2016. február 15.barátokkal járt itt 55 Budaőrsre is elért a kézműves sörforradalom. A Komló és tehén nevő egység a legjobbak közül való a választékát illetően, nemcsak az unalomig ismert márkákat tartják, hanem egy sor olyat is, amiről a sörőpiacot folyamatosan pásztázó ínyencek (ide sorolom magamat is) sem hallottak.
Választottunk négyen négy remek, izgalmas sort, amit még megfejeltünk egy palackkal. A Permon Mozaik zseniális volt, de a többi sem okozott csalódást. Az árak barátságosak, bár aránytalanok. A Távoli Galaxis 790-ért nagyon rendben van, de az Ogre 590-ért (mindkettő 4 dl) inkább vicces. Nem mintha nem lenne egy jó sör. De egy pilseni lager, mely az ősforrásnál, a Rózsa sörözőben tán 250 fél literre… ennyiért? A beltér rokonszenves, kár, hogy megy a tévé. A viaszosvászon terítőt még elnéznénk, megvan annak egyfajta lepusztult retró hangulata, ami még akár szerethető is. A kiszolgálástól nem voltunk oda, a csapos lehett volna sokkal kedvesebb, nem látszott rajta igazán az öröm, hogy olyanok tértek be, akik értékelik, amit csinál. Az is vicces volt, hogy meggyes sört ajánlott, miután láthatta, hogy témában vagyunk és a különlegességekre utazunk. Egyik jóbarátunk rendelt egy hermelint, amiből ettünk már meggyőzőbbet. Az ételrovatban a sörválasztékot díjaztam.
2016. február 15.barátokkal járt itt 45 A 16 bisztróban voltunk már egy ízben 2013 januárjában, akkor emlékezetem szerint még nem tartottak kézműves söröket. Most azért tértünk vissza, hogy ezeket is megízleljük, annál is inkább, hogy aznap csupa gyenge hely jutott addig, s már vágytunk egy karakteres komlóízre.
A Bigfoot sörfőzde nedűit tartják csapon, melyek a “Sörapu” néven számon tartott Gyenge Zsolt keze alól kerülnek ki. Az árak nem alacsonyak, de elfogadhatóak, a korsó 750, a pohár 450. A 0,33-as csak üvegben kínált 2222-re elég sok a 890 ft, annál is inkább, hogy IPA műfajban sokkal jobbakat lehet kapni olcsóbban. Mi egy pohár Alcatrazt s egy pohár Chicagot kértünk. Ezutóbbi íze nem volt tiszta, mintha félrement volna az erjedés. De azért lecsúszott. A borokat az In Vino Veritas szállítja, így azok között is akadnak szép tételek Figula Mihálytól vagy a Nyakas pincétől, de persze példálózhatok villányi vagy szekszárdi borokkal is. A beltér hangulatos, a kiszolgálás rendben van. Barátságos, tipikusan 4 pontos hely ez. Lehet, hogy még betérünk.
2016. február 15.gyerekekkel járt itt 45 “Ha fánk vagy örülj, hogy élsz, a fánknak nem kell az ész” – énekelte 1969-ben a Metró együttes, amit gonosz férfisoviniszta osztálytársaim átírtak olymódon, hogy a “fánk” kifejezést a “lány” szóval helyettesítették.
Mindez csak arról a fánközönről jutott eszembe, amit napjainkban tapasztalhatunk, s melynek élvezetéhez nem kell különösebb kifinomultság, olyan kommersz divat ez is, mint a tömeggyártású hamburger. A Dunkin’ Donuts volt íz első fecske, most aztán jön a raj. A The Boxba a fiammal mentünk be, ő odavolt, hogy milyen finom a négyszögletes chilis fánkjuk, én inkább közepesnek értékeltem. De azért mondtam, hogy a kedvéért 4 pontot fogok adni rá. 380 forint volt, ami az átlagnál magasabb díjszabás, a felhasznált csokoládé nem volt különleges minőségű, a fánkot lehetett ugyan élvezni, de nem nyújtott meghatározó élményt. A beltér rendezett, a kiszolgálás kedves. Nem rossz hely ez, lehet, hogy én vártam túl sokat.
2016. február 15.gyerekekkel járt itt 45 Mondhatja a Monthy Python egyik emblematikus alakja, hogy a humornak három alapszabálya van, az, hogy nincs szóvicc, továbbá szóvicc kizárva, végül pedig az, hogy szóviccről szó sem lehet, de azért jópofák az ilyen parafrázisok, mint a “Tamás bátya konyhája”.
Az egység a Nyugati teret és a West End City Centert összekötő aluljáróban működik, kínálnak kenyérlángost meg egyéb streetfood ételeket, kedvező áron, tisztes adagot, 300 forintot kértek egy szeletre amivel lényegében jól is lehet lakni. Azt ettünk mi is. A kiszolgálás kedves, a helység berendezése rokonszenves. A vendégek a büfé előtt állva ehetnek magasított asztalokról, amennyiben nem sétálnak odébb kezükben a megszerzett táplálékkal. Bizonyos élethelyzetekben nagyon jól tud jönni egy ilyen gyorsétkezde.
2016. február 11.egyedül járt itt 25 A Galéria eszpresszó valami egészen szürreális élmény volt, mintha legalábbis nem Budapesten lenne a Nagykörúton belül, hanem mondjuk Gyöngyös külvárosában. Kopott beltér, délelőtt 11-kor egy részeg társaság a névadó beltéri elemen, a galérián. Oda igyekeztem én is, leültem a szomszéd szeparéban, az asztalon hamu, a másik asztalnál a berúgott [moderálva - a szerk.
] társaság ricsajozott. Egyébként nem voltak offenzívek, vagy agresszívek, csak zajosak. És egyikük cigarettázott, amit nagyon útálok, feljött a pultos, veszekedett vele egy sort, a cigarettázó lenyugtatta, majd tovább szívta a bűzrudat. Egy kávét ittam, átlag feletti volt, legalábbis kocsmai szinten. Az ára és a minősége egyaránt: 320 forintot kértek rá, ami negyed-ötödosztályú kocsmákban nem jellemző. De sokkal inkább fizetek többet egy iható kávéért, mint 100 forintot egy lőréért. Hamar megittam a kávét és odébbálltam. Nem lesz a törzshelyem. Az italkínálat kommersz, ezt osztályoztam az ételrovatban.
2016. február 11.egyedül járt itt 55 A Jókenyér pékség az egyike a nagy kedvenceimnek, ár-érték arányban azt hiszem verhetetlen. Bajor rozskenyerük az egyik legjobb, de kiválóak az olívás, aszalt paradicsomos kenyereik is, nem szólva a péksüteményekről. A Nagymező utcai egységre eddig nem figyelmet fel, a minap arra sétálva betértem s vettem két csigát, egy vajas fahéjasat és egy kakaósat.
Ezúttal jobban ízlettek, mint amikor a Kecskeméti utcában vettem csigát, nem tudom, hogy ez a pillanatnyi hangulatnak köszönhető vagy itt sütnek jobbat, vagy változó a minőség. Egy biztos, a Jókenyér pékségbe bármikor örömmel térek be, nemcsak akkor, amikor épp felfedezőúton vagyok és az új helyeket keresem.
2016. február 11.barátokkal járt itt 35 A Prága sörözőben kerek négy éve jártam egy kedves jóbarátommal, félelmetes is, hogy azóta mennyi idő eltelt, miközben tegnapnak tűnik az a vasárnap este. A minap ismét betértem hozzájuk. A fő profil a kávé és a forró csoki, ezt kértem, nem nyújtott nagy élményt. Olcsó volt - 440 ft - és vacak, inkább kakaó, mint forró csokoládé.
Vélhetően fel sem oldódott rendesen benne a kakaó, a vége édesebb volt. Meglepett, hogy a tejszínhab a tetején nem tűnt növényinek, ami azért mégiscsak jó pont ma, a hamisítványok világában. Az italok között vannak egészen jók is, mind a sörök, mind a borok tekintetében. A beltér engem megnyert, a háttérzene változó, a remektől az érdektelenig. A kiszolgálás személytelen, motiválatlan, mosolytalan volt, ami a vacak forró csokival együtt épp elég, hogy újabb négy évig biztos ne tegyem be ide a lábam. Minderre csak rátesz, hogy a felszolgálási díj (10%) felszámolásra kerül a vendég megkérdezése nélkül. Hogy mégis ajánlom másoknak a helyet, az az italválaszték, kocsmának nem rossz a hely, a múltkor söröztünk, azért is maradt bennem akkor jó benyomás.
2016. február 11.gyerekekkel járt itt 45 A Cikória egy trendi, igényesnek tűnő, hangulatos belterű egység, mely a nemrégiben nyitotta meg kapuit a Villányi úton a Móricz Zsigmond körtér tőszomszédságában egy szuterén helységben. Kínálnak meleg ételeket, szendvicseket, egyéb hideg harapnivalókat, süteményeket. Nekünk sietős volt a dolgunk, egy szendvicset kértünk, ami nem volt olcsó s lehetett volna jobb.
Legalábbis mi a hely kisugárzása alapján jobbat vártunk. A kiszolgálás kedves, az árak változóak, a szendvicset ugyan túlárazták, de a meleg ételek díjszabása rendben valónak tűnik. A napi menü 1450 forintért akkor is korrekt, ha sokan 1000 forint körül kínálnak két fogást, inkább azt mondanám extrém olcsónak. A vargányakrémleves 650-ért, ha valóban vargányából készítik, akkor kiugróan baráti ajánlat. Életmódbárként hirdetik magukat, dietetikus szaktanácsot is adnak. No, azt viszont meg kel fizetni, 7500 forint egy óra. Az igazság az, hogy nem lenne korrekt belenyomni a Cikóriát az átlagos helyek tömkelegébe egy izgalommentes szendvics miatt, mindig is a felfelé kerekítés híve voltam. Összességében reménykeltő hely a Cikória, jó eséllyel benézünk még valamikor ebédre is.
2016. február 11.gyerekekkel járt itt 45 A Sandokan Lisboa nevű sarki kocsmába voltam már vagy tíz éve, a minap, mielőtt a Hajós utcában tértünk volna nyugovóra nagyobbik fiammal, benéztünk még ide, felelevenítendő a korábbi élményt és lezárandó az estét. A hangulat barátságos, van a helynek némi intimitása, ami legalábbis nekem nagyon fontos.
Leültünk egy sarokba, ittam egy Miguel sört. A DJ bakelit lemezekről tette a zenét, ami nem volt az én stílusom, de azért rossz sem. Nem sokkal érkezésünk után össze is pakolt, amit nem bántunk. Éjjel 1 körül volt az idő. Az italkínálat alapvetően kommersz, akad pár élvezhető tömény és bor, meg aztán a Miguel sem tartozik a legközhelyesebb sörök közé. Az árak középmagasak, 2 dl sör 350 ft volt. Tíz év múlva talán ismét betérek.
2016. február 10.barátokkal járt itt 45 Úgy emlékszem, hogy a Drop nevű helyre az interneten figyeltem fel. Mióta a Hajós utcát sétálóutcává alakították, egyre több korrekt étterem, kávézó nyitja itt meg a kapuit. A Drop már listán volt két hónapja, amikor a minap végre sikerült ide is eljutnom. Rendeltünk egy menüt, 1090 Ft volt egy közepes, kissé sótlan palócleves valamint egy élvezhető somlói galuska.
Ezen kívül kértünk még Újházi tyúkhúslevest, ami lehetett volna intenzívebb ízű, elég halványra sikeredett. Az ízintenzitás hiányát megpróbálták fokozott sózással helyettesíteni, nem volt jó ötlet. Kértem még egy hamburgert menüben, valahol 2000 és 2500 forint között volt az ára, ez a fogás ütötte a mércét. A beltér kifejezetten hangulatos, nem éppen 5 pontos, de felfele kerekítettem. A kiszolgáló ifjú hölgy bájos, kedves, veszi a lapot, öröm volt vele szót váltani. Rokonszenves hely a Drop, a gyengécske Újházi levest megbocsátjuk.