Gyémánt 500
2016. október 27.egyedül járt itt 45 A Szamos marcipán hálózatot egyértelműen a négy pontos kategóriába valónak tartom, legalábbis ami a környezetet valamint a termékek színvonalát illeti. Eddig fagylaltot nemigen ettem tőlük. A nemrégiben az Árkád üzletközpontban sétálva kedvem kerekedett egy gombóc fagylaltra a szortimentjükből.
Gondoltam, megnézzük, mit tudnak csoki műfajban, kértem egy gombóc belga csokit. Hát nem voltam lenyűgözve, legjobb indulattal csak átlagosnak mondhatom ezt a fagylaltot, a várt intenzív csokiélmény messze elmaradt. 220 ftot megért, de lett volna inkább 300 és jobb. Azt hiszem, megmaradok inkább a sütijeiknél, bár előtte talán adok egy esélyt valamelyik gyümölcsfagylaltjuknak.
2016. október 25.egyedül járt itt 45 Azt hiszem az árversenyben verhetetlen az Oravecz pékség, mely a Drégelyvár út és a Molnár Viktor utca kereszteződésében működő pavilonsor keretében működik. Van is közönsége, nekem is sorba kellett állnom, ahhoz hogy vegyek valamit reggelire. Minden sütemény 100 forint beleérve a réteseket és a pitéket, úgyhogy vettem egy almás pitét és egy mákos rétest.
Korrekt átlagos sütik voltak, a hazai nyilván jobb, legalábbis a pite műfajéban, de ez is az élvezhetőségen belül maradt. A mákos rétes még egy fokkal sikerültebb volt, 3,5 pontot megérdemel.
2016. október 25.egyedül járt itt 45 Őszintén szólva, amikor bementem a Hollán Ernő utcai Vanilin cukrászdába, nem voltam tudatában annak, hogy ez egy elég kiterjedt hálózat, nem kevesebb, mint 5 egységgel. Ezeket a Drégelyvár utcai helyen szedtük össze a kedves kislánnyal, aki a pultban volt.
Ettem egy gombóc szederfagylaltot, melynek erénye volt a természetes ízvilág, kisebb hibája, hogy jegesre sikeredett, nem annyira selymesre, no meg elég magos volt. Az átlagnál igényesebb fősodratú süteményeket tartanak, akárcsak a többi egységben. Az árak barátságosak, 220 ft volt a gombóc fagyi. A tisztes négy pontba ez a hely is belefér, akárcsak a Hollán Ernő utcai.
2016. október 25.egyedül járt itt 45A Hoop café az Árkád üzletház földszintjén működik, van egy korrekt beülő rész is, jómagam siettem, ezért csak egy fánkot kértem, csokisat, ami meglepően korrekt volt, rosszabbra számítottam. A kiszolgálás személytelen, az árak kifizethetőek, a fánk 300 forint volt, ami az átlagosnál több, de nagyjából megfelel a plázaárnak.
2016. október 24.barátokkal járt itt 45 A Bem söröző helyén hasonló filozófiájú konyhával és beltérrel működött Steffl sörözőben húsz évvel ezelőtt igen sokat jártunk. Megbízható, átlagos konyhája volt, szerettük a bugaci aprópecsenyét, a francia hagymalevest, (ami persze nem volt franciás stílusú), a brassóit, a babgulyást s amiket még adtak. Volt fél adag is.
A minap arra portyázva ötletszerűen ültünk be ide. Mint megtudtuk épp zárni készültek, húsz perccel a záróra előtt már nem került szóba az evés, így aztán ittunk 1 pohár Sopronit meg egy pohár 1 Krusovicet, lefotóztam a belteret, mely továbbra is nagyon hangulatos, a nyers-tégla és a pácolt fa együttesen számomra megunhatatlan, majd a távozás mezejére léptünk. A pincér normális volt, nyilván nem örvendett a kései vendégeknek, de ezt igyekezett nem éreztetni.
2016. október 24.barátokkal járt itt 55A főváros egyik izgalmas sörturista célpontjává nőtte ki magát a Bercsényi utca, ahol három kiemelkedő egység is kínál jobbnál jobb söröket: a Fekete Arany Klub, a Clock pub és ha csak a söröket nézzük, akkor legizgalmasabb az új üzletvezetéssel és filozófiával működő B8, ahol túlsúlyban vannak a kézműves sörök krémjét jelentő „kraft” sörök.
Popzene szól és a galérián sajnos a tévé is megy, ami kifejezetten idegesítő. (Bezzeg a Clock pubban milyen jó a zene! )
Csapon van négy sör, melyek közül egyetlen egy volt ismerős számomra, annak dacára, hogy állandóan pásztázom a kisüzemi sörök világát. Kértünk egy pohár Mastert és egy pohár Big Face három komlós vörös Pale Ale-t. (Ez persze ellentmondás, hiszen vagy pale vagy vörös, de legyen ez a főzde problémája. ) Mindkettő jó volt. Remek hely a B8, ide be kell még térni, mert mindig vannak újdonságok, sőt, ki is van írva nemcsak az, hogy mit lehet épp kapni, hanem az is, hogy mi jön.
2016. október 24.barátokkal járt itt 45 A Mag pub valahol a klasszikus pubok és a romkocsmák között áll félúton. Hangulatos zegzugos pincehelységben vagányul berendezett kocsma. Sajnos a doh megüli az atmoszférát, de hát ennyit kibírunk. Van néhány kézműves sörük is Jászdózsáról és Fótról, mi kivételesen nagyüzemit ittunk, mivel jóbarátom nem kóstolt még soproni APA-t (American Pale Ale).
Nagyon sokat járok kocsmába, ezzel együtt most találkoztam másodszor ezzel a sörrel, ami szerintem a legjobb Magyarországon gyártott nagyüzemi sör. (Igazi vetélytársa csak a Dreher hidegkomlós, meg tán az Amerikai komlós) Így aztán mondtam neki, hogy egy próbát megér. Annál is inkább, hogy potom 300 ft volt a pohár, ami egy ilyen sörre bizony nem sok. Vettünk egy pohár sima sopronit is, ezutóbbi 210 forint volt, őszintén szólva nem volt kedvem meginni.
2016. október 24.egyedül járt itt 55 A Fekete Arany Klubra nem figyeltem fel az elmúlt egy évben mióta megnyitott, pedig elég gyakran megfordultam a Móricz Zsigmond körtér vonzáskörzetében. De persze jobb későn mint soha, be is ültem egy pohár sörre azon nyomban.
Kovács “Olasz” József sörfőzdéjének, a Legendának az emblémája látható kint, aminek megörvendtem, kiválóak a söreik és nagyon rokonszenves az tulaj is, akivel volt alkalmunk egy ízben átinni egy estét némi dalolászással is megdobva annak hangulatát. Egy pohár Hableánykát kértem, 460 forint volt, ami pont elég, de nem túl sok. Csodás illata volt a sörnek, a legjobb formáját nyújtotta. Talán az a tény, hogy első sör volt aznap, közrejátszott abban, hogy nem éreztem “középen” üresnek. 4,5 fokos, könnyed amerikai stílusú ale sör ez, de jó lenne most is belekortyolni! Vastagabb sörök után nem adja ki az erényeit. Tartanak vagy 4-6 sört csapon, tűrhető az üveges választék is. A Legendától csapon csak a Jokerface volt még, az is jó sör, de kihagytam, előttem állt még 500 méter vezetés, ami kevés, de kellő balszerencse esetén épp elég ahhoz, hogy elvegyék az ember jogosítványát. Nem mertem egy 6,5 fokos sörből egy pohárral inni. Beszélgettünk pár mondatot a kedves pultos lánnyal, megtudtam, hogy naponta kell kóstolnia a söröket, hogy rendben vannak-e. Ez értékelendő hozzáállás a tulaj részéről. A háttérben remek zene szól, jazz és blues. Ez is azon ritka helyek listájára kerül fel, ahová garantáltan vissza fogok menni.
Fekete Arany Klub - FAK válasza
Köszönjük szépen, várunk vissza szeretettel. Üdv FAK
2017. március 20., Fekete Arany Klub - FAK, tulajdonos
2016. október 24.barátokkal járt itt 55 A legjobb konstrukciók egyike delikátbolt felár nélküli helybenfogyasztással. Van pár belőle országszerte kezdve a szegedi Anyám tyúkjaitól a nyíregyházi Dózsa delikáteszen át egy sor kiváló fővárosi helyig. Ezek sorát gyarapítja az Édes érzés. Ide tényleg édes érzés beülni.
A polcon megannyi minőségi bor és sör, az árak korrektek, jómagam a Hoptop nevű csúcssörfőző (naná, hogy ez is az M47es csoporthoz, a “kraftosokhoz” tartozik) Green Zone IPAját kértem, ami sosem okoz csalódást. Igaz, sok ideje sem volt rá, hiszen 2016 augusztus 19-én nyitott a főzde. A felszolgáló idősebb hölgy nemigen volt témában, ami a sört illeti, de sebaj pár apróságról felvilágosítottuk. Ide bármikor örömmel visszatérnék, s vélhető hogy meg is fogom tenni
2016. október 24.egyedül járt itt 45 A Bartók Béla úti Lipóti Pékség is azok közül való, ahol le lehet ülni és fogyasztani valamit helyben. Belül van két magasított szét és asztalpult, kint a járdán egy asztalka, négy székkel. Jómagam ezúttal egy mákos zserbót kértem, 260 forint volt. Nem vagyok nagy zserbó-hívő, még a Gerbeaud zserbóját sem szerettem, de mindent ki kell próbálni egyszer.
Emellett kifejezetten kedvelem a mákos süteményeket. Úgy érzem, hogy ez a süti hozta azt, amit a műfaj ígér. Tisztes 4 pont a hely.