Gyémánt 500
2016. január 4.egyedül járt itt 45 A Zoska helyén már több egység is tönkrement, volt köztük olyan is, amire jó szívvel emlékezem, az egyik barátságos pho bár a “We Love Ban Mi” is itt működött. A Zoska szerencsére mindig tele van, amikor csak arra járok, ami örvendetes. Ez is egy lélekkel üzemeltetett egység, ahol lehet reggelizni, ebédeni.
Az ételkínálat bizalomgerjesztő, de mivel egyrészt siettem, másrészt másutt volt foglalásom csak egy pohár rosé bora szorítkoztam, ami finom volt. A kiszolgálás nagyon kedves, vélhetően ez is hozzájárul a népszerűségükhöz, a beltér laza, szeretnivaló, otthonos. Az ételrovatban részben az italválasztékot jutalmaztam, részben pedig az ételminőséget is bemértem szemre: elég világos, hogy ez nem egy csúcsétterem, tehát az 5 pont túlzás lenne, de az is egyértelmű, hogy átlag feletti, tehát 4 pont. Lehet, hogy egyszer még beülünk ide reggelizni is.
2016. január 4.egyedül járt itt 55 Még nem jutottam hozzá, hogy a Gault Millau kalauzból kijegyzeteljem az összes olyan kiemelkedő “új hullámos” kávézót, ahol nem sikerült még megfordulni, bár elég kevesen vannak, legalábbis Budapesten. A felsorolt bő 20 hely közül négybe nem jutottam még el. No de majd idén.
Budapest Baristas is a listán volt, de erre utólag jöttem rá, a kávézóba egyszerűen beleakadtam egy portyázás alkalmával. A beltér ötletes, dizájnos, megnyerő, külön tetszett, hogy a mosdóban van fogas, erre sokan nem figyelnek oda. A kiszolgálás kissé személytelen, a kávé pedig remek – mi más lehetne? Van mit keresnie e helynek is a jeles étteremkalauz által összeállított csúcskávézó-listán.
2016. január 3.barátokkal járt itt 15 Van az a szint a kocsmák estében, amikor már nem számít kedvesség, vagányság, kocsmafíling, az ember felháborodik. Ez pedig az a pont, amikor azt mondják valahol, hogy nem tudnak száraz fehérborból vagy roséből fröccsöt adni. Ilyen egyszerűen egy borfogyasztó, fröccsivó országban nem történhet meg.
Nem történhetne, de történik, ilyen hely volt a Dürgő dühöngő, ahol pont egy fröccsre álltunk meg. Azt már mondanom sem kell, hogy a sör és pálinkaválaszték is kommersz, végül sört ittunk. Még a Kőbányai sörhöz sem adtak Kőbányais poharat, hanem Arany Ászokat. Bár ha jobban meggondolom, örülnünk kellett volna, hogy nem műanyagpoharat kaptunk. Többé nem tartunk itt pihenőt, annyi biztos.
2016. január 3.barátokkal járt itt 45 A Retró lángos büfé a város egyik legjobb kávézója, a Café Memories mellett működik, némiképp más filozófiával. Egy valami közös bennük, hogy ezt is lélekkel csinálják. A büfének van fedett része is, de azért a beltérben nincs decemberben túl nagy meleg, a télikabát nem nagyon kívánkozott le rólunk.
Klasszikus fősodratú ételeket, gulyáslevest, spenótot, rántott húsokat kínálnak, továbbá népszerű street food ételeket, sokféle lángost, palacsintát. Mi némi hezitálás után egy kolbásszal töltött lángos és egy adag rántott sajt mellett döntöttünk. A lángos tésztája a töltekék körül helyenként nyers maradt, de azért a nagyja elfogyott, ízre-állagra árban ezt leszámítva megfelelő volt. A rántott sajt kevés pénzért jó nagy adag, két darab sajt, bőségesen mért sültkrumplikockával körítve, áfonyalekvárral került 780 forintba. A sajt rendben volt, tartottunk tőle, hogy tán növényi lesz, de nem az volt. Forró teát ittunk hozzá, aminek az árát eltévesztették blokkoláskor, de ezúttal készséggel elhittük, hogy tévedés volt, rosszul írta fel valaki a táblára az árat. Annál is inkább, hogy a borravalót sem fogadták el, meg egyébként is az egész hely nem arról szól hogy lehúzzák a vendéget, hanem arról, hogy élvezhető, házias ételeket kínáljanak nagyon jó áron, kedves szavak kíséretében. Erős pontozás a négy szívecske, de nem nevezhetem átlagosnak azt a helyet, ahol frissen sütik a helyben pucolt krumplit, nem fáradt az olaj, a rántott sajt kifejezetten jó és a lángos is majdnem rendben volt. A 3,5 pontot kerekítettem 4-re, a helyet pedig ajánlom azoknak, akik csak kicsit sietnek és kevés pénzből akarnak jóllakni tisztességesen elkészített ételekkel.
2016. január 3.családjával járt itt 45 A Zizi tapasba tavaly Torkos csütörtök alkalmával mentünk be, két étterem között. A hely elég zajos, a hangulata egyedi, de nem az esetem. A kiszolgálás rutinos, kissé személytelen. A konyha a magyar és spanyol gasztronómia specialitásaiból válogat. Az árak érdekesek, egy zöldborsós marharaguleves 1550 forintért elég soknak tűnik, viszont a tapasok között találhatunk egy sor remek ajánlatot.
Már kérdés, hogy nincs minden, amit az ember kérne, két rendeléssel is befürödtünk, nem volt kacsamájterrine és frissen sült libamáj. A párlatok drágák, 1050 ft-t kérni egy kommersz Ballantines whiskey 4 centjére, hát mit mondjunk, bátorság, mint ahogy a Rézangyal meggypálinkája is 2000 forintért abberáció. A sörválaszték ultrakommersz, a Heineken termékeket tartják csak, a borválaszték jobb. A társaság minden tagja mást mást ivott, jómagam frissen préselt narancslevet. Enni csak ketten bírtunk két étterem után és még egy előtt, anyám tokajis kacsamájpástétomot kért friss brióssal, én valami vargányás tapast. Hiába kerestem utólag az étlapon, nem leltem. Minden esetre mindkettő nagyon finom volt. Nem fine dining étterem ez, de azért a 4,5 pontot felfele kerekítettem az ételrovatban, díjazva azt is, hogy rengeteg izgalmas tapast kínálnak. Jó hely ez összességében, de inkább másoknak ajánlom, jómagam a Pata negrat vagy a Padront fogom ismét meglátogatni, ha tapasra vágyom, azoknak az atmoszférája közelebb áll az ízlésvilágomhoz.
2016. január 2.barátokkal járt itt 35 A helyzet az, hogy az utóbbi két és fél évtizedben rengeteg kocsmában és vendéglőben megfordultam, nem ritkán már jelentős alkoholmennyiség elfogyasztása után, de ritkán próbáltak meg átverni. A helyeknek talán 1%-ában volt ilyen kísérlet, de a fél százalék talán jobb becslés. Ez azért jó arány.
A Pinyó bárban nem velem, hanem társammal próbálkoztak, talán azért, mert említést nyert, hogy már megfordultunk vagy 15 helyen aznap s azért fogjuk vissza kicsit a fogyasztást. Minden esetre a jóbarátom ötezrest adott, a pultos meg “véletlenül” ezresből adott vissza. A figyelmeztetésre elnézést kért, meglehetős rutinnal és odaadta a hiányzó két ezrest. A hely egyébként elég hangulatos, az italválaszték átlagos. Mi biztos nem tesszük be oda a lábunkat ismét.
2016. január 2.barátokkal járt itt 55 A Füvész bárban épp egy privát születésnap volt ottjártunk idején, de azért beengedtek minket is. Érdekes módon szinte senki nem ült, nem is táncolt, az emberek csoportosan álltak és beszélgettek. Mi az ülő pozíciót választottuk a Tripel Karmeliet sörünk elfogyasztásához. Merthogy itt remek belga söröket lehet kapni, megfizethető áron, értsd kb.
1000 forintért palackját, a választék egészen szép, mintegy 17 féle különlegességet kínálnak a Delírium tremens nevű slágersörtől a mézes Barbárig. Az is tetszett, hogy bár ketten ittunk egy sört (inkább májkímélés, mint pénztárcakímélés érdekében) szó nélkül adtak két márkás, a sörfajtához illő poharat. A hely hangulatos, a beltér megnyerő, mint neve is mondja, sok benne a zöld növény. A kiszolgálás kifejezetten kedves. Igényes korrekt kocsma ez, jó szívvel ajánlható. Ételeket, ahogy néztem nem szolgálnak fel, az ételrovatban az italválasztékot díjaztam.
2016. január 2.egyedül járt itt 45 A spagetti formájú fagylalt nagyjából a KolbICE fordítottja. Az fagylaltnak néz ki, közben meg húsétel, ez főételnek néz ki, amiben akár hús is lehet, közben meg fagylalt. Egyszer ezt is ki kell próbáljuk a gyermekekkel is, jómagam egy almás süteményt ettem, miután a kinézett sütire azt mondták a felszolgálók, hogy inkább nem adják ide, mert túl soká pihent a pultban.
A sütemény finom volt, a kiszolgálás kedves, az árak kifizethetőek, de azért nem alacsonyak. (690 ft volt a süti. )
A spaghetti-fagylaltok ára kiváltképp meglehetős, 2000 forint körüli, de ahogy a fotókat nézem, az adag is nagy, alighanem elég lenne hármunknak-négyünknek egy bolognai utánzat például. 3900 forintért az ember annyit ehet itt, amennyit bír a spagettiből, pizzából, bruschettából, fagylaltokból, tiramisuból, tortákból és panna cottából. Mint ebből is kitetszik, a fő profil (a fagylalt) mellett kínálnak klasszikus olasz ételeket is. A beltér modern, kissé személytelen, intimitásmentes, de szerethető. Jó kis hely a Spagetti Ice, először voltam ott a nemrégiben, de nem utoljára.
2016. január 2.barátokkal járt itt 55 A Lobby café Szegeden a színvonalasabb cukrászdák egyike, a beltér elegáns, de nem feszélyezett, a kiszolgálás kedves, az árak megfizethetőek. A pozicionáltsága a városon belül ideális, a Kárász utca és a Dugonics tér találkozásánál. Mini adagokat adnak igényes édességekből, ezek közül próbáltunk ki párat.
Átlag feletti a borválasztékuk is. A kávézóhoz kötődő kellemes élmény, hogy a nejem nyert egy üveg bort náluk, amikor tavaly ősszel tantárgyversenyen volt a fiunk Szegeden, többek között ide nézett be a szülőkollegákkal, s ha már felajánlották neki, részt vett a sorsoláson. Mit ad Isten Őt húzták ki. A nyereményt én vettem át, válogatni lehetett több 2014-es rosé közül, én persze azt választottam, ami még nem ittam. Jó volt. Korrekt hely a Lobby café, jó szívvel ajánlom mindenkinek. Az 5 pont sok neki, de a 4 kevés, úgyhogy felfele kerekítettem.
2016. január 2.barátokkal járt itt 45 A Templomkert étterem egy egyszerű, de tisztességgel vezetett kifőzde a szegedi református templom tőszomszédságában. Tavaly Csengődre igyekezve álltunk itt meg három jóbaráttal és ettünk ezt-azt. Tisztességes, jól elkészített fősodratú ételeket kaptunk, zavarba ejtően kedvező áron.
(Főételek 900 és 1200 ft között, két fogásos menü 800 ft) Az italválaszték a szokásos kommersz, de tartanak Staroprament sort, amit szeretünk. Nem sorolom fel ételeinket egyenként, azt minden esetre jeleznem kell, hogy annak dacára, hogy nem vagyok rizshívő, annyira finom volt itt a rizsköret, hogy egy év távlatából is tisztán emlékszem rá. A hangulat jó, a pácolt fa uralja a belteret. A kiszolgálás kedves. Szeretnivaló hely a Templomkert, a szubjektív élmény akár öt csillagosnak is osztályozható lenne, jókor voltunk jó társasággal jó helyen, egyszerű környezetben ettünk egyszerű, de lélekkel elkészített ételeket. Könnyen lehet, hogy még benézünk.