Gyémánt 500
2024. május 10.családjával járt itt 45 Újraindult azonos dizájnnal, de új koncepció mentén a (Covid miatti? ) kényszerszünet után a gyulai Rouge. Egyelőre csak menüztetés folyik, a személyzet nem tud még semmit a közeljövőben várható a la carte stílusáról.
Kóstoltunk az optimálisnál sósabb zöldborsós húslevest, gyümölcslevest, ezek nem verdestek egeket, a zöldborsószemek között generációs különbség is volt, továbbá rántott csirkét és sajtot sült krumplival ezeket jobbacskának mondanám, bár a sajtok egy részéből a szubsztancia kifolyt s félig üres volt a panír. A paradicsomos káposzta csirkesülttel korrekt. A konyha 3,5 pont jó indulattal. Az árak kedvezőek, a vízparti kerthelység csodás. 4 pontot megérdemel a hely.
2024. május 10.egyedül járt itt 45 A minap hazafele tartva megálltam a St. Jupát büfében, mondván, hogy adjunk neki egy esélyt, hiszen a St Jupát étterem szinte törzshelyünk volt a kilencvenes évek közepén. Legnagyobb teljesítményeink közé sorolom, hogy öcsémmel megettünk egy-egy adag főételt a Colosseum koncert után, egy fokhagymás sertésjavát és egy hagymás rostélyost.
Gigantikus adagok voltak az akkori megszokott árakon. Elképesztően kedvező árak fogadtak, a pultos is kedélyes, rokonszenves ember, aki veszi a lapot. A harcsapaprikásnak mondott gombás harcsapörkölt (vannak dogmatikai viták a pörkölt és a paprikás közötti különbségről, jómagam Gundel Károly nyomán úgy tartom, hogy a tejfeles habarás adja meg a differenciát) keltette fel a figyelmem, ebből vettem bő harminc dekát. Potom 520 ft tíz dekája, miközben az alapanyag 4000 és 5000 ft között van kilóra vetítve, nyilván az afrikai harcsát véve alapul. Meglepően finom volt, talán egy fokkal több volt benne a só az optimálisnál, de így is ízlett, igen gyorsan elfogyott, a halnak mind az íze, mind az állaga ütötte a mércét, sok étteremben messze gyengébbet kap az ember. Vettem két rántott csirkeszárnyat is, ennek 320 ft kilója. Korrekt volt, hozta azt, amit egy előre lesütött csirkeszárny hozhat. Erős 4 pont.
2024. május 6.egyedül járt itt 55 A Branco steak house Érd talán legnevesebb egysége, magam is csodálkozom, hogy eddig valahogy nem vezetett erre az utam. Tegnap este ültem be ide egy sörre, csapolnak Bernardot, világosat és barnát, a világos, amiből rendeltem egy korsót (1300 forint, 4 dl, de megéri, másutt nagyipari lőrét adnak ennyiért) a pils műfaj legjobbjai közé tartozik.
Mellé Colorado csirkeszárnyat kértem, amihez házinak tűnő, élvezhető BBQ mártást adnak, ezt én még megerősítettem egy nálam levő kézműves chiliszósszal. Utólag tudtam meg, hogy ők is tartanak hasonlót, ez az étlapon nem szerepelt, s úgy derült ki, hogy vitrinben tartják a fizetőpulttal szemben. A szárnyak 5 egész csirkeszárny, KFC számolásban 10 db 1600 forintba került, szinte hihetetlen, hogy egy elit étteremben ennyiért lényegében jól lehet lakni. A beltér hangulatos, helyhez illő country zene szól. A kiszolgálás udvarias, kedves, szívélyes, 12% fsz díjat is felszámolnak. A konyha felfele kerekített 5 pont, a többi szempont kerek ötös. Remek élmény volt, jó lenne visszatérni.
2024. május 5.a párjával járt itt 35 Az Újpesti vasúti híd lábának vonzáskörzetében öt egység működik, négy újhullámos és a Vasmacskáról, mely a Sziget sörkertnek a retro-életérzését adja, sokkal egyszerűbb kiadásban. Az ételválaszték hekkre, sült kolbászra és rántott csirkemellre korlátozódik, amihez kérhetünk sült krumplit, kenyeret, továbbá ecetes uborkát, almapaprikát, cseresznyepaprikát, valamint ketchupot, mustárt és majonézt.
A hekk tíz dekája 800 forint, így egy fél kilós darab elérheti a 4000 forintot, ami azért büfészinten elég húzós. Ihatunk a dobozos és csapolt tételeket összeadva s az alkoholmenteseket leszámítva hétféle sört az Asahi szortimentből, egyszerűbb borokat és töményeket. A sörárak fél literre vetítve 850 (doboz sima Dreher) és 1800 (csapolt Floris Kriek) forint között mozognak. A hekket vettük célba, lényegében ezért is jöttünk ide, azt olvastuk világhálós fórumokon, hogy ott a legjobb a legnépszerűbb balatoni halféle. (Mely egyébként tengeri ragadozóhal, latin neve merluccius merluccius, magyarul nevezik még csacsihalnak is, Gordon Ramsay tévéműsoraiban meglepően gyakran emlegetik. ) Tény, hogy itt nemcsak fűszeres lisztbe mártva készítik, hanem vékony ropogós bundában adják, mely egy cseppet emlékeztet az autentikus fish and chips panírra, csak nem annyira vastag. (Gyanakodtam, hogy talán készen árulnak ilymódon panírozott hekket, de nem leltem nyomát a neten efféle terméknek. ) A hal így szaftosabb marad, ami nem hátrány. A hidegkomlós Dreher kifogyott, így a megszokott, Goldból kértem. Üvegpoharat nem kaptam, azt nem kérdeztem, hogy a kimért bort mibe töltik. A kiszolgálás kedves szívélyes. Nem nyújtott rossz élményt a Vasmacska, de egyszer elég volt.
2024. május 5.egyedül járt itt 55 A Cafe Pane remek hely, minden tekintetben. A beltér rendezett, letisztult, a termékválaszték nem túl széles, de rendkívül igényes: Goosebumps kávé, Il Panificio Basilico kenyerek s péksütik, Etyeki Sörmanufaktúra sörei, Szentpéteriék kiskőrösi borai, Dér-Juice szortiment. Kértem egy magos kenyeret, egy fahéjas csigát, egy Pale Ale sört meg egy mangós almás Dér Juice-t.
4500 ft volt a számla, amihez szívesen hozzáadtam 10% borravalót, mert a kiszolgálás is nagyon kedves. Csillagos ötös.
2024. május 4.a párjával járt itt 45 Első ízben délről közelítettük meg a Népszigetet, az első egység, ahol megálltunk a Sziget sörkert volt, melynek kínálata a balatoni strandbüféket idézi. Hekk, sült kolbász, rántott ez meg az, pörköltek.
Mi mást rendeltem volna, mint pacalt, mely kellően szaftos volt, állaga nekem megfelelt, biztos lennének, akik szerint nem főtt eleget, ez már ilyen, van, aki szereti, ha van harapása a pacalnak, ha al dente, mint a megfelelően főzött olasz tészta, s van, aki teljesen puhára főve kedveli, amikor már nincs tartása és szétomlik a szájban. Kifejezetten jó volt a savanyú almapaprika és az erős paprika, ízre, állagra egyaránt. Nagy kár, hogy igen gyenge kenyeret adnak mellé. 2600 volt a pacal, ha jól emlékszem, jó vételnek ítéltem, bár az adag nem gigantikus, nekem pont megfelelt. A kiszolgálás nagyon kedves. Asahi megacég sörgyárainak főzeteivel öblíthetjük torkunkat, tartanak csapon Pilsner Urquellt és hidegkomlós Drehert is, az árak büfészinten középmagasak, egy korsó 1300 ft. Ez volt az egyetlen hely a Népszigeten, ahol a sört üvegpohárba csapolják, nekem ez is fontos szempont, gyűlölöm a műanyagpoharakat, ha csak tehetem elkerülöm. Négy pontot megér a hely, az atmoszféra tekintetében is, bár azt leginkább a vadregényes környezet adja.
2024. május 4.a párjával járt itt 55 Az elmúlt héten kétszer nekirugaszkodva végigjártuk egy kedves gasztroturné-társammal a Népsziget minden egységét. Bízvást állíthatom, hogy mind a gasztronómiai, mind az italfelhozatal tekintetében a Szitakötő ezek között a legszínvonalasabb. Van vagy 15 féle csapolt sör, többek között Rízmajer, First, Primator, jó borok és tömények továbbá a Lövőház utcai Nemobol ismert ételek.
A kiszolgálás kedves, az árak értékarányosak. Pátzay borok 700 forintért, mondjuk az Irsai nem volt igazán fajtajelleges, de ennyit megért. Némi hezitálás után a First Hippie American Pale Ale sörét választottam, egy korsó (4 dl) 1500 ft volt, ez ma kifejezetten jó árnak számít. Értékeltem, hogy nem volt gond abból, hogy borospohárban kértem, ugyanis a söröspoharak itt is műanyagosak. Kértünk egy Margherita pizzát is, ami bizony túlment, kissé megégett. Persze a műfaj sajátja egy cseppnyi szenesség itt-ott, de itt azért sok volt itt a jóból. Mentségére szóljon a srácoknak, hogy amikor társam jelezte a problémát, mondták, hogy azonnal sütnek egy újat ajándékba, de mi nem akartuk már azt megvárni, meg nem is éreztük ezt a gesztust arányosnak, hiszen a pizza - szenessége dacára - elfogyott. Gyönyörű, Szitakötő feliratú kristálypohárban adják a bort. A letét díj 2000 forint ami teljesen rendben van, időnkénti pohártörés elkerülhetetlen s akkor ez a legjobb módja annak, hogy vita nélkül azé legyen a kár, aki eltörte a poharat. Részemről magasabb is lehetne a letéti díj onnan kezdve, hogy visszaadják. A Nemo halas ételei is vonzottak, de nem fért már több belénk, ettünk másik két helyen is aznap. A két személyes, 3 féle vízben élő lényt, sült krumplit és mártást integráló haltál 7000 ft, ez best buynak hangzik. Még jövünk. Nálam ez 5 pont.
2024. május 3.barátokkal járt itt 55Tegnap ismét betértünk a Hopaholicba, mely nem a bulinegyed, nem a főváros, nem Belsőmagyarország, hanem az egész Kárpát medence egyik legjobb sörözője, persze, hogy megint találtunk csapon izgalmas, eddig nem kóstolt söröket, két pohár NEIPA stílusút választottunk, vettem még mellé egy épp akciós pilst is a Dealbeakertől.
Ismét jól éreztük magunkat, vita felett marad az 5 pont. Jelzem, tavaly volt egy negatív élményünk is egy elég neveletlen és barátságtalan csapossal, akivel találkoztam más sörözőkben is, ott sem volt kedvesebb, szerencsére most nem ő állt a pult mögött.
2024. május 3.barátokkal járt itt 45 A Tereza mexikói étterem rég a listámon van, tegnap sikerült ide is eljutni. A beltér hangulatos, a kerthelység szintén. Utóbbiban látványkonyhát rendeztek be. A rántott avokádó érdekes ötlet, jól készítették el, bár némi sót még igényelt. A ceviche nyers halból vagy rákból készül, itt főtt rákot használtak egyébként jó volt a marinád és nem spórolták le az ételről a zöld koriandert.
A flank steaket társam ette, látványra nem tűnt ár/értékarányosnak, de asztaltársam nem panaszkodott. A zöld gazpacho kifejezetten ízletes volt. Rendeltünk egy nachost is, ami helyben készül, a guacamole nem volt rossz, de ettem már jobbat. Ez kicsivel négy pont feletti teljesítmény, de nem éri el az ötöt. Az italárak elég magasak. Sokat kellett várni az ételekre, mire megjöttek kiderült, hogy más asztalét hozták ki nekünk. További várakozás után megjött a mi rendelésünk is. A számla kiegyenlítése után vettem észre, hogy az sem a mi asztalunké volt, a felszolgáló, miután jeleztem a problémát, elnézést kért és a különbözetet hozta készpénzben. Ezzel együtt megadom a kiszolgálásra a négy pontot, mert az udvariasság és szívélyesség fontosabb nekem, mint a szakmaiság. Azt azért hozzáteszem, hogy jobban kellene a szervízt megszervezni, mert két ilyen baki egy asztalnál egy este kicsit túlzás. Hát még akkor, ha azt is hozzávesszük, hogy a felszolgálás díj 15% (! ! ! ! ), mintha legalábbis Michelin csillagos étteremben járnánk. Ez így sehogy nem akar 5 pont lenni. De 4-et egyértelműen megérdemel.
2024. május 3.családjával járt itt 55 Fából ácsolt masszív pulton hatalmas régi mérleg, rajta súlyokkal, borosüvegek, asztali borhűtő, rézedények. Nyerstéglafal, kényelmes bútorzat, megnyerő világítótestek. Az ablakban másik mérleg és minőségi borok faládái. Otthonos, meghitt, maradásra ösztönző atmoszféra.
Olasz konyhát visznek, de az étlapot színesíti néhány nemzetközi és távolkeleti kompozíció, a levesműfajban a magyar konyha is beköszön. A zöldséges, húsgombócos marhahúsleves ízletes, némi sót még elvisel, de mennyivel szerencsésebb ez így, mint túlsózva, ami szinte általános a műfajban. A gombóc házias ízre, formázásra egyaránt. Az előételek között szerepelt ottjártunk idején a portói mártásos csirkemáj, amit téliszalámis zelleres rizottóval és zellerropogóssal tálalnak. A máj ízre jó, állagra kissé túlment, a rizottóval meg voltunk elégedve, a tálalással nemkülönben. A ropogós tintahalkarikát érlelt sonkával, valamint kétféle aiolival, sherryssel és bazsalikomossal tálalják. Érdekes és jól működő kombináció, ez az előétel egészében megnyert minket. A Marinara pizza kifogástalan, az asztalon levő fokhagymás, valamint chilis olívaolaj lehetne meggyőzőbb. Az erdei gyümölcsökkel kísért citrusos ricottás canolli élvezhető, nem átütő. Több, mint harminc minőségi, elsősorban magyar bort kínálnak, Tokaj-Hegyalját a Sauska és a mádi Bihari pincészet képviseli. A borok zömét kimérik decire is. A sörök nagyipari multitermékek az Asahi, valamint a Heineken portófióból, az import töményitalok között akadnak prémium tételek is. A pálinkaválasztékot a Száron működő Nobilis főzde biztosítja. A kiszolgálás kedves, udvarias. A sört a jel alá csapolják. Az árak értékarányosak. Nekem ez megér 5 pontot, itt-ott felfele kerekítve.