Gyémánt 500
2016. február 10.egyedül járt itt 45 Egy szép reggelen ültem be még az érdemi helyek kinyitása előtt a Hold utcai vásárcsarnokba pont a legutóbbi gasztro-fesztivál első napján. Volt már némi sürgölődés, de az ég nem látszott, hogy micsoda pompás felhozatal készülődik. A Babkávézó nevű hely mellett ültem le, kértem egy kávét, ami finom volt.
Desszerteket is kínálnak, bizalomgerjesztőeket, kérdeztem, hogy ki készíti őket, mondta a kedves hölgy, hogy a Regös cukrászda. Aranyos hely a babkávézó, lehet, hogy benézek máskor is.
2016. február 10.egyedül járt itt 45 A Good dog Bad dog nevű reggelizőre véletlenül akadtam rá a Kossuth térre igyekezvén a Bajcsyról. Kínálnak többek között old school melegszendvicset (390), salátát (520), rántott csirkemelles szendvicset, tortillát. Kértem egy luxusbagelt, ami tormakrémes sajtos lazacos volt, kifejezetten ízlett, nagy élvezettel ettem minden falatját.
Az árak, mint látható, barátságosak, 590 forintot fizettem a bagelre. A kiszolgálás kedves, a pultos veszi a lapot. Kínálnak kávét is, átlagon felettit főznek ránézésre, sajnos leülni nem volt időm. A beltér kellemes, a kis helyen sok minden meglelhető. Kövér négy pont.
2016. február 10.egyedül járt itt 45 A Balettcipő kávézóba már voltam párszor, egy kedves jóbarátomnak, aki a szomszédban lakik ez szinte törzshelye. Valahogy úgy alakult, hogy eddig nem ettem semmit. Ezúttal sem vittem túlzásba a rendelést. Ebéd után voltam, a desszertet azért hagytam ki, hogy a Balettcipőben fogyasszam el.
Mivel a csokoládészuflé negyed órát igényelt, én meg siettem, a másik édességre esett a választásom, ami fehércsokoládétorta volt sós karamellel. A torta összességében jó volt, bár én visszafogtam volna benne a cukrot, a sós karamella-mártásban meg a sót. A kiszolgálás udvarias, a beltér barátságos, galériázott. Kézműves söröket nem tartanak, néhány jó bort igen. Egyértelmű négy pont.
2016. február 10.egyedül járt itt 55 Nem lehet betelni az újhullámos, igényes, minőségorientált pékségek produkcióival. Nem véletlen: az európai ember s különösen a középeurópai kenyérevő. Még csúcséttermekben is „névjegykártyaként” saját sütésű kenyeret hoznak ki vajjal. A minap sikerült végre eljutni a Hold utcában fekvő Artizán pékségbe, melyről igen jókat lehet olvasni a világhálón.
A bőség zavarával küzd az, aki itt azon töpreng, hogy mit is vegyen. A személyzet nagyon kedves kommunikatív, ugyanakkor érdeklődő is, szakmailag felkészült. Miután minden kenyérről megtudtam, hogy mit rejt, vettem egy tökmagosan (fél kiló 590) és egy zabosat (fél kiló 490), egy olivabogyós-aszalt paradicsomos ciabatta-t valamint egy mákos rétest. Mind a négy tétel csúcsminőségű volt. Ide garantáltan betérünk még.
2016. február 9.barátokkal járt itt 45 A Haveli indiai éttermet a Gault Millau kalauz 12 ponttal jutalmazta, ami bizony igen sok, s rendesen felfokozza az ember várakozását. Rögtön fel is írtam a helyet a célpontlistámra, őszintén szólva a címre nem is figyeltem oda.
Érthető volt örömöm, amikor a Furmint Február után az Andrássy úton sétálva, azzal a szándékkal, hogy megiszunk némi sört a Hopfanatic pubban a Kodály Körönd magasságában egyszerre csak egy indiai étteremre lettünk figyelmesek, mely bizony a Haveli volt. Szerencsére meg tudtam győzni borbarátaimat, hogy a Parázs thai étterembe tervezett vacsoránkat itt költsük el. Rendeltünk egy csípős sajtos ragut és egy szintén csípős zöldségragut, pakorát (csicseriborsólisztes bundában sült zöldségeket), sima nant, sajtos nant és rotit. Ételeink ízlettek, az egyik raguban eltúlozták az ételkeményítőt, de ízre azért ez is jó volt. Ugyanakkor semmi nem indokolta a magas pontozást, olyan volt a Haveli, mint bármelyik pesti indiai étterem a Maharadzsától a Curry House-on át a Pandzsábig vagy a Shalimarig. Talán gyengébb is. Szóval nálam négy pont. (A 12 GM pontos helyek általában csillagos ötösök. )
2016. február 9.barátokkal járt itt 45 Megnyerő tripla szójáték a mEATing, mely egy Dob utcai helyet fed. Rendeltünk két vegyes tálat, Húsimádót és Meating tálat, a kettő sajnos jó részben átfedésben volt. Kolbász, zöldség mellett egyiken volt valami körözöttszerűség, meg padlizsánkrém apró tégelyekben, a másikon tatárbifsztek.
Mind a három tétel ütötte a mércét, különösebb izgalmat nem nyújtott. Kenyér mellett hoztak hozzá frissen sült pitát is, ami nagyon finom volt, ezt értékeltük. A sörválaszték kommersz, a borlapon vannak jobbacska tételek. A beltér hangulatos, egy ötven körüli gitáros playback háttérrel adott elő örökzöldeket Santanat és hasonló igényes nótákat. Mivel egy kiadós borkóstoló után voltunk, amit sörrel nyomtattunk le, ketten is limonádé mellett döntöttünk, egyikünk sört ivott és Unicumot. Jól éreztük itt magunkat, lehet, hogy még betérünk.
2016. február 9.egyedül járt itt 55 A Művész kávézó kiemelt helyszín Budapesten. Beltere pazar, elegáns, hangulatos, patinás, a sütemény választék tisztes és igényes. Az árak meg helyhez mértek, annyi zavaró, hogy a felszolgálási díjat nem bízzák a vendégre. A kiszolgálás egyébként korrekt, kissé személytelen, de udvarias.
Ettem egy gyönyörűen tálalt fehércsoki-mousse tortát, a csokidíszt a tányér szélén én kentem el véletlenül. A sütemény édesebb volt annál, mint ahogy én szeretem, de azért ütötte a mércét. 4,5 pontot adnék a helynek, de legyen 5 annál is inkább, hogy ilyen környezetben nem sok helyen lehet teázni-kávézni-sütizni.
2016. február 9.a párjával járt itt 55 Hónapok óta várom, hogy megnyisson végre a Hold utcai vásárcsarnokban a Moszkva tér, mely az egyik legjobb hazai étterem, az Ostrom utcai Arany Kaviár permutációja, úgy viszonyul hozzá, mint a Buja Disznók vagy a Séf utcája a Bock bisztróhoz.
Mivel az anyaintézmény alapprofilja az orosz konyha, nem meglepő, hogy a Moszkva tér népszerű orosz fogásokat kínál elérhető áron, borscs-t, szoljankát, pelmenyt és hasonlókat. Mi pelmenyt kértünk hússal töltve valamint borscs levest, hozzá kvászt. 1200 volt a leves, 1600 az orosz derelye. Mindkettő tisztes adag. A beltér barátságos, a kiszolgálás kedves. Ott volt személyesen Nyíri Szása, a tulaj és Sára Zsuzsa, aki séfként működött az Arany kaviárban, a Bűvös szakács blogon komoly cikk volt róla pár éve. Szerettük a helyet, megyünk még.
2016. február 7.egyedül járt itt 35 A Blaha Lujza a téren bóklásztam a minap, amikor felfigyeltem a Hanami sushi bár reklámjára. A helyet már rég felvettem a célpontlistára valamelyik világhálós gasztro-ajánlóban akadhattam rá. Címe alapján nem esett a tantusz, hogy a József krt mitudomén 4 vagy 6 szám az a Blahán van.
1600 forintért kínáltak hat japán retkes maki-tekercset és három tempurázott rákot meg egy teát. Jónak tűnt az ajánlat, így aztán bementem. A beltér hangulatos igényes, a kiszolgálás is kedvesnek tűnt, amíg az étlapot el nem kezdtem fényképezni. Akkor a pultos lány minden udvariasság nélkül kifejezetten kioktató, ellentmondást nem tűrő hangon azt mondta, hogy „nem lehet fényképezni” és elvette előlem az étlapot. Mondtam neki, hogy ez vicces, hisz aki fotózik, az jóindulatból teszi, jellemzően azért, hogy hírét vigye a helynek. S egyébként is az étlap információi ott vannak az interneten. Választ nem kaptam. A sushi jó volt, a tempurázott rákot is makitekercsbe illesztették. Összességében nem rossz hely ez, de azt azért elvárnám, hogy adjanak formát annak, amikor közlik, hogy a fotózás náluk tiltva van vagy tegyenek ki ennek megfelelő táblát.
2016. február 7., üzleti partnerrel járt itt 15 A Nem süti nevű gyorsétterembe már betértem egy ízben pár évvel ezelőtt, éppenséggel sütit enni. Korrekt négy pont volt a hely. A minap ismét bementünk egy budai turnétársammal. A hely színvonala nem változott, de a kiszolgálás valami olyan hihetetlen undok, pikírt, barátságtalan, kioktató, udvariatlan és arrogáns volt, hogy ez felülírt mindent.
Mi többet a tájékára nem megyünk ennek a helynek. Társam rá is kérdezett, szelíden, adva egy esélyt, hogy rosszkedvű netán (s azért válaszolgat annyira kelletlenül a kérdéseinkre, de ezt már nem mondta, csak gondolta) – a felszolgáló még válaszra sem méltatta (! ! ! ). Hadd jegyezzem meg, hogy mindenkivel igyekszem megtalálni a hangot, nincsenek irreális elvárásaim és az igazság az, hogy sokkal több jó élményem volt a pincérek vonatkozásában, mint rossz. Társam ráadásul említette is, hogy a Nem süti Pozsonyi úti egységében eszik rendszeresen, tehát meglehetett volna az ifjú hölgynek az oka, hogy legalább a formális udvariasság szabályait betartsa. Például választ adjon egy kérdésre. Vagy netán kedves legyen. Egyébként ettem kétféle salátát, azok rendben voltak mind ár, mind a minőség szempontjából, de ezzel a nőszeméllyel többé nem szeretnék találkozni.