2016. április 2.családjával járt itt 55 A La Botte nevű étterem a Váci utcában a Gault Millau kalauz 2015-ös kiadásában 12 ponttal szerepelt, a 2016-osban csak 8-cal. Miközben ugyanaz a két séf áll az étterem élén változatlanul. Már csak ez is indokolttá tette azt, hogy meglátogassam a helyet. De az igazság az, hogy minden éttermet szeretnék meglátogatni, ami a GM kalauzban valamint a Dining Guideban benne van.
Persze nem fog sikerülni, az embere mindig kifut az időből, de az arányok elég jól, az idei GM kalauz által tesztelt éttermek három negyedét sikerült valamikor az elmúlt 15 évben meglátogatni. Szóval a La Botte-ba is eljutottam a nemrégiben. A kiszolgálás remek, a beltér megnyerő, nagyon hangulatos, az árak változóak, vannak meglehetősen magas díjazású ételek (a vegyes haltál például igen drága s ahhoz képest elég keveset adnak), de lehet okosan is rendelni. Van külön magyar étlapjuk is, mi azt békén hagytuk, nem mintha nem szeretnénk a magyar konyhát, de olasz helyen inkább olasz ételeket eszünk. Ettünk is többfélét, egy átlag feletti szintet minden fogás teljesített, s akadt közte egészen remek is. Az 5-ből 5 pont kissé erős a hely konyhájának (az összélmény vita felett 5-ös) ,de azért mégiscsak megszavaztam neki, mert karakteresen jobb a 4 pontos mindösszesen „jó” helyeknél. Szerettük a La Botte-t, bármikor szívesen visszamennénk.
2016. április 1.egyedül járt itt 55 Az EPA majdnem olyan ígéretes rövidítés, mint az IPA vagy az APA. Ez ugyebár English Pale Ale-t jelöl, míg az IPA India Pale Ale-t, az APA meg American Pale Aale-t. Az utóbbi mindig citrusos, virágos, illatos, aromás, izgalmas, de az IPA-k java is többnyire APA. Mindazonáltal, ha egy EPA-val kínálnak, azt sem utasítom el.
Amikor megláttam az EPA söröző kiírást a Visegrádi utcában sétálva, megörvendtem s egyből benyitottam. Áttanulmányoztam a Primator cseh kisüzemi serfőzde kínálatán alapuló itallapot, majd végül egy csapolt búzasört kértem tőlük. Értékeltem, hogy tartanak sörkorcsolyákat is, libatepertőt, libazsíros kenyeret, libatepertőkrémes kenyeret. A kiszolgálás kedves, megtudtam, hogy egy éve nyitottak, s megyeget az üzlet. Remélem, hogy megmaradnak.
2016. április 1.családjával járt itt 45 Kifejezetten kedvelem az újhullámos cukrászdákat, de még a félújhullámosokat is. A Dynamo nincs azon a szinten, mint mondjuk a Zazzi vagy a Hegedüs Gyula utcai társa (mindkettő részt vesz a Sütitúra akcióban), de azért mindenképpen a jobbacska helyek közé sorolnám.
Idén februárba ültünk be ide, társam kávét ivott (a presszó 320, ezt csak egy fotóról lestem el utólag, a tejeskávé, amire a választás esett 400 volt vagy 450, ez nem derült ki a számláról) én ettem egy minden mentes sütit. Finom volt. Kínálnak répatortát, brownie-t (ezutóbbi 370) is. Érdekes egybeépítése ez a bicikliüzletnek (kölcsönzőnek? - nem figyeltem annyira, nem érdekel különösebben a dolog) a cukrászdával, de hát végül is miért ne. A beltér barátságos, szerettem az ilyen pöttöm kis helyeket. Ráadásul kellemes jazz zene szól. A kiszolgálás inkább udvarias, mint kedves-mosolygós.
2016. április 1.barátokkal járt itt 45 Tavaly november 5-én a Delain – Gentle Storm koncert előtt egy kedves barátommal beültünk a Gringos Amigos nevű mexikói gyorsétkezdébe. Nem voltunk különösebben éhesek, szomjasak sem, de gondoltuk próbáljuk ki a helyet. Meg nem mondom már, hogy egyáltalán nem volt alkoholos italuk vagy csak egyszerűen érdektelen volt a sörfront, minden esetre valami sajátlagos üdítőt ittunk a quesadilla mellé.
Ami nem volt rossz, de messze nem volt annyira meggyőző, mint azok az ételek, melyeket idén márciusban ettünk a hely ikertestvérében, az Alkotás úton. Az plusz 4-es volt, ez halvány 4-es. Itt is jópofa feliratok díszitik a falakat. pl. „Életem legnagyobb gondja: carnitas vagy édes sertés? ” Én ezutóbbit kérném, emlékszem, ezt kértünk a taco bowlba az Alkotás úton, nagyon jó volt. Egyébként is, az édes íz nagyon is jól harmonizál a húsokkal csak Európában viszonylag ritka ez a kombináció, bár megvan itt is, pl. a svábok előszeretettel eszik a bécsi szeretet kompóttal, befőttel. Bezzeg a távolkeleten teljesen természetes az öt alapízből négy (savanyú-édes-sós-csípős) egymás melletti jelenléte egy húsételben.
2016. április 1.gyerekekkel járt itt 45 Valamikor fine dining étterem működött a Gringos Amigos helyén Cafe Erté néven. Most mexikói gyorsétterem. Viszont egyértelműen a jobbak közül. Kértünk quesadilla-t, taco bowl-t, nachost mártásokkal. Az avokádókrém (guacamole) remek volt, a salsak is frissek, üdék, persze lehetne éppenséggel belekötni, hogy volt köztük ami túl savasnak bizonyult, de egészében úgy ahogy volt minden ízlett.
Az üdítőspohár újratölthető, ez is egy igen korrekt, pontosabban vendégbarát megoldás. A házi szörpök annyiban háziak, hogy a nagyipari koncentrátumot házilag öntik fel vízzel. A háttérben spanyol zene, a dekoráció hangulatos. A kiszolgálás inkább udvarias, mint kedves.
2016. április 1.barátokkal járt itt 45 Úgy rémlik, hogy nagyjából három-négy éve jártam már a Krimóban, akkortájt, amikor elkezdtem feltérképezni a Kazinczy utca helyeit. Emlékeim eléggé elmosódottak, úgyhogy felfrissítésre szorultak. Be is tértünk a minap egy kedves jóbarátommal ide.
A pultos kedves, normális srác, azt is elnézte, hogy jóbarátom megengedett magának – igaz, mosolyogva - egy elég éles megjegyzést, miszerint alkoholistákat termelnek azzal, hogy nem kínálnak ételeket, mert bezzeg Németországban…
Szerencsére a jó hangulat megmaradt köztünk, sőt jóbarátom is megelégedve szedett két pogácsát a pulton levő kosárból, ivott mellé egy pohár Staroprament. Jómagam egy deci száraz fehérbort kértem, már nem emlékszem, hogy mit. A beltér nagyon hangulatos, mint megtudtuk, a tulaj keze munkáját dicséri úgyszólván minden. Háttérzene nem volt, ezt nem bántuk. Az italválasztékon lehetne fejleszteni, főleg a sör műfajban.
2016. április 1.barátokkal járt itt 45 Van egy budapesti ismerősöm, aki mindenáron le akart beszélni Raj Ráhel tortaszalonjának meglátogatásáról, mondván, hogy nemcsak túllihegett, de rettenetes. Hasztalan. Miután már meglátogattam az V kerületi egységet, biztos voltam benne, hogy nem hagyom ki a XIII kerületit sem.
Másrészt meg az illető eléggé faksznis, képes jó ételeket is elutasítani akár fűszerezés, akár nem kedvelt alapanyagok miatt, ráadásul sokszor kiszámíthatatlan, hogy épp tetszik neki egy hely vagy sem. Az tény, hogy a Raj Ráchel tortaszalon túlreklámozott a minőséghez képest, s az is, hogy sehol nincs a cukrászdák élvonalától, de azért messze nem rossz, sőt valahol a fősodor felső osztályába tartozik. A flódnit én speciel másként szeretem, könnyedebben, kevésbé édesen, de elismerem ennek az irányzatnak is a legitimitását, különösen, hogy hagyományos recept alapján készül itt. Ettünk egy citromtortát is, nem hatott meg egyáltalán, jobbat vártam. Nem volt 4 pont ez a süti, de az átlagos teljesítmény alapján úgy véltem megérdemli a hely ezt a pontozást. A beltér egyébként barátságos, rokonszenves, otthonos, a kiszolgálás is kedves. Valójában kipróbálnék még pár sütit a végleges ítéletalkotáshoz, addig marad ez a négy pont.
2016. április 1.a párjával járt itt 45 Jól jönnek néha a pékségek, amikor az embert már az fenyegeti, hogy leesik a vércukorszintje és elszédül az éhségtől. Potom pénzért ehet valamit gyorsan. Így voltunk mi is a Simi Pékséggel Budakeszin, mely egy korrekt pékség, éppúgy nevezhetném átlagosnak is, de hát miért ne mondjuk, hogy jó.
Amikor végső soron jó volt amit vettünk, konkrétan egy kakaós csigát. Semmi extra, megszokott standard minőség. Árak rendben, kiszolgálás dettó.
2016. április 1.családjával járt itt 55 Néha jól jön ki a lépés a Lipóti pékségekkel, szerencsére van belőlük elég sok. Társam épp egy croissant után vágyakozott, amikor bevillant, hogy egy saroknyira van egy Lipóti pékség, ahol ráadásul még nem jártunk. Nosza, hamar parkoltam, ha nem is a legszabályosabban, de arra tíz percre megfelelt. Bementünk, s jól bevásároltunk.
Vettünk régi idők rozskenyeréből, tepertős pogácsát, croissant-t és két kakaót. Tartanak ebben az egységben minőségi szörpöket a Méhes mézestől (bár azt is érdemes megnézni, hogy ezekben mennyi méz van, szó sincs róla, hogy a cukrot kiváltaná a méz - de attól még a prémium szegmensbe tartoznak e szörpök, főleg a nagyipari szintetikus ízű szörnyűségekkel kontrasztolva), Cserpes tejtermékeket, felvágottakat és persze a szokásos pékszortimentet. Vannak asztalkáik is, ahol le lehet ülni kávézni vagy reggelizni. Minden finom volt, leszámítva a tepertős pogácsát, amit jóindulattal is csak átlagosnak nevezhetek, ezzel együtt a teljes termékpalettát figyelembe véve megadom a helynek az 5 pontot.
2016. április 1.családjával járt itt 55 Gál József neve, akit a Hegyvidék üzletközpont Mészár Steak nevű egységéből ismer az ínyenc közönség, fogalom a szakmában. Csúcséttermek rendelnek tőle mindmáig, s ínyencek zarándokolnak el hozzá, hogy érlelt húsokat vegyenek. (Én orrolok rá bizonyos mértékig, mert megtagadta tőlem a lehetőséget, hogy a pultját lefotózzam, de attól elismerem az erényeit.
) Apám nála vette pár éve az akkori szilveszter legnagyobb attrakciójának számító gigantikus T-Bone darabot, amiből aztán egy egész nagy társaság evett. Sejthető, hogy mihelyt hírét vettem, hogy étteremhez adja a nevét a híres mészáros, alig vártam, hogy meglátogassam. A nemrégiben ez össze is jött. Az étlap három részből áll, van egy heti illetve napi ajánlat, van a steak étlap és van az állandó étlap. Mindegyik csupa olyan fogást tartalmaz, amit az ember szívesen megenne. Költségkímélés okán tartózkodtunk a steakevéstől, egy-egy steak 10. 000 ft fölé is ugorhat, mondjuk egy porterhouse. Így is megkóstoltunk egy sor ételt, melyek egytől egyig ízletesek voltak. Az adagokon egyes ételek esetében lehetne emelni, de volt ahol tökéletesen mérték azt be, például a desszert fronton. A kiszolgálás jó, bár lehet még rajta javítani, az üzletvezető a stabil pont, ő nagyon jól kommunikál, figyel, érdeklődik, segít. A pincérek is készségesek, de nem könnyű elkapni őket. A beltér ipari, kifejezetten hangulatos, s nagyon jól van megválasztva a háttérzene. Az itallap nem túl bő, de a szomszédos Judy’s borbárból bármit át lehet hozni.