2017. január 25.egyedül járt itt 55 A Norbi Update a Délibáb kávézó mellett működik Cegléd fő terén, a Szabadság téren. Ez egyszerre mini-bolt, ahol kapni a Norbi-termék széles választékát, beleérve a brut pezsgőt is, amit Izsákon készítenek, ára is ennek megfelelően kedvező. Kértem egy üdítőt, 800 ml 300 forint volt, drágának nem mondható, de jónak sem.
Továbbá két „táskát”, melyek viszont 100 forintért kifejezetten jó vásárnak számítottak, élvezhetőek voltak, a májas is, meg a kolbászos is. Le lehet ülni a boltban kávézni, jómagam kértem egy poharat az üdítőhöz, csak papírpohárral tudtak szolgálni, de az is megfelelt egyéb híján. A felszolgáló nagyon kedves, kommunikatív. Kifejezetten jól éreztem itt magam, ajánlom a helyet másoknak is.
2017. január 25.egyedül járt itt 45 A Délibáb kávézó Cegléd központjában, a Szabadság téren működik. Azzal ültem be, hogy eszem valami jó reggelit, így is lett. Több dolog is csábított, végül egy Croque Monsieur mellett döntöttem, ami 850 ft-ba került, korrektül volt elkészítve. Elég sok időbe tellett, míg megkaptam, de lehet, hogy ez csak szubjektív megélés volt, mivel már nagyon indultam volna tovább.
Az evőeszköz műanyag kosár-utánzatban érkezett, de azért nem nézett ki rosszul. Persze jobb lenne egy olyan „szerkezet”, mely az, ami. Kínálnak alkoholos italokat is, Staropramen korsója 590 ft, pohár 355, van Belle Vue meggysörük is, 2,5 dl 480 ft, ez elég húzós, 960-ra jön ki a korsó. Értékeltük, hogy a helybéli Kökény Benő borait kínálják. A borászatot volt szerencsém meglátogatni, nagyon korrekt alföldi pincészet. A mosdó patyolat-tiszta, illatos. Kár, hogy rádió szól valami jól megválasztott zene helyett. Összességében jó hely ez, nem lenne ellenemre mást is kóstolni itt.
2017. január 25.egyedül járt itt 55 Érdekes tesztkérdés egy cukrászda vagy pékség megítélésében, hogy lehet-e fotózni. Erre a normális válasz az, hogy „persze”, de ezt aránylag kevés helyen halljuk. A tipikus az, hogy „mi célból? ”. De a konkrét „nem” sem ritka. S van, ahol rászólnak az emberre, mint például az „A table” nevű helyen Retek utcai kirendeltségén.
A ceglédi Lipótiban megkaptam a „perszét”, amit díjaztam s mivel nem volt mögöttem sor, azt is tisztáztuk a kedves pultos hölggyel, hogy ő Arany János szülővárosába való, Nagyszalontára, ami Aradtól 80 km, onnan hozatja hentesünk az adalékmentes kenyeret. Ezt el is mondtam neki, annál inkább, hogy pékségben voltunk. Vettem egy túrós rétest és egy magos kiflit, jó volt mindkettő, tisztes négy pont. Maga a hely kiemelkedik a Lipóti pékségek közül, egy biatorbágyi cukrászdának, a Kemenesnek a termékeit is árulják, valamint a Gyulai Manufaktúra remek csokibonbonjait. Az összélmény egyértelmű ötös, és az étel-ital front így felturbózva dettó.
2017. január 24.egyedül járt itt 45 A Morina pékség egyike a kevéssé egyedi típuspékségeknek, azt hiszem ez az a tipikus albán hely, bár nekem még nincs erre igazán orrom s nem ismerem a tulajdonosi háttér-struktúrákat. Sok sajtos-virslis ilyen-olyan ebédhelyettesítő olcsó cuccot árulnak.
Ennek jegyében kértem egy kenyérlángost, ekkora gigantikus szeletet sehol nem láttam még, jó vastag is volt, ami végső soron kenyérlángos esetében nem hátrány, nem pizza ez, nem kell a két műfajt összekeverni. A nagyját itthon ettünk meg, felmelegítve másnap, nagyon finom volt. 340-ftért az ára is rendben találtatott. Albán, nem albán, nem adhatok négy pontnál kevesebbet. Persze többet sem, mert akkor mennyit kap a Ludwig-Mentesi cég, mely e műfajban (értsd kávézó-pékség) abszolút egyértelműen a legjobbak között van s akkor nem szóltam még a Pékműhely-ButterBrothers-Artizán vonalról.
2017. január 24.a párjával járt itt 45 A Lipóti pékség Mester utcai üzletébe tavaly április végén tértünk be, leginkább kenyérvásárlás céljából, a „Régi idők rozskenyere” az egyik kipróbált termékük. Az igazság az, hogy a Ludwig-Mentesi rozskenyeret jobban szeretem, de nem mindig esik útba valamelyik pékségük, Lipótiék jobban állnak, több kirendeltségük van.
Mi több, már pékújságot is megjelentetnek, most épp a 2016/II szám van az íróasztalomon, mely címlapján hirdeti, hogy 2017-ben lett a pékség negyed évszázados. A Mester utcai egységben a kenyér mellett péksüteményt is vettünk, a kiszolgálás kedves volt, a beltér nem túl nagy, de ízlésesen van berendezve. Korrekt hely ez is, akárcsak a többi, mely a Lipóti nevet viseli
2017. január 24.egyedül járt itt 35 A Richard’s Pubban voltam már párszor még a kilencvenes években, akkortájt nyithatott. Elvből meglátogattam minden pubot, ezek voltak abban az időben a leghangulatosabb helyek, s az igazság az, hogy most is nagyon tudom értékelni ezt az atmoszférát.
Tavaly februárban egy hirtelen ötlettől vezérelve mentem le a Richard’s Pubba, mely egy elég tágas hely, rokonszenves rendezéssel, és szomorkás, egykedvű kiszolgálással. Végső soron érhető, jómagam voltam az egyetlen vendég, azt is írtam fel egy mondatban a füzetembe, hogy „hely a tönk szélén”. Van konyhájuk is, de akkor túl voltam az ebéden, ittam egy pohár rosét, ami nem került sokba, majd továbbálltam. Tény, hogy még működnek, aminek örülök, minden tisztességes helynek szurkolok alapjáraton, ők még próbálkoznak, jelenleg épp olcsó menüztetéssel, 890 ftért adnak a frissített honlap szerint két fogást, amit külön is lehet rendelni, 280 a leves, 650 a főétel. Tény hogy olcsó, az ajánlatok sem rosszak, holnap, szerdán erdélyi húsgombócleves lesz és pulykamell hentes módra. A sörválaszték kommersz, akad egy-két jó pálinkájuk, 900 ft körül van a 4 cl. (Szicsek és Mattheus). Whiskeyben, ami egy pubnak fontos profilja kellene, hogy legyen nem kínálnak semmi izgalmasat, csak a szokásos kommersz tételeket. Elvben nem zárnám ki, hogy még benézzek, akár egy olcsó ebédre ide.
2017. január 24.egyedül járt itt 35 A Strebeer egy átlagos, különösebb izgalmat nem jelentő bár, mely két szinten működik. Jómagam az alagsorban ültem le a bodzás limonádém mellé (300 ft volt). Falambéria, egyszerű székek, asztalon, szerencsére fából, a falon Borsodi zászló, s persze az elmaradhatatlan plazmatévé.
Az italválaszték kommersz átlagos, egyedül a borfront nyújt némi kitekintést az unalmas ipari italok világából, kínálnak Nyakas, Takler, Taschner borokat, 320 ft-ért decijét, a Ház bora mely vélhetően Varga 160 ftba kerül. 4 cl Unicum 480 ft, érdemi pálinkát nem leltem az itallapon. Egyszer jó volt.
2017. január 24.egyedül járt itt 35 A Rózsadomb presszó a múlt egy darabja. Azzal együtt, hogy itt történt némi modernizáció, aminek köszönhetően a fiatal korosztály jár ide. Ellentétben a Bem téri Bambival, mely nem újított, de megőrizte idősődő törzsvendégeit.
Tulajdonképpen egy csatlakozót kerestem, mert lemerült telefonom, amit hátul az emeleten leltem meg a pultos hölgy útmutatásának megfelelően, ahová nem sokkal később egy népes fiatal csapat telepedett le. A beltér nem az én zsáneren, átlagosnak mondanám, kissé jellegtelennek. Az árak megfizethetőek, helyhez mértek (csapolt korsó Aranyászok 380, Dreher 450, Nobilis pálinka 4 cl 740, presszó 250), a kiszolgálás jónak mondható. Ittam egy deci narancslevet egy deci szódával felspriccelve. Potom 100 ft volt.
2017. január 24.barátokkal járt itt 55 Az Almásy vendéglőben két esztendeje tett látogatásomról már beszámoltam. A nemrégiben egy kiemelkedő boresemény, a Furmint Februárt felvezető kóstoló apróján tértem be ismét, melynek keretében felbontásra került egy palack a legendás Szepsy100-ból (100 palack készült, darabja 100ezer ft s az Úrágya dűlő furmint-termését mutatja be).
A borok mellé kaptunk egy korrekt sajtválogatást, egy jól elkészített, szépen tálalt előételt (rajta garnéla, házi készítésűnek tűnő gravlax, félig lágy kiváló állagú fürjtojás, lazackaviár) és egy pohárdesszertet. Ez így remek volt, nem tudom, hogy lemondtak-e a múltkori tesztben említett pangasius-harcsa cseréről, legyünk optimisták és feltétezzük, hogy igen. Akárhogy is, ez az élmény csillagos ötös volt. Az ár-rovatban becsült érték szerepel, az esemény a sajtónak szólt, nem szedtek a szervezők belépőt.
2017. január 24.egyedül járt itt 45 A Rehab bisztró egy vadonatúj létesítmény a Ferenczy István utca és a Múzeum körút sarkán. A kiszolgálás fensőbbséges, ráadásul a nálam 15-20 évvel fiatalabb pincér le is tegez. Tíz éve még mondhattam, hogy belefér, ma viszont szinte teljesen ősz hajjal ez neveletlenségként kerül könyvelésre.
Tény, hogy ezt leszámítva a pincér tartotta magát a formális udvariasság szabályaihoz. A francia reggeli 11. 35-kor el volt fogyva, kérdeztem, hogy kérhető teával kávé helyett mondták, hogy, ha lenne még reggelijük, akkor sem lehetne. Mikor leültem, valami borzalmas zene ment, ami a süteményem fogyasztása közben átváltott egy nagyon kellemes jazzra. A berendezés trendi, a kínálat is rokonszenves, az árak nem alacsonyak de nem is megfizethetetlenek. Tartanak vagy húsz bort a magyar élvonalból, ki is mérik őket decire 450 és 1300 ft között. Budapest sört tartanak csapon valamint Kronenbourg búzát. (Korsó 650 illetve 820)
A tarte tatin (950 ft) remek volt, megért 5 pontot.