2018. augusztus 30.egyedül járt itt 35 A Musztafa nevű gyorsétteremben, aho, kebabon kívül adnak rántott szeletet, rántott halat, mindenfélkle csirkeszárnyat is, hazafelé álltam meg, Budapestről jövet, épp Észak-Erdélyben volt dolgom. Tetszett, hogy van kézműves chiliszószuk a Chiliontól, mondjuk a fecskedőbe adagolt pár milliterre sokallottam a 350 forintot, de attól még értékeltem, hogy van.
Egy kebabot kértem, volt kis vitánk azon, hogy sajttal adta a kislány, arra való hivatkozással, hogy standard kérdésre, miszerint „minden mehet-e bele” igennel feleltem. A „minden” ugyebár alapjáraton olyan dolgokat szokott jelenteni, melyek nem felárasak, főként csípőset és hagymát. A kebab korrekt átlagos volt.
2018. augusztus 30.gyerekekkel járt itt 45 A Karma café korrekt kis kávézó, ahol speciel nem kávét kértem, hanem Csíki sört. Kifejezetten örülök a csíkszentsimoni sörüzem anyaországi terjeszkedésének, aminek az is jele, hogy például Mátészalkán egy kis kávézóban is lehet kapni a termékeiket. Jómagam az alapjáratút szoktam inni, ami most „Tiltott Csíki Sör” névre hallgat.
450 ft volt üvegestül, amit barátinak neveznék, van hely a fővárosban, ahol 700-800 ft-t is elkérnek rá. A kiszolgálás kedves, a beltér barátságos, nem túl egyedi. Nem lenne ellenemre még betérni mondjuk egy deci borra, mert van pár iható tételük.
2018. augusztus 30.gyerekekkel járt itt 35A mátészalkai kürtöskalácsos megváltásként jelent meg a horizonton, még pontosabban a Tesco parkolójában, az út jobb oldalán, miután a kisebbik nevelt lányom már egy ideje emlegette, hogy kürtöst szeretne.
Úgyhogy hamar behúztam a nagyáruház parkolójába, s vettem egy diós kürtöst a kislánynak és egy jégkását az édesanyjának.
Átlagos volt mindkettő, az áruk is: 550 ft meg 200 ft a két deci.
2018. augusztus 30.gyerekekkel járt itt 25 A Tünde az egyik kedvenc női nevem, talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy Mátészalkáról kifele menet s felfigyelve a Tüdne fagyizóra lehúztam az út szélére, majd átballagtam az úton egy fagylaltért. Arra nem figyeltem fel vezetés, közben, hogy ez „csavaros”, gépi fagyi, ami ritkán jó, nos, ezttúal sem volt az, ha jól emlékszem kétfélét kínáltak, csokis vaníliásat és almás epreset, utóbbit kértem.
Ételfeskétes, aromás produkció volt, állagra kellemes, de az azért kevés a 3 ponthoz. A számla elkeveredett, úgy emlékszem 200 ft volt, ha nem akkor 250.
2018. augusztus 29.gyerekekkel járt itt 45 A Korona műintézmény nemcsak fagyizó, de mi a fagyipultnál álltunk meg, 3,5 pontos fagyikat kínálnak, a dilemma hasonló ahhoz, amit a korábban leírtam: milyen is az átlagos. Kislányunk egy kinder-pingvint kért, én biztos, hogy nem ennék ilyet, de hát az ember ne mondjon ellen a gyereknek ha nem muszáj, épp elégszer muszáj.
Nem volt egyébként rossz, de túltengett benne a cukor szerintem. Párom egy bécsi kávét kért, ami finom volt. 200 ft volt egy gombóc, ami abszolút barátinak mondható.
2018. augusztus 29.gyerekekkel járt itt 35 A Cousin Mátészalka jobbacska fagyizója. Érdekes kérdés, hogy mit tekintünk átlagosnak, azt, ami jó, vagy azt, ami gyengécske. A Cousinban csokis mogyorós fagyit ettem, ami valamivel jobb volt, mint a 3 pontra értékelt Eni fagyija, de csak nem tudok 4 pontot kell adni neki. A gombóc fagyi 180 ft, ami igen kedvező ár.
Kedves fiatal lány szolgált ki, váltott is pár mondatot a kisebbik nevelt lányommal, aki, ha rajta múlna, minden fagyizóban enne legalább egy gombócot. Összességében megérne még egy próbát.
2018. augusztus 29.gyerekekkel járt itt 35 Komoly dilemma, hogy egy térfogatnövelős, de nem élvezhetetlen fagylaltra hány pontot adjon az ember. Meggyes-csokisat kértem, mert sejtettem, hogy azt legalább meg lehet enni, a gyümölcsfagyikkal ellentétben, melyeknek a kinézete is elég riasztó volt. S van, hogy az ember órák múlva is érzi a pregnáns műaromát.
Végül úgy döntöttem, hogy azt pontozom, amit ettem, az pedig 3 pont volt. Mindazonáltal a nem ajánlom kategóriába teszem a helyet, mivel Mátészalkán sokkal jobb fagyizók vannak, ahol kevesebb aromát és térfogatnövelőt használnak. A Grillázs például pár méterrel odébb egy nagyságreddel jobb.
2018. augusztus 29.gyerekekkel járt itt 55 A Grillázs cukrászdát jó lenne egyszer cukrászdaként is kipróbálni, de erre legutóbb nem került sor, mert siettünk, hosszú út állt még előttünk, nem akartunk sehova sem beülni. Ami az általunk kóstolt fagyikat illeti, azok megérdemlik az 5 pontot. Kértünk egy málnát meg egy birst.
Utóbbi pálinkában a kedvencem, de fagylaltban sem volt rossz, egyébiránt a málnapálinkát sem vetem meg. Jobban belegondolva, ami pálinkának jó, jó lehet fagylaltnak is, más kérdés, hogy ritka a szilvafagyi. Kajszifagyit ettem több helyen is. Az a két fagyi, amit itt kértünk, természetes ízekben gazdag, jó állagú volt. Ha nagyon szigorú akarok lenni, akkor 4,5 pont, de miért ne legyek megengedő. Mátészalkán elég sok helyen ettem fagylaltot, egyik sem ért a nyomába. Úgyhogy 5 pont. Az ár értékre is, elvégre 250 ft egy remek fagyira kifejezetten baráti. A kiszolgálásra 3 pontot adok, elég nehéz volt szót érteni a pultosokkal. Hogy ennek a zaj volt-e az oka vagy az, hogy nem figyelnek eléggé a vendég szavára, azt nem tudom, mindegy is. Nem éreztem olyan fokú kedvességet, hogy az indokolttá tenné a 4-5 pontot.
2018. augusztus 29.a párjával járt itt 45 A Tárlat étteremben rendkívül kedvező árú a menü, 1150 ft két fogás. Végső soron szerencse dolga, hogy aznap, amikor az ember ott jár, nem móriként, mit adnak. Jómagam például végignézve a honlapon az e sorok írásakor érvényes menüt, csülök péknét szívesen eszem menüben, mákostésztát kevésbé.
Ottjártunk idején inkább az á la carte ételek közül választottunk, ami persze más árszabást jelent, de nem voltunk elégedetlenek, ez is megfelelt, sőt, kifejezetten kedvezőnek találtuk az árakat. Párommal ketten ettünk egy húslevest májgombóccal (850) valamint marhapörköltet (1750), ketten e két fogással jóllaktunk. Pár éve jártam már itt, akkor eléggé lehangoló volt, hogy a harcsa helyett pangasiust kaptunk, de mivel párom sajnos nem szereti a halat, így ezt most nem próbáltuk ki, bár kíváncsi lettem volna, hogy tart-e még a stiklizés. Amit mi ettünk, az tisztes 4 pont volt. A telefonom épp lemerült, így aztán csak a korábbi látogatásunk képeit tudom feltenni.
2018. augusztus 29.barátokkal járt itt 55 A Geszler pince Mór egyik középvonalas pincéje. Tisztes, zömmel reduktív borokat kínálnak egy hangulatos pincében. Hamvas Béla is azt mondja, hogy a gyümölcs a fáról a legjobb, a bor pedig ott, ahol készül, a pincében. A Geszler pincében eltöltött kellemes két óra is ezt igazolja. A borhoz zsíroskenyeret kaptunk lilahagymával, és kedves, avatott pince-bemutatót.
Nem ezek a borvidék legjobb borait, de hibát nem leltünk bennük, tisztes négy pontot megérdemelnek. Maga az élmény egyértelműen öt pontos volt.