2016. november 28.egyedül járt itt 55 A Divine – Delicia Divinyi Zoltánnak, a Mádi udvarház korábbi üzletvezetőjének az ínyenckuckója, mely az idei év egyik legjelentősebb felfedezése volt számomra. Itt minden együtt van: meghittség, kellem, otthonosság, jó ízlés, szakértelem, kommunikativitás, pazar borok, kiváló étkek.
Egy quichet kértem, ami felturbózásra került néhány kiegészítővel, nagyon finom volt. (890 ft). Mustfröccsöt ittam hozzá, mert előttem volt még párszáz méter vezetés, de ugyebár elég az ahhoz, hogy az ember rajta veszítsen, ha épp balszerencséje van. Mint megtudtam, a Delicia cégnek ez az egyetlen mintaboltja, de szállítanak michelin-csillagos helyekre is. Specialitásuk a borhoz költött falatka. No ez az, amit ki kell próbálni itt valamikor. Van hírlevelük is, azon frissiben feliratkoztam. Tegnapelőtt voltam ott, meg is kaptam mára az első hírlevelet, mely egy Zsirai borkóstolóra invitál, sajnos olyan dátumra, mely már foglalt. Jó szívvel ajánlható, csodás hely ez!
2016. november 28.a párjával járt itt 55 A La Nube nevű helyről már több ízben is olvastam ilyen-olyan fórumokon, s mindig jót. Most végre sikerült ide is eljutni. Ennek oka alighanem az, hogy kitettek a Bartók Béla útra egy reklámtáblát. A beltér nagyon otthonos, barátságos, akárcsak a kiszolgálás. A választék izgalmas.
Kértünk egy paradicsomlevest (690), ami nagyon finom volt, párom majd elolvadt tőle, továbbá egy sonkás szardíniás paprikás tapast (790), ez is kitűnőnek bizonyult, továbbá egy Távoli galaxis sört (800 ft – ez soknak tűnhet, de nem az, e sör szaküzleti ára is 600-700 ft, vendéglőkben felmegy 1000-ig), ami ezúttal nem hozta az elvárásoknak megfelelő szintet, de ez aligha a hely hibája. Nem volt lejárva, megnéztem. A pultos hölgy korábban a The Goat Herderben dolgozott, az is egy pazar egység. Először voltunk a La Nube-ban, de remélem, nem utoljára.
2016. november 28.a párjával járt itt 55 Az ember azt hinné, ha állandóan ott jár egy bizonyos környéken és nyitva tartja a szemét, akkor elképzelhetetlen, hogy ne akadjon bele egy olyan helybe, mely izgalmas és vonzó. Nos, mégis megtörténik ez időnként.
A minap a La Nube nevű remek helyről igyekeztünk párommal a Móricz Zsigmond körtéri megálló felé a Bartók Béla úton, miközben figyelmesek lettünk egy meglehetősen eredeti, izgalmas, kívülről is vonzó helye, mely a Gdansk nevet viseli. Bár már mindkettőnknek sietős volt a dolga, nem volt kétséges, hogy ide még bemegyünk. Kérdeztük is a kedves pultos hölgyet, hogy ugye nemrég nyitottak, mire a legnagyobb meglepetésünkre közölte, hogy több mint egy éve nyitva vannak. No de jobb később betérni valahova, mint egyáltalán. Kértünk egy gombalevest (560 ft), egy tengerszemet (250) meg némi bio gyümölcslevet (250/dl). Volt legyen kézműves sörük, de én már akkor inkább pihentetni akartam a szervezetem a párom meg nemigen iszik alkoholt. A tengerszem pácolt hering aszalt szilvával meg ezzel-azzal, egy szépecske falat. A gombaleves nem nyert meg, de annyi baj legyen. Nagyon vágyom ide vissza, első alkalommal vissza is térek, annyira megnyerő itt minden: a közönség, a hangulat, a kiszolgálás, az árak és a választék.
2016. november 28.egyedül járt itt 35 A Jialie kínai gyorsbüfé a műfaj 2. 0-ás egységei közé tartozik, melyek felturbózzák a megszokott, és nem kevéssé unalmas választékukat (édes savanyú, illatos falatok, nyolc kincs, gong bao, szecsuáni stb. stb. stb. ) néhány ramennel és egyéb izgalmasabb ételekkel.
Egy szép vasárnap reggelen tértem be ide, konkrétan tegnap, a kis hölgy el akart tanácsolni mondván, hogy nincsenek még készen az ételek. Jómagam ragaszkodtam jogaimhoz s arra hivatkoztam, hogy hivatalosan már nyitva vannak. Kiegyeztünk ebben, amiben az is benne volt nyilván, hogy tudomásul veszem a szűkített választékot. Kértem egy tavaszi tekercset, amit mikróban melegítettek, még jó, hogy szóltam, hogy vegye ki, mert tönkretette volna, ha végigmegy a program, így is túlforrósodott, továbbá egy szójababcsíra-salátát. 630 ft-be került e két étel, aminek megvalósítási szintje átlagos volt. Némi időbe tellett, amíg a sokszorosított menűlapon megértettem a logikát. Csak hús, rizs és tojásos rizs rovatok vannak, az ember hajlamos lenne úgy érteni, hogy a rizs kerül annyiba, mint ahogy az fel van tüntetve. De nem. A köret nélküli variáns azért drágább, mert az doboz egész volumenét a hús tölti ki és űrmértékre megy a játék. De persze legyen ez az ő problémájuk.
2016. november 28.barátokkal járt itt 55 A Kifli és kocsma volt az egyik legkellemesebb spontán élményem. A Jaromir 68-ban söröztünk két jóbarátommal, remek esemény volt, de amikor harmadik kört akarták megrendelni, jeleztem, hogy én már lassan mennék, egy kocsmában nem szeretek három kört inni, mert akkor mi lesz a többi kiméréssel?
A két kör sem jellemző, de a Jaromir nagyon jó hely, így belefért. Akkor egyikük felajánlotta, hogy taxival elvisz minket a kedvenc kocsmájába, a Hűvösvölgybe. Ez volt a Kifli és kocsma, amit már egyszer szemrevételeztem kívülről vasárnap reggel, persze akkor zárva volt. A Kifli és kocsmában remek kézműves söröket tartanak az átlagnál drágábban, de még megfizethető szinten. Kedvenceim közül is itallapon van nem egy, kértünk hárman háromféle sört, a helyszínt bemutató barátunk valami kommersz fekete sört, jómagam kipróbáltam egy még nem kóstolt, szintén sötét színtónusú kézműves tételt (Kissler: Holló), harmadik társunk járt a legjobban, ő biztosra ment, Távoli galaxist kért, ami a legjobb magyar sörök egyike. A beltér rendkívül hangulatos, a kiszolgálás is kedves. Nagyon jó hely ez, szívesen betérnék máskor is.
2016. november 28.családjával járt itt 35 Az utóbbi időben gyakran visz utam a Bosnyák térre, így aztán előbb-utóbb az előkelő nevet választott No. 1. Gyros-ra is sor került. Mi mást kértem volna, mint gyrost, bár tartanak baklavat is, de az nem az a kifejezetten fogyókúrás étel, így aztán bármennyire is szeretem igyekszem elkerülni.
A gyros nem volt rossz, túlságosan jó sem, abszolút átlagosnak tűnt, alatta maradt a Döner express vagy az Istambul produkcióinak. Akkor ott megfelelt, mint ahogy az ára is, 690 volt talán vagy ilyesmi. A kiszolgálás személytelen.
2016. november 28.egyedül járt itt 45 A Pöttyös kávézónak Pöttöm kávézó is lehetne a neve. Minden esetre jó a térkihasználás, jó a koncepció, igényesség sugárzik a helyből. Vannak sütik, szendvicsek, kávé, jómagam egy frissen préselt juice-t kértem, ami árban megfelelt, 580 ft volt.
Nagy rohanásban voltam épp, jó lenne ide visszatérni olyankor, amikor van ideje az embernek nyugodt körülmények között meginni a kávéját és mellé harapni is valamit.
2016. november 28.egyedül járt itt 45A Gizella utcáról kinek a hajdan volt SZDSZ második székháza ugrik be, kinek Wang mester második saját névre vett étterme (az első a Telepy utcában volt, persze Wang dolgozott másutt is, de legjobb tudomásom szerint fantázianevű éttermekben)
A minap arra portyázva nem volt időm Wang mesternél enni, de gondoltam, egy gyors reggelivel felérő süteményt kérek a Habzsi dőzsiben.
Így is lett, egy pozsonyi kiflire esett a választásom, ami mákos volt, a mákot mindig is előnyben részesítettem a dióval szemben. (360 ft volt) Kínálnak jól kinéző fősodratú süteményeket is. A kifli jó volt, élvezettel ettem meg, lehet, hogy alkalomadtán még betérek ide.
2016. november 28.barátokkal járt itt 55 Teljesen véletlenül akadtunk bele a Kiskovászba, melynek már a neve is rokonszenves. Kicsit hajaz a Kiskohászra, mely Dunaújvárosban működik, de nem ez a fő erénye. Szeretem ha a kovász szóba kerül hiszen az a kenyér lelke. Márpedig itt minőségi kenyereket adnak, sőt általában minden, ami a polcon van minőségi, ugyanakkor nem szállt el velük a ló, az árak barátiak.
Kínálnak kézműves borokat is, sőt ami nem túl gyakori, olyan pincészet nedűit, melyről nem hallottam. Ez nálam jó pont. A Bajnóczi pince nevével ekkor találkoztam először. Söreik is vannak, az egyik legjobb főzőmestertől, Németh Antaltól. Ez egy olyan hely ahonnan el sem mentünk de már visszavágytunk. Péksüteményeket vettük, egy fahéjas és egy kakaós csigát (250/db), melyek kitűnőek voltak. Lehetett remek kézműves pestot is kóstolni. Sok sikert kívánunk az üzemeltetőknek!
2016. november 28.a párjával járt itt 15 A Fat Angel volt a legrosszabb kocsmaélményeim egyike. Hogy idegesítő a zene, azt már megszoktam, elfogadom, nem szólhat mindenütt igényes háttérzene. Az, hogy kommersz az italválaszték az is rendben van, legfeljebb 3 pontot ad az ember az italrovatra.
De az, hogy megkérdezem a felszolgálót, hogy hol vannak feltüntetve a kézműves sörök melyeket reklámozott a bejáratnál egy felirat, ő pedig szemrebbenés nélkül az itallapra mutat melyen szerepel vagy 4 érdektelen ultrakommersz nagyipari sör, az már sok. Mindezek után kérek egy limonádét, amire 100 forinttal többet számláz. amikor szóvá teszem ismét csak szemrebbenés nélkül azt mondja, hogy az a felszolgálási díj. Nyilvánvalóan nem az volt, azt a számlán külön tüntetik fel, de nem volt kedvem vitatkozni 100 forinton, annál is inkább, hogy kikívánkoztam erről a vacak helyről. Egyébként is 590 helyett 690 (vagy 490 helyett 590? ) az vajon hány % felszolgálási díj? Kocsmákban legfeljebb 10%ot szoktak felszámolni. Ide soha többet nem megyek, annyi biztos.