Gyémánt 500
2017. január 23.egyedül járt itt 45 A Gossip a Hajós utca legújabb kávézója, mely az első görög kávézóként hirdeti magát. Autentikus hely lehet, a pultos nem is beszél magyarul, de az angollal nem áll rosszul. Eleve kávét akartam inni, így nem zavart a teljesen érthetetlen díjszabás, amiben még akár félreértés is lehet.
Jómagam minden esetre azt olvastam a kézzel írt itallapon, hogy egy 0,33-as Corona 1600 ft, egy pohár rosé 980. Ehhez képest a kávé 280 és jó ízű. A beltér modern, de tetszetős, a zene hangosabb a kelleténél. Tisztes négy pont.
2017. január 23.egyedül járt itt 45 A Hummus Olive Tree termékpalettája szűkebb, mint a Hummusz láncé, s ahogy néztem, ez egy vegetariánus a hely. De ez engem cseppet sem zavart. Kértem egy humuszt pitában, klasszikusat. Megtöltenek 690 ft-ért egy nagyipari, megszokott pitát mindenfélével, persze főleg humusszal, de adnak hozzá különféle zöldségeket, szószokat, még sült padlizsánt is.
Egy így elkészített humusz engem sokkal jobban meggyőz, mint egy falafel, egy szerényebb főétkezéssel is felérhet. A kiszolgálás személytelen, a beltér sem különösebben hangulatos. A pitába töltött humuszos egyveleg viszont jól esett, finom volt. Tisztes négy pont a hely.
2017. január 23.barátokkal járt itt 55 Vannak helyek, melyeket megelőz a hírük. Az utóbbi idők trendje, hogy sztárséfek bisztrót nyitnak vagy bisztróvezetést célzó felkérésekre mondanak igent. Lásd: Huszár Krisztián (Beszálló), Lőrincz György (Házi/Állat), nemsokára nyit Wolf András a West Endben „A Séf asztala” néven ilyen zsánerű egységet, továbbá várható Széll Tamás és Szulló Szabina street food egysége is a Hold utcai vásárcsarnokban.
S persze ott van jelen témánk a Meatology, amit az Ikon vendéglő séfje Pataky Péter nyitott testvérével közösen. Jóbarátom, akit meggyőztem, hogy tartson velem e teszten chilis gyömbéres spagettivel körített sertéspofát evett, jómagam debreceni párost kértem. Chiliként egy általam eladdig nem ismert kézműves chilitermelőnek a kiváló yellow habanero chili-krémjét hozták ki, ez jelentősen megdobta mindkettőnk élményét. A debreceni pazar volt, ízre-állagra egyaránt, csodás házi készítésű pirított zsemlét kaptam hozzá. Nagyon jó volt a sertéspofa is, amit szintén megkóstolhattam, s amiről nem hiányzott a zöld koriander. Desszertnek csokitortát kértünk, az is kitűnő volt, kellemes állagjátékot biztosított a torta roppanós alja, a kávéhab, a magas kakaótartalmú csokiból készült remek krém, és a kekszmorzsa. A Zirci Apátsági Serfőzdének a söreit tartják, egy pilst kértem s javasoltam nekik az IPA sörök választékba vételét. Egyértelműen 5 csillagos élmény volt ez, sok sikert kívánunk a kezdeményezéshez.
2017. január 23.egyedül járt itt 45 Az Akali söröző igazi retro egység. Hosszú időn keresztül talponálló kocsma volt. Ha létezik műfaj, ami nem bírok, akkor ez az. Persze ezzel együtt be-bementünk anno az akkor még borozóként működő sörözőbe egy kisfröccsre, de azt mindig is elképzelhetetlennek tartottam, hegy egy pohár bor vagy fröccs mellé való leülés helyett támasszam a pultot.
Ez szerencsésen megváltozott itt, sőt, a beltér egész hangulatos, már-már meghitté vált. Kommersz italokat kínálnak, mind a tömény, mind a sörfronton, továbbá Varga borokat. Az legalább balatoni, ha már megtartotta a hely az Akali nevet. . . Ezek közül kértem egy rosét és mellé egy deci szódát (30). Gondoltam megkóstolom tisztán a bort (150), nem volt rossz. Jó szívvel mérték mindkettőt. Az igazság az, hogy abszolút átlagos hely ez, de nekem jó élményt nyújtott, mert a korábbi tapasztalatok alapján alacsony volt az elvárás-szint.
2017. január 23.barátokkal járt itt 45 A hajdani Kispipa étterem húsz esztendővel ezelőtt etalon volt a szememben. Korrekt áron adtak itt hihetetlen választékban házias ételeket, az árakat soha nem kereken megadva, sőt, volt idő, amikor még fillérek is szerepeltek az árlapon. Most Malter néven működik itt korrekt sörétterem.
Jóbarátom éhes volt, ezért rendelt egy zsidó tojást (890), amit én is megkóstolhattam, valamint egy brownie sóskaramell mártással (850), ezt is megízleltem. Mindkettő korrekt-átlagos volt. A sörválaszték igényes, ketten is a Hübris Ubieklektik Ipáját kérték (egyikük pohárral, az 720 volt, másikuk korsóval ez 960 ft-ba került, itt is szorgalmazzák az árképzés útján a korsó rendelését), én ezúttal kivételt tettem és egy pohár cseh pilst kértem. Az igazság az, hogy nem rossz ez az IPA, de sejtettem, hogy a Klisé bárban ivott Hoptop után vékonyka lesz. Így is volt. Negyedik társunk a kitűnő egri borász Lőrincz György (nem tévesztendő össze a jeles séffel) roséját (460/dl) itta. Jó élmény volt itt lenni, megyünk máskor is.
2017. január 23.barátokkal járt itt 55 A Hopaholicban közvetlenül nyitás után jártam, ez a hely azon kevesek egyike, ahová visszajárok. Voltam itt tavaly januárban, februárban és áprilisban, majd idén januárban ismét betértünk. A sörválaszték frenetikus, hihetetlen és páratlan. Most már vannak sörkorcsolyáik is, igaz egyszerűbbek, pácolt camembert 800 ftért és szárított marhahús meg egyéb zacskós érdekességek.
Mi nem ettünk semmit, jómagam eleve nem voltam éhes, társaim pedig belaktak a szomszédos Malterben. A minap megejtett látogatásunk alkalmával két amerikai Ipát kértünk egy Flyin' dog Azaccat (singli hop IPA), egy Anderson Valley IPAt (egyikük 1000, másikuk 1200 ft volt) továbbá a hely tulajdonosának, Kővári Gergőnek (Armando Otchoa) legfrisebb IPÁját, kéne tudjam a nevét, de elfeledtem, a pohár 700 ft volt. Utóbbi vitte a prímet mindhármunk szerint, a kedvező ártól függetlenül is. Az árak barátságosak a minőséghez képest, azt külön értékeltük, hogy a magyar választékban nem meglepő módon a „kraft” szövetség viszi a prímet: Hoptop és Monyó sörök csodás választéka kapható itt, 750-800 ft egy palack nagyjából annyi, mint egy szaküzletben. Van még Gólem impozáns választékban és Szent András. Ismét nagy élmény volt itt inni, biztos, hogy megyünk még. Sörrajongóknak kihagyhatatlan.
2017. január 23.barátokkal járt itt 55 A Neked csak Dezső nevű remek kézműves söröző azok közül való, ahová élvezet és élmény visszatérni. Közben nyílt egy testvéregysége is a Corvin sétányon, a Neked csak 8.
A csapon gyakran cserélik a söröket, amikor legutóbb beültünk ide, tavaly július végén, akkor ellentétben korábbi szokásunkkal, amikor hárman háromféle sört ittunk, mindenki a legjobbat akarta magának, így szépen Tántorgó paripát kértünk mindhárman Csupor Mártontól, csak abban volt különbség hogy akadt, aki annyira bírta még a strapát, hogy korsóval rendelt, jómagam megelégedtem egy pohárral. Annál is inkább IPÁt rendeltünk, hogy a Neked csak Lager nem hatott meg, még akkor sem, ha a tavalyi főzdefeszt jelszava az volt, hogy „Return of the Lager”, a szarvasi meggyest választékba sem kellett volna venni, mert egy aromatizált borzalom (ellentétben a Szent Andráséval, melynek természetes íze van), volt még két sör, Horizont Wit (ez azért nem szólt rosszul), és Primator búza, ami ismét nem egy rossz sör, de épp akkor nem kívántunk búzát. A Tántorgó Paripa pohárra 490 volt, korsóra 980, persze 2 és 4 decis mennyiségekről van szó. Tartanak jó borokat is, Figula, Nyakas, Bolyki, Laposa, decije 400 ft körül, ami barátinak mondható. A dizájn és a beltér ezúttal is tetszett, sörkorcsolyát most sem rendeltünk.
2017. január 23.a párjával járt itt 45 Szeretem a pajzán vicceket, de ez a „Popsi” nem a kedvencem. Lolipop, persze popsi, fagyi haha… No mindegy, ez önmagában nem baj. De az igazság az, hogy a fagylalttól sem voltam oda, főleg az állaga, nem győzött meg, ami nem is kissé jeges volt.
Úgyhogy a Karaván udvarban működő egységnél járva már nem nyeles nyalogatósat kértem, hanem ostyásat, azon belül mákos meggyeset, ami rétesben talán a kedvencem. 300 ft volt. Utólag vettem észre a fotókon, akkor nem figyeltem fel rá, hogy a Manna Icetól kapják a fagylaltot, ami egy elég korrekt cég, így nem csodálkozom, hogy jobb volt a fagyi, mint a pálcás.
2017. január 23.barátokkal járt itt 45 A Turiszt büfé a múlt egy ittfelejtett darabja a Dohány utcában. A berendezés, a választék mind a Kádár kort illetve a rendszerváltás utáni időszakot idézi. Egyébiránt a hely kifejezetten hangulatos, a pácolt lambérián korondi kerámiák, hordót mintázó domborművek. A kiszolgálás normális, az árak barátságosak, az italfront nem tartalmaz meglepetéseket.
Ha emlékezetem nem csal, egy kisfröccsöt kértem, társam már passzolta a helyet, 160 forintot fizettem annyit biztos, mert megvan még a számla .
2017. január 23.barátokkal járt itt 45 A pubos berendezés mindig is a kedvenceim közé tartozott. A Black Dog Juniorba kora délután tértem be, nagyon tetszett a hely atmoszférája. A kiszolgálás kedves, udvarias. Az italfront meglehetősen kommersz, de van pár jó pálinka (Gusto, Elixír), Szabó Gábor borait tartják, s zömmel kommersz illetve fél-kommersz söröket.
Mi ezutóbbiak közül választottunk 1-1 pohárral, egy Black Dog búzát (360) és egy Pilsner Urquelle-t (340). Reggae zene szólt, ami nem a kedvencünk, de nem is zavart különösebben. Kifejezetten jól éreztük magunkat, bármikor visszatérnénk.