Gyémánt 500
2016. július 11.barátokkal járt itt 35 A Gozsdu udvarban ez egy új ivó, talán Pointer pub volt előtte vagy valami efféle. A dizájn nem rossz, a zenei aláfestés nem a mi világunk. A sörök és a tömények érdektelenek (leszámítva a Nobilis pálinkákat melyek viszont drágák) , a borok között akad pár jó tétel, mi Kamocsay Chardonnay-t ittunk és Frittmann Fruskát, mindkettő megfelelt az elvárásainknak.
A szervízdíj benne van a számlában, fizetéskor mondom, hogy látom, hogy a “borravaló” benne van, mondja a pincér, hogy az nem a borravaló, azt az egész Gozsduban fizetni kell. Nos akár így van, akár nem, aligha lehet elvárni, hogy a vendég az itallapon feltüntetett cseppet sem alacsony összegen túl (viszonylag egyszerű borok is 500 ft körül vannak decinként) kifizesse a 10%ot, amit ráoktorjálnak, de még adjon borravalót is. Nem rossz hely a Muter, de a Gozsdu táján van jó pár ami sokkal jobb, aminek témája van (pl. a konyha révén – lásd Stég, Vicky Barcelona - vagy a kézműves sörök révén lásd Léhűtő) és saját arculata.
2016. július 11.barátokkal járt itt 55 A “Kávészaküzlet” nevű egység valójában kávézó is, sőt egészen kellemes belterű kávézó a Lehel téri borzalmas dizájnú vásárcsarnok felső emeltén. Szerencsére belülről nem látszik, hogy mennyire szörnyű ez az épület külsőre. A Kávészaküzletben pedig eszébe sem jut ilyesmi az embernek, annyira barátságos a pácolt fa hangulata által uralt belső imázs.
A kávé finom volt, 250 forintért best buy, kértünk frissen préselt narancslevet is, az is rendben volt, decinként 230 ft-ot számoltak rá. A kiszolgálás mosolygós, kedves. Nagyon szerettük a helyet.
2016. július 6.barátokkal járt itt 55 Amikor hírét vettem, hogy nyílt egy Nemo-egység Pesten is az Október 6 utcában, pillanatig nem volt kétséges, hogy igen hamar meglátogatjuk. A minap került erre sor, amikor a Fővárosba szólított a kötelesség. A beltér talán itt a leghangulatosabb, a Török utcai egység inkább házhoz szállításra profilálódott, a Lövőház utcai dizájnja sem rossz, de ez a legmeggyőzőbb.
A kiszolgálás kedves, bár kissé értetlen, miután elmagyarázom, hogy két helyen ettünk már, jól vagyunk lakva és az ital mellé csak korcsolya a tapas tál, nekiáll magyarázni a pincér, hogy nem lesz elég két embernek ez a fogás. Van gyerek sarok is, ami külön tetszett, mint ahogy az is, hogy tartanak kézműves söröket is. A konyha a halakra alapoz, ami nálunk eleve nyerő. Ide majdnem biztos, hogy visszatérünk s akkor nemcsak lazactatárt fogunk enni valamint paradicsomos bruschetta. Mindkettő finom volt, díjszabása alacsonynak nem mondható, 4 bagettkarika 1600 ft, de nem is drága, végső soron úgy vehetjük, hogy a lazacos 500, a paradicsomos 300/db s az rendben van szendvics műfajban. Legközelebb Fish and chips-et eszünk! S ugyanúgy fóti Zwickl-lel öblítjük le, mint most a bruschettát.
2016. július 5.barátokkal járt itt 55 A DiVino nevű mini-hálózat népnevelő hatását aligha lehet túlbecsülni. Iszonyú fontos hittérítői munka amit csinálnak. Trendivé tenni a globalizmus korában a minőségi magyar bort: hatalmas és fontos feladat. Mindezt remek környezetben, izgalmas ételekkel körítve, és igen komoly szortimentet tartva.
A minap egy kedves aradi barátommal ötletszerűen tértünk be, valójában a Nemo Október 6. utcai egysége volt a következő célpont. Ő ugyanis még nem ismerte a helyet, mondtam, hogy akkor itt a legfőbb ideje. Ittunk egy remek somlói cuvee-t Kiss Tamástól, nekem új volt a név, ami elég ritka a borok világában, mármint, hogy kocsmában és ne szaklapban vagy valamilyen világhálós fórumon ismerjek meg új neveket. Társamnak Mád cuveét rendeltünk ifjabb Szepsy Istvántól. Megtudtuk, hogy a pohár betét (500 ft) alacsonyabb, mint a pohár beszerzési ára, pedig szívesen vettünk voltam 24 darabot az új dizájnú poharakból. Az árak meglehetősek, egy deci bor 900 forint körül indul, amit mi rendeltünk, az is ott volt, de hát a minőséget és helyet meg kell fizetni. Csúcshely továbbra is a DiVino, főleg déltájban, amikor nincs tömeg és hangos “zene”.
2016. július 5.barátokkal járt itt 55 A nemrégiben (április végén vagy május elején) próbáltam ki a W35 hálózat budai egységét, ahol Habanero chilit ettem sajttal töltve. Brutál erős volt, de hát ez 600. 000 Scoville értéknél természetes. A panír vastagabb volt az optimálisnál, annyi baj legyen, biztosra akartak menni, nehogy kifolyjon a sajt.
Annyira ízlett ez a produkció, hogy gasztro-kalandtársammal beültünk a minap a W35 - Boulevard nevű egységbe is, csak azért, hogy ketten végezzünk még egy ilyen hatos csomaggal. (Hal töltött chili az adag, 990 forintért abszolút jutányos. - negyed liter ásványvízért viszont sok 390 ft. )
Ezúttal nekem nem tűnt annyira csípősnek, vagy én edződtem vagy ezek a paprikák gyengébbek voltak vagy mind a kettő együtt. Kipróbálnám a fogást naga ghostból is. Tetszik, hogy használják és árusítják a Sárréti chilifarmnak a termékeit. A kiszolgálás itt is kedves volt, nagyon szerettük a helyet, értékeljük, hogy tartanak kézműves söröket s azt sem feledjük, hogy milyen jó hamburgert ettünk az első egységben pár éve.
2016. július 5.barátokkal járt itt 55 A Tanti azon Michelin-csillagos helyeink egyike, ahol délben menüt ehetünk, igencsak baráti áron. Már nagyon vártam az alkalmat arra, hogy kipróbáljam az étterem konyháját. A Tanti, mint véletlenül megtudtam, a Bortársaság tulajdonában van. Egy okkal több a kötődésre.
A kiszolgálás udvarias, az árak reálisak, 3800 ft két fogás, 4700 három fogás, ezen a színvonalon ez abszolút rendben van. Ettünk garnéla ceviche-t édesköménnyel, kaporszósszal, pazar volt ez az ételköltemény, tarját sült paprikával és konfitált fokhagymával, ez korrekt volt, nem jött át rajta a konyha magas felkészültsége, ilyet – sőt, jobbat - egyszerűbb helyen is ettem már. A mennyiség visszafogása tekintetében ezesetben túlzásba estek. Kértünk is kenyeret, nemcsak a jóllakás végett, hanem azért is, mert jól esik a tarjához egy hagyományos köretelem a salátafunkciót betöltő sült paprika mellett. Jó volt a zöldbabos tintahal, bár ebben sem mutatkozott a csillagos szint, de egy Gault Millau sapka már igen. Az igazság az, hogy egy déli menü keretében nem is várom el, hogy a konyha maximumot hozzon minden fogás esetében. Brutálisan finom volt a csoki-barack-hosszúbors kompozíció, a brownie-ganache-tuile játékot nagyon értékeltük. Ízlett a málna-mering-krémsajt háromszögben mozgó másik desszert is. A dizájn ízlés dolga, nekem túl modernista. Társam háromszor verte be a fejét túlságosan alacsonyra engedett lámpabúrába. Végül megadom neki az 5 csillagot a mosdó-dizánjért. Mert az nagyon megnyert, a beltér inkább 4 pont lett volna nálam. Csúcsélmény volt a Tanti, csak anyagi akadályai vannak annak, hogy vacsorára nem nevezünk be. Aki teheti, menjen el helyettünk is.
2016. július 5.barátokkal járt itt 55 A Café El Mondo-ba véletlenül akadtunk bele, annyira jól nézett ki kívülről (is), hogy muszáj volt bemenni. Mondtam az új hullámos kávék terén még járatlan aradi turnétársamnak, hogy itt biztos csúcskávét fogunk inni. Valahogy látszott a dizájnon. Így is lett. Kértünk a kávén kívül egy sört is, amit magunkkal vittünk, mert aznap mindketten vezetni szándékoztunk még.
Ez a hely maga a tökély. A berendezés leírhatatlanul szép, barátságos, otthonos, az ember keresgéli a szavakat, de úgysem leli. El kell menni, meg kell nézni. A kiszolgálás remek, a résztulajdonos-pultos kommunikatív, felkészült, elsősorban a kávék terén mozog otthonosan, ez vág a szakmájába. A háttérzene színvonalas. Kínálnak kézműves söröket a tavaly indult Etyeki Sörmanufaktúrától (800 ft palackonként, ez ebben a szegmensben fél literes sörre kifejezetten baráti, szaküzletközeli ár), néhány remek bort a magyar élvonalból, ahogy néztem, Szekszárd dominál, Taklerre és Mészáros Pálra emlékszem így hirtelen (ára decire vetítve 250 – 400, ami ismét igen baráti). A pálinkafront is erős, a Pannonhalmi főzdétől kínálnak több ízben is kitűnő párlatokat, fél deci 750 ft – másutt hasonló színvonalú helyen 1000 forint felett van a 4 cl. Frissen facsart narancs 200/dl. Jól néztek ki a sütemények is, de mivel épp enni mentünk, azok megkóstolását máskorra halasztottuk. Kiemelkedő hely az El Mondo, keresve sem talál az ember fogást rajta. De távol állunk mi attól, hogy fogást keressünk bármelyik vendéglátóipari egységen, örülünk, ha valami úgy jó, ahogy van.
2016. július 2.gyerekekkel járt itt 55 A Egoist valami egészen gyönyörű hely, visszarepít a beltér a boldog békeidőkbe. „Jugendstil” az épület és a beltér egyaránt, egészen rabul ejti a látogatót. Ehhez ha csak átlagos teljesítmény társul is, már nyert ügye van a helynek.
De itt még a sütemények is rendben voltak, erős nekik az 5 pont, nyilván nem Zazzi vagy Desszert neked színvonalról van szó, de azért jobbak a sima „jó” helyeknél, az árak pedig a minőséghez és a hely színvonalához képest igencsak rendben vannak, süteményenként 750 forintot perkáltunk le. A kiszolgálás kedves. Szerettünk itt lenni.
2016. július 2.egyedül járt itt 55 A Manga cowboy egész jó élményem volt pár éve, amikor Kill Bill csirkeszárnyakat ettem itt előbb én, majd egy jóbarátom, be is számoltam róla e fórumon. A minap arra sétálva gondoltam, betérek, ismét. Sajnos, mivel reggel volt - a számlán 9. 52 perc szerepel ami hitelesnek tűnik emlékeim alapján - még nem szolgáltak ezzel a legendás fogással.
Elhatározott szándékom volt, hogy teszek még egy próbát, miután a második alkalommal én sem bírtam megenni azt amit a jóbarátom otthagyott. Azóta volt szerencsém két millió Scoville értékű Trinidad Scorpion chilit enni minden nélkül valamint apró zsíroskenyér kockán, gondoltam csak megbirkózom ismét azokkal a “rettenetes” csirkeszárnyakkal. Mivel meleg konyha még nem volt, egy mangós tapióka-pudingra esett a választásom, ami nagyon, de nagyon ízlett. 590-ért best buy. A kiszolgálás kedves volt, a hely hangulata is remek, nekem ez egy öt csillagos élmény volt ezúttal.
2016. július 2.családjával járt itt 55 A „Miegymás” egy egyedi hangulatú, remek kis hely az Arany János utcában, komoly erényekkel és kisebb-nagyobb hibákkal. Kínálnak menüt, érdekes, hogy a két azonos árú salátából csak egyik kérhető a menü részeként. Vannak kézműves söreik, aránytalanul drágán, így arról lemondtunk. A kávé jócskán átlag feletti.
Ettünk palóclevest, amiben hús helyett kolbász volt. Kérdeztem poénkodva, hogy ez – ellentétben a hely által kínált trendi ételekkel – ugye nem „laktózmentes, húsmentes és gluténmentes”, mondja a kislány, hogy nem, ez hagyományos. Mondom: akkor biztos birkából van. Mondja, nem. Akkor marha vagy borjú, netán sertés? Sertés, mondja a rendkívül aranyos hölgy s hozzáteszi hamiskás mosollyal ”szörnyen restelkedem”. Jól, megoldotta helyzetet. A marokkói leves elég laza volt, fűszerezése tetszett. Jó kenyeret adtak hozzá. Az olívaolaj pomace, gyenge minőségű, enyhén még avas is, az ilyesmikre oda kellene figyelni. A saláták jók voltak, az avokádókrémes szendvics is, a desszertet nem találtuk kiemelkedőnek. A konyha jóindulattal kap 4 pontot. A kiszolgálás viszont ötös, a természetes kedvesség, ami áradt a felszolgálónkból visszatérésre csábít.