2016. június 25.barátokkal járt itt 45 Kezdek megbarátkozni mind a régi értékelések bizonyos idő utáni mellőzésével, mind az ismételt értékelések rendszerével. A kecskeméti Bistorantban 2013-ban voltuk először, arról már írtam. Azóta még két ízben tértünk be, legutóbb egész frissen, s bizony egészen más tapasztalatunk volt, mint először.
A hely ugyanis sokat fejlődött. Igaz, hogy árban meg durván megugrott, annyira, hogy bizony már az átlagos ár/érték arányt sem üti meg, egyszerűen kecskeméti viszonylatban abszurd magasan van az árszint. Ahhoz pedig már nem nő fel a konyha. Ettünk többféle halat, izgalmas húsokat, desszerteket, nem sorolnám fel őket mind, mindkét alkalommal többen voltunk s mindenki mást rendelt. Nagyon tetszett a virtuóz tálalás, jók voltak az ízek, de az árakkal nem tudtunk megbékülni, melyek igazából idénre másztak szinte elérhetetlenül magasra, ezért főételt legutóbb nem is rendeltünk. Persze, ha már ott van az ember, akkor nem fordul ki, inkább rendel valami olcsóbbat. (Értsd például: 2900 forintos előételt, olcsóbb tán nincs is. ) Egy csirkemell étel nem Kecskeméten, de még Budapest belvárosában is irreális 4000 forint tájékán, mint ahogy a 6000 forintos borjúbécsi is. A michelin csillagos (! ) belvárosi Borkonyhában adnak ezidőtájt báránylapockát (! ) 5550 forintért, vagy marhapofát 4450-ért. Előételek a Bistorantban 2500 és 3800 között. Vö: Borkonyha 2350 – 2750. Szóval ezt a helyet meghagyjuk másoknak. Igaz, mondtuk ezt már egyszer, mégis visszatértünk, úgyhogy ezt inkább pillanatnyi szándékközlésnek kell tekinteni nem ígéretnek. Persze, ha csak a konyha teljesítményét vesszük, akkor a Bistorant a második legjobb hely a városban a Spaletta után. De míg ott az árak érték-arányosak, itt nem.
2016. június 24.barátokkal járt itt 55 A Bodza bár egy rendkívül szeretnivaló, nagyon hangulatos, franciás egység, afféle trendi, igényes újhullámos cukrászda a Rákóczi úton. A kiszolgálás kedves, az árak meglehetősek, főleg a süteményeké magas. Bodzás limonádét ittunk, ha már a bodza bárban voltunk.
Illetve egyikünk ragaszkodott ahhoz, hogy aki nem ül volán mellett, az igyon Unicumot is, úgyhogy engedtünk a gyengéd erőszaknak. Kértünk továbbá még az tiramisut is, amit, akárcsak a limonádét befőttes üvegben szolgáltak fel. Jómagam egy csokis-lolipopot is megkóstoltam. A sütemények nem képviseltek műfajcsúcsot, de azért egy szép kövér négyest megérdemelnek, az összélmény vita felett 5 pont volt. Tartanak kézműves borokat is, olyan is akadt köztük, amiről nem hallottunk, kértünk is egy deci rosét a Havas és Tímár pincészettől. Nagyon jól éreztük magunkat, ha a süteményeket kicsit barátságosabban árazzák be, többet rendelünk.
2016. június 24.barátokkal járt itt 45 A Félegyházi pékségbe azután mentünk be, hogy végigsétáltunk a Rákóczi úton, majd visszafordultunk a Bagatell felé, amit a város legjobb éttermeként emlegetnek. Tény, hogy ott van az élbolyban. A Pékség friss, korrekt árut kínál, vannak szendvicseik is, én kornspitzet meg valami zsemle és kifli között levű péksüteményt kértem, továbbá tepertős pogácsát.
Eredetileg úgy nézett ki, hogy csak én vásárolok bármit is, de a pogácsa végül mindenkit elcsábított. A kiszolgálók nincsenek arra szocializálva, hogy beszélgessenek a vendégekkel, amit mondtam abszolút elengedte a füle mellett a hölgy, de hát ez van rohanó világ, rohanó tempó, „mit kér” „ezt s ezt” „ennyibe kerül” oszt annyi. Hát ha annyi, akkor meg mi nem tervezünk ismét betérni, pedig a beltér szépnek mondható a minőség is korrekt, nemkülönben az ár/érték arány.
2016. június 22.barátokkal járt itt 45 Vannak olyan élethelyzetek, amikor a vendég és a vendéglátó éles érdekellentétbe kerül. Mindkettőnek érthető az álláspontja, záróra táján vagy utána a vendég inna valamit, örvend, ha beengedik, a vendéglátó viszont már a háta közepére sem kívánja a vendégeket, menne haza. A gyakorlati megoldás széles skálán mozog.
A Náncsi néni vendéglőjében húsz évvel ezelőtt le voltunk döbbenve, amikor 5 perccel zárás előtt kérés nélkül kihozták a számlát s közölték, hogy zárnak. Az aradi Tulipán borozóban a tulaj volt, hogy hajnali 3-4-ig ott maradt, ha a vendégek úgy akarták. A Wunder sörművekbe többször beengedtek záróra után. A Standard nevű helyen nem örvendtek nekünk 23 óra táján. Mivel esett az eső, nem sértődtünk meg, hanem megígértük, hogy nem mi leszünk az utolsó vendégek. Tartottuk is a szavunkat, ittunk egy Hoogardent, majd továbbálltunk. Konyha már nem volt így az ételekről nem tudok beszámolni, az italok között akadt néhány jobbacska tétel, főleg bor. Valahol a jó és az átlagos között van az italfront, de legyen 4 pont a hely jószívűségből. Lehet, hogy egyszer kipróbáljuk a konyhát is. Szervízdíjat is felszámolnak.
2016. június 22.barátokkal járt itt 45 Egy kedves borász barátom jár a „Vénusz női sofőrszolgálattal”. Vagy járt, nem tudom, megvan-e még a cég. Azt hittem először, hogy ez egy rejtett örömszolgálat, hogy finoman fogalmazzunk, de nem. Magam is kipróbáltam, ez tényleg csak és kizárólag sofőrszolgálat. Ilyen hely a Taboo is, azt hinné az ember kintről, hogy szexbár, miközben kocsma.
Ennek megfelelően egy lélek sem volt bent. A pultos lány nagyon kedves, veszi a lapot, értékeltük, hogy tartanak hideg komlós Drehert. Egyébként elég kommersz az italkínálat. Ha jól emlékszem, azt mondták, hogy ugyanaz a cég üzemelteti, mint az Ördög-hálózatot. Elég vacak zene szól, szerencsére nem túl hangosan. Komolyabb ital nem túl sok van, a Zsindelyes pálinka 380 ft-ért 2 cl nem rossz ajánlat. Ugyanennyi unicum 260 ft. Nagyipari sör korsója 450-550.
2016. június 22.gyerekekkel járt itt 45 Nem tudom, hogy képesek ilyen nevet adni egy cukrászdának, de hát legyen ez a tulajdonosok problémája. A Hisztéria a West End City Center egyik színvonalasabb egysége, ahová a nemrégiben a fiammal ütünk be a Black Sabbath koncert másnapján. A sütemények és a fagylaltok bizalomgerjesztőek. Egy Royal szeletet és egy citromos tarte-ot ettünk.
A tarte nem aznapi volt, ez látszott rajta, ízre viszont ütötte a mércét, a Royal szelet meg remek volt, a kettőre 960 ft abszolút reális, jó ár. 4,5 pontos sütemények ezek, amire az 500-600 forintot érdemes kipengetni, akárcsak a többire. Szívesen megkóstoltam volna még párat, lehet, hogy meg is fogjuk tenni. Nem 5 pontos hely ez, de karakteresen jobb 4 pontosoknál, ezért is adtam az étel-ital rovatban 5 pontot.
2016. június 19.barátokkal járt itt 35 A Sempre nevű bárba a botrányosan gyenge Burger shop után néztünk be tavaly a békéscsabai kolbászfesztivál előtt. Ez sem volt valami különleges élmény. Egyszerű kommersz kocsma, meglehetősen jellegtelen beltérrel. Nagyipari sörök, BB borok s pár Frittmann tétel, ezek közül választottuk mi a rosét, amit meglehetősen igénytelen retro pohárban szolgáltak fel, szerencsére hidegen.
Ára 300 forint, ami a hely színvonalhoz mérve nem kevés. Igaz nem is nagyon sok. 2 cl Jack Daniels 320 ft, ugyanennyi Unicum 240. Egyszer jó volt.
2016. június 19.egyedül járt itt 45 A Lipóti pékségben ezúttal kétféle csigát vásároltam, kakaósat, továbbá egy sósat, meg nem mondom már, hogy mivel volt ízesítve, talán sajtos-pizzás volt. Egyik sem volt rossz, de kiugró sem, jóindulattal 4 pont. A kenyér inkább erőssége a helynek. Meg néhol - mint például a Lövőház utcában - a hangulat.
A választék kisebb, mint másutt. Itt egyébként nem Cserpes termékeket árulnak, mint sokfelé, hanem a Lipóti pékség saját tejtermékeit. Vettem egy pogácsát is, nem volt extra. Itt és most erősen kiugrik a fél pont hiánya, a hely egy kategóriába kerül a szemben működő Európa pékséggel, aminél azért sokkal jobb. De hát azért az 5 ponttól ez is messze van. Öt pont a Pékműhely, a Pékpont, az Artizán.
2016. június 18.barátokkal járt itt 45 Az Európa pékségbe a minap néztünk be, miután az orosházi piacon vettünk némi remek friss tepertőt. Másikunk meg savanyúságot, kolbászt. Poénkodtunk is, hogy most az Európában megvettük a kiflit hozzá, meg a desszertet, egy mákosrétes-féleséget, akkor minek menjünk Békéscsabára ebédelni, szépen leülünk egy fa alá és megesszük a zsákmányt.
Persze ezt senki nem vette komolyan. Az Európa pékség átlagos pékség friss termékekkel, melyek nem verdesnek csúcsokat, de mivel frissek, így finomak. A szint inkább 3,5 mint 4, de hadd kerekítsünk ezúttal is felfelé. Ami persze igazságtalanság a lipótival szemben mely jobb, de szintén 4 csak pontot tudok rá adni, mert legalábbis Orosházán sem a választék, sem az a két csiga meg a pogácsa nem volt 5 pont, az tutti. A kiszolgálás kedves, az árak barátságosak.
2016. június 18.barátokkal járt itt 45 Orosházán egy sor tűrhető hely zsúfolódott a piac köré. Ezek egyike a Szoki, mely hagyományos, látványra nem túl izgalmas süteményeket kínál, továbbá a sütiknél nem különösebben bizalomgerjesztőbb fagylaltot. (A kék fagylalt direkt ijesztő. )
Az adag nem eltúlzott, de épp elégséges, az ára zavarba ejtően kedvező, 160 ft egy gombóc.
Ezek után nem kis meglepetésemre a málnafagylalt ízében semmiféle szintetikus aromát nem fedeztem fel, a természetes gyümölcs jelenlétre utaló magokat és tisztes málnaízt azonban igen. Úgyhogy hajrá Szoki, engem meggyőzött a hely, más gyümölcsfagylaltot is kipróbálnék itt.