Gyémánt 500
2015. december 22.barátokkal járt itt 45 Meglepő, hogy ilyen nevet viseljen egy kínai étterem, mely inkább egy meditterrán helyhez illik. De sebaj, olyan szép a sushi reklám roll-upjuk, hogy betértünk. Ahogy néztük, ők is megrendelik a sushit a Wasabiból vagy valami hasonló helyről és készen csomagolva adják elfogadható áron. Úgy tűnt, hogy ugyanaz a cég szállít nekik, mely a PHO24 hálózatnak is.
Rendeltünk is egyet, valamit egy jókora adag marharagut rizzsel, el sem fogyott. A sushi korrekt-átlagos volt, szó nélkül adtak hozzá kérésre plusz gyömbért, a marharagu is a jó-átlaghoz tartozott. Hozzá sört ittunk. A sörválaszték kommersz, a hely beltere sokkal hangulatosabb a kínai éttermek zöménél. Az árak barátságosak, a kiszolgálás is rendben van. 3,5 pontra taksálom a helyet, de felfele kerekítettem.
2015. december 22.egyedül járt itt 55 Vannak egészen biztos tippek. Amikor a magyar gasztronómia egyik legnagyobb szakértője azt mondja, hogy ez egy jó hely, akkor ott mondhatni lehetetlen csalódni. Ez volt az Esca. Egyébként már a listámon szerepelt, amikor a tippet-jótanácsot kaptam, több ízben is elsétáltam előtte s megállapítottam, hogy nagyon bíztató a deli menüje, meg úgy általában az egész hely.
Nagy üvegablakokkal működnek, így az arra sétálók is láthatják ennek a szolid eleganciájú, hangulatos helynek az otthonosságát. Konyhastúdiónak nevezik magukat. Belépve jó kezdet volt, hogy találkoztam a magyar gasztronómia egy másik élő legendájával, akivel egy borkóstoló panel keretében ismerkedtünk meg vagy tíz éve, s azóta ha nem is napi rendszerességgel, de tartjuk a kapcsolatot. Gyorsan odahívta a séfet s hosszan méltatta. Mint megtudtam, olyan helyeken dolgozott, mint az Alabárdos, Zóna s az Arany Kaviár, azt is megtudtam, hogy a Chaine de rotisseur-on részt vett, ott a diploma a falon, továbbá, hogy az egyetlen Cordon Bleu diplomás magyar séf (ezt a diplomát le is fotóztam). Leültem a bejárat melletti egyszemélyes asztalhoz, pont nekem volt tervezve. A pincér igazi biztonsági játékos, mielőtt leültem volna, azt mondta, hogy „egy pillanat megkérdezem a séfet, hogy szabad-e az az asztal. ” Nos, nem volt rajta foglalt jelző, így én ezt felesleges, zavaró körülményeskedésnek tartottam, s annak tartom most is, miután kapcsolatunk a körülmények révén kedvezően alakult a pincér fiúval. Rendeltem egy menüt, karfiollevest, sült tarját sült fokhagymakrémmel és gombával valamint egy pohárdesszertet. Hozzá szódát ittam, egyrészt költségkímélés okán, másrészt nem árt turné közben kicsit pihentetni a májat. Miközben eszegettem a levesemet, arra lettem figyelmes, hogy a Konyhafőnökből ismert Bernáth Jóska (akinek nevével egyébként az 2012-es vagy 2013-as „Top 100 kulináris kaland” című kiadványban találkoztam először, mint a magyar gasztronómia egyik legfőbb külföldön dolgozó reménységével) fizet a pultnál. Ez is jó jel. A karfiolleves krémes, intenzív ízű volt, apróra vágott zöldalma-kockákkal ízesítették. A tarja maga volt a tökély, de nekem hiányzott egy klasszikus köretelem, nem szoktam húst enni hússal. Kenyeret kértem s kaptam, kétfélét kiváló minőségűt. A desszert is finom volt. Nem számolták fel sem a szódát, sem a kenyeret, sem a felszolgálási díjat. Egyik legjobb élményem volt ez ebben az évben, ha nem a legjobb. 2550 ft-ért ilyen ebéd - odatehető a legjobbak, a LaciKonyha vagy az Olimpia mellé.
2015. december 22.egyedül járt itt 55 Imént írtam a biztos tippekről az Esca kapcsán, nos, ilyen volt a Hopaholic is, mely a tulajnak a második, remélhetőleg nem utolsó kocsmája. Elkelne belőle egy kerületenként. Ez hagyományos kocsma, komoly férőhelyszámmal, amit azok értékelnek igazán, akik szorongtak már este fél kilenckor a Kertész utcai egységben.
A dekoráció igényes, a hangulat inkább vagány, belevaló, mint elegáns, de egy kocsma ilyen kell legyen. A pultosok értik a dolgukat, és sokkal kedvesebbek, mint a tulaj, aki csak a barátokkal állt szóba a másik helyen, köznapi ember örülhetett, ha válaszra méltatták. A sörök pedig, nos, azok legendásak. A Sörbúvár blog szerzőjével beszélgettem, mielőtt betértem volna, azt javasolta, hogy feltétlenül kóstoljam meg a Phantom nevű belga serfőző Saison nevű sörét (lehet, nem pont így írják, mindegy. ) Elsőre az volt az érzésem, hogy kitolásból javasolta ezt, a savanykás ízvilág nem esetem a sörök világában. Minden esetre, ahogy kortyolgattam a jó drága sört, (0. 25 liter 1000 ft) egyre inkább megtetszett ez a testes aromagazdag nedű. Vettem hazavitelre is egy Gólem féle új sört. A Hopaholic az a hely, ahová biztosan megyünk még, itt mindig lesz mit kóstolni újdonságot. Ételek nincsenek, az ételrovatban a sörválasztékot jutalmaztam.
2015. december 21.egyedül járt itt 55 A Pata Negra pesti egységének elhelyezettsége igen jó, a Kálvin téren, két metró s megannyi felszíni közlekedési alkalmatosság találkozási pontjánál, a Ráday utca elején. Első ízben nem sokkal a nyitás után voltam itt, annál is inkább, hogy közel egy évtizedig a szomszédos Károli Gáspár egyetemen tanítottam s heti rendszerességgel évekig eljártam előtte.
Egyik oktatókollegával ültünk be tán 2000-ben s ettünk néhány izgalmas tapast, tintahalt, krokettet, efféléket. A minap volt kitöltendő 50 percem, míg egy kedves turnétársam megérkezett a Kálvin téri találkahelyre s ezt arra használtam ki, hogy felfrissítsem régi tapasztalataimat. Rendeltem némi hezitálás után lazactatárt (játszott még a marinált szardínia, a tintahal, a kagyló) és egy pohár codorniu cavat (spanyol pezsgő). A hangulat remek, a Pata Negra, akár Barcelonában is működhetne. Kellemes latin zene szól, a dekoráció is oda illő. A falon több diploma tanúskodik arról, hogy a Budapest Business Journal beválasztotta az éttermet több évben is a legjobbak közé, 2006-ban bekerült a Népszabadság TOP100-ba. A kiszolgálás udvarias, a pincérek leterheltek, sok idejük nincs beszélgetni estefelé, helyet is alig kaptam. Továbbra is remek hely a Pata Negra Pest, jó szívvel ajánlom mindenkinek.
2015. december 21.barátokkal járt itt 45 A Crazy Café volt az első hely Budapesten, ahol 1993-ban már tíz sör volt csapon s tartottak 100 féle üvegeset. A tíz csapolt később húsz lett. Az is tetszett, hogy a legtöbb sört, ha nem mindet, saját márkás pohárban szolgálták fel a saját alátétjével. Kezdettől kínáltak ételeket is, jó közepes konyhájuk volt.
Az elsők között voltak a felszolgálási díj intézményesítői között is, ez persze nem a pozitív rovatba kerül elkönyvelésre. (Erről, legalábbis a kocsmarészleg vonatkozásában időközben letettek. )
Hosszú idő után a minap ismét benéztünk ide. Volt némi változás utolsó látogatásunk óta. A beltér hangulattalan, érdektelen, rengeteg a képernyő, a fociközvetítést meg kifejezetten idegesítőnek találtuk. Sokkal kevesebb csapolt sört kínálnak, azok mind kommerszek. Az üvegesek között viszont akadnak érdekesebbek is, többek között a tapolcai Stari és a fótiak kézműves sörei. Mi egy fóti Zwickl-t kértünk, ami 490 ft volt, ez rendkívül jó ár. Az ételrovatban a sörválasztékot díjaztam.
2015. december 21.barátokkal járt itt 55 Van már bő másfél évtizede annak, hogy egy kedves jóbarátom meghívott a Senara nevű koreai étterembe, mely a Dohány utcában működött. Nagyon élveztem az asztal közepén levő grillsütő használatát. A légelszívást is remekül megoldották. Ebben a rendszerben működik, hasonlóan magas színvonalon a Wasabi étteremlánc újabb kezdeményezése, a Yamato.
Kínálnak mindenféle egyebet is, sushit, szasimit, ilyen-olyan hús- és halételeket, de mi ezt a grillezős produkciót próbáltuk ki. Kaptunk ötféle mártogatót, rizset, szintén ötféle salátát, köztük két kim chit, édesburgonyasalátát, továbbá salátaleveket. Grillezni pedig bulgogit választottunk, ez vékonyra vágott borjúhús volt, ahogy a textúráját néztem. Megsütöttük a hússzeleteket, majd rizzsel és ízesítőkkel tekertük a salátalevélbe. Nagyon finom volt, hozzá teát kértem, ami csalódásomra vagy fél deci volt. Mindegy, nem az ivás volt a lényeg. A borok nem épp olcsóak, társam egy deci Thummerer chardonnay battonage-t (seprőfelkeverés) rendelt. Remek volt, illett a ételhez. A bájos, kedves felszolgáló mongol hölgy tökéletesen beszélt magyarul, mint mondta, 18 éve él itt. Nem sokkal volt ennél idősebb. Nagyon jó élmény volt a Yamato, feltette a koronát egy rendesen átivott napra.
2015. december 21.egyedül járt itt 55 A magyar sörforradalom egyik zászlóvivője megalapításától, azaz 2013-tól a Legenda sörfőzde. Ennek alapítója egy vállalkozó és egy sörszakértő, a Sörmanufaktúra nevű sörszaküzlet egyik tulajdonosa. Utóbbi nemrégiben kiszállt az üzletből s megalapította saját sörmárkáját, a Beerfortot, továbbá megnyitotta egy hónapja a Ráday utca vonzáskörzetében az Erkel utcában az újabb kocsmáját, a Green Sheepet.
A sörválaszték lenyűgöző, vannak szép számmal különlegességek is, ott vannak a legjobb nevek, legizgalmasabb sörök. A kiszolgálás páratlanul kedves, közlékeny. A beltér hangulatos, az árak mérsékeltek. Kértünk egy pohárral a névadó sörből valamint két deci Balkezes Hoster IPÁ-t. Árulnak igen jó kézműves chilitermékeket, amiket meg is lehet kóstolni. A Green Sheep a legjobb sörözők egyike nemcsak Magyarországon, de a térségben is, ehhez kétség nem fér. Ételek egyelőre nincsenek, az ételrovatban a sörválasztékot díjaztam.
2015. december 21.barátokkal járt itt 55 Amikor olvastam egy ingyenes budapesti magazinban, hogy megnyílt Apropó néven egy bisztró a Király utcában, rögtön arra gondoltam, hogy talán a hajdani remek budai bisztró nyitott újra. De sajnos nem. Minden esetre ez is egy remek hely, egy olyan színvonalas borozó, ahol fél decire is adnak bort, ami fontos azoknak, akiknek a cél a megismerés, a kóstolás és nem a vedelés.
Kértünk a Zsirai pincétől egy fél deci Hárslevelűt, továbbá Németh Janótól egy Syrah-t. Ezutóbbi volt az igazi meglepetés, olyan szép bor, mint nagyon kevés, bár e fajta adott már néhány emlékezetes nedűt a Kárpát medencében. A pohár, amiben felszolgálták igencsak igényes volt és a bornak kiváló alkalmat adott arra, hogy kinyíljon. Kínálnak izgalmas és megfizethető étkeket is. Az ételrovatban a borválasztékot és annak minőségét díjaztam. A pálinkaárak eléggé elszálltak, úgyhogy azt ki is hagytuk, annak dacára, hogy maguk a pálinkák a magyar élvonalat képviselték. Különösen csábított a Harcon működő Brill pálinkaház néhány zöldségpárlata. Elsőre bizarr, de mint ők maguk is mondják, nagy siker lett a gasztronómiában. A beltér hangulatos, igényes, megnyerően modern, a kiszolgálás szakszerű és kedves. Jó hely ez, visszavágyunk.
2015. december 21.egyedül járt itt 45 Nagy ötlet szilvásgombócnak való krumplistésztát mindenfélével megtölteni. Hogy rá lehet-e építeni erre egy nyereséges üzletet, azt nem tudom, de a kezdeményezés jó. A Gombróc nevű etetőben kínálnak többek között disznótoros gombócot, töltött káposztásat, kecskesajtosat s persze édes variánsokat is.
Jómagam egy hamburgereset kértem. Ennek a középen volt egy darab cheddar sajt, amit beburkoltak darált marhahúsba, majd jött a krumplistészta burok. Adtak hozzá egy kevés salátát és remoulade mártást, a gombócot pedig prézlibe forgatták. Finom volt. Alkoholt egyelőre nem mérnek ki. A beltér egyelőre kissé steril, s annak se örvendtem, hogy ment a tévében egy idióta amerikai akciófilm. A kiszolgálás kedves, közvetlen, kommunikatív. Jól éreztem itt magam, szívesen visszamennék. A ki nem próbált gombócok közül leginkább a spenótos-kecskesajtos piszkálja a fantáziámat.
2015. december 17.egyedül járt itt 35 A pályaudvari kocsmáknak van egy igazi lepusztult romantikája, amit ritkán ért meg középosztálybeli értelmiségi, sőt olyan hozzáállással is találkoztam, mely lenézéssel utasítja el eme lerobbant vendéglátóipari egységek világát.
Jómagam diákkorom óta előszeretettel látogattam az ilyen helyeket, miközben persze ott éreztem igazán jól magam, ahol megvolt a választék, a jó hangulat s a megfelelő kiszolgálás. (Példa rá az 1995 táján nyitott Cactus Juice, a már bezárt Irish Cream, a szintén bezért Winstons’s s még sorolhatnám. )
A jó kiszolgálás a Vasút sörözőben is adott, ahová a nemrégiben benéztem némi sörnek a szervezetbe való bevitele céljából. Az árak barátságosak, az italkínálat nagyon szűk és kommersz. Viszont a csapolt sör friss volt és nem tűnt vizezettnek. A „különteremben” ütött-kopott s hát bizony koszos fotelek, melyek azonban kiválóan alkalmasak arra, hogy bennük elhelyezkedve elkortyolgassam a sörömet. Őszinte, egyszerű hely a Vasút söröző, megfelelt a célnak.