2016. január 16.barátokkal járt itt 55 A Clock pub remek hely, főleg akkor, amikor az ember egy hangulatos kocsmában akarja várni a vonatot és nem a kietlen Déli pályaudvaron. Volt már úgy, hogy többen is beültünk ide vonatot várni, egyik társunk neje rendelt egy Pina Coladat (jó drága volt, legalábbis a sörünkhöz képest) aztán alig kortyolt bele.
Akkor még bohém voltam, megittam én egy hajtásra, kb. 100 bor megkóstolása (a 7x7 nevű rendezvényről jöttünk) és némi sör megivása után. Szerencsére nem lett baj belőle. Egyébként a maga műfajában jó volt. Ezúttal is vonatot várandó néztünk be. Kellemes beszélgetésbe keveredtünk a csapossal. Társam evett volna valamit, de a konyha már bezárt. Úgyhogy ittunk egy jó sört, mert a sörválasztékot bővítették mióta utoljára ott jártunk, több kézműves tételt is kínálnak a Primatortól a Szarvasi serfőzdétől valamint a Fótiaktól. A szarvasiak Ütős Favágójára esett a választás, ami hozta a formáját. Kaptunk hozzá ajándékba mogyorót. A beltér nagyon hangulatos, nemcsak nevében Clock pub ez, hanem dekorációjában is, mindenféle óra témájú tárgyat és képet lehet látni, főleg persze órákat. Sajnos megy a tévé, amit nem szeretek, de annyira jó a dizájn, hogy elnézem a tévét és megadom erre a szempontra is az 5 pontot. Volt úgy régebben, hogy ettünk is, kövér négy pont volt a konyha, mint ahogy az italválaszték is annyi.
2016. január 16.barátokkal járt itt 35 A Jégbüféről soha nem voltam nagy véleménnyel, ezzel együtt azt mondtam, hogy hadd adjunk neki egy esélyt, annál is inkább, hogy a Ferencziek terén levőben sokszor jártam diákkoromban 20-25 évvel ezelőtt, a budaiban viszont mindeddig soha. Eleve furcsa dolog, hogy egy “jégbüfében” ne legyen fagylalt, azért mentünk be, hogy a fő profilba kóstoljunk bele.
Ha nem volt fagylalt, akkor viszont valami süteményt “kellett” választani, egyet, hogy ne teljünk el túlságosan, mert hosszú volt még ekkor az este, aminek elébe néztünk. Társam a madártejtorta felé kacsingatott, én valami mást néztem, de ez is belefért, így aztán szívesen engedtem. Hát elég gyengicsek volt, nem mondanám rossznak, de azért jónak sem. A 3 pont közepe. Annyi, nem több, nem kevesebb.
2016. január 16.egyedül járt itt 25 A Móri borozó régi jó emlékem, itt a kilencvenes évek végén még jeles értelmiségiek találkozóját is szerveztem, senki nem panaszkodott közülük, bár ez akkor se volt egy nagy eresztés. Azt írja a pult mellett fekete táblán, fehér krétával, hogy “szerény kislány vagyok néha mocskos nagy pofával”.
Hát ha nem is “mocskos nagy pofája”, de szája van a kislánynak, aki azért is mérges lehetett, hogy akkor érkeztem, amikor ő épp kiment cigizni. Kérdem, hogy milyen pincészettől való a kimért bor mondja, hogy dunaföldvári Rókus pincészet. (Egyébként szép, hogy tudja. ) Mondom, hogy akkor nem móri. Mire ő “1980 óta…” Mintha legalábbis én lennék az irreális elvárásokkal érkező vendég, aki szerint a móri borozóban adjanak móri bort. Egyébként nem lenne nagyon dolog, több pincészetet is meg tudnék nevezni, akik nagyon baráti áron adnak bort Móron, úgy, hogy azon még tisztes haszon legyen. (Frei, Geszler, Varga – nem az a Varga, hanem a móri Varga. )
A beltér leromlott mióta nem jártam itt, a hangulatos kiírást miszerint “az alkohol az ember ellensége és aki az ellenség elől megfutamodik, az gyáva” lefestették és nem írták újra. Gyenge színvonaltalan, hangulattalan hely lett ez. Többet nem megyek arrafelé, akkor sem, ha van egy pozitív elem: Satchmo fiatalkori képe a falon.
2016. január 16.a párjával járt itt 25 A Pronto pizzériában bő húsz esztendeje többször is megfordultunk, akkor nagyon szerettük, mert elég olcsó volt és megbízható. Most ismét benéztünk. Kértünk egy fokhagymalevest, egy tatárbifszteket és egy pohár sört. (Kommersz, érdektelen söröket tartanak és fősodratú olasz és magyar ételeket.
Megbeszéltük a pincérrel, hogy a tatárt mi keverjük be, pontosabban megkérdeztük, hogy mi a rend, azt mondta, hogy ahogy a vendég kéri. Mondtuk erre, hogy akkor inkább mi keverjük. Ehhez képest bekeverve hozták. Végső soron nem volt nagy baj, el kell ismerjem, hogy a hagyományos ízvilág keretén belül jó ízű volt. Más kérdés, hogy akadt benne egy kis megsült darab, mikróban fagyaszthatták ki a húst, ami régen rossz megoldás, nemcsak azért mert jobb a mikrohullámú sütőt egyszerűen száműzni minden konyhából, hanem azért is, mert a fagyasztott, majd kiengedett húst veszélyes nyersen feladni. Szerencsére nem lett bajunk tőle. A fokhagymaleves átlagos-korrekt volt, akárcsak a hozzá adott kruton. Fizetéskor néztem, hogy benne van-e a számlában a felszolgálási díj, illetve miközben kerestem ezt a rovatot a tekintetemmel kérdeztem is, mire a pincér azt mondja, “ott van a számlán, hogy nem mi kapjuk”. Vagyis nem elég, hogy nem ő figyelmeztet arra, hogy az étlapon szereplő összeghez hozzácsapnak kötelező módon tíz százalékot, de még érezteti is azt, hogy elvárja, hogy e felett az ember adjon még tíz százalékot vagy mit tudom én mennyit. Az ész megáll. Hihetetlen.
2016. január 16.a párjával járt itt 45 “A Másik ajtó” nevű hely listán van nálam egy ideje, de hiába kerestem, a Tütüt találtam a helyén. Nem tudom, hogy az milyen volt, a sajtója nyilván ígéretesnek tüntette fel, azért is került fel a célpontjaim közé, a Tütü lébár minden esetre remek.
Jól jött, hogy pont ott volt, ahol, mert a párom beült hajat igazítani a Tátra utcába és el kellett ütni az időt valamivel. Itt meg kellemes volt üldögélni. A mellettünk levő asztalnál arról beszéltek meglehetős hangerővel, hogy milyen forgatások és programok lesznek a jövőben itt, csak úgy repkedtek az olyan ismert nevek, mint Erdélyi Mónikáé, vagy Presser Gáboré. Nem lenne rossz, ha egy rendes centrifugát beszereznének, mert az alma-alapú általam rendelt lé-mix inkább pép volt, mint lé. A helység egybe van nyitva, pontosabban egy hátsó ajtón közlekedik a szomszédos ínyenc-borozóval, ahol olyan különlegességeket mérnek ki, mint Vámos Attila 2006-os Cabernet Sauvignonja vagy a szintén egri Nyolcas pince borai. 4 pont felső határ a hely, a lé pépessége miatt bármennyire szeretném, nem tudom megadni neki az 5 pontot.
2016. január 16.a párjával járt itt 55 A Miksa a Baristum tőszomszédságában működik, egy fokkal meggyőzőbb volt az előbbinél, nálam már eléri az 5 pontot. A csokis túrós pohárdesszert kifejezetten jó volt, jó alapanyagokat használtak hozzá, ízre, állagra egyaránt meggyőzött.
Azt is értékeltem, hogy tartanak kézműves söröket, Alakort és a fóti sörfőzde tételeit kínálják, az árakat nem láttam kitéve s mivel inkább valami olyasmire vágytam, ami ennek a helynek inkább a profilja, így nem is kérdeztem, mibe kerülnek a sörök. No persze, ha lett volna valami új és kihagyhatatlan, például a Pein-Németh duó legújabb 60 shades-sze vagy a Rothbeer 17-es Bakancslistája, akkor nem kétséges, hogy sört kérek. A galérián ültünk le, ahol egyben egyfajta munkaszoba is működött, ez minket nem zavart. Bár háromkor zártak, de nem zavartak el, sőt, mondták rendeléskor, 3 előtt tíz perccel, hogy csak üljünk nyugodtan, mi azért pár perccel három után felálltunk. Ökoszemléletű a hely, amit különösen díjaztunk, kínálnak állításuk szerint e-mentes virslit és bio tojásból ezt-azt. A frissen facsart kezeletlen narancslé ára kissé megszaladt, 550/dl, nem tudom, ki fizet annak három decijére 1650 forintot, mi nem. Viszont vannak bio természetes tartósítószermentes gyümölcsleveik reális áron, abból kértünk 3 decit valami céklaléből (cékla-alma). A kiszolgálás nagyon kedves, szerettünk itt lenni, lehet hogy megyünk még.
2016. január 16.a párjával járt itt 45 A Baristum egy igényes kávézó-cukrászda a Falk Miksa utca Kossuth tér felőli végén. A kiszolgálás kedves, az árak barátságosak. A napi torta 430 ft, kínálnak diabetikus süteményeket is ezen az áron. Mi egy Manna szeletet kértünk, az 490 volt, mellé almdudlert ittunk az ausztriai sízések emlékére és a májunkat védendő.
Érdekesebb sört nem láttam a választékban, a Dreher nem hoz lázba olcsón sem. A ház bora az Irsai Olivér, ebből készítik vélhetően a fröccsöket, az olyan kevéssé ismert változatokat is kínálatban tartják, mint a Háziúr (4 deci bor, egy deci szóda). Az nem szerepel az itallapon, hogy ki készíti a bort, az sem, hogy melyik borvidéken, mi meg nem kérdeztük, mert az alkoholos italokat az est további részében szándékoztuk fogyasztani. A beltér rokonszenves, otthonos. A 4 pont felső határán van a hely, ide szívesen beülnék máskor is. Egy kávéra, amit most mellőztem, partnerem nem iszik kávét egyáltalán, én meg kettőt ittam már addig.
2016. január 15.a párjával járt itt 45 A Tokaji borozó, ha nem is volt törzshelyünk még a kilencvenes évek elején, de elég gyakran meglátogatott egységünk volt. Iható bort kapott itt az ember elérhető áron, a beltér nagyon barátságos, hangulatos, faburkolat borítja az egész belső teret. A kiszolgálás közmondásosan rossz volt, valami hihetetlen dolog, hogy ugyanaz az akkor még fiatal nő miként tudott megmaradni ott és mindig undok lenni.
Még mindig ott dolgozik, most is láttam, szerencsére nem ő szolgált ki minket. Erénye ennek a helynek, hogy vannak érdemi borkorcsolyái, a fasírt és a prósza is nagyon finom volt mindig, zsíros kenyeret rég ettem náluk, nem tudom megmondani, hogy mennyire friss a kenyér. Mi a belső teremben foglaltunk helyet, kértünk egy deci pezsgőt, félszáraz oroszt adnak ami kissé kiábrándító, valamint egy deci száraz tokaji bort. Jól éreztük magunkat, igazi nosztalgikus élmény volt.
2016. január 15.a párjával járt itt 55 Az Elysée café nem egy olcsó hely, viszont ezen kívül csupa jót mondhatok róla. Menüt ettünk, ketten, pontosabban a párom, mert én már ebéd után voltam, s csak megkóstoltam az övét, remek volt az almás tárkonyos leves, és a hortobágyi palacsinta egyaránt. A kettő együtt 1890 forint, ez még ár/értéke arányban is remek.
Rendeltem volna egy kézműves sört, de elkérni 1300 forintot egy üveg magyar sörre (Keserű Méz), ami másutt 500-700 forint, kiverte nálam a biztosítékot, inkább limonádét kértem, nem is jártam vele rosszul, az étlapon 2 dl szerepelt, hármat hoztak, mint kiderült rosszul nyomtatták az étlapot, és 3 decit hoznak ki azon az áron (egyébként 790 ft), amennyiért 2 decit ígérnek. Jobb mint fordítva. :)
Van pár izgalmas és megfizethető ételük, rillettes 1450-ért, kacsatepertő 1550-ért. A kézműves sörválaszték még bővíthető lenne, a Keserű Mézen kívül csak egy gyümölcsös sört tartanak meg a Magyar Vándort a Békésszentandrásiaktól. Az étlap egyébként összefogott, jól megkomponált, a beltér elegáns, megnyerő, a háttérzene nem kellemetlen, a látványkonyha őszintesége pedig értékelendő. Be lehetne vezetni, hogy a pincérek, akik odajönnek első ízben az ember asztalához – mondjuk nem értem miért kell 3 pincér foglalkozzon egy asztallal – köszönjenek. Ezt leszámítva, minden rendben volt, beleértve az egyébként udvarias kiszolgálást is.
2016. január 15.egyedül járt itt 45 A Pohárszék egy hihetetlenül igényes, dizájnos, megnyerő egység. Csúcsborok, bizalomgerjesztő étkek, beleértve igen vonzó desszerteket, udvarias kiszolgálás. Egy csoki-mousse tortát kértem, őszintén szólva elállt a lélegzetem, amikor közölte a srác, hogy 1090 forint, sem mérete, sem minősége nem indokolta ezt a horror-árat, másutt – jó helyeken – 700-800-900 ft egy ilyen, pontosabban egy sokkal jobb csokitorta.
(Pl. A Table, Cake shop, La Delizia)
Mégis megadom az 5 csillagot az ételrovatnak, mert azért az egész hely a csúcsminőségről szól, és nem lenne helyes egy erősközepes minőségű túlárazott csokoládétorta miatt belenyomni a helyet a 4 pontosok tömkelegébe.