2016. szeptember 11.gyerekekkel járt itt 55 A Bujdosó székely vendéglőben a 2014-es választás napján voltunk először, ide szerveztem a baráti köröm eredményváróját. Ettünk mindenfélét, a hely hagyományos konyhát visz. A beltér és a terasz tele van szívet melengető magyar szimbólumokkal, képekkel, festményekkel a csíksomlyói búcsútól a székely zászlón át a történelmi Magyarország térképéig.
A pincérünk nem volt túl barátságos, viszont a tulajdonos annál inkább. Jelen értékelésemnek a tegnapi élmény adja alapját, amikoris az étteremben csíki napot tartottak, ott volt Ambrus Attila az egykori whiskys, aki árulta gyönyörű kerámiáit és a könyvét (ezt meg is vettük, dedikáltattam is a fiamnak, kerámiát vette már Tőle tavaly Gyulán, két gyönyörű halászleves tálat) és kedélyesen beszélgetett az érdeklődőkkel, népi zenkar, melynek tagjai remekül húzták a marosszékit, vajdaszentiványit, kalotaszegit, ördöngösfüzesit és palatkait. Volt Igazi csíki sör, Hargita gyöngye ásványvíz, miccs és jóízű sertésgulyás, amihez csípőssége ellenére nem hegyes, de húsos átlagosnak kinéző paprikát kaptunk. Nagyon jól éreztük magunkat ezúttal is.
2016. szeptember 11.gyerekekkel járt itt 55 Egy szép napot zártunk a Halműhelyben, melyre abszolút véletlenül akadtunk rá. Nagyon tetszett a belső tér népies karaktere, s persze az is, hogy itt csak halat lehet enni. Bár ez így nem is igaz, mert van kolbász és hurka is az étlapon, de főként halat kínálnak. Kértünk egy halászlevet, 990 ft egy adag, de sajnos nem volt, ellentétben egy szép harcsafilével és a haltepertővel.
Rendeltünk továbbá két adag savanyúságot (ami belefér egy kis nylontégelybe, az 300 forint, ezt korrektnek ítéltük), kenyeret, valamint egy majonézes salátát, két szörpöt és szódát. Fizettem minderre 5000 forintot jattal együtt (a számla 4500-ra rúgott), ami szerintem korrekt díjszabás. A hal friss volt, jó ízű, nem lenne rossz, ha vaslapon is sütnének halat, nemcsak olajban. Összességében remek élmény volt ez, meg voltunk elégedve.
2016. szeptember 7.barátokkal járt itt 45 A Biwako étterem az egyik sztárolt távolkeleti hely, mely bizonyára tud többet is mit amit nekünk mutatott idén május elején. Rendeltünk valami salátát meg egy rament (benne szójacsíra, préselt színezett nagyipari álrák, sertéshústekercs, főtt tojás), egyik sem győzött meg igazán.
Nem lehet a helynek 3 pontot adni, mert annál egyértleműen jobb, az 5 föl sem merül, több helyen is ettem már meggyőzőbb rament. A beltér egyszerű, puritán, az étlap meglehetősen széles választékot kínál meglehetősen drágán. Ramenek 2000-től 3500-ig. A kiszolgálás rendben volt. Jó lenne valamikor még betérni s úgy válogatni, hogy ne nézze az ember az ár rovatot. De ilyen vélhetően nem lesz. Nem volt ez rossz, de többre vártam, a Ramenka sokkal jobb élmény volt.
2016. szeptember 6.barátokkal járt itt 55 A Bibi vendégházba is úgy jutottunk, hogy egyszerű, puritán, olcsó szállást kerestünk. Végül a vendégháznak foglaltak voltak a szobái, így aztán a közelben levő egyházi szállásra vittek minket, amivel abszolút meg voltunk elégedve.
Tiszta, megfelelő kényelmi szintet biztosító szállás volt, hűtővel felszerelve, ami igen fontos volt számomra, mert nem én voltam a soros sofőr, így aztán jól jött reggel a hideg sör. A háziak, kedvesek, tágan értelmezve földijeink, konkrétan székelyföldiek. Szerettünk itt lenni, másnak is ajánljuk.
2016. szeptember 6.barátokkal járt itt 55 A Primator sörök talán a legismertebbek a cseh kisüzemi sörök között. Kedvencem a sorban az IPA, naná, de szívesen iszom a búzát, a pilst és az EPÁt is. Örömmel vettem a hírt, hogy bemutató kocsmájuk nyílt a Ráday utca vonzáskörzetében, be is tértünk első adandó alkalommal, idén áprilisban, a hónap végén miután többedjére élveztük a srégen szemben fekvő Green Sheep vendégszeretetét.
Szerencsére nem ittuk agyon magunkat, volt még hely a dr. Blazejre is. Kedves, kommunikatív a kiszolgálás, barátságos, hangulatos a beltér, kitűnőek a sörök. Két pohárral ittunk, különfélét, mindkettő friss volt, jó hőmérsékletű, ahogy vártuk. Korábban is cseh söröző volt itt, a mostani választék közelebb áll az ízlésünkhöz.
2016. szeptember 6.barátokkal járt itt 55 A Made In Pasta-t, ahol pizzaszeleteket és pastakat lehet fogyasztani gyorséttermi rendszerben, a jobbacska helyek közé sorolom. Nem éri el a Pizzica, az “A Presto”, az Igen színvonalát, de azért kifejezetten élvezetes, amit nyújt. Egy borkóstoló után tértünk ide be két jóbarátommal, mielőtt a Funky Phot ismételtük volna át a könyvük hatására.
A beltér kifejezetten hangulatos, a kiszolgálás is szívélyes. Erős pontozás az ötös, de megadjuk, mert tényleg nem leltünk hibát és szerettünk itt lenni. Egy szelet pizza volt a fogyasztásom, amivel meg voltam elégedve.
2016. szeptember 5.egyedül járt itt 55 A bor és a sajt összetartozása közhelynek számít, kevesen tartják számon, hogy a sör is jól megy a sajttal s bizony a sör-sajt gasztronómia is megér egy misét. (Ennek úttörője a sörbúvár-blog szerzője, aki előszeretettel kínál sör mellé sajtot vagy ízesített sajtkrémeket.
A minap a Krak’n’town steam punk sörbisztró megnyitójára igyekezve beleakadtam a Sörsajt nevű sörözőbe. Elbeszélgettem a kedves, kommunikatív pultossal, gondoltam veszek egy sört, amit majd hazaviszek. Mondta, hogy ott csak csapról lehet sört inni, de ott van mellettük a Beerodalom, ami mögött ugyanaz a cég áll, s onnan vigyek haza egy valamit. Olyat választottam, ami itt a fő profil. 13 sörük van csapon, abból 5 a Lados sörfőzde nedűje, ezek közül is a Béta IPA érdekelt a legjobban, tekintve, hogy az Alphát már ittam, mi több épp premierjének napján tévedtem be a sörfőzde mintasörözőjébe, a Wunder sörművekbe. Úgyhogy vettem egy Béta IPÁ-t, amit másnap ittam meg nagy megelégedéssel. A beltér hangulatos, az árak barátságosak. Nagyon jó hely ez, alig várom, hogy hosszabb időt is eltölthessek itt.
2016. szeptember 5.családjával járt itt 55 A Hello hal immár harmadik egységét nyitotta, a Tisza tó és a Kecskemét után Budapesten is kitárták a kapuikat a Ráday utcában. Sajnos egy ember nem ült sem a teraszon, sem a beltérben, ezt őszintén fájlaltam, kár lenne, ha lehúzná a redőnyt ez a hely, egy üde színfolttal lenne kevesebb.
A koncepció az, hogy magyar halakból készítenek klasszikus magyar és nemzetközi ételeket, a haltepertőtől (itt pontychips néven) a harcsagyrosig. Rokon valamelyest az elképzelés a Halkakassal, ez a hely kicsit trendibb, amit nem elismerésnek szánok, hanem értékmentes deskriptív megjegyzésnek. Rendeltünk pontyhalászlevet, halas bruschettát, harcsa brassóit, salátát süllőpofával és harcsa-sushit. A harcsa-sushit hőkezelt harcsából készítik, nem adnak hozzá sem wasabit, sem gyömbért. A többi étel rendben volt. Az adagokat nem túlozzák el, de az ízek finomak, az árak megfizethetőek. Szerettük a helyet, ajánljuk másoknak is.
2016. szeptember 5.egyedül járt itt 45 A Puskin kávézóba a nemrégiben ültem be, kávézóban kávét alapon. Na jó, nem egészen így volt, azért ittam kávét, mert 300 kilométeres autóút állt előttem. Itt pedig tartanak néhány olyan nedűt, ami kifejezetten szeretek, például hideg komlós Drehert, de kisüzemi söreik is vannak, ha jól néztem a teljes szortimentet tartják a Reketye sörfőzdétől 890 és 990 forint között.
A beltér nem rossz, kissé hideg, de azért szerethető. A kávé, pontosabban cappuccino nem olcsó (460 ft, presszó 420) viszont finom. Lehet, hogy meg beülök ide sörözni, annál is inkább, hogy pont szemben van a Magyarok Világszövetségének a székháza, ahol dolgom akad időnként.
2016. szeptember 5.egyedül járt itt 55 A Meat and Sauce nevű egység Nagymező utcai testvére nem volt nagy élményem, ez most jobbra sikeredett. A kiszolgálás nagyon kedves volt, meg tudtuk tárgyalni a pultos sráccal az egyes variánsokat, eredetileg egy kreol fűszeres oldalas szendvicset szerettem volna végül egy BBQ jerk csirkéset kértem, mert egy idevágó receptet olvastam a nemrégiben Gordon Ramsay-nél.
Nagyon finom volt, ez képezte aznap az ebédemet, mert be kellett ugranom az autóba s nem fért már bele egy komplett ebéd. Kitartott Aradig. Tetszett a dizájn is, meg a koncepció. Nem olcsó a hely, egy kis adag szendvics 1100 forint volt, viszont kreatív és igényes a megvalósítás.