2016. augusztus 6.barátokkal járt itt 55 A Gere hotel Mandula éttermébe és borozójába létrejötte óta többször is betértünk, a nemrégiben ismét volt erre lehetőségünk. A beltéren szerencsére nem változtattak érzékelhetően, épp olyan meghitt, otthonos, szeretnivaló, mint volt. Lenyűgöző, amit itt csinálnak.
Az ételek kidolgozottsága, az ízek és állagok játéka csodás, az étlap jól átgondolt és megjelenésében is impozáns, az ételekről egyenként ódákat lehetne regélni, legyen szó a gombás rizottóval körített marhapofáról vagy rántott velővel kombinált ördöghalról. Ez egyébként egy izgalmas nemzetközi irányzat a magas gasztronómiában az utóbbi években, a “surf and turf”, amikor egy ételkompozíción belül kerül hús és hal a tányérra. Mondjuk disznósajt és Szent Jakab kagyló, hogy a legpolgárpukkasztóbb példával éljek, amit B. L. komponált. A desszert maga volt a szimfónia, szederfagylalt, macaron, csokitorta, ezen a téren egyébként felette van sok helynek, mely 14 ponttal büszkélkedik vagy büszkélkedett. A Gere borok széles palettája kóstolható itt, a szaküzleti árhoz képest számított szorzó változó de barátságos, olcsóbb boroknál magasabb (a rosé például 3200 ft, ami közel duplája a polci árnak) drágább boroknál alacsonyabb vagy el is tűnik. (Az Attila 25000 ft)
A kiszolgálás kifogástalan, tartásos, udvarias, felkészült. A Gere Mandula létrejötte óta nem csak Villányban, de országos szinten az egyik legjobb étterem. 61. helyre sorolása a Dinig Guide kiadványában abszurd és torzító. A Gault Millau sokkal realistább, itt 12 étterem van a Mandula felett és további 18 mellette azonos pontszámmal.
2016. augusztus 4.barátokkal járt itt 55 Kezdjük azzal, amit már volt szerencsém leírni, hogy nekünk, amikor a jóbarátokkal nekiindulunk feltérképezni egy város kocsmavilágát szállásügyben nagyon alapvető és szerény igényeink vannak. Legyen a hely központi, gyalog jól megközelíthető, legyen tiszta, legyen benne kellő számú ágy meg fürdőszoba, na jó, hűtő sem árt.
És legyen olcsó. A Régiposta apartmanház ár/érték arányban verhetetlen. 3 vagy 4 főre egyaránt 10. 000 forint a lakás, ezt a honlapon is közzéteszik, nekünk pont jó volt. Azt a komfortot megkaptuk, amit igényeltünk, az autónkat a vendéglátónk elvitte a parkolózónán kívülre, reggel pedig visszahozta. Értékeltük a gesztust. Hacsak tehetjük, Miskolcon járva ismét itt foglalunk szállást éjszakára.
2016. augusztus 4.családjával járt itt 45 A Gara cukrászdában már voltunk egyszer évekkel ezelőtt, ettünk valami középvonalas sütit, azt a tipikus jóindulattal 4 pontra taksálható tisztes fősodratú változatot. Most egy fagylalt elnyalogatása végett álltunk meg, áfonya fagylaltot kértem, nem éreztem benne semmi szintetikus aromát, állaga is kifejezetten jó volt.
Persze a gyümölcs tejszín arányt lehetett volna javítani a gyümölcs javára. Akkor viszont nem 200 ft lenne a gombóc ára. Úgyhogy kövér négy pont a fagyira.
2016. augusztus 4.gyerekekkel járt itt 45 A Kínai Wok étterembe februári lengyelországi sízésünk alkalmával tértünk be hazafelé jövet. Azt reméltük, hogy ahhoz hasonló hely lesz ez is, mint amit a Wok to boxban vagy a budapesti Pad thaiban láttunk, tételesen, hogy az ételeket előttünk készítik frissen, wokban.
Ehelyett, bár állítólag készülnek ilyen ételek is, ez alapvetően egy átlagos kínai, ugyanazzal a kommersz, készre főzött kínálattal, mint amivel működik az az 1450 db. , amennyi van Magyaroszágon a kínai büfékből. (A szám becsült, nem néztem utána, de szerintem a nagyságrend stimmel). Rendeltünk néhány szabványfogást, ezek alapvetően rendben voltak, a 4 pont sok nekik, a 3 kevés, mert azért nem volt velük gond, én persze felfelé szoktam kerekíteni. 3,5 lenne az igazságos. Az árak mérsékeltek, mint a kínai éttermekben általában, a kiszolgálás rendben volt. A belső tér sem rossz, nem épp emlékezetes, de sokkal igényesebb, megnyerőbb, mint a legtöbb kínai büféjé. A műfajon belül a jobbak közé sorolható.
2016. augusztus 1.családjával járt itt 55 A minap Debrecenben járva ebéd előtt gondoltam elnyalok egy fagylaltot. Az autót épp a Szőke cukrászda előtt tettem le, így adta magát a helyszín. Málnafagylaltot kértem, amiből dőlt a friss málnaíz, állagban lehetett volna kicsit selymesíteni, de azért én erre a teljesítményre megadnám az 5 pontot.
Miután megebédeltünk a Bonitában, betértünk még egyszer, apám felbuzdulva a málnafagylalt finomságán vett még két gombóc málnát, én meg 5 macaront a gyermekeknek. Ezek nem voltak kiugróak. 200 ft volt egy darab, a fagylalt is ott volt nagyjából. Az árak barátiak, a kiszolgálás nagyon kedves. Szerettük a helyet.
2016. augusztus 1.családjával járt itt 55 Őszintén szólva az Ikon étterembe szerettünk volna menni, ez az egyik ritka hely, ahová visszajárunk (pár példa még: Hargita kisvendéglő - Békéscsaba, Patrióta - Gyula, Green sheep söröző, Wunder Sörművek- Bp), de be volt zárva. Némi tanakodás és az étlap tüzetes átnézése után úgy döntöttünk, hogy a mellette levő Bonitába ülünk be.
Értékeltük, hogy maguk gyúrják a tésztát, hogy minden frissel készül. Kértünk Caprese-t bivalymozzarellával, ami önazonos volt, ez lényeges dolog, alapozhatnának arra, hogy a magyar közönség úgysem ismeri a különbséget, mint ahogy sokaknak van képük harcsa helyett pangasiust adni. Rendeltünk még grillezett padlizsánt, hozzá parmezánt, ezt salátaágyon tálalták, helyben sült kenyérrel és jól elkészített főtt tojással, továbbá a 20-as sorszámot viselő tésztát, amihez fenyőmagot és pestot adtak, ezutóbbi üzletinek tűnt. A teraszon ültünk, de értékeltük a kellemes belteret is. A kiszolgálás kedves, gyors, udvarias. Kértünk borsdarálót, olívaolajat, kérdezték, hogy csípőset vagy simát, mindkettőt kértünk, s hozták is szó nélkül. A tiramisu se volt rossz. Kicsivel több mascarpone, és leheletnyivel több cukor nem lett volna rossz, mondom én, aki kifejezett ellensége vagyok a túlzott édesítésnek. Jól éreztük magunkat a Bonitában ajánljuk másoknak is jó szívvel.
2016. július 31.egyedül járt itt 35 Nem vagyok nagy híve a plázás helyeknek, de elismerem, hogy kivételek akadnak. Nem akarom leplázázni a Hegyvidék üzletközpontot, de azért az is csak egy plaza-zsánerű üzletközpont benne egy Michelin csillagos étteremmel. Szóval igyekeztem elfogulatlanul közeledni a Zanzibárhoz, mely a West End City Center földszintjén működik, s alapvetően egy hangulatos hely, átlagos italfelhozatallal és tűrhető kiszolgálással.
Elég széles a koktéllapjuk, kínálnak “kávékülönlegességeket” is. Valami olcsóbb kimért bort ittam, ha jól emlékszem a Varga pincétől Irsai Olivért. Fent a galérián ültem le s elmélkedtem egy kicsit arról, hogy előnyei is vannak a magányos teszt-turnéknak: annyit marad az ember egy helyen, amennyit kar. Itt keveset. Rövid jegyzeteim papírra vetése után felhörpintettem az italomat, majd odébbálltam. Ez is megvolt. Nem kizárt, hogy ha netán épp ebben a plázában beszélek meg találkát valakivel akkor ezt az aránylag olcsó kocsmát adom meg helyszínképpen.
2016. július 27.barátokkal járt itt 45 A Vince nevű remek rendezvény reggelén vettük be magunkat ide egy kedves jóbarátommal, aki történetesen séf. A pultban sorakozó szendvicsek bizalomgerjesztőek voltak, egy padlizsánosat kértem társam pedig kávét. A szendvics finom volt, korrekt, katarzismentes. Tisztes négy pont. A kávé hasonlóan jó volt.
A beltér elegáns, sokkal elegánsabb a környék átlagánál, a kiszolgálás is jó. Az is egy hely mércéje, hogy hány olyan tételt nyújtanak, amit az ember szívesen megkóstolna, itt egy tucat felett van ezek száma. Szerettem a KaDort, nem elképzelhetetlen, hogy még betérek.
2016. július 27.a párjával járt itt 45 A YU Grill már rég a tervemben szerepelt, végül idén április végén sikerült oda is eljutni. Jók ezek a faszénparazsas délszláv éttermek, eddig egyikben sem csalódtam. Ettünk egy sertésszívből főzött csorbaszerű savanyú levest, olcsó volt és elég jellegtelen, tartalmatlan. Benne szétfőtt rizs, kevés zöldborsó, krumpli, tetején paprikás zsír.
Egyszerű Lasko sör 690 ft, ami elég sok, de azért rendeltünk egy korsóval, Frittmann Duett 390 ft, az se semmi, egy litert lehet ennyiért kapni. Ettünk egy adag ustipakot, ami finom volt. A név csevapszerű sajtos húskolbászkát takar, amihez salátát adtak és remek lepénykenyeret. 350 forint egy elég kis adag ajvár hozzá. A grilles srác kedves volt, nemhogy nem morgott, hogy fotózni szándékozom hanem kedvesen integetett. Összességében szerettem a helyet, szívesen ennék itt mást is, pl pljeszkavicát.
2016. július 27.barátokkal járt itt 45 A Croco café egy aránylag színvonalas, barátságos kávézó Debrecen központjában, a Piac utcán. A beltér eredeti, hangulatos, az árak értékarányosak, adnak szeszes italokat is, amit nem bántunk. Egyikünk tartotta még magát, másik két társunk kávét ivott, velem együtt, ami finom volt, nem az a tömény, savas, új hullámos, de a main stream kávékon belül korrekt minőség.
Az Unicum meg pont olyan volt, mint amilyen az Unicum lenni szokott. Vannak sütijeik is, mi nem voltunk már éhesek, úgyhogy azt kihagytuk.