mad Scientist nevű kraft főzde „Monkey Temple” nevű bajor típusú búzasöre, amit madagaszkári vaníliával tesznek izgalmasabbá, komplexebbé, Németh Antal (Hedon) Charlie Firpo rozsos American Pale Ale-je, mely Bud Spencernek állít emléket (forgalomban van a nevéhez méltóan 0,66 literes kiszerelésű Charlie „kisöccse” is, a Johnny Firpo, mely értelemszerűen Terence Hillre emlékezik és stílusosan fele akkor a palackba töltik) s még hosszan sorolhatnám az épp kóstolható söröket az Illuminatortól a Trópusi IPA-n át a Sírásó Stoutig. A sok évszázadra visszatekintő boltíves pince, ahol a söröző működik, barátságos kiképezésű, működtetnek a törzsvendégek számára korsószéfeket is. A kiszolgálás kitűnő, a pultos-tulajdonost nem jellemzi a csúcssörök világában előforduló meg nem értett zsenik mogorvasága, szívesen mesél terveiről, törekvéseiről. Annyira jól érzi itt magát az ember, hogy legszívesebben el sem menne míg 5-6 sört ki nem próbált. Aki megéhezik hideg és meleg sörkorcsolyákat ehet emberi áron, például sült kolbászt 950 forintért. Tartanak „csapfoglalásokat”, október 26-án a Mad Scientist söreink széles palettáját kóstolhatta az érdeklődő közönség. Egyszóval a Beeráló kitűnő hely, megyünk még.
2019. május 6.gyerekekkel járt itt 55 Mivel Aradhoz legközelebb eső anyaországi városok Gyula és Békéscsaba, ide gyakrabban jutunk el, mint mondjuk Egerbe. S e két városban igazán jó hely három van: a Patrióta, a Hargita és a Veszely csárda. A Hargitába idén is elmentünk, ezúttal is öten, csak a felállás volt más, mint tavaly.
Rendeltünk epres zöldborsólevest (heti ajánlat), gyöngytyúklevest, káposztás húsgombócos bablevest, marhatatárt, erdélyi fatányérost, császárhúst, rántott húst, vaddisznóoldalast zsemlegombóccal. Ételeink megelégedésünkre szolgáltak, volt közöttük katartikus is – a potom 850 forintért kínált borsókrémleves. Ittunk Árpád féle birspálinkát, Kreinbacher Juhfarkot, Sauvignon Blanc-t már nem tudom kitől, és Igazi Csíki Sört. Frissen sült kétféle kenyeret kaptunk az ebéd mellé. A kiszolgálás ezúttal is kifogástalan volt, a beltér változatlan továbbra is csodás. Csak a telefonom változott, remélem ezek jobb képek a korábbiaknál. Kiváló élmény volt, egyértelmű 5 csillag.
2019. május 6.gyerekekkel járt itt 55 A Le Poulet nevű étteremre a Gault Millau megszűnte után megmaradt Top 100 kalauz hívta fel a figyelmem, ahová minimum másodjára bekerültek. Méghozzá a listázott 100 közé és nem a második százba, mely abc sorrendbe van téve. Ezt ugyan túlzásnak érzem, de mindeneképpen megérdemli a hely az 5 pontot.
A kalauzban inkább az alternatív vendéglátás kategóriában tüntetném fel őket. Fél csirkét kértünk, ami finom volt, akárcsak a gratin krumpli mellé. Továbbá rendeltünk citromtortát, ami finom, minden csavar nélküli nagyon jó desszert volt. Az itallapon szerepel olyan tétel, hogy „kézműves sör”, de sajnos ez nem fedte ottjártunk idején a valóságot. A kiszolgálás kedves, udvarias, a beltér letisztult, megnyerő, a várakozás alatt kiváló szakácskönyveket olvasgathatunk.