Gyémánt 500
2015. december 30.barátokkal járt itt 55 A csúcskávézóknak általában van egy sajátos imázsuk, amiből már kívülről sejteni lehet, hogy ott bizony kiemelkedő kávét adnak. Ilyen az Espresso Embassy, az Addicted 2 caffeine, a Fekete, vagy a One Cup, ami idén nyitott. Kívülről megnézve mondtam is barátaimnak: no, itt nagyon jó kávét fogunk kapni.
Megérzésemet visszaigazolta a kávé minősége és az is, hogy a falon megannyi diploma igazolja, hogy a tulajdonos, Nagy Krisztián, aki egyben a pultos is, a legjobb magyar barristák egyike, sőt, volt már első helyezése is. A zárást elég komolyan veszik, negyed órával eme időpont előtt érkeztünk, s már rendeléskor figyelmeztettek, hogy nemsokára záróra. Mondjuk ezt is el lehet fogadni, nem kell mindenki olyan megengedő legyen, mit a Green Sheep csaposa, aki egyelőre addig tart nyitva, amíg van vendég, vagy az aradi Tulipán, a temesvári Reciproc, ahol szintén a vendég mondja meg, hogy mikor van záróóra. Kínálnak desszerteket is, mint mondták, a “Kézműves” nevű cég szállít nekik édességeket. Egy csokimousse-tortát kértem, mely nem volt teljes mértékben meggyőző, de azért nyújtott némi élvezetet. Tény, hogy ebben a műfajban sokkal jobbakat lehet enni a Fővárosban. A dizájn jó, az árak reálisak, a kávé meg remek. Összefoglalva, színvonalas, életképes kávézó nyílt a Baross utca elején, lehet, hogy még betérek alkalomadtán egyik-másik kávérajongó barátommal vagy családtagommal.
2015. december 29.egyedül járt itt 35 Az igazság az, hogy a divatszakma egészen kicsit sem tud érdekelni, és egy olyan helyre, ahol kombinálják a női divatruhákat a tea és/vagy kávéfogyasztással normális körülmények között nem megyek be. De ezúttal volt még egy negyed óra a Hopaholic nevű csúcssöröző 16 órás nyitásáig és azt valahol el kellett tölteni.
Úgyhogy bementem a Schatzi-ba és kértem egy kávét, azaz tisztáztuk a hölggyel, hogy ezt szeretnék, de ő még hosszabban elbeszélgetett egy lánnyal (aki valamit vásárolni akart) anélkül, hogy legalább hellyel kínáljon. Úgyhogy némi toporgás után leültem külön biztatás nélkül is. A kávé rendben volt, az árára sem volt panaszom, a beltér akár hangulatos is mondható. Egyszer jó volt.
2015. december 29.barátokkal járt itt 45 Lám, hogy lesz egy ötletből business. Egy jó év eltelt azután, hogy először olvastam erről az ínyencségről addig, míg meg is kóstolhattam. Most már sikeres franchise rendszerben működtetik a KolbICE-ozókat a város megannyi pontján.
Mi legutóbb az Arany János utcai metrómegállóban vettünk egy kis adagot, s milyen jól tettük, a Chablon bisztróban ugyanis, ahol ettünk ezt követően jól főznek, de nem túlozzák el az adagokat. A kiszolgálás kedves, s a kis adag is tartalmaz négy kolbászkát, jó az aránya a fagylaltostölcsérszerű bucinak, a kolbászoknak s az ízesítőknek. Egy kis adag is jó időre megszünteti az éhségérzetet. Jó az ötlet, jó a kivitelezés, vélhető, hogy még fogunk máskor is KolbICE-t enni, a magam részéről akkor is a kisebbiket, potom 690 ftért.
2015. december 29.egyedül járt itt 45Az Olíva étterem a kedves emlékeim közé tartozik, évekkel ezelőtt többször is jártam ott, kisebb-nagyobb társasággal, még „törzsasztal-találkozót” is szerveztünk itt (míg a fővárosban éltem, volt egy törzsasztalunk a Simon pincében, mely 5 év után az András pincébe költözött, majd ennek megszűnése utnm hol itt, hol ott találkoztunk).
Többfélét rendeltünk s jellemzően mindenki meg volt elégedve azzal, amit kapott. Nem kell nagy ételcsodákra számítani, de azért minden fogás hozott egy alapvető korrekt szintet, az adagokkal és az árakkal sem volt baj. A minap bementem kicsit nosztalgiázni, nem ez a hely volt úgymond kijelölve (még pontosabban célba véve) ebédügyben (hanem az Esca, amiről be is számoltam e hasábokon), így itt csak egy pohár frissen préselt narancslét ittam, reggeli helyett jól esett. A hangulat továbbra is megnyerő, meghitt, karácsonyi dalok szóltak valami színvonalas angolszász kissé jazz-es feldolgozásban, a kiszolgálás udvarias, az árak megfizethetőek, kedveskednek a vendégeknek napi ajánlattal is. A fotók közé beillesztettem egy korábbi látogatásom képeit is.
2015. december 29.a párjával járt itt 35 A Feltételes megálló egy egyszerű talponálló kocsma a Lehel téri piac épületében. Mégis jó élmény maradt, mivel a felszolgáló hölgy kedves, mosolygós, közvetlen, jól el lehetett Vele beszélgetni a borokról. Megegyeztünk abban, hogy Gere Attila a legnagyobb borász a vörösborok műfajában.
A kínálat egyszerű, kommersz, egy rosé bort kértem, valami no name pincészettől származott, épp a fogyaszthatóság határán volt. Ha pontosabb akarok lenni, akkor az élvezhetőség határán, hiszen a kettő nem ugyanaz. Fröccsben még jobb lett volna. Lehet, hogy még megállok itt egy pohár sörre (van csapolt is), vagy egy fröccsre vásárlás közben. Ez is a neve a helynek: „Feltételes megálló” – megállok feltéve, hogy nem vagyok autóval.
2015. december 29.családjával járt itt 35 A Nordsee lehetne egy egészen jó hely. Halakat kínálnak többféle változatban, kezdve a wraptól a hamburgeren át a sült halig vagy ráknyársig. A hal igen gyorsan megsül, kár előre kisütni, s rendeléskor melegíteni (vagy melegen tartani? - őszintén szólva nem emlékszem, hogy melyik megoldáshoz folyamodnak, pedig tegnap voltunk ott.
Annyi biztos, hogy a felszolgálandó halak megsütve sorakoznak a pultban). Mi ezúttal a Mamutbeli egységbe néztünk be, ettünk egy „grillezett lepényhalat” párolt zöldséggel és egy panna cotta-szerűséget. A halon volt némi panír, nem volt meggyőző, sokkal ízletesebb, állagra-ízélményre sikerültebb darabokkal találkoztam eddig, hogy azokról ne szóljak, amiket magam sütöttem. A párolt zöldség legalább nem volt szétfőve, mint másutt, viszont meglehetősen íztelen volt. Adtak hozzá fogyasztható, élvezhető remoulade mártást. A desszert nem volt rossz, de e műfajban is ettem már meggyőzőbbet. Az árak nem alacsonyak, nem is elszálltak. Egyértelmű 3 pont, miközben nyugodtan lehetne 4.
2015. december 27.egyedül járt itt 45 A nemrégiben a Kosztolányi Dezső tér környékén portyáztam, megállapítva, hogy e tájéka a fővárosnak nincs elkényeztetve kocsmaügyileg. Lényegében egy jobbacska helyet találtam, a hajdani buszmegállóból átalakított Tranzit Art cafét, melynek hangulatos a beltere, van külön gyerekrészleg is, a kiszolgálás rendben van, az árak belvárosi középárak.
Kínálnak zömmel kommersz töményeket, söröket, néhány jó bort (Gradowsi, Vylyan, Tállya Furmint (! ), Takler, Vesztergombi), én reggel lévén két deci frissen facsart narancslevet kértem. Ez általában jó szokott lenni, egy hely volt csak ahol pofátlanul felvizezték, a sokak által dicsért Gian Marco (Mario? ) a Bajcsy Zsilinszky úton (kb 2-3 éve voltam ott, lehet, hogy már nem dívik a vendégek ilyen jellegű becsapása). Tartanak egyszerűbb ételeket is. Az ételrovatban az italválasztékot díjaztam.
2015. december 27.egyedül járt itt 45 Valamikor réges-régen, 15-20 évvel ezelőtt már jártam itt, nem tett rám nagy benyomást a hely. Most is arra számítottam, hogy kommersz, érdektelen lesz a kínálat, de tévedtem, a pultban ugyan fősodratú sütemények sorjáztak, de ezek egytől egyig bizalomgerjesztőek voltak. Kértem egy sütőtökös süteményt, ami finom volt, emlékeztetett állagra, kinézetre a répatortára.
Ahogy a számlát néztem, megértettem miért is voltak rokonszenvesek a sütemények: a Ruszwurmot is működtető, a legendás cukrászda nevét a cégnévbe integráló kft jegyzi a Koronát. A Ruszwurmban régebben voltam, így nem tudnék egyből válaszolni arra a kérdésre, hogy vajon ott magasabb-e a színvonal, elvben nem kizárt, hogy oda összpontosítják a komolyabb erőket, de az is lehet, hogy a két cukrászda ugyanazon a szinten működik. Minden esetre nálam kaptak erős négy pontot az ötből. Megjegyezve hogy a hely pozicionáltságához képest, tehát tekintetve véve, hogy a Várban vagyunk, az árak is egész barátságosak, a kiszolgálás is kedves. A Korona cukrászda jó választás.
2015. december 27.egyedül járt itt 35 A Vándor büfébe a nemrégiben tértem be, midőn az érdi szerszámboltban volt dolgom egy szép hétköznap reggelen. Egyszerű kommersz hely ez, de a különterem egész hangulatos, falát újságokkal tapétázták ki. (Sok neki e szempontból a négy pont, de valahogy jelezni akartam, hogy egy fokkal hangulatosabb a hely az átlagos kocsmáknál.
Az italkínálat nem nyújt túl sok meglepetést, ipari söröket és egyszerűbb borokat kínálnak, a csúcsminőséget a Varga pincészet borai jelentik. Első látásra csak az ragadta meg a figyelmem, hogy van aszútörkölypálinkájuk. Csapolva Aranyászokat tartanak. A kávét előre lefőzik, majd kiöntik a csészébe és mikrohullámú sütőben melegítik. Meglepő, hogy e kriminális eljárásmód dacára a kávé nem volt élvezhetetlen, sőt kocsmai szinten a jobbak közé sorolnám. Az írd és mondd 100 forintos árhoz képest meg aztán tényleg nem sok kritikám lehet. Összességében átlagos kocsma ez, ahová nem volt rossz egyszer betérni, de nem leszek törzsvendég.
2015. december 26.egyedül járt itt 45 A Piknik büfét közvetlenül azután néztem meg közelebbről, hogy a Clark Ádám téren sokkolt a 800 forintos sima lángos ára. Rám is kiabált a bunkó tulaj, hogy „ne fényképezzé”, tegezve - olyan helyen, ahol mindenki kattogtat a gépével, ráadásul nem is voltam közel hozzájuk, a járdán haladtam el vagy 30 méterre tőlük.
No, de ez nem ide tartozik, annyi biztos, hogy oda nem fogom a lábam betenni. Onnan jutott a kis sztori eszembe, hogy a Piknik büfében meg 1000 forint a sima lángos, ha nem 1200, forralt bor szintén 1000, de azt mondtam, ha már ott vagyok, akkor fogyasztok valamit. Megállapodtam egy pohár sörnél, ami jól esett és ki is lehetett fizetni. A hely berendezése rendkívül ügyes, kívülről is csodást látványt nyújtanak a gőzölgő főételek, a forralt bor. A pultot is jó esztétikai érzékkel rendezték be, szemre az átlagnál igényesebb dolgokat lehet itt kapni. Sajnos rádió szól valami jól megválasztott zene helyett. A kiszolgálás kedves. Az ételrovatot a látvány alapján töltöttem ki, meglehetős biztonsággal állíthatom, hogy a négy szívecske kategóriájába tartoznak, az látnivaló, hogy jobbak az átlagnál, az szintén, hogy a fine diningtól, vagy valami egyműfajú csúcstól messze vannak.