Gyémánt 500
2024. június 11.a párjával járt itt 55A Heim pékségnek az eredeti dunabogdányi egységében is volt szerencsém megfordulni, nyilván betértem a budakalásziba is.
Vettem két-két káposztás, illetve juhtúrós baconos hasét, ezek kifejezetten jók voltak, egy mákos rétest, valamint egy burgonyás kovászos kenyeret. Hetedikén jártam ott, a kenyérből ma is reggeliztem, s még egész jó volt.
4,5 pontot érnek ezek a termékek nálam, amit felfele kerekítek.
2024. június 11.a párjával járt itt 55 A Valdocco cukrászda és fagyizó, mint megtudtuk a rendkívül kedves és szívélyes pultos-üzletvezető-tulajdonos-cukrász-mindenestől ugyanaz a Valdocco, mint amit ismerhetünk remek fagylaltjairól a kiskörúton. Budakalászon kétfélét kóstoltunk, mindkettőt ütötte a mércét, nem meglepő módon.
4,5 pontra taksálom a fagylaltokat, amit szokás szerint felfele kerekítek. Ide jó lenne még visszatérni.
2024. június 10.egyedül járt itt 55 A cukrászdák képzeletbeli piramisának csúcsán állnak a legjobbak, akiknek desszertjeit kóstolva álmélkodik az ember, mint egy Michelin csillagos étteremben, hogy lám, fantáziával, tudással és tehetséggel milyen csúcsokat lehet meghódítani formatervezésben, íz- és állagjátékokban.
Ebbe az irányba törekszik az Édes Neked budakalászi műhely működtetője, nem mondva le a hagyományos forma- és ízvilágról sem. A minap az Igaziolíva nevű egyedülálló szakbolthoz igyekezve a gépjármű ablakából pillantottam meg az egységet, már külsőre is érezni, hogy itt nem a margarinos-pudingos álhagyományos borzadálysütikkel találkozunk. Úgyhogy visszafele be is tértem hozzájuk s nem csalódtam. Nagyon komolyan veszik a minőségelvet, minden tekintetben. Egy málna elnevezésű sütemény ettem, nem mondom, hogy ne lehetne rajta finomhangolni, de az elképzelés jó s maga a süti kifejezetten élvezetes. A fagylaltok viszont nemcsak kitűnőek, de egyben kifogástalanok is, ízre-állagra egyaránt. Kóstoltam málnát, epret, szedret és rábeszélésre pisztáciát is. Egy szebb világ lenne az, melyben ez a minőség képezné a main streamet és nem az albán horrorisztikus, adalékos pszeudo-fagyi. Remek hely az Édes Neked, megyünk még. Ha hamarabb nem, akkor a legközelebbi olívaolajbeszerző út alkalmával.
2024. június 9.egyedül járt itt 45A Montenegroi Gurmannak jártam már a Blaha Lujza téri megszűnt egységében, ami egy egyszerű street food hely volt, jó pljeszkavicával, majd a jelenlegi Indigo helyén működő egységben, ami most a Fröccsteraszon ütött tanyát, de ilyen előkelő dizájnú környezetben, mint amit berendeztek a törökbálinti Max lakberendezési áruházban, még nem.
A délszláv grillételek mellett Heineken söröket tartanak, jobbacska töményeket, délszláv borokat. Kellemes a háttérzene, udvarias a kiszolgálás, középmagasak az árak. Egy Ustipacot kértem, korrekt volt, tisztes négy pont. Adtak mellé élvezhető savanyúságot, kissé lélektelen salátát, meg egy jobbacska zsemlét. 4490 ft volt. Mellé a 0,33as Heineken alkoholmentes sör 990 ft. Tisztes 4 pont,
2024. június 9.egyedül járt itt 45 A Leckerli jó kis, hely, hangulatos, csendes terasszal, bisztrós beltérrel. Az étlapon nem sok igazán csábító ételt találtam, az egyetlen halfogást, a tőkehalat rizottóval körítik, ami nem a kedvencem. A húsételek közt sem leltem sok izgalmasat.
Rendeltem hát egy adag túrógombócot (2500 ft), ami igen komoly adag volt, három nagyobb gombóc, ízre-állagra jó, bőven adtak hozzá kekszmorzsás morzsát, meg valami késztermék vaníliás joghurtszerű mártást, jobb lett volna megmaradni az édesített esetleg citromhéjjal ízesített tejfel mellett. Összességében tisztes négy pontos produkció. Az italfronton öröm volt felfedezni a minőségi, klasszikus cseh kisüzemi főzeteket, valamint a Stari főzde söreit. A borok és tömények között is akadnak jobbacska tételek. Klasszikus 4 pontos hely, nem több, de nem is kevesebb.
2024. június 7.egyedül járt itt 35A Champion pékség II Siófok egyik albán péksége, mely nem sokban különbözik sok száz vagy akár ezer társától. Vettem egy sós-köménymagos kiflit, egy zsemlés és két sajtos pogácsát, egy füles nylonszatyorral együtt 560 forintot fizettem, ami bármennyire is adalékos, puffasztott és gyenge a pékáru, de jó ár/érték arány. Amúgy a hely 3 pont.
2024. június 7.egyedül járt itt 55 A Horvátországra, Velencére vagy az Adriára való hivatkozás gyakran fed albán fagyizókat, amiket jobb elkerülni. Nos, az említett ország fővárosáról elnevezett, Siófok főterén működő fagyizó nem tartozik ezek közé, itt jó minőségű fagylaltot árulnak. Egy gombóc epret kértem, 550 forint volt, ami jó ár érték arány, ha a minőséget nézzük.
Mely kifogástalan volt. Szemre inkább 4 pontosnak mondanám a kínálatot, de ez az eperfagyi megérdemelte az 5 pontot, úgyhogy legyen inkább 5.
2024. június 7.egyedül járt itt 25 A Postakocsi vendéglő egyike azon vendéglátó egységeknek, melyeknek a szolgáltatási profilja nem fedi a nevében szereplő megjelölést. Hogy mióta nem működik vendéglőként a Postakocsi, azt nem tudnám megmondani, de ma már egyszerű kocsma, kommersz italokkal, nem különösebben érdekes beltérrel, és gyérülő törzsközönséggel.
Átlagos kocsma, hogy pontosak legyünk. Egy alkoholmentes Sopronit kértem, 650 forintba került.
2024. június 7.egyedül járt itt 45Aranyos, kedves szívélyes pultos hölgyek szolgálnak ki, már csak ezért is jó érzés ide beülni,
Sajnos gépjárművel voltam, így az alkoholos italok kiestek a lehetséges választásból, amit azért is sajnáltam, mert tartanak érdekes borokat, amiket egy magamfajta rendszeresen kóstolgató és a magyar piacot állandóan pásztázó rajongó sem ismer.
A söreiket a nagyipari multitermékek közül válogatták. Egy citromos Gössert ittam. Van néhány minőségi töményitaluk is. Az árak mérsékeltek. Erős négy pont.
2024. június 7.a párjával járt itt 45 A Kispesti halásztanya hangulatos retro-étterem öt villamosmegállónyira a kettes metró Határ úti állomásától, a kispesti Városháza tőszomszédságában. Az impozáns, festői épületet Kós Károly tervei alapján építtette Dréher Antal 1938-ban.
Hagyományos magyar konyhát visznek, több olyan, ma már csak kevés helyen kapható fogással, mint a rántott borjúláb, a házi burgonyafánkkal kísért vörösboros áfonyás őzpörkölt vagy a Dorozsmai molnárponty. A ház specialitása tiszakürti, hallal töltött házi derelyés halászlé. Desszert témában megmaradnak a fagylalt - gesztenyepüré - palacsinta alibi-hármasnál. A haltepertő friss irdalt pontyból készült, hőkezelése megfelelő volt, ízesítése nemkülönben. Adtak mellé szeletelt uborkát, paradicsomot, lilahagymát és hegyes erőspaprikát, valamint apróra vágott lilahagymával megszórt, kifejezetten jól sikerült tartárszerű mártást. Remek indítás. A halászlé színe lehetett volna intenzívebb, amúgy a lé állaga megfelelő, jó benne a friss és nem túlfőtt, szálkamentes pontyhús. A mellé adott kenyér gyenge minőségű. Az őszibarackkrémleves korrekt, jobbacska vaníliafagylalttal tálalják. A halfatányéros megszokott tányéron érkezik, mint megtudtuk, a fatálak nem érkeztek még vissza egy rendezvényről. A párizsias ponty kifejezetten jó, a rántott harcsa és a roston sültnek mondott, valójában serpenyőben, zsiradékban készült fogas élvezhető, nem kiugró, a rizs és sült burgonya köret kötelességszerű, nem meggyőző. A csülkös pacalpörkölt szaftja kevés és nem pörköltszerű, hagyma, ha került is bele, de csak nagyon kis mennyiségben, színre halvány a produkció, a pacalcsíkok lehetnének puhábbak. Illatuk animálisabb a megszokottnál, de ez engem, mint megrögzött pacalrajongót nem különösebben zavart. A mellé adott héjában főtt, hámozott, majd felkockázott burgonya jó állagú, jó ízű. A friss káposztából készült megnyerő, ízletes saláta tisztes adag. A kiszolgálás több, mint kifogástalan, nemcsak udvarias és szívélyes, de az elvárások felett segítőkész is. Az italválaszték szegényes. Varga borokat kínálnak, néhány nagyipari magyar pezsgőt, néhány multisört az Asahi portfólióból. A kommersz töményitalok között a Szicsek pálinkák jelentenek némi felüdülést.