2016. június 1.gyerekekkel járt itt 55 A Kaleidoszkóp nevű esztergomi helyen már megfordultunk egy ízben két esztendeje, ugyanazon alkalomból, a garamkövesdi borversenyről hazafelé tartva. Akkor is megnyert a lezser otthonos, meghitt dizájn, a könyvek dekorációs alkalmazása, az izgalmas választék. Most ismét betértünk, főleg azért, hogy helyi vendéglátónkkal kóstoltassunk pár kézműves sört, ami sikerült is.
Végül a zirci apátsági sörfőzdétől ittunk egy pilst, egy pohár csapolt sört valamint egy deci rosét. Merthogy a borválasztékuk sem rossz. Kifejezetten jó eredeti, egyedi hely a Kaleidoszkóp Art Bisztró, megyünk még.
2016. június 1.a párjával járt itt 55 Ennek a vendéglőnek egyénisége van. Amihez hozzásegít, hogy eleve egy malomban rendezték be a helyet. S micsoda ízléssel! Puritán ruszticizmus ötvöződik itt az aprólékos megtervezettséggel. Az asztal közepén haszonnövények (pl citromfű, cékla), a bejáratnál kétoldalt gyönyörű fűszernövények, szemgyönyörködtető összevisszaságban, csodás terasz.
A kiszolgálás udvarias, gyors. Kérésre hoznak só és borsdarálót. Mert bizony nagy különbség van az ipari borsszórós a friss borsdarálás között. Az étlap nem regényhosszúságú, de bőséges választékot kínál egy picit újragondolt hagyományos magyar ételekből. a filozófiánál vonzóbbat nem tudok elképzelni, miként egy interjúban mondja a névadó tulaj, Novotny Antal, célja a Kárpát medence ízgazdagságának bemutatása. A konyha nem mindig fogásban csillogtatja tudását, akad egy-két döccenő, de azért az ételek a jó és a nagyon jó tartományban mozognak, megérdemlik az 5 pontot. Van saját sajtjuk, szörpjük, kompótjuk, kenyerük. A ház söre a fótiak Zwickl nevű alkotása. Remek hely ez, nagyon szerettük.
2016. május 30.gyerekekkel járt itt 45 A Zöld Gyík nevű helyre a Koriander után mentünk be egy jó fröccs kedvéért. Velünk szemben egy békés hajléktalan üldögélt, miután kiment, a pultos légfrissítőt fújt. Én nem éreztem ennek szükségét, de lehet, hogy adott pillanatban hozzá közelebb volt.
Az italválaszték elég szegényes, de azért találtunk iható bort, konkrétan a Varga pincészet roséját, ami meglepően jóra sikeredett a tavaly, ezt decemberben állapítottam meg. A beltér barátságos, hangulatos, kicsit lepattant, kicsit romos, kicsit pubos. A falon történelmi képek berámázva. A kiszolgálás kissé fásult. Az árak barátságosak. Nem volt ez rossz élmény, még betérnénk alkalomadtán.
2016. május 30.gyerekekkel járt itt 35 Vannak helyek, ahová az ember csak azért megy be, hogy az kis ki legyen pipálva. Mert ugye minden kocsmába nem jutunk el egy élet alatt, de törekedni lehet rá. S miután bementünk egy kívülről jellegtelennek tűnő hely ajtaján, utána vagy éri kellemes meglepetés az embert vagy nem. Ezúttal nem ért.
Ez egy érdektelen kocsma, fiatal, zajos, de alapvetően barátságos törzsközönséggel. Arra jó volt, hogy megigyak egy fröccsöt, de sem a kínálat, sem a hangulat nem csábít visszatérésre. Ezzel együtt nem teszem a nem ajánlott kategóriába, hiszen arra mindenképpen jó, hogy elérhető áron egy közepes sört vagy fröccsöt megigyon itt az ember.
2016. május 30.a párjával járt itt 35 Az előttem szólónak megismételhetem a tapasztalatait. Sokáig nem is tudtam, hogy van pincehelység, betértünk néha egy fröccsre mentünk tovább. Amikor a pincét felfedeztük 1992 táján, kellemes meglepetés ért. Hangulatos boltíves terem fogadott lent, nagyon szerettük.
Annyi biztos, hogy egy fontos családi megbeszélést itt tartottunk 1992 októberében - szinte törzsvendégek lettünk pár évre a kilencvenes években. Itt ettem életemben először vesevelőt 1998 őszén. A minap betértünk egy fröccsre, elég komoly csalódást okozott a pincehelység jelenlegi állapota. Elnézést kértem a páromtól, aki még nem járt itt, ittam egy deci bort, majd elhúztunk. Lehet, hogy ha nincsenek kedvező előélményeink, akkor nem lett volna annyira taszító a doh, a kopottság, a ronda rózsaszín falak, az igénytelenség. A borlap tűrhető s az árak is rendben vannak. Az ételek vélhetően továbbra is ütik az átlagos színvonalat. Nem vágyunk vissza, de senkit nem akarunk lebeszélni e kb. IV osztályú hely meglátogatásáról.
2016. május 27.barátokkal járt itt 45 A Kapca nevű kézműves hamburgerezőt hosszú ideig csak a világhálón követtem, de a minap végre sikerült ide is eljutni állhatatosságunknak köszönhetően. Midőn délelőtt Szegedre érkezvén leparkoltuk a közelben az autót, nem volt még nyitva a hely, a borfesztivál után, estefelé viszont már szinte tele volt hangulatos kerthelység.
Mi más lenne ez, mint a minőség diadala? A Rákóczi utcának az átmenő forgalma igen kicsi, ide céltudatosan jönnek a vendégek. És jönnek. Kiszolgálás kedves, közvetlen, felkészült, a pultosok érdemi válaszokat adnak érdeklődő kérdésekre, legyen szó sörről vagy hamburgerről. Mert bizony itt a sörválaszték is komoly, egy minőségi söröző is megirigyelheti a szortimentet. Nem is annyira annak szélességét, hanem inkább a minőségét. Hedon, Monyó, Mad Scientist, Rothbeer, Kapucinus – s mindezek mellett Igazi Csíki Sör. S hogy a témánál maradjunk: az új kézműves sörfőző sztár a Mad Scientist valamint a szintén kiemelkedő Monyó versenyre kelt egymással, mindketten készítettek egy-egy gyümölcsös India Pale Ale-t, a Monyó áfonyásat, a M. S. mangósat. Mindkét sör palackos formában kapható volt e helyütt, de tartanak izgalmas tételeket csapon is. Jómagam ezek közül választottam, egy megunhatatlan slágersört, a Rothbeer Távoli galaxisát. Rendeltünk egy hamburgert is, mely nem volt olcsó, az alapjáratú a hozzá adott burgonyakörettel és salátával 1800 ft, viszont remek, olyan amilyennek lennie kell. A zsemlét és a dicséretes módon kacsazsírban sült krumplit lehetne még tökéletesíteni viszont a burger lelke, a húspogácsa remek, szaftos, jó ízű. A hamburger mellé adott Heinz ízesítők helyett jobban örvendtünk volna a Chilion vagy a Sárréti chilifarm készítményeinek, de talán e téren is előrébb lépnek majd. A kerthelység hangulata megnyerő, a klezmer zenéről le tudtunk volna mondani, de hát ízlések és pofonok. Ki tudja, megeshet, hogy legközelebb jazz vagy blues fog szólni. Mert hogy lesz legközelebb, az úgyszólván bizonyos.
2016. május 26.barátokkal járt itt 45 Meglehetősen éhesen mentünk be a Caflish nevű nagymúltú cukrászdába, ahol nem túl izgalmas sütik, kissé eklektikus beltér és kedves kiszolgálás várt. Pogácsát és croissant rendeltünk, egyik sem nézett ki túlságosan jól, de nagyon finomnak bizonyult mindkettő. Világos, itt valaki kis tételben, házilag készíti el ezeket a klasszikusokat.
S aki már készített otthon croissant-t, az tudja mennyi munka van vele. Százszor inkább egyem egy házi készítésű, nem tökéletes képviselőjét e műfajnak, mint egy félkész tömegárut, amit csak bedobnak tíz percre a sütőbe. Összességében jó élmény volt a valaha szebb napokat látott Caflish.
2016. május 26.barátokkal járt itt 45 A Cooltourba beengedtek pár perccel nyitás előtt, ezt nagyon értékeltük, különösen azok után, hogy a Nappali bárból meg eltanácsoltak. Amikor a pultos kislány zenét tett s kérdeztem, hogy bele lehet-e szólni, határozott nem volt a válasz. Tudomásul vettük, pedig csak mi voltunk az üzletben.
A kínálatban szerepel pár izgalmas bor, melyek komolyabb pohárminőséget érdemelnének, mint az a vastag falú szörnyűség, amiben a borokat megkaptuk. Tartanak például Malatinszky biobort 200 forintért, decijét, ami igen jó vásár. Ittunk Bakonyi Pétertől egy rosét, ugyanettől a pincészettől egy olaszrizlinget, iható, nem túl izgalmas tétel volt mindkettő. Dizájn rokonszenves, egyedi, fő motívum a bakelitlemez.
2016. május 26.barátokkal járt itt 45 A Művész presszónak jópofa a dizájnja, ez a hely egyik erőssége és vonzereje. A hetvenes évek elejét idézi a beltér szín- és formavilága, rengeteg régi bakelitlemez van kitéve, az egyik helység pedig olyan, mintha a hatvanas-hetvenes évek fordulójának egy átlagos konyhájában lennénk. A kiszolgálás nem túl kedves, sőt, majdhogynem barátságtalan.
5 sört tartanak csapon, 40-45 kézműves sört kínálnak palackban, az ismert magyar kézműves serfőzdéktől. Kiemelkedő hely ez sör szempontjából, ez nem vitás. Ittunk fejenként másfél sört (négyen hatot), zömmel IPÁkat. A háttérzene gyengécske, érdektelen tingli-tangli.
2016. május 26.barátokkal járt itt 55 Nemcsak pécsi de eddig összes vendéglátóipari tapasztalatunk egyik legjobb élménye volt az Eleven. Hangulatos a beltér, kifogástalan a kiszolgálás, remek a borlap, jók a borkorcsolyák. Ettünk egy sonkatálat melyen Iberico és Serrano volt, az előbbi jóval zsírosabb, így lehetett megkülönböztetni.
Kértünk még halkocsonyát, amiben füstölt pisztráng, tonhal és lazac volt, ez is remekül sikerült. A kenyér kiemelkedő, kérdeztük, hogy ki süti, megtudtuk hogy a Pékpont. Micsoda egybeesés, mondtam épp pár nappal korábban mentünk meg jóapámmal a Pékpontba a Rákóczi úton. Amíg válogattunk a borok között kaptunk ajándékba egy görög olajbogyó válogatást, ezt is nagyon értékeltük. Ittunk egy Bussay Pinot-t, egy Csanádi Kékfrankost, egy Gilvesy Sauvignon Blanc-t, egy Kreutzberg Pinot Noirt, egy Vendimiat és egy Ráspi Dyrah-t. Mondanom sem kell, egyik sem okozott csalódást. Pazar hely az Eleven, jó szívvel ajánlom minden igényes borisszának.