Gyémánt 500
2017. február 21.barátokkal járt itt 45 A Szeszmenhely Lakitelek egyik kultikus kocsmája, a falakat és a plafont nádborítás fedi, a belső tér barátságosságához az is hozzájárul, hogy a kocsmákban megszokott hideg csempe helyett hajópadlószerűség van a talpunk alatt. Tartanak biliárdasztalt és csocsót is. A kocsma befogadóképessége elég nagy, több termük is van.
Az italkínálat kommersz, különösebb érdekességeket nem lelünk, Borsodit csapolnak. Piccolo 130 ft, korsó 320. A borfronton a Gróf Nagyrédei mellett találunk egy ismeretlen pincészetet: a Kiskunszállási Polyák borászat élvezhető, korrekt Olaszrizlingjével kötöttünk ismeretséget. A kommersz tömények ára 150 (3 cl), 250 (5 cl). Egyszerű olcsó kocsma ez, a kiszolgálás kedves, nekünk összességében jó élményünk volt.
2017. február 20.egyedül járt itt 25 A Gabriella eszpresszó Battonya megmaradt kocsmának egyike. (A városkában tett tavaly novemberi látogatásunk alkalmával emlékezetem szerint négy bezárt kocsmát számoltunk össze. )
Szombaton délben meglepően nagy élet volt idén januárban megejtett battonyai utam alkalmából, pedig a hely erre nem különösebben szolgál rá: hangulata érdektelen, az árak kedvezőek, akárcsak a többi helybeli kocsmában, a választék pedig szokásosan kommersz.
Hogy miért itt van szinte tele a kocsma és nem az Alibiben vagy a Hajnalkában, ki tudja? Mátyás sör 180 ft, Kőbányai 220, Aranyászok – Soproni - Borsodi 280. Unicum (3 cl) 250, kávé 100. Egy kőbányait kértem üvegestül, mivel autóval voltam. Ide se megyek vissza.
2017. február 20.barátokkal járt itt 45 A Nemzeti söröző battonyai viszonylatban egész jó hely. Vannak fősodratú süteményeik, ezek közül kértem egyet. Sajnos, elfeledtem a nevét, csokival borított piskótalapú, krémes süti volt, 220 ft, ahhoz képest egész jó. Jóbarátom vettem egy 70%-os csokiból készült szerencsi csokiválogatást, kicsit sokkolt az ára – 2000 ft, tény, hogy a gyerekek örvendtek neki és jó is volt abszolút mércével mérve.
Egyébként az árviszonyok nemcsak sütifronton kedvezőek, hanem a sör- és borfronton is, akad néhány nagyipari iható sörük és pár jó boruk is a magyar élvonalból. A kiszolgálás kedves, a beltér szerethető. Battonyán járóknak ezt a helyet nyugodt lélekkel merem ajánlani.
2017. február 20.barátokkal járt itt 25 Az azért ledöbbentő, amikor egy kocsmában nem egyszerűen harmatgyenge a száraz fehérbor, amiből az ember egyéb híján inna egy fröccsöt, hanem egyszerűen nincs. Magyarán valódi fröccsöt, aminek ugyebár alapjáraton az alapanyaga a száraz fehér vagy száraz rosé bor, egyszerűen nem lehet inni. Hát ez a helyzet az Alibi sörözőben Battonyán.
Úgyhogy jóbarátom kért egy kis Unicumot (210), én meg egy kávét, ami 100 forint volt. A minősége is ennek megfelelő. A beltér szerethető, a falakat borító lambéria meleg hangulatot ad a helynek, ellensúlyozza némiképpen a csempepadló hidegségét. A gyér közönség helyi alkoholistákból áll, az árak alacsonyak, a kiszolgálás rutinos. Ide aligha fogunk visszamenni.
2017. február 9.egyedül járt itt 55 Az Anna presszó az egyik legjobb hely Lakitelken. A kiszolgálás kedves, a beltér hangulatos, az árak nagyon barátságosak. Kóstoltunk háromféle rétest, ezek ízletesek, háziasak voltak, ittunk egy deci Gróf Nagyrédei bort (itt Bárdos Benjámin volt a főborász, talán ma is az, több ízben jelölték az Év Bortermelője titulusra) valamint kértünk még egy hidegkomlós Drehert, amit a nagyipari sörök doméniumán belül a legélvezetesebb nedűnek tartok.
A Kis-Unicum 3 cl, 270 ft, presszó 170. Kávén, italokon kívül a fősodratú sütemények nagy választékát kínálják a túrókockától a lúdlábig, egy szelet torta 230 ft jellemzően. Kellemes volt az Anna presszóban üldögélni, szívesen betérnék máskor is.
2017. február 9.barátokkal járt itt 35 A Csillag presszó egyszerű, őszinte kocsma Lakitelken. Számomra fontos erénye volt, hogy adnak piccolo sört is, nem tudom, min múlik, vélhetően az üzletpolitika része, de azt vettem észre, hogy Borsodiból, amit itt is csapolnak kap az ember két decit, Soproniból nem kap. A piccolo borsodi 150 forint volt, (ha többet kérünk valamivel jobban járunk, 200 ft a 3 deci, 300 az 5 dl) és iható.
A Borsodi nem egy jó sör, így az ember elvárása arra szorítkozhat, hogy a maga műfaján belül a sör ne legyen állott, megfelelő legyen a hőmérséklete, üde legyen és friss. Mindez itt megvolt. Még jól is esett. A beltér kissé jellegtelen, az italkínálat kommersz, a kiszolgálás kedves. Jól éreztük magunkat a Csillagban (ezt sem mondhatja el mindenki, főleg a szegediek nem), nem kizárt, hogy még jövünk.
2017. február 9.egyedül járt itt 45 A Drink 46 a nem különösebben fantáziadús nevét arról az útról kapta, melynek mentén fekszik s melynek átmenőforgalma biztosítja a közönségét. Jó nagy parkolójuk is van, másképp aligha tudnak működni. A kiszolgálás kedves kommunikatív.
A szokásos kommersz italokat kínálják, minden műfajban, olcsón, szóda 10 ft, sör (fél literes) 270-300 között, beleértve a Becks-et s a Stella Artoist-t is, egyedül a Staroprament 380, capuccino 250, forró csoki 350. Jómagam egy piccolo borsodit ittam (160 ft), társam egy kávét, ami élvezhető volt (200). Rádió szólt, arról le tudtunk volna mondani. A beltér szerethető, hatalmas fotelgarnitúrák és kockaformájú ülőalkalmatosságok vannak az alacsony asztalok körül. Jó volt itt üldögélni, nem kizárt, hogy még betérünk máskor is.
2017. február 9.barátokkal járt itt 55 A nemrégiben Lakitelken járva alkalmam volt a Honti Attila helybeli vállalkozó által életre hívott modellértékű étterem, a Tőserdei Pálinkaház kiváló ételeit megkóstolni.
Ettünk ízre, látványra egyaránt kifogástalan carpacciot, üde, harmonikus paradicsomlevest, a műfaj csúcsát képviselő, sötét és kristálytiszta erőlevest petrezselymes grízgaluskával, vegyes haltálat, amin volt lazac, fogas és garnéla, hagymás rostélyost, amit ízletes pecsenye mártással tálaltak, erdei gombás szarvasragut zsemlegombóccal, jól sikerült tökmag-parfét (íme, a tökmagolaj újabb remek felhasználása desszertfronton az Őrség Aranya „országtorta” után), mákos rétest áfonyahabbal és jó állagú, jó ízű csoki-mousse-t. Tartanak egy sor fűszeres olíva-olajat és kellően durva darálásra beállított borsőrlőt, a carpacciohoz mindkettőnek hasznát vettük. Cseh kisüzemi söröket kínálnak, s mint a hely neve is mutatja, remek pálinkákat, végül, de nem utolsó sorban a borokat is értő kézzel válogatták össze. Külön élmény a beltér is, régi térképek a falon, gerendás mennyezet, nyers tégla, marasztaló, meghitt, otthonos atmoszféra veszi közbe a vendéget. Az árfekvés baráti, figyelmes, udvarias, kedves a kiszolgálás. Nagyon jó hely a Tőserdei pálinkaház, jó szívvel ajánljuk mindenkinek,
2017. február 7.egyedül járt itt 35 A pinceborozó egy nagyon hangulatos hely Székesfehérvár szívében. Megszokott kommersz italokat kínálnak, igényesebb sörösüvegek csak dekorációt képeznek, persze üresen. Sajnos csak aromás teákat tartanak, így aztán abból kérek egyet (250 ft), méz hivatalosan nincs, a pultos srác ad a sajátjából.
Ottjártam idején délután nagy csend volt, rajtam kívül még egy vendég esett be az ajtón, a pultos ismerőse. Nem csoda, hogy a házigazda filmnézéssel múlatta az idejét, valami B kategóriás kommersz akármi lehetett a párbeszédek alapján. A beltér tetszett, a nyers tégla, faasztalok, boltívek ízlésem szerint valók. Tartanak Sommersby nevű aromatizált álcidert 550 ft egy üveg, továbbá forralt bort, 150 ftért adják decijét. A megfizethető árak és a barátságos beltér miatt nem zárom ki, hogy még alkalomadtán betérjek. Jó lenne az italfrontot kicsit felturbózni.
2017. február 7.egyedül járt itt 45 Egy átlagos pékséget is mennyire fel tud dobni egy őszinte természetes mosoly, néhány kedves szó. A Pufi Trio olyan, mint a legtöbb pékség, aránylag széles a választék, sütik, uzsonnára beillő péktermékek, kenyerek. Kértem egy mákos rétest, kétfélét tartanak „házit”, ez ahogy néztem előre gyártott réteslapból készül, és tiroli stílusút, ezt választottam (220 ft).
Jó volt, ízlett, korrekt 4 pont. Továbbá kértem még egy Ischlert (180 ft), ami átlagos volt és érdektelen, de a sógornőm nagyon örült neki. Felfele kerekítve négy pont, nem lenne ellenemre máskor is itt vásárolni.