2024. május 31.barátokkal járt itt 45 A Vigadó étterembe a pacalpörkölt felirat csábított be. Leültünk, megvolt a szemkontaktus, kölcsönös üdvözlés a személyzettel, de nem történt semmi. Alapvető elvárás, hogy a vendég mihelyt leül, étlapot kapjon a kezébe. Mivel ez nem történt meg, magam mentem étlapért, amit áttanulmányoztunk, választottunk italokat, étel tekintetében megmaradtunk a pacal mellett.
De nem volt kinek elmondjuk. Odamentem hát az egyik, rangban legmagasabbnak tűnő felszolgáló hölgyhöz, jelezve, hogy leadnám a rendelést, elnézéskérés helyett olyan hangon mondta, hogy egy perc türelmet, mintha én követtem volna el valami normasértést. Rövidesen küldött egy kollegát, egy fiatalembert az asztalhoz, akinek kifogástalan volt a fellépése. Rendeltünk egy deci Irsai Olivért, Kiss Attila pincéjéből, egy szódát, egy deci Feind Olaszrizlinget, s Pilsner Urquell sört. A pacal rövidesen megérkezett, nem volt nagy adag, nem is volt hagyományosan piros, de szépen tálalták és ízre nagyon megnyert minket. A mellé adott kenyér nem volt friss, de értékeltük, hogy kovászos. A csalamádé átlagosnak bizonyult. A személyzet tagjai jól elvannak egymással, nem különösebben igyekeznek a vendégek kedvébe járni ez volt a tanulság, amit levontunk. Az élményt helyrebillentette a már említett fiatalember, aki távozásunkkor érdeklődött az elégedettségünk felől, jó hangulatú beszélgetés kerekedett belőle, megtudtuk, hogy a Vietnámi gulyásban dolgozott korábban. Jókedvűen hagytuk magunk mögött a helyet, azzal együtt a fiatalember főnöke megszakítva beszélgetésünket, ránk ügyet sem vetve, valami feladatot adott neki. Úgyhogy sok sikert kívántunk további pályájához és elbúcsúztunk. A felszolgálók átlagteljesítményéből jön ki az e szempontra adott 3 pont, amiben az említett ifjú természetesen 5 ponttal szerepel. Összességében ez egy korrekt 4 pontos hely.
2024. május 21.egyedül járt itt 55 A Marina cafe télen is nyitvatartó színvonalas kávézó Balatonszemesen. Jómagam idén márciusban jutottam el ide, amikor a vendéglátóhelyek java még az igazak álmát aludta. Korrekt borválasztékuk van, helyi borokból főleg, a Balatonvilágoson működő Hedon sörfőzde termékeit adják baráti áron, szép a tömény szortiment is, az árak ott sem szaladnak meg.
A konyha be volt már zárva mire odaértem. A kiszolgálás kedves, közvetlen, szívélyes. Stílusszerűen egy Balatonvilágosi nevet viselő sört ittam, ami egy korrekt lager. 1090 forint volt. Ettem egy sütit is, sokallottam benne a zselatint, de azért jó volt. Nekem ez megér 5 pontot bármikor.
2024. május 21.egyedül járt itt 35A Pityóka kocsmába Nagylócra idén márciusban jutottam el, midőn a Felvidékre utaztunk gasztroturnézni. Egyszerű falusi kocsma ez, alacsony árakkal, az ablakban régi szódás üvegekkel, ami ad egy kellemes patinás hangulatot. A tévéről szívesen lemondtam volna. Kommersz italokat tartanak, ami nem meglepő.
Egy alkoholmentes Heinekent ittam, 550 forintba került.
3 pont a hely.
2024. május 21.egyedül járt itt 55 A Rízmájer söröző-hálózat első egységében, Csepelen 2015-ban jártam, rögtön nyitás után meglátogattam a többi helyet is. A Móricz Zsigmond körtéren működő, szám szerint harmadik egységben azóta több ízben is megfordultam, legutóbb idén májusban. A dizájn jó, a beltér hangulatos, 4,5 pontra teszem.
Egy alkalommal ettünk csirkeszárnyakat is édesburgonyával, valamint szárnyasmájat lilahagymalekvárral, pirítóssal, korrekt 4 pontos produkciók voltak, az étel/ital rovat pontszámát a sörök húzzák fel 5 re, némi kerekítéssel persze. Egy hete a New England India Pale Ale sörükből ittam egy pikolót, meglepően jó volt. A kiszolgálás kedves, udvarias, csak csodálni lehet a pultos srác strapabírását. Nekem ez megér 5 pontot. Megyek még.
2024. május 20.barátokkal járt itt 35 Nincs egy hete, hogy a Kajaszünetbe igyekezve egy jóbarátommal megláttuk a Camellia-t s mivel mindketten sokra tartjuk a távolkeleti konyhákat, gyorsan módosítottunk a terven. Az étlap nem túl széles, de ez inkább jó pont, mint rossz, egy hölgy viszi az egész parányi helyet, aki nem kevés mirelitárut használva készíti az ételeket, melyek egyébként élvezhetők.
Kár, hogy papírtányéron kapjuk őket és mellé meg fából készült, esetlen evőeszközt adnak. Még pálcikát sem (! ) kaptunk. Üvegpohár szóba sem jön. A töltött táskák ízletesek voltak, a tenger gyümölcseis pirított rizs élvezhető, feltét csak szimbolikusan mutatóban jutott rá. 5090 forintot fizettünk, ez átlagos ár/érték arány. Alkoholos italok nincsenek, az üdítők kommerszek. Ez így 3 pont.
2024. május 20.barátokkal járt itt 45 A Tiszatáj nevű étterembe egy kedves lakitelki jóbarátom invitált, aki hozzám hasonlóan kedveli a pacalt. Rendeltünk is egy pacalpörköltet (3660), de csábított a filézett pontyhalászlé (3680) is, rendeltem továbbá egy fél adag rántott sajtot hagymakarikával (1770), egy kis adag káposztával töltött paprikát (450), ebből nagyot kaptunk (690), tovább tartárt (610), valamint mascarpone-krémmel töltött palacsintát (1510).
Mint látható, az árak nem alacsonyak vidéki viszonylatban, de beleférnek az értékarányosság fogalmába. A kiszolgálás kedves, udvarias, de javítható, nehéz a szemkontaktust felvenni. Megkapjuk az étlapot, magunkra hagynak, nekünk kell bemenni, miután a pincérünk kolleganőjének hiába integetünk. A kis adag savanyúból is ugye nagy lett, jobban kellene figyelni. A pacal korrekt volt, élvezetes, a kenyér gyengécske, de friss, a savanyúság és a palacsinta jó, a rántott sajt átlagos, a hagymakarika mirelit, a tartárnál ettem sok helyen meggyőzőbbet, a halászlé kiemelkedő minden tekintetben, Szegeden is kimagaslónak számítana. Ez így 4 pont. Nem több és nem kevesebb.
2024. május 17.barátokkal járt itt 35 A Friss pékség, mint nevéből is sejthető, a város albán péksége. Vagy talán csak az egyik albán pékség, nem elképzelhetetlen, hogy egy 15000-es településen akár több is működjön. Egy mákos tekercset vettem, szokás szerint. 520 forintba került, ami átlagos ár/érték arány, maga hely jóindulattal 3 pont.
Ez is olyan, mint az albán fagyinál, ha meggyes mákost veszek, és a meggy ad egy kellemetlen szintetikus mellékízt, akkor 2 pont a produkció, ha nincs benne meggy, akkor 3 pont.
2024. május 17.barátokkal járt itt 35A Panda kínai büfé egyike azoknak az európaizált kínai helyeknek, amikkel Dunát lehet rekeszteni, amikkel tele van nemcsak a Kárpát medence, de egész Európa.
Vettem egy sertésragut, mellé dilemmáztam, hogy krumplit kérjek vagy spagettit, végül az utóbbira szavaztam, 1400 forintot fizettem csomagolással együtt.
3 pont a hely
2024. május 17.barátokkal járt itt 35A Korona sörözőben Sopronit csapolnak. A tömegsörök között az az egyik legjellegtelenebb. Mégis ezt vettem mivel dobozban is adják. Egyébként a borok és a töményitalok is kommerszek. A sör 550 forintba került, ami jó ár/érték arány, a boltban sem sokkal kevesebb.
Három pont, de csak azért, mert kedélyes volt a csapos.
2024. május 17.egyedül járt itt 35Az Oázis presszó a város piacán működik. Sajnos ottjártunk idején a piac már bezárt, így a presszó melletti lángosos is, de a presszó szerencsére nem.
A kínálat kommersz, nem nyújtanak semmi érdekeset sem a borok, sem a sörök, sem a töményitalok terén. Vettem egy Pilsner Urquell sört, ami 580 forintba került plusz 25 forint a betét díj. Ez jó ár.
3 pont a hely.