2019. május 21.gyerekekkel járt itt 55 Kellemes meglepetés volt Budapest után Székesfehérváron is találkozni a gyulai 100 éves cukrászdában megismert Cadeau csokimanufaktúra termékeivel. Nekem az alkoholos csokibonbonok a kedvenceim, azokból kértem néhányat, többek között aszús csúcsot, egy mojitot és egy Clementet. Ezutóbbi narancshéjjal ízesített rummal készült.
A gyermek is kért párat. A képen az aszús csúcs nincs már rajta, azt helyben megettük, a fotót meg otthon lőttem azokról „akik” megúszták az utazást. A bonbonok hozták a maguk megszokott magas minőségét. A beltér szép, a kiszolgálás kedves. Az árak magasak, de nem elszálltak. Valahol 10. 000 és 15. 000 között volt a kilóár, miközben van, ahol 36. 000. Úgyhogy ez 4 pont az ár/érték - arányra. Az összélmény csillagos ötös.
2019. május 21.egyedül járt itt 45 Az Ines pékség esetében is az az ember dilemmája, hogy 3 vagy 4 ponttal jutalmazza. Végső soron ezúttal a kiszolgálás döntött, a pultos hölgy kedves, volt, mosolygós. Ezen helyek esetében, ahol a teljesítmény átlagos kiszolgáláson kívül a másik osztályozás-befolyásoló tényező az lehet, hogy amit kérünk épp meleg-e no meg az is, hogy épp mit kérünk, mert azért termékenként is változik valamelyest a minőség.
Jómagam vettem két kiflit meg egy mákos rétest. Előbbiek jók voltak, a rétes inkább átlagos.
2019. május 21.egyedül járt itt 45 Minden buszállomáson kellene legyen egy lángosozó. Mondaná az ember, hogy van is, de sajnos nem. Battonyán például nincs. Budakeszin van szerencsére. Némi dilemmázás után egy sima lángos mellett döntöttem, mely háromszáz forintba került. Ez átlagos díjszabásnak mondható.
Filozófiai kérdés, hogy maga a lángos átlagos vagy jó, azaz három vagy négy pont, hiszen a magyar lángos átlaga az jó. Legyen négy pont.
2019. május 10.barátokkal járt itt 55 A Mili Gastronomie nevű helyre a Dining Guide Top 100 hívta fel a figyelmem. E helyszínen már voltam két étteremeben, egyik sem érte el a Mili színvonalát. Budapesten az egyik legjobb természeti adottságú környzetben működő, Feketefej utcai egységről van szó. A kiszolgálás formálisan udvarias, kissé merev, feleslegesen tukmáló.
A beltér elegáns, a kilátás páratlan. Rendeltünk fokhagymás chilis rákot füstölt paprikával (2500), serpenyős lazacos citromos vajmártással, brokkolival, sárgarépával és csicsókával (3800), valamint csokitortácskát tonkababbal és kávéfagylattal (1500). Ételeink kifogástalanok voltak, harmonikusak, szépen tálaltak. Ez Gault Millau sapkás színvonal, kár hogy nincs már Gault Millau kalauz. Az árak szerintem abszolút értékarányosak, adok erre a szempontra is 4 pontot. Jó volt itt lenni, szívesen visszatérnék.
2019. május 8.egyedül járt itt 55 Az És bisztró is az idei csúcsélményeim közé tartozik. Ez ugye a Kempinksy szálló étterme. Viszont az árak egyáltalán nem vészesek, alig magasabbak, mint a Zsidai Roy hálózat bulinegyedbeli egységeiben. Rendeltem spárgalevest lazackockákkal (1500), velőscsontot tonhaltatárral (4000) valamint Mille Feuille-t mascarpones eperrel (1500).
Vesd össze: olcsónak mondott main stream helyeken (pl Tüköry) 2500 ft lassan egy egyszerű főétel. Előételnek kaptam cserépben sült „Szent János kenyeret” vajjal. A kenyérből kitartott a főételként rendelt előétel mellé is. A beltér nagyon tetszett, lezser, bisztrós, a kiszolgálás első osztályú, ami Danit dicséri, az ételek pedig kiválóak. Ittam egy Bakancslista levű sört mindemellé. Jó volt itt lenni, szívesen betérnék máskor is.
2019. május 7.egyedül járt itt 55 Budakeszin van egy kávézóként, sőt cukrászdaként is üzemelő Jókenyér pékség. Mivel sietős volt a dolgom, elvitelre kértem egy feketeerdő tortát, mely jónak volt mondható, katarzismentes volt, azaz nem átütő, mondjuk 595 forintért ritkán kap az ember csúcsélményt.
Kértem továbbá két féle akciózott stanglit, ezeknek 45 forint volt darabja, nagyon finomak voltak, nem is élték meg, hogy hazavigyem őket, megettem az autóban. Végül vettem egy rozskenyeret is. A pultos vagy nagyothall vagy nem figyel a vendégre vagy szerelmes, minden esetre szinte mindent visszakérdezett s még így is egy stanglival kevesebbet kaptam. No de sebaj, azért megadom a helynek az öt pontot.
2019. május 7.egyedül járt itt 35 A Flóra pékség egyike azoknak a pékségeknek, melyek Budapesttől Szarvason át Aradig szinte egyformák. Puffasztott kenyér, nutellás bukta, virslis bukta, mákos tekercs stb. Alighanem ezek a sokat emlegetett albán pékségek. Ezúttal egy virslis széthajtott sajtos péksütit kértem valamint egy négyes szett minibagettet, utóbbi 100 forint volt, előbbi 220.
Az árakkal, mint látszik, nincs probléma, de szívesebben fizetek többet jobb minőségért. 3 pont jóindulattal.
2019. május 7.egyedül járt itt 35 A Piccolo söröző az Amnézia tőszomszédságában működik, Budakeszi buszállomása mellett. Olcsó, egyszerű hely, még egyszerűbb, mint az Amnézia. Két deci Kinley gyömbért ittam, 160 forint volt, ami igencsak barátságos. A 400 forintos Dreher már kevésbé, de azért az sem tragédia, másutt drágább, de ezen a szinten, egyszerűbb kocsmákban 300-350-ért többnyire meg lehet kapni.
A Pilsner Urquelle 420. A pultban unott, de udvarias kislány. A háttérben Retro rádió szól. Egyszer megjárta…
2019. május 7.egyedül járt itt 35 Az Amnézia söröző Budakeszi buszpályaudvara mellett működik a szomszéd, Piccolo nevű, azonos műfajban utazó kocsmával együtt. Ez valamivel hangulatosabb. Az árak barátságosak, mint a lepusztult kocsmákban általában. Egy teát kértem, méz nem volt hozzá. 220 ft-ba került, ami igen kedvező.
A pultos hölgy nagyon kedves, valahogy nehéz összeegyeztetni a mosdó feliratával a megnyerő modorát. Az említett felirat azt közli a vendégekkel, így tegezve, hogy „Nem sz@runk mellé, nem ti takarítotok”. Aláírás „Pultos”. Nem volt kedvem megsértődni, mert ugye, kinek nem inge, ne vegye magára, de azért effélét így mégsem kéne kiírni.
2019. május 7.egyedül járt itt 35 Átlagos kifőzdének tűnik a hely, amolyan tálcatologatósnak. Sietős volt a dolgom, így csak egy szalámis zsemlét kértem, mely 290 forintba került, ami kifejezetten baráti. A szalámin kívül volt benne sokféle zöldség, amit értékeltem. De óh, jaj, margarint kentek bele.
A jelek szerint nem hallottak arról, hogy „margarine is not food”, ahogy azt Anthony Bourdain megfogalmazta. A zsemle 2 pont lenne, de mivel van merszem ránézésre is ítélni, adok három pontot abban a meggyőződésben, hogy ha valami főtt vagy sült ételt ettem volna, pl kolbászt vagy hurkát, az megütötte volna az átlagos szintet.