2017. január 9.egyedül járt itt 35 A BIGinning a somlói galuskája alapján egy jól marketingelt blöffnek tűnik. Jó a fülszöveg, igényes az étlap, kiváló a kiszolgálás, kedvesek, mosolygósak a pincérlányok, nagyon jó a dizájn, jó magasak az árak, viszont a szolgáltatás rendesen elmarad a felfokozott várakozástól. Eleve a nutellás somlói nem ígért sok jót, de azt mondtam, adjunk neki egy esélyt.
Annál is inkább, hogy alternatívája nem nagyon volt. Jól voltam már lakva, legfeljebb egy desszert fért volna még belém. Volna, mondom, mert nem láttam értelmét, hogy megegyem az egészet, minek hízzak attól, ami nem igazán jó. A csokiszuflé 1700 forintért soknak tűnt, de üsse kavics, érdekelt volna, viszont arra várni kell, nekem meg bármikor ugranom kellett, ha beérkezik egy telefonhívás. A pisztáciás gesztenyehab sem szólt rosszul, 1700 ft viszont soknak tűnt. Maradtak az 1500 forintos desszertek: BIGinning somlói, császármorzsa, franciakrémes. Úgy ítéltem, hogy a házról elnevezett somlói mutat meg legtöbbet a konyha tudásából. Hát azt mutatta, hogy hevenyészve tálalnak, túlédesítenek és kompozíciós problémáik is vannak. Nem lett volna rossz, ha a szőlőszemeken kívül még valami gyümölcs ellensúlyozza a markáns édességet, nem is volt elég könnyed a desszert, ettem olcsóbban is sokkal, de sokkal jobb somlói átiratokat. Ez így nagyon nem volt meggyőző. 1500 forintért nagyon jót kell adni, katartikusat. Nem mondom, hogy nem ajánlom az éttermet, mert még magam is adnék nekik egy esélyt, elvégre elég sok olyan helyet láttam, ahol főzni tudtak, de a desszertfront gyenge volt. Most annyit tudunk, hogy legközelebb a desszert kimarad, viszont egy előétel-levest-főétel triót szívesen megkóstolnék.
2017. január 9.egyedül járt itt 55 Hatalmas különbség van két Lipóti vagy két Jókenyér pékség között. Hangulatban, választékban, funkcionalitásban. Értsd: van, ahol le lehet ülni, van ahol nem, van ahol olyan az atmoszféra, hogy az ember akár órákat is üldögélne, s van ahol megveszed a kenyeret vagy péksüteményt majd rögtön ki is fordulsz, mert nem marasztaló a beltér egyáltalán.
Az Istenhegyi úton működő Jókenyér a legjobbak közül való. Vettem egy bajor rozskenyeret valamint egy málnás csokimousse-tortát, a rozskenyeret ismerem régről, egyik kedvencem, a mousse-torta 540 ft-ért kiváló volt. S nemcsak az árához képest, hanem abszolút értékben is, prémium alapanyagokból készült, ízre állagra egyaránt meggyőző volt. A kiszolgálás udvarias, az árak barátságosak. Ide jó lenne még visszatérni.
2017. január 9.barátokkal járt itt 55 Mondanám, hogy a Macskakő az év felfedezése, de ezzel nem sokat mondtam, mivel az évből még csak egy hét telt el. Az már talán többet mond, hogy a műfajon belül a legizgalmasabb egységek egyike volt akár több éves távlatban is, s olyan hely, ahová még bizton vissza fogok járni. Nem térni, hanem járni. Mint a Wunderbar-ba vagy a Csak a Jó Sörbe.
Hangulatos, otthonos, meghitt a beltér, udvarias a kiszolgálás, csodás a sör és whiskey-választék s ami egyáltalán nem mellékes, barátiak az árviszonyok. A legjobb kraft sörök 800-900 forintba kerülnek, ami igen korrekt, ha azt vesszük, hogy a szaküzletben is kipenget az ember ezekre 700-800 forintot. Ittunk egy korsó Saissont a Mad Scientisttől, (nem volt Saisson jellege, de ezt cseppet sem bántam), egy Double IPÁt az Etyeki Sörmanufaktúrától, ami 0,33-as volt mint a minőségi sörök általában, ezt csak azért jelzem, mert a cég hosszú ideig csak csatos és feles palackokat értékesített. Ittunk még egy Punk IPÁt a Brewdogtól valamint 2 cl single malt whiskeyt (14 éves érlelésű Clynelisht). Csodás este volt. Mint már mondtam, megyünk még, alig várom az alkalmat.
2017. január 9.egyedül járt itt 55 A Legenda sörfőzde kiesett a kézműves fősodorból, miközben 2013 táján itt diktálták a tempót. Többnyire az egyenetlen minőséget és a sörhibákat szokták szakmai berkekben emlegetni. Jómagam ezzel nem törődöm, engem épp elég érzelmi szál köt ehhez a főzdéhez, ahhoz, hogy elnézzem, ha ingadozik a minőség.
Különösen, hogy az árak meg kifejezetten kedvezőek. Így aztán ha hírét veszem, hogy a főzde újabb kocsmát nyit, akkor azt a célpontlistám élére helyezem. Mint történt most is az Óbudai egységgel, mely nemrég nyitott. Sajnos gépjárművel voltam épp, így elbeszélgettem a kedves pultos hölggyel megtárgyaltuk hogy miként lehet, hogy rajtam kívül egy ember sincs bent, megnyugtatott, hogy azért későbbi órákban lesz ott élet. Majd készítettem pár fotót, vettem négy sört, egy Legenda Ponyt (ez talán a legjobb sörük), egy Dieselt, egy Pokerfacet és egy Hableánykát, mindet sikerült mára meginni, kétségkívül adták a megszokott élményt. A négy sör 2150 forintba került, ami igazán barát árfekvés.
2017. január 9.egyedül járt itt 45 Állítom, hogy egy-egy termékből sok esetben meg lehet állapítani egy hely színvonalát. Főként pozitív irányban. Ha valahol kiemelkedő a halászlé, a hortobágyi vagy a somlói galuska, akkor ott jó eséllyel mást is érdemes megkóstolni. Ha egy kínai étteremben jó a tavaszi tekercs, akkor jó eséllyel átlag feletti a többi fogás is.
Mert ugye vannak azok a kínai éttermek, ahol állott, vacak, kommersz, mirelit terméket adnak e címszó alatt, utána vannak azok, ahol szintén gyenge mirelitet adnak, de az legalább friss, végül – s ezek vannak sajnos mostanság a legkevesebben - vannak azok, melyek maguk készítik a tésztát és a tölteléket, amit utána jó esetben frissen sütnek meg. Régen ezek alkották a többséget. A Fen Wei ezutóbbiak közé tartozik, s azon túl, hogy maguk készítik a tekercset, régi stílusban, jó nagy darabot adnak, (egy tekercs kisebb főétellel felér) mely finom, és friss. A több étel is bizalomgerjesztőbb a büfék átlagánál. Kis adag étel 570 zömmel, de a kis adag mindenütt annyi, hogy azzal jól lehet lakni. Egyedül az ananászos csirke volt 500 alatt, hogy miért, azt nem értem. A tekercs 230 ft volt, best buy, ennyiért egy lángost sem lehet kapni.
2017. január 9.egyedül járt itt 45 A Trio pizzáról alapvetően jó véleményem van, ár/érték arányban azt hiszem, ez a teljesítmény verhetetlen. A minap a Nagyvárad téri egységnél kértem egy kukoricás paradicsomos változatot, nem mintha vegetariánus lennék, de inkább legyenek növényi hozzávalók a pizzán, mint ipari sonka, szalámi vagy akármi.
A pizzát átlagosnak mondanám, a kukorica gyengébb minőség volt, de a tészta aljának a finom roppanása és úgy az egész élmény (az alap például nem ketchupból, hanem fűszeres paradicsomszószból készült) csak rászolgál a négy pontra. Rokonszenves fiatalok szolgálnak fel, akik nem tekintik sorsukat tehernek, inkább fesztelen jókedv uralkodik rajtuk, amit jó látni a mai világban, amikor egyre kevesebbeknek fűlik a foguk a munkához.
2017. január 9.egyedül járt itt 35 A Gyrosz terasz nevű hely kirakatában azt nézegettem, hogy mégis mi lenne az, ami igazán csábítana. Gyroszra nem volt gusztusom, pedig úgy általában kedvelem ezt az ételt, a többi fogás sem volt nagyon vonzó. Viszont a „spárgás tengeri hal” jól szólt.
A spárgát nagyon szeretem, halat szintén, azt sem bánt, hogy befedték az egészet egy tojás-tejfel egyveleggel, amire sajtot sütöttek. A hal persze pangasius volt, a spárga szottyadt, de azért megettem az egészet. Átlagos teljesítmény volt ez, nem is vártam mást, a kérdés az volt, hogy a sok átlagos hely közül hol hagyjak egy ezrest egy ehető ételre. Mikróban melegítették a halat, ez sem volt meglepő.
Nekem rossz élmény volt, másnak lehet, hogy jobb lesz -
Mirci Kávézó - Pólus Center Budapest
2017. január 9.egyedül járt itt 25 A Mirci kávézó egy túlárazott átlagos kávézó a bevásárló-centereket meghazudtoló barátságos, otthonos hangulattal. Kapcsolatunk a tulajdonos-üzletvezető kisugárzású hölggyel jól kezdődött, kérdés nélkül figyelmeztetett, hogy hol van a fogas, ezt kifejezetten értékeltem.
Amikor viszont az itallapot lefotóztam, akkor nagyon csúnyán nézett rám, és azt mondta, hogy „ne fotózza az itallapomat! ”. Semmi magyarázat, mintha legalábbis megsértettem volna. Majd odalépett és elvette tőlem a már egyébként lefotózott itallapot. Formális udvariasságát megtartotta, de ez a reakció teljesen elrontotta az élményemet. Nem akarom a nem ajánlott kategóriába tenni a helyet, elvégre aránylag kevesen fotóznak itallapot, ők, a többség, bizonyára kellemesen éreznék itt magukat. Egyébként egy alma Cappyt ittam, ami 350 ft volt, tartanak pár érdektelen sütit (690 ftért), melegszendvicset. Az árak helyenként még ijesztőbbek. Egy teljesen érdektelen osztrák láger sör, a Zipfer 0,33-as kiszerelésben 750 (! ! ! ) ft, 4 cl Johnny Walker vagy Ballantines 850, 2 dl Törley 990 ft. Ide sem megyek többet.
2017. január 9.egyedül járt itt 55 Érdekes, amikor egy élmény csillagos ötösnek marad meg azzal együtt, hogy amit fogyaszt az ember, az nem ízlik. A mignon mibenlétével nem voltam igazából tisztában, nem kedvelem különösebben a fősodratú édességeket. A Pólus centerben bóklászva gondoltam, kipróbálom.
Rendkívül kedves, mosolygós, kommunikatív volt a pultos hölgy, jól elbeszélgettünk vele arról, hogy mennyivel jobb többet fizetni a minőségért, mint megvenni olcsóbban a silányat vagy középszerűt. Megemlítettem ugyanis, hogy a legízletesebb Őrség aranya tortát náluk ettem s hogy egyben ez volt a legdrágább is. A Mignon nem ízlett egyáltalán, ezzel együtt megadom az étel-italfrontra is a négy pontot, mivel ismerem a cég választékát és átlagteljesítményük nagyon erős négy pont. Ez a hely nem annyira cukrászda, mint az Árkádbeli, de azért itt is van két asztal és mellettük négy magasított szék.
2017. január 9.egyedül járt itt 45 A Costa cafét kedvelem legjobban a nagy kávézó-hálózatok közül, talán még a Café Frei ér a nyomába. A Pólus centerben kellett múlatni az időt, míg vártam, hogy jelentkezzenek sofőri szolgálataimat igénybe venni a közeli családtagjaim. Kávét már ittam, éhes nem voltam, gondoltam, kérek egy smoothie-t annál is inkább, hogy volt maracujás-mangós-banános.
Az előbbi két gyümölcsöt nagyon kedvelem. (A banánról le is mondtam volna a másik kettő javára). 700 ft-ba kerül ez a műanyagflakonban kínált ínyencség, melyről csak akkor tudjuk meg, hogy jelentős része almalé, ha megfordítjuk és elolvassuk az apró betűs részt. A felszolgáló udvarias, az árak becsületesek, a belső elrendezés alapvetően ügyes, esztétikus. A világítótesteket lehetne magasabbra emelni, mivel még ülve is üti bele az ember a fejét. A pultos „Barista” feliratú pólót hord és magabiztos a mozgása.