Gyémánt 500
2019. február 4.gyerekekkel járt itt 55 A 2017-ben nyitott olasz étterem hívogató üvegkalitkát állított fel a Piac utcán. A hely nagyon jól ki van találva, a tévében remek fotókat vetítenek az egyes fogásokról, a beltér – mind a téli terasz, mind a belső rész – elegáns, szeretnivaló. A kiszolgálás első osztályú, pincérünknek minden szava, minden gesztusa helyén van.
Az étlap tisztes választékot kínál mediterrán, főként olasz ételekből. Az árak nem alacsonyak, de hát a minőséget meg kell fizetni. Mi rendeltünk grillezett tigrisrákot salátaágyon, édes chili szósszal, Calabria pizzát és panna cottát. Fogásaink kitűnőek voltak, külön kiemelném a desszert csodás epermártását és azt, hogy a pizzát fatüzelésű kemencében sütik. A rák mellett a mártás készen vásárolt tucatárú volt, ez csak apró szépséghiba, megadom a helynek az 5 pontot, mert nem kétséges, hogy ez csúcsélmény volt összességében.
2019. február 2.egyedül járt itt 55 Mióta hírét vettem tavaly nyáron, hogy megnyitott a Pataky testvérek, Péter és István által fémjelzett, beszédes nevű Meatology második egysége a Haris közben, azóta tervezem, hogy ellátogatok hozzájuk. A minap végre erre is sor kerülhetett. A beltér korszerű, trendi, de nem szembántó, inkább lezsernek, otthonosnak mondanám.
A bejárattal szemben levő falat hatalmas festett cégembléma díszíti, ami megadja az alaphangulatot. További odaillő dekorációs elemként funkcionálnak a különböző állatok bontástechnikai ábrái, beleértve a nehezen hozzáférhető kecskét is. Az étlap összefogott, lényegre törő és nem meglepő módon húscentrikus, de kínálnak egy őszi salátát továbbá kecskesajt-burgert is, azoknak, akik vegetariánus létükre betévednek ide. Nagy hangsúlyt fektetnek a steakekre és a burgerekre, de szerepel az étlapon malaccsülök, csirkemell, fél kacsa és a legendás, saját fejlesztésű debreceni is. A kiszolgálás udvarias, kedves, figyelmes és gyors. Jómagam némi dilemmázás után egy távolkeleti ihletésű fogást kértem, ragacsos császárhúsos lepényt thai slaw-val. Nagyon értékeltem, hogy két kiféle kistermelői chilikészítményt is tettek az asztalra, kérés nélkül, egy sárga habanero- és egy trinidad skorpió-alapút. A borok a magyar élvonal nedűiből kerültek ki, a Meatology feliratú hat féle saját sört a miskolci Zips kisüzem készíti, négyet ezek közül csapon is tartanak. A távolkeleti burger-átirat kitűnőnek bizonyult, ahogy néztem, a lepény is helyben készülhetett (vagy egy kézműves pékségben), jók voltak az ízesítők, mint ahogy a desszert, a birs-textúrákkal ékített créme brullée is. Kistermelői házi szörpöket kínálnak, a málnát valamint a fekete ribizlit kóstoltam, kiváló volt mindkettő. Remek élmény volt a Meatology újabb egysége is, ajánlom mindenkinek, főként persze húsimádóknak.
2019. január 28.gyerekekkel járt itt 45 A Mamma Sferico nevű egységbe nem jutottunk el, míg a Múzeum körúton működött, de tavaly februárban családi körben megnéztük az új helyen a Kolosy téren. A kiszolgálás kedves, a beltér hangulatos, az árak korrektek, tetszett a választék is. Egy húsgombócos bagett-szendvicset kértünk, ami finom volt.
Nem akartuk túlenni magunkat, mert a máshová [moderálva - a szerk. ] készültünk, de amikor láttuk, hogy ott van ez a rég kiszemelt egység, akkor nem hagytuk ki. Tisztes négy pont.
2019. január 28.barátokkal járt itt 55 Egyik szemünk sír a másik nevet. Szomorú, hogy a magyar cukrászati élvonal egyik legmarkánsabb, legigényesebb egysége, a Zazi megszűnt, a másik nevet, mert a helyén nem valami gasztronómiailag irreleváns bolt nyitott, mondjuk a 146. pesti outlet, hanem Kolonics Zoltán mestercukrász cukrászdája.
Kolonics nevét a Gerbeaudhoz kötjük, aminél jobb ajánlólevél nincs és nem is lehet. A színvonal olyan, amilyet vártunk. Ettünk ötféle sütit, fekete erdő átiratot, oroszkrém átiratot, bazsalikomos citromtortát, opera szeletet, karamell-tarte-ot, mind szuper volt. 950 ft a sütik darabja, ami ebben a minőségi szegmensben megszokott díjszabás. A pultos hölgy kedves, kommunikatív, a beltér puritán. Mosdó nincs, ami rossz pont, de nem annyira, hogy levonjak az összértékelésből.
2019. január 28.barátokkal járt itt 45 Régóta tervezem, hogy elmegyek a Bach csomópont melletti Bubba s-ba is miután a Corvin sétányon és az Egyetem téren kifejezetten jó élményem volt. Nos, ez itt nem látszik működni. Nincs vendég így aztán a szint sem annyira magas. Kértünk volna tócsnit, de nem volt, bár az étlapon szerepelt az étel, nem tudni, mi fogyott el a krumpli, a liszt vagy a tojás, vagy netán a szakács kedve.
Grillezett tintahalat ettünk volna, panírozottat kaptunk, nem kellően forrón, egy visszakérdezés nem ártott volna a pincér részéről, ha már kétféle tintahal van az étlapon, hogy melyiket kérjük. Házi kenyeret is ettünk volna, nem volt csak papíron. Kértünk még apróhalat sütve, élvezhető volt. Ittunk soproni APAt, ezt nagyon baráti áron kínálják, 550 fél literes kiszerelésben, meg egy deci átlagos forgalmi Figula Olaszrizlinget, ami kemény 1050 ftért adtak. Ez normálisan egy 400-500 forintos bor. De a Bárdos rosé is 5000 egy palackkal, gondolom abból is 1000 lenne a deci. Miközben a kereskedelemben 1500 ft. S azon is van haszon. Az azért brutális szorzó. Az ételárak barátságosak, lehet racinálisan rendelni. Jóindulattal 4 pont.
2019. január 15.családjával járt itt 35 A Pásztor csárdában tett bő fél évtizeddel ezelőtti látogatás az egyik legjobb csárdaélményemként maradt meg. A nemrégiben ismét ott jártam, sajnos a hely már messze nem volt annyira meggyőző, mint első alkalommal. Nehezen jutottunk oda, hogy a rendelést feladjuk, ha nem hívunk kifejezetten pincért az asztalunkhoz, talán fél óra is eltelik, míg eszébe jut valakinek, hogy megkérdezze, mit kérünk.
A felszolgáló nem tudta megmondani, hogy melyik pincészet készíti a ház borát, azzal ment el, hogy megkérdezi, visszatérte után megtudtuk, hogy a bor nemesgulácsi, de a pincészetről továbbra sem kaptunk semmilyen információt. A (nagyipari) sört szisztematikusan s nyilván tudatosan jócskán a jel alá töltik, ilymódon az ígért mennyiség tizedét simán elcsalják a vendégtől. Eddig tartott a bírálat. Ami viszont továbbra is erény: az adagok tisztesek, az árak megfizethetőek, a beltér nagyon hangulatos, az egyik falon számos képet nézegethetünk Puskás Ferenc csárdabeli látogatásáról. Ettünk halászlevet, süllőfilét zöldséges bundában cukkinit krumplipürével, rántott fogasfilét pirított magos zöldsalátával és szürkeharcsát paprikalében párolva dödöllével. A halászlé remek volt, a passzírozott lében friss, nem túlfőtt halat kaptunk, a fogas és a süllő friss volt és ízletes, ami nem mondható el a harcsáról, melynek köreteként felszolgált dödölle is csalódást okozott. Fele üres, fele tele – mondhatnánk. Mi inkább a teli részét néztük, mert jó helyen jó barátokkal jól érzi magát az ember akkor is, ha akad kifogásolnivaló. Az üzletvezetésnek azonban jobban oda kellene figyelni a részletekre.
2019. január 15.gyerekekkel járt itt 55 A Deck bisztrót némi világhálós kutakodás után választottuk ki, miután eldöntöttük, hogy Szombathelyen ebédelünk családilag, útban Ausztriából hazafelé. Nem csalódtunk. Azt már a neten közzétett étlap elolvasásakor észleltük, hogy itt meghaladják az elmúlt évtizedek sablonjait, de úgy, hogy közben a magyar konyha bevett ízeire és fogásaira építenek, melyeket a séf néhány nemzetközi klasszikussal egészített ki.
A választék korrekt, de nem eltúlzott: négy előétel, négy leves, három tésztaétel, tucatnyi főétel és négy desszert szerepel a jól átgondolt, jól megkomponált étlapon. Mindez nem véletlen: a kreatív séf Bereznay Tamás, a Metro Gasztrokadémia szakmai vezetője, akit a nagyközönség a Nők lapjából valamint a Konyha ördögének magyar változatából ismerhetett meg. Szép a borválaszték is, úgy tűnt, hogy ez sem szűkül egyik vagy másik nagykereskedő által forgalmazott nedűkre, s érdemes kiemelni a helyinek mondható kőszegi kézműves söröket is. A kiszolgálás kifogástalan: pincérünk motivált, lelkes, közvetlen, de ugyanakkor udvarias, segítőkész. Ettünk tengeri hallevest, amihez pillanat alatt kaptunk extra chilit és zöld koriandert, marhaburgert, csirkés szendvicset, chilis rukkolás tagliatelle-t bélszíncsíkokkal, konfitált kacsacombot káposztás cvekedlivel és aszaltszilva kompóttal, rosé kacsamellet céklás rizottóval valamint csokiszuflét. Ételeink rendben voltak, ízre, állagra egyaránt, a tálalás is megnyerő volt. Komolyabb hibát nem leltünk semmiben, csak azt furcsálltuk, hogy a megegyezés dacára átsütötték a burgerhez a húspogácsát. A legjobbnak a kacsaételeket ítéltük. Nagyon jó élmény volt Deck bisztró, nem véletlen, hogy vasárnap délután, az ebéd és a vacsora közötti holtidőben alig kaptunk helyet.
2019. január 9.egyedül járt itt 55 A Török pékség és cukrászda szeretnivaló egység. A pultos csengőhangja az Ismerős Arcok Nélküled című száma, a bejárat felett két címeres piros fehér zöld zászló lobog, bent több kistermő termékei kaphatóak, magyar nagycímerrel ékített méz, melynek címkéjén az angyalokat méhecskék helyettesítik, házi tészta és chili.
Erdei Roland Bárándról szállítja a kitűnő chilitermékeket, a Chiller manufaktúra mindenese. Kettőt vásároltam, Kaméleon és Infernot, 790 volt darabja, 40 grammos kiszerelésben. Kértem egy capuccinot is, finom volt. 5 pontos élmény.
2019. január 9.egyedül járt itt 35 A Hanza büfé valójában kocsma, Püspökladány centrumában. Mézes citromot teát kérek jéggel. Van hamburger is, megkérdem, mi van benne, kiderül, hogy mirelit húspogácsa, így inkább lemondok róla. A pultos fiú barátságos, igyekvő. A tévében megy a Family Guy. Pintér pálinka reklám díszíti többek között a falat, de mivel autóval voltam, nem kérdeztem rá, hogy van-e birspálinkájuk.
Pintéréknek biztosan van, láttam a nádudvari italdiszkontban. Talán legközelebb. Kocsmaként 3 pont, büfének ipari mirelit pogácsás burgerrel kevesebb lenne.
2019. január 9.egyedül járt itt 25 Büszke név, gyenge fedezet. A választék jót ígérő, az árak barátságosak. A beltér elég hangulattalan, a kiszolgálás udvarias. Az étlap marhahúspogácsáról regél, valójában azonosíthatatlan összetételű mirelitből származó húspéppogácsa van a zsemlében (mérete sem lehet tíz deka…), ami nyomokban tartalmazhat akár marhahúst is.
Ha mást rendelek, vélhetően megvan a hely három pont, de ezzel a burger-stiklivel örülhet a két pontnak. Képeket, ha minden jól megy, akkor majd felteszek, egyelőre olyan helyen vagyok, ahol alig van adatátvitel.