Gyémánt 500
2016. december 25.egyedül járt itt 35 A Kocsis pékség a Drégelyvár 57-63 címen működő komplexum keretén belül működik. “Rögtön jövök” tábla fogadott, így aztán beültem a Makaoba meginni valamit, majd visszatértem, a tábla még kint volt, ekkor már a pultos hölgy is, aki telefonált az üzlet előtt. Kértem egy kb negyed kilós csavart kenyeret (170) valamint egy tepertős pogácsát (110).
Az előbbi korrekt volt, 21. -én vettem 24. -én, Szenteste pirítva egész jó volt még a terrine-ek mellé. A tepertős pogácsa a malterszerű iskolát képviselte: Kár, hogy polgárjogot kaptak ezek a gyenge, fojtós tepertős pogácsák, pedig nem nagy művészet megcsinálni. A legtöbb háziasszonynak összejön. Na jó, az igazság az, hogy jómagam egyszer próbálkoztam vele, 20 évvel ezelőtt, akkor az enyém is ilyen malterszerű lett, de azért én nem vagyok pék s egy profi üzlettől magasabb szintet várnék el, mint egy amatőr első próbálkozása. Összességében átlagos pékség ez.
2016. december 25.egyedül járt itt 35 A Tina pékség a szokásos kenyerek és péksütemények mellett széles választékát kínálja az uzsonnára kiváló sós készítményeknek, legyen szó pizzáról vagy ilyen-olyan virslis dolgokról. Jómagam már ebéd után voltam, inkább az édes műfaj érdekelt. Kértem egy muffint (140) és egy vaníliás szívet (180).
Friss, átlagos, élvezhető termékek voltak ezek, a vanília persze nem Bourbon, hanem porból készült pótlék, annak elfogadható. Az árak kedvezőek, a kiszolgálás korrekt. Tisztes, átlagos pékség ez.
2016. december 25.egyedül járt itt 35 A Söröző az Urakhoz nevű kocsma cégtábláját két rejtői figura rajza díszíti, a beltér is ahhoz hasonló. Jobb napokat látott egység ez, most inkább a kopottság és a szedett-vedettség jellemzi. Kommersz italokat, töményt, söröket és borokat kínálnak, az alkoholmentes italválaszték meglehetősen szerény.
Teájuk nincs, mert nem megy a forraló, úgyhogy volán mellett kénytelen voltam Sió baracklevet inni, megtette ahhoz, hogy elüldögéljek itt egy kicsit és végiggondoljam a további teendőimet. Délelőtt lévén, a csapos volt csak bent és egy ismerőse, akivel csevegett, lehet, hogy estére begyűlnek a törzsvendégek. Fejem felett ment a tévé, szívesen lemondtam volna róla. Érdektelen, alacsony árakon működő kommersz kocsma ez. Megteszi egyéb híján.
2016. december 24. járt itt 35 Főzelékvár nevű egységbe a minap mentem be déltájban. Ha jól emlékszem négyféle főzelékük volt, szárazbab és lencse nem volt közöttük. Ezek a kedvenceim, mindenkelőtt a szárazbab. Szeretem a hüvelyeseket a szó konkrét és átvitt értelmében egyaránt.
Volt még krumplifőzelékük is, nem nézett ki rosszul, de nekem ez az egyik alapételem, amikor gyorsan kell valamit készíteni a kölköknek, igaz gyakrabban csinálok kolbászos paprikás krumplit, de hát az is hasonló étel. Meg aztán egyébként is a krumpli vagy ahogy ott mondják, ahonnan vesszük-kapjuk a pityóka, alapeledel, ritkán rendelem étteremben vagy kifőzdében. Vonzott a sárgaborsó meg a zöldborsó, ezutóbbit választottam végül, kértem egy fél adagot (290 ft) az is tisztes mennyiség volt, több volt a rántás benne, mint a borsó, de szó ami szó, jó volt az íze a rántásnak is meg a borsónak is, amit nem főzték agyon. Adnak mindenféle rántott holmit olcsón, beleértve a párizsit is, jómagam fasírtot (250 ft) kértem, nem volt rossz. Míg ott voltam, fél tucatnyian jöttek elvitelre kérni ezt meg azt, úgy tűnik igencsak népszerű a hely környékbeliek körében. Tisztes három pontot megérdemelnek.
2016. december 24.egyedül járt itt 35 A Mákvirág kávézó a Mafilm székházán belül működik, elkülönítve a Mákvirág önkiszolgáló étteremtől. Itt kávét adnak, teát, jól kinéző szendvicseket, süteményeket, miegyebet. Az árak barátságosak. Jómagam egy állítólagos mascarpone-pohárkrémet kértem, ami dizájnra nagyon tetszett, tetején kekszmorzsa volt, középen valami főzött krém, ami legfeljebb nyomokban látott mascarpone-t, de szerintem nyomokban sem.
Alul valami koncentrált kakaós krém volt. Összességében nem volt élvezhetetlen (jó sem), de az iszonyúan tud zavarni, ha hülyének néznek. Csodálkoztam is, hogy 320 forintért adják ezt a tisztes adag édességet, nehezen jönne ki az ára valódi mascarponeból. Úgyhogy akár egy csillagot is adhattam volna ennek a helynek, mint azoknak, ahol harcsának hazudják a pangasiust, vagy vargányának a csiperkét, de nem akartam lerontani az átlagukat. Vélhető, hogy a kínálat többi része nem ilyen felháborítóan hamisított, ezért adtam nekik 3 pontot.
2016. december 24.egyedül járt itt 35 A Fornetti számomra az ultrakommersz, adalékanyagokkal agyonzsúfolt, élvezeti értékre is silány termékek szinonímája. (Vö: a Burger King is bizonyára alkalmaz mindenféle adalékanyagot, de a végeredmény legalább jóízű. ) Így aztán messze elkerülöm a Fornetti üzletek háza táját is. A minap a Sugárban sétálva azért csak megnéztem a pultjukat.
A szendvicseik nem néztek ki rosszul, árukkal sem volt baj, a pizzájuk meg kifejezetten olcsó volt, úgy hogy kértem egy szeletet. A sajtot rendesen lespórolták róla, egyébként meleg volt és élvezhető, tésztája kenyérszerű. Tisztes 3 pontot megérdemel.
2016. december 24.egyedül járt itt 45 A Szamos cukrászda a fősodor élén van megítélésem szerint, s ez a meggyőződésem megerősödött Sugárbeli egység meglátogatása után. Első gondolatom az volt, hogy itt is Őrség aranyát eszem, a 2016-os országtortát. Őszintén szólva az eddigi “országtorták” közül ez volt a kedvencem, már fél tucatnyi helyen kipróbáltam, sehol nem volt élvezhetetlen, de a Szamosban volt a legjobb, a XII.
kerületi egységben. 750 ft-ot kérnek rá, ez egységesnek látszik a Szamos hálózatban. Másutt olcsóbb, lemegy 500 ft alá, de inkább fizessen az ember többet a jobbért. Viszont annyira jól nézett ki a beigli, hogy vettem egy szeletet helyben fogyasztásra és kettőt elvitelre. Egy elég kicsi szelet 220 ft, így a számla felment 660 ftra, viszont a beigli maga volt a tökély. Az utóbbi időben több helyen is kóstoltam beiglit, többnyire érdektelen volt, rosszabb esetben kifejezetten vacak, itt meg olyanra sikeredett, mint a legeslegjobb házi beiglik. Le a kalappal, már az is valami, ha egy műfajban valaki csúcsot hódít. Ha amellett tisztes minőséget kínál szinte minden fronton, akkor még jobb. Az 5 szívecske az ételrovatban a beiglinak szól, egyébként a Szamos erős 4 pontos hely gasztronómiailag.
2016. december 23.családjával járt itt 55 A Steamhouse café a Batthany téri vásárcsarnokban működik, az emeleten. A kiszolgálás kifejezetten kedves, a választék egyszerű. Kávé az alap, de van forró csoki, forró limonádé (hm…), frissen facsart narancslé, némi ennivaló is, sült szendvics (750), tejberizs, brownie, répakocka. Ezutóbbit én is rendeltem, jó volt.
Akárcsak a kávé, amit kértem (450) – most olvasom éppen Zigzag kolléga hozzászólásában, hogy mitől volt annyira jó. Az igazság az, hogy még nem jutottam oda, hogy számon tartsam a csúcsot jelentő kávépörkölőket, bár elolvastam a Gault Millau kalauz vonatkozó részét, mely idén már a pörkölőkkel is foglalkozik. Korrekt hely ez, szerettem, gondolkoztam, hogy 4 vagy 5 pont legyen, végül az 5 mellett döntöttem a kávé és a kiszolgálás miatt. Öcsémmel voltunk itt, ő passzolta a helyet, (értsd: nem fogyasztott semmit), csak a kávét kóstolta meg, amiről elismerően nyilatkozott.
2016. december 23.egyedül járt itt 25 A minap a Sugár áruházban reggeliztem, ahol nagyjából négy egység közül válogathattam a “Food Court” keretén belül. A Shanghaiból kértem egy kis adag rizstésztát és egy ásványvizet, két egységet mellőztem, bár egyikük, tán Continental a neve, kínált chilis babot, az is csábított, a Török basából pedig Cézár salátát vettem vegyesen joghurtos padlizsánnal.
Kérdeztem, hogy lehet-e négyfélét kérni, a kislány, aki egyébként sem volt cseppet sem kedves, e kérésnek nem volt hajlandó eleget tenni (másutt ez nem volt probléma) azt ajánlotta, hogy legyen kétféle. A muszakából meg nincs fél adag. A pita itt 100, másutt 50. Egyébként nem volt igazán jó sem szagra, sem ízre. A padlizsán korrekt átlagos volt, a salátát is lehetett élvezni, bár sok köze a Cézárhoz nem volt. 650 helyett megszavaztam a pultos lánynak (“pénztáros 8”) 700-at, annak dacára, hogy elég mogorva volt, rosszul tettem, a közel 10% borravaló nem ért meg neki egy köszönömöt. Holott az akkor is járna, ha az ember nem ad borravalót egyáltalán. Ide többet nem jövök.
2016. december 23.egyedül járt itt 45 Szeretem ezeket a Sörpatika-Borpatika elnevezésű helyeket, mindig is híve voltam az egészséges életmódnak, és mivel lehet kellemesebben áldozni az egészségnek, mint a sörrel és a borral? A Sörpatika a Sugár áruház mellett működik, az Őrs vezér téren, egy másik söröző [moderálva - a szerk. ] mellett.
Itt, a másik egységgel ellentétben, nincs farkasordító hideg, mindamellett krétával felírták egy fekete táblára, hogy ha hideg a pad, akkor a pultnál kérjünk párnát, de vigyük vissza, mert különben nem lesz min ülni. Megpróbáltam mosolyra fakasztani a pultos hölgyet az alkoholmentes sörök szapulásával, miközben alkoholmentes sört rendeltem, mind vártam, mikor kérdezi meg, hogy ha ennyire útálom, akkor mi a fenének rendelem, de nem kérdezte meg. Őszintén szólva azért iszom néha alkoholmentes sört, mert amíg bele nem szagolok megadja a sör illúzióját. Utána már nem, mert pocsék ízre és szagra egyaránt. Gössert kértem 375 ft volt (0,33). Forralt bort itt legkevesebb 2 decire adnak, 330 ftért. A beltér hangulatosnak mondható. Tévé megy, amit nem szeretek, szerencsére épp síugrást közvetítettek, ami csak jobb, mint mondjuk egy szappanopera. Nem elképzelhetetlen, hogy betérek még ide, bár a választék meglehetősen kommersz, Varga borok, nagyipari sörök. A tömények is kommerszek zömmel, de akad közöttük néhány tisztes ital, Panyolai és Gusto pálinkák, a 2 cl 240 és 480 között mozog. Nem rossz hely ez, én szerettem itt lenni.