Gyémánt 500
2016. március 25.barátokkal járt itt 45 A Tóth kocsma diákéveim egyik alaphelye volt, a maga barátságos söráraival, megnyerő, faburkolatú belterével, zsibongásával és csirkemájas zsíroskenyerével. A minap egy kedves ismerősömmel, aki épp annyi idős, mint én voltam akkor, midőn a Tóth kocsmába jártam, bementünk ide, hogy megmutassak valamit neki a kilencvenes évek budapesti kocsmahangulatából.
S láss csodát, érdemi változást nem érzékeltem. Most is alig kapni helyet estefele, a beltér is változatlan, a kínálat sem ment el a prémium minőség irányában, de nem is romlott le. Tény, hogy minden műfajban akad pár izgalmas tétel, amit értékeltünk. Márton és lányai valamint gyulai pálinka, persze éttermi áron, 1400 4 cl, a jobb borokat külön borlapon tüntetik fel, s akad néhány jó sörük is. Ittunk kétféle sört, Edelweiss búzát (1 pohár 510 ft, nem kevés), meg Thomas Menner pannonhalmi barnát (1 pohár 600 – ez inkább megérte, mint az ultrakommersz, Heineken által gyártott búza), mindkettő friss volt, amit lassan kezdek értékelni, miután egyre több helyen kapok állott sort, legutóbb az Aragviban. Egy aprócska, kétfős szeparéban ültünk le s nagyon jó éreztük magunkat. Elnéztük hogy ment a tévé, amire itt semmi szükség. Valami zagyva háttérzene szólt, szerencsére nagyon halkan. A csirkemájas zsíroskenyeret, ami ezidőtájt 480 ft ezúttal kihagytuk. Megyünk még.
2016. március 24.egyedül járt itt 45 A Pingvin egy egyszerű retro presszó volt, melynek története alighanem a Kádár korba nyúlik vissza. Homályosak kissé az emlékeim, de úgy rémlik, hogy itt már a kilencvenes évek elején is jártam s már akkor is retro hangulata volt akárcsak a Bambinak. A nemrégiben a Pingvint felújították, most pubnak mondja magát, de berendezése nem pub-jellegű.
A Petőfi rádió szól, ennek megfelelően tingli-tangli érdektelen zene, tévé is van, bár ne lenne, az M1 megy, újságokat is tartanak, némi bulvárt meg Magyar Nemzetet. Sörfronton csak kommersz tételeket találunk, a borok között a Varga pincészet nedűi mellett akad pár komolyabb pincészet is, Nyakas, Juhász, Haraszti-Vallejo, a pálinkákkal a legjobb helyzet, négy főzdétől is tartanak vagy 20 tételt. Jómagam egy kávét ittam, mely kocsmaszinten jónak mondható volt. 270 forintot abszolút megért, sőt 300-at is, amennyit adtam a pultos lánynak. A három és a négy pont határán billeg a hely, de hát legyünk jóindulatúak és kerekítsünk felfelé.
2016. március 23.családjával járt itt 45 A grúz konyhát mindig is izgalmasnak találtam. Dió, spenót, padlizsán, gránátalma, marha, juh – csupa remek alapanyag. S akkor nem szóltam a lisztből és vízből készített különlegességeikről. Elsőként az Andrássy úti egységben voltam a budapesti grúz éttermek közül, majd az Október 6. utcaiban.
Most végre eljutottam az Aragviba is, mely nem gyorsétterem, mint a másik kettő, hanem elegáns hagyományos étterem, a III. kerület déli részén, ha nem tévedek, a hajdani Garvics illetve a Mágnáskert helyén, de erre nem esküszöm meg. A beltér nagyon hangulatos, amit fokoz az autentikusnak tűnő zene is. A kiszolgálás kedves, szakmailag felkészült, bár a palacsinta fogalmáról a jelek szerint más elképzelésem van, mint a pincérünknek. Ettünk gebzsaliat (helyben készült sajttekercset mentás mártással), cseburekit (marhahússal töltött sült tészta), blini-t, ami nem hasonlított az orosz variánsra, inkább a tavaszi tekercsre, ezt nevezte pincérünk borjúhússal töltött palacsintának, roston sült zöldséget, sült krumplit valamint helyben sült grúz kenyeret. Szódát és sört ittunk hozzá, mindez került 6200 forintba. Jó szívvel hagytunk ott 7000-et. Ételeink ízletesek voltak, kár, hogy a sör egyrészt detergens-szagú volt (nyilván a pohár nem volt rendesen leöblítve), másrészt kevés volt benne a szénsav, savanykás és állott jellegű volt. Szóval katasztrófa a maga műfajában. Apróság, de azért megemlítem azt is, hogy mondtam a pincér hölgynek, hogy láttam az étlapon, hogy van két decis pohárral is sörük, s ezt megkockáztatom a volán mellett is, mire se szó, se beszéd hozott három decis pohárban három deci sört. Ezzel együtt az összélmény jó volt, ajánlom a helyet másoknak is.
2016. március 21.barátokkal járt itt 45 A Noiret biliárd szalonban már jártam egyszer úgy 15-20 éve. Most egy nagyobb turnét zártunk itt éjféltájt. Jókora kacskaringós beltere van a helynek, külön darts szoba, külön biliárd szalon. A sörök között akadnak izgalmasak is, Primator kapható üvegben, csapolva a kommerszek mellett néhány cseh tétel.
A pálinkák között dominál a jelenlegi ország délkeleti csücske, Gyula, Békés és Békéscsaba, az Árpád pálinkaháztól, a Békési pálinkafőzdétól valamint a Magna cum laudetól tartanak korrekt áron nemes nedűket. (Jellemzően 400 ft a két cent. )
A közönség főként fiatalokból áll, de a magamfajta ezüsthajúakat sem nézik ki. Négyen voltunk négyféle sört kértünk. Dilemmáztunk hogy rendeljünk-e pizzát (ételeket lehet oda rendelni, már nem tudom, melyik cégtől), de végül erről lemondtunk. Jól éreztük itt magunkat a ricsaj dacára, lehet, hogy betérünk még a jövőben is.
2016. március 21.gyerekekkel járt itt 45 Jól jönnek néha a főutak melletti pékségek. Sokkal jobb áron lehet jobb minőségű, útközben is elfogyasztható reggelit vagy ebédhelyettesítő-ebédelodázó akármit kapni, mint a benzinkutaknál. A nemrégiben Esztergomból a Duna mentén utaztunk Budapest felé, s ötletszerűen megálltunk Dunabogdányban mondván, hogy ehetnénk valamit.
Tartanak mindenféle klasszikus péksüteményt, igen baráti áron (pl. virslis levelest 200 ft-ért, pizzás tekercset, pizzás csigát 250-ért, hasonló árfekvésben rétesek, táskák stb), egyik jobban kellette a magát a másiknál, végül egy pizzaszelet mellett döntöttem, miután megkérdeztem, hogy mi az, ami még meleg. Korrekt fősodratú, a magyar ízlés számára készített vastag tésztájú pizza volt, egyszerű feltétekkel. A célnak megfelelt, 300 forintot abszolút megért.
2016. március 18.a párjával járt itt 45 A Gesztenyés étterem azóta piszkálja a fantáziámat, hogy a gasztrojazz blogon olvastam róla egy méltatásnak is beillő kritikát. A minap végre ide is sikerült eljutni, s összességében azt mondhatom: megelégedetten távoztunk. Ettünk egy sütőtökkrémlevest, egy marhahúslevest velőscsonttal, valamint kacsamájat furmint-redukcióval.
A sütőtökkrémleves két fokkal sűrűbb volt az indokoltnál, elvégre levest eszünk, nem krémet, de szépen tálalták és finom volt. A velőscsontban lehetett volna több velő s a leves pedig lehetett volna valamivel intenzívebb ízű, de így is kifejezetten jó volt. A kacsamáj nagyon finom volt, az adagot azért lehetett volna valamivel megemelni, értem én, hogy nem kell jóllakni az előétellel, de azért ez a mennyiség inkább volt séf-üdvözlet vagy amuse bouche, mint előétel. A furmint-redukció pedig inkább ételkeményítővel sűrített bor volt, mint redukció. A kiszolgálás inkább udvarias, mint kedves, az árak a magas-középkategóriába tartoznak. A beltér nagyon hangulatos, a kandallós teremben ültünk le. Lehet, hogy a leírásban a kritikai elemek kaptak hangsúlyt, ezzel együtt jelzem, hogy ez a négy pont nagyon erős négy pont. A hely pedig jó szívvel ajánlható, könnyen lehet, hogy még ellátogatok ide, két kedves jóbarátom is a Budakeszi úton lakik, ahonnan a Gesztenyés már csak egy ugrás.
2016. március 18.a párjával járt itt 55 A csúcspékségek egyik legjobbikának, a Pékműhelynek a harmadik egysége a Bartók Béla út valamint a Batthany utca után a Lövőház utcában nyílt. Ez inkább reggeliző, ebédelő hely mint pékség, kenyérválasztékot nem is láttam. Van viszont quiche, croissant, csigák, papucsok, citromos tarte.
Ezutóbbit kértünk valamint egy gorgonzolás papucsot, remek volt mindkettő. A beltér barátságos, értékeltük az asztalon a gasztronómiai kiadványokat, melyeket olvasgatni lehet reggeli közben. Ott van köztük a sörforradalom könyvbe öntött változata, Vétek György Sörkönyve is. Az árak megfizethetőek. Remek hely a Szerelmeslevél, mindenkinek jó szívvel ajánlom.
2016. március 18.a párjával járt itt 55 Újabb csúcskávézó nyílt Budán, ezúttal a Lövőház utcában. A tulaj, aki ott is volt a helyszínen - nagy meglepetésemre - a “Tamp and Pull” mini-hálózat tulajdonosa is egyben, jó volt Vele néhány mondatot váltani, kommunikatív, jó humorú ember.
A süteményeket nem készítik helyben, de ellentétben más egységekkel, ahol nem hajlandóak elárulni a beszállító nevét (milyen abszurdum ez egyébként! ), itt megmondták, hogy kik a remek desszertek készítői, persze elfelejtettem a nevüket, minden esetre azt is megtudtam, hogy nemsokára saját cukrászdája lesz a szóban forgó cégnek. A kávén kívül kértünk egy paleo Eszterházyt, ami finom volt, gondolkodtunk előtte elég sokat, hogy melyik legyen, volt még néhány sütemény, ami felkeltette az érdeklődésünk, de egy turné elején nem eszi tele magát az ember. (A somlói tortájuk is jól nézett ki, a narancsos csokis dettó, a brownie is tetszett. ) 590 forintot kérnek a paleo sütikre, ami emberi díjszabás. A kávé nem olcsó, nem is extrém drága, a presszó 450 ft. Ugyanakkor első osztályú minőség. Kitűnő hely a Kaffeine, jó szívvel ajánlom mindenkinek.
2016. március 18.gyerekekkel járt itt 55 A KisBécs koncepciója remek: osztrák borok igen széles választékban, kávé, forró csoki, péksütemények, klasszikus reggeli fogások (lehet, hogy van ebéd is, sajnos a kinti asztalnál, ahol leültünk, nem volt árlap, amit lefotózhattam volna), mindez elegáns, de ugyanakkor fesztelen, hangulatosan berendezett beltérben.
Van egy kellemes kis teraszuk is, mely a hűvös márciusban is működik. Adnak takarót is annak, aki kér. A kiszolgálás inkább gyors, udvarias, mint mosolygós, kedves, de négy szívecskét ez a rovat is megér. Ettünk két tükörtojást valamint egy répatortát, mindkettő finom volt, szódát ittunk hozzá, a nagyobbik fiam, aki velem volt, pihentette a máját és meg vezettem. Meg aztán spórolni sem árt néha. Nagyon jó élmény volt a KisBécs, jó szívvel ajánljuk mindenkinek.
2016. március 18.gyerekekkel járt itt 55 Vannak helyek melyek egyetlen szempontból annyira jók, hogy az már biztosítja nekik az élmény csillagos ötösét. Persze ehhez az is fontos, hogy egy szempont se legyen három pont alatt. A Csokissimoban a kiszolgálás annyira kedves, annyira árad a kis hölgyből a természetesség és hogy örömmel csinálja azt, amit csinál, hogy egyből rabul ejti az embert.
Mellesleg még szép is. Itt a kiszolgálás mellett a többi szempont szerint is kiemelkedő a hely. A beltér pazar, jó ízléssel van berendezve. A kínálat ismét csak kiváló, csúcscsokoládékat kínálnak reális áron, 18. 500 forint a kiló, ami manapság, amikor van ahol a kétszeresét kérik ennek, nem vészes. Vannak boraik is, azok is kitűnőek. Van egy asztaluk, így ott helyben is lehet inni valamit, akár bort, akár forró csokoládét. Mi négy csokibonbont kóstoltunk, a trüffeltől a whiskey-sig, egyik jobb volt mint a másik, 1000 forintot hagytam ott. Kiváló élmény volt a Csokissimo, ajánlom másoknak is.