2016. december 23.egyedül járt itt 25 No, amennyiben létezik ötödosztályú hely, akkor ez az. Van egy téli teraszuk, mely fedett és zárt, viszont jó hideg van, mondhatni hűtőhideg, azaz 4-5 fok Celsius. A választék minimális, néhány kommersz ital, illetve van forralt boruk is, 120 ft /deci, a minőségére kíváncsi lettem volna, de volánnál ültem így inkább teát kértem.
Más kérdés, hogy nem volt, Hideg helyen hideg időben miért nem kínálnak forró teát, amivel akár 500%-os hasznot is lehet termelni, ez nem egészen érthető. Sőt, mellé lehet írni, hogy rumos tea, s akkor mindjárt kelendőbb lesz. Két deci narancslevet ittam, 220 ft volt. A Kingswood cider 480 ft, ami soknak hangzik, az Aranyászok sör 320. Nem lesz a törzshelyem. Különösen, hogy mellette van egy másik hasonló hely [moderálva - a szerk. ], ami kifejezetten hangulatos egység, s az italválaszték is jobb.
2016. december 23.családjával járt itt 45 A New Orleans Pub a Piaf café helyén működik, a wifi jelszó és a hálózatnév nem is változott. Van konyhájuk is és tartanak jazz koncerteket. Mi kora délután néztünk be, lényegében gyalogszerrel igyekeztünk a Clark Ádám térről a Batthyány térre s ez a hely útba esett.
2 cl pálinkát nem adnak, amit nehezményeztem, de hát az ember megalkuszik néha a helyzettel, bár volt ahol ilyenkor kifordultam. Itt inkább megittunk az öcsémmel ketten 4 centet, mert spórolni kell az ivókapacitással s aznap volt még jelenésünk egy komoly borkóstolón. Kifejezetten tetszett az otthonos, kulturált, meghitt beltér. A kiszolgálás udvarias, az árak átlagosnak mondhatók. Nem lenne ellenemre, hogy még betérjünk ide máskor is.
2016. december 23.barátokkal járt itt 55 A kézműves sör éppúgy felmutat szubkulturális jegyeket, mint a bor, a biciklizés, a sízés vagy a golf. A részvevők félszavakból értik egymást, kívülálló nem sokat fog fel a kommunikációból. Egy sörértő vagy egy sörsznob (kívülállónak egyremegy) dobálózik a komlónevekkel, jobb esetben a malátanevekkel is, kívülről fújja a jelentősebb sörfőzők nevét, a legjobb sörökét és sörözőkét nem különben.
A kézműves sör szeretete együtt jár jellemzően nagyipari multisörök lenézésével, elvi elutasításával. Nagyjából úgy, mint a zene terén. Aki jazzt, bluest hallgat és progresszív rockot, aligha tűri a rapet, a technot meg a hasonló mai borzalmakat. Így aztán azok a sörözők, ahol ott vannak a csúcssörök, szubkulturális intézmények többnyire, ahonnan a nagyok ki vannak zárva, mint ahogy a Főzdefesztről is. A Beerpoint a ritka kivétel. Itt vannak nagyipari és csúcssörök egyaránt a csapon. S nem akárkik. Nem a félkommersz szarvasi vagy fóti, hanem a kraftosok is választékba vannak véve. A beltér sem rossz, a zene is belefért az ízlésvilágunkba. Rendeltünk Jam72-őt a Mad Scientist-től, ezt konkrétan én választottam, 2 dl 480 ft volt, de hát a minőséget meg kell fizetni, továbbá Ravasz hódot a Reketyétől, egy 4 decis korsó volt 790, továbbá egy pohár Napalmot (2 dl 490)
Jó volt itt lenni, megyünk még. Ha másért nem, azért, hogy kipróbáljuk a baráti áron kínált kézműves hamburgerjüket.
2016. december 23.barátokkal járt itt 55 A Halműhely Dózsa György úti egysége egyáltalán nem tűnt annyira látogatottnak, hogy az ember azt higgye, hogy a Nagykörúton fogják nyitni a következő egységet. Márpedig ez történt.
Persze az is lehet, hogy a tulaj előre menekült, mint egy jeles egri borász, aki gigantikus hiteleket vett fel, felépítette a borvidék egyik monumentálisabb pincéjét, ahhoz hogy utána stresszben élje az életét, hogy sikerül-e átütemezni a hiteleket és kimászni az adósságcsapából vagy sem. Tény, hogy ez az egység másképp néz ki. Nem jobban, másképp. Az inkább népi, ez meg ha tartalmaz is népi elemeket, inkább, trendi urbánus, de a konzervatív embert sem riasztja el. Nekünk legalábbis nagyon tetszett. Rendeltünk sült pisztrángot salátával, halászlevet (1690), továbbá bort a neszmélyi Kősziklás pincészettől (350-400/dl). A bor jó volt, a halászlé nemkülönben, szép színű, jó ízű szűrt lében jó állagú, friss ízű hal úszott. A pisztráng is friss volt, azt jobban szeretem roston sütve, mint bő olajban készítve. Rádió szólt, szívesen lemondtunk volna róla. Jó lenne még betérni ide és enni némi haltepertőt, kézműves sörrel kísérve, ezutóbbi egyelőre még várat magára. A Dreher vonalat nyomják itt, azért is ittunk bort. Sok egy kicsit az 5 pont, de nincs szívem belenyomni a helyet a négyesek tömegébe. Az élmény az idegesítő rádió dacára közelítette az ötöst.
2016. december 23.egyedül járt itt 35 A Király söröző-borozó egy átlagos kocsma, melynek igen jó a pozicionáltsága a Nagy Lajos király útja (innen is a név, nyilván) és az Erzsébet királyné útja találkozásánál. A választék kommersz, de legalább olcsó minden. Az Aranyászok meg a Kozel, 275 ft – ezutóbbi kértem én is.
De van még pár sörük, a töményvonal kommersz, akárcsak a kínált borok. A csapos rutinos, emberi hangon kommunikáló régi motoros. Lehet szeretni ezeket a kocsmákat, jómagam nem tudok és nem is akarok leszokni róluk. Fotózni nem volt módom, egyébként sem nagyon szeretik a kocsmákban a fotózást.
2016. december 23.egyedül járt itt 45 Az Antalya Kebab nevű helyen már több ízben is ettem gyrost, legutóbb tegnapelőtt. Jóki az arányok, az ízesítők, nem azt mondom, hogy itt adják a legjobb gyrost, a városban, de mindenképpen megérdemli a hely a négy pontot. 700 ft a csirkegyros, akárcsak a testvéregységben, a Teréz körúton, tartanak még baklavat és szokásos török ételeket, a sült padlizsánra, ezmére, néha elcsábulok, most leginkább gyrosra volt gusztusom.
Az adag is tisztes, felér egy szerényebb ebéddel-vacsorával. Inni nem ittam semmit, mert arra vot lehetőségem előtte és utána. Egyébként szerintem a gyroshoz a török joghurtital, az airan illik a leginkább. (Nem állom meg, hogy ide ne szúrjam: az Arad melletti Magyarpécskán is elkezdek airant készíteni, ipari méretekben, joghurtszerű csomagolással, mint a törökök, hát van még hova fejlődjenek. A joghurtjuk kifejezetten jó, az airannal van még kísérleteznivalójuk. )
Ha el nem felejtem, fotókat is felteszek majd.
2016. december 23.barátokkal járt itt 35 A Szelet pizzabárba egy tisztes körút végén néztem be, a többiek már a villamosnál voltak, mely vészesen közeledett, így aztán nem is volt időm lefotózni a helyet legalább kívülről. A pizzát már a villamoson kaptam lencsevégre, ha el nem felejtem, majd felteszem. Gombás kukoricásat kértem, azt mondták az a legmelegebb.
200 ft volt, annyit megért. A Trio meggyőzőbb ebben a kategóriában, talán a Princess is. Nagyjából azt hozta, amit egy nappal később a Fornetti pizzája a Sugár áruházban. Maholnap McDonald’s-okat fogok tesztelni . Bár addig még van egy kicsi.
2016. december 23.egyedül járt itt 45 A Fogarasi pékség egyben cukrászda is, a fősodratú klasszikus sütemények mellett tartanak drazsékat, aprósüteményeket. Van több ország tortájuk is, az Őrség aranya náluk olcsóbb, mint másutt, mindössze 550 ft, ennél olcsóbban csak egy helyen láttam, konkrétan a Trabant presszó melletti cukrászdában ott 490. (Vettem is belőle.
) Volt még köleses baracktortájuk 490-ért, ez is csábított, Rákóczi túrós 310-ért, Trüffel torta 350-ért. Ezek között hezitáltam, míg végül kértem egy flódnit (350), mely nem volt átütő, de belefért a jó kategóriába. (Mindeddig a legjobbat a Carmel étteremben ettem húsz éve, a következő a sorban a Pilote café nem messze a Culinaristól. )
Kis műanyag fenyőfa díszlett egy polcon, karácsonyi hangulatot teremtve, a belteret kellemes kakaóscsiga-illat lengte be. Jó kis hely ez, nem lenne ellenemre elmenni ide a gyermekekkel valamikor. Ha el nem felejtem, fotókat is felteszek majd.
2016. december 23.egyedül járt itt 45 A Trabant presszó igen kellemes élményem volt, a pultos srác kedves, normálisan kommunikál, tudja kezelni az elismerés kifejezését a vendég részéről. (Sokan ledermednek egy pozitív megjegyzéstől s nem tudnak mit mondani. )
A beltér hangulatos, a plafonon bakelitlemezek, a zene nem rossz, háttérnek elmegy.
Szép a pálinkaválaszték, s vannak jó boraik is, sajnos a sörök kommerszek. Teát kértem mézzel és citrommal, s bizony volt mézük, sőt, nem valami előrecsomagolt vacak, hanem befőttes üvegben tették a pultra, magam adagolhattam, valami tisztességes termelői méz lehetett. Mondanom sem kell, citromjuk is volt. Jó volt itt elüldögélni, szívesen betérnék újra bármikor. A tea 250 ftba került, ami kifejezetten barátinak mondható. Ha el nem felejtem, fotókat is felteszek majd.
2016. december 22.barátokkal járt itt 45 A Vagon nevű étterem Orient Express néven működött egykor, sok szép emlékem köt hozzá. Volt, hogy 1996 táján késő este mentünk be, szerettünk volna az ital mellé zsíros kenyeret hagymával, margarinosat kaptunk helyette, amitől ma a falra másznék (Anthony Bourdain: „margarine is not food”- mennyire igaz), akkor jól esett, jó volt a hangulat.
A minap volt még a vonat indulásáig negyed óra, egész pontosan 18 perc, gondoltuk jóbarátommal, hogy megiszunk itt valamit, optimális esetben egy kézműves sört. És lőn. Nagyon tetszett, hogy a Rétságon működő Fűtőház nevű kisüzemi sörfőzde mozdonynevű söreit tartják, ez igencsak stílusos a Déli pu mellett. Mi a NOAB-ot választottuk, mivel az illeszkedik az India Pale Ale irányzatban. Nagyon jó zárása volt ez egy kiadós estének. A pincér abszolút kívülálló, fogalma nincs a sörökről, azt a kérdést sem érti, hogy „kié ez a sör” (értsd ki készítette? ). 1200 ft volt a NOAB, nem kevés, de ketten ittunk egyet, épp elég volt. A hely nagy erénye az egyszerűen csodás romantikus beltér és a remek jazz zene. Ez az, amiért betérünk még ide, akkor is, ha drága a sör és szűk a kézműves választék.