Gyémánt 500
2015. december 17.egyedül járt itt 45 A Megálló kávézó épp alkalmas volt arra, amit szerettem volna abban a pillanatban: leülni egy negyed órára, míg megérkezik a párom, illetve inni egy kávét. Gondolkoztam, hogy valami igényesebb pálinkát igyak-e, abból tartanak párat (ellentétben a sör vonallal, mely igénytelen, nagyipari tömegtermékeket kínál, bor még akad pár jobbacska) de inkább pihentettem a májam.
A kávé korrekt volt, nyilván nem tartozott a felső szegmensbe, de azért a 230 forintért nem is várhattam jobbat. A beltér hangulatosabb az átlagos kocsmákénál, a kiszolgálás kifejezetten kedves volt ottjártam idején. Lehet, hogy még betérünk. Ha bevennék a kézműves söröket az italkínálatba, biztos mennénk még.
2015. december 17.a párjával járt itt 55 Nem emlékszem már, melyik internetes fórumon szúrtam ki a La Mimosa-t, minden esetre legalább egy éve a listámon van. A nemrégiben végre sikerült eljutni ide is. A hangulatos, parányi beltérben kedves kiszolgálás fogadott. A sütemények vonzóak, valahol a fősodor és az új hullám között vannak, az előbbihez közelebb, leginkább igényes fősodratúnak nevezném a helyet.
Kínálnak minden nap valami egészséges levest, a napi ajánlatot meg is kóstoltuk, bio gesztenyeleves volt, aszalt szílvával. Nem volt rossz, de hiányzott az ízéből a határozottság, karakteresség, aki készítette, nagyon félénken bánt a sóval és a cukorral, Úgyhogy beletettünk egy tasak nyírfacukrot s egy kevés sót, egyből feltámadt az állagra, beltartalomra egyébként kellemes leves. Ettünk még egy citromtortát is, az is ütötte a mércét. Kínálnak többféle ország-tortát is, amit értékeltünk. Jó kis hely a La Mimosa, jó szívvel ajánlható mindenkinek. 4 és fél pontot adnék neki az ételrovatban, elkülönítendő a tényleges cukrászati élvonaltól, a Zazzie-Gerbeaud-Váci desszertszalon-DesszertNeked vonaltól, de mivel erre nincs lehetőség, akkor inkább felfelé kerekítek.
2015. december 16.gyerekekkel járt itt 45 Nem csodálom, hogy a Gozsdu udvar és a kocsma negyed turisták százezreit vonzza, hiszen rendszeresen pásztázva az itt működő helyeket mindig talál az ember újat, másrészről pedig szinte mindegyik megüt egy alapvető színvonalat, miközben árilag nincsenek elszállva. A Pad Thai évek óta üzemel e helyszínen is, talán 2013-ban nyitottak.
A nyáron ide is benéztünk a barátaimmal, akik még nem volt e helyen. Nekik kicsit furcsa volt az amerikai-mogyoróból készült mártás, morgolódtak kicsit, jómagam meg voltam elégedve a wokozott rákos pad thai-jal s a desszerttel egyaránt. A DiVino teraszára ültünk ki, nem volt ellene kifogásuk, a Pad Thai épp tele volt. A bort persze a DiVinoból vettük, így aztán mindenki meg volt elégedve. A Pad Thai biztos választás: frissen, gyorsan készül minden, itt nem fordulhat elő az, ami például a Buddha Bárban igen, hogy elfogyjon (vagy ne is legyen) a zöld korianderük. Chilit is adnak extrába, ha kérjük. Szeretjük a Padthai hálózatot, biztos megyünk még.
2015. december 16.egyedül járt itt 45 A Randevú pizzériába hosszú idő után újra a minap tértem be, midőn hamarabb érkeztem egy randevúra. Csábított, hogy Bernard sört csapolnak, mondtam magamban, hogy mire eljön a találkozás ideje, épp megiszom a sörömet. Úgy is lett, a sör friss volt és megfelelő hőfokú, jól esett.
Továbbra is pizzériaként üzemelnek, a hangulat továbbra sem különösebben egyedi, nem rossz, de nem is maradandó. A plazma tévére minden esetre nagyon nincs szükség. Valamivel több fényt lehetne adni, bár érteni vélem, hogy hangulatvilágítást szeretnének biztosítani a randevúkhoz. A kiszolgálás rendben van, az árak nemkülönben. A konyha, ahogy a felszolgált ételeket néztem nem változott az utóbbi 7-8 évben. Igazából 3. 5 pontos hely volt ez akkor is, most is az, de ha kerekíteni kell, akkor felfele szoktam.
2015. december 16.gyerekekkel járt itt 55 A Pataki cukrászdára a Budai Gourmet-n figyeltem fel, oda nem megy akárki kiállítani, ez eleve egy komoly szűrő. Kóstoltam is évről évre apró, ízletes kompozíciókat tőlük, de csak idén nyáron sikerült a helyszínen is megnézni őket. Meglepő volt, hogy a Gourmet fine dining desszertjei után mennyire fősodratú a hely első látásra.
Az ok nyilvánvaló: tudnának ők csúcscukrászdaként működni, de fenn is kell tartani a helyet valamiből. A fogyasztóközönség nagy többsége még mindig az “old school” desszertek hive, így azokat is ki kell szolgálni. Hagytam a gyerekeket választani, hát mindkettő fősodratú tortára szavazott, mondtam jó, semmi gond, a gourmet-vonalat már kóstoltuk, lássuk mit tudnak a megszokott stílusban. Alapvetően meg voltunk elégedve a produkcióval, tisztességes alapanyagokból dolgoznak megfelelő fokú tudással. Mindazonáltal az 5 pontot nem az ekkor evett süteményekre adtam meg nekik, hanem azokra, melyek a pultban is láthatóak, melyeket a fesztiválon kóstoltam s melyeket magam választottam volna, ha nem számolok azzal, hogy a gyermekek desszertjének felét úgyis én kell megegyem.
2015. december 16.barátokkal járt itt 45 Az interneten szúrtam ki a Chablon bisztrót, mint ígéretes helyet, korábban több ízben is elsétáltam mellette, de nem volt különösebb okom rá, hogy bemenjek, kellett hozzá valami impulzus, ezt kaptam meg a pozitív hangú beszámolókból – hét értékelésből hét kitűnő (ötös skálán ötös), ez azért elég jó arány.
Mivel egy jóbarátom ott dolgozik a közelben, sikerült elég hamar kijelölni a hely meglátogatásának időpontját. Az étterem pozicionáltsága nem épp ideális, egy belső udvar sötét szobájában van berendezve, de mi szeretjük az ilyenféle meghittséget, a beltér kiképezése is otthonosságot sugall. Mondtam is a társamnak, hogy ha éttermet nyitnék, az ehhez hasonló lenne koncepciójában és külalakban. A déli menüre alapoznak, azon kívül van még pár fogás, baráti áron, az étlap fekete táblán krétával felírva. A kiszolgálás kedves, viszont nagyon lassú. Déli menü esetében negyven perc után kihozni a levest, majd tovább húsz perc után a főételt, mondjuk azt nagyon finoman, hogy túlzás. Nem annyira engem zavart a dolog, mint társamat, aki rendesen túllépte munkahelyének ebédszünetét. Az ízek rendben voltak, ettünk céklakrémlevest, sertésszüzet krumplipürével (elfogyott a csirkecomb, s ezt ajánlották helyette menüben) és egy izgalmas desszertkompozíciót. Kézműves söreik nincsenek, a borok nem rosszak. A hely konyhája nem épp 5 pontos, de a 4 ponton túl van, úgyhogy felfele kerekítettem.
2015. december 16.barátokkal járt itt 45 A Hungaricum bisztrót már kinéztem magamnak pár éve, 2014-be ide terveztem a választási baráti eredményvárót, de teltházuk volt, illetve ha nem is teltház, de annyi biztos, hogy 10-12 főre nem tudtak már asztalt ígérni. (Így kötöttünk ki a Bujdosó székelyben, de ez nem tartozik szorosan a tárgyhoz.
) A minap végre sikerült ide is eljutni egy kedves baráti társasággal, miután a Café Mayer tele volt. A kiszolgálás kiváló, egyből összetoltak nekünk asztalokat, kaptunk egyfajta magasra nőtt, külalakra piskótára emlékeztető kenyérlángosszerűséget fűszeres tejfellel, finom volt. Ettünk többféle fogást, jómagam brassói aprópecsenyét (ha nagyon akarnám, tudnék rajta fogást találni, a nyers fokhagyma ízét nem mindenki díjazza, de én viszont kifejezetten szerettem - ez volt a vezéríz az ételben). A rántott fogas korrekt volt, nemkülönben a rántott csirkecomb, a desszertek s a köretek dettó. Sajnos szokás szerint kormánynál ültem, így aztán nem tudtam élni a kedves gesztusukkal, egy kis kupica Kárpátia márkájú körtepálinkát kínáltak mindenkinek zárásul a ház ajándékaképpen. A beltér szeretni való, magyaros, az étlap áttekinthető, nem erőltetetten hosszú, s persze elsősorban a klasszikus magyar konyha fogásait kínálja. Az árak belvárosiak, de megfizethetőek. Az minden esetre érződik, hogy elsősorban a turistákra építenek. Jól éreztük magunkat a Hungarikum bisztróban, ajánljuk másoknak is.
2015. december 15.barátokkal járt itt 55 Vannak helyek, melyek egyből megnyernek, ezek közé tartozik a Marionett, mely a magyar kézműves sörök megismertetésére vállalkozott egy igen jó helyen, a Mariott szálló épületében. A dizájn, hangulatos, jól kitalált, vagy 15 sörcsapból folyik az igényes nedű. A csapos nem fogja még a témát, de ott volt kéznél az üzletvezető, aki örömmel mesélt a helyről és terveikről.
Két magyar kézműves sört próbáltunk ki, a Zulagert a Monyó sörfőzdétől, amivel a Felniben nem volt szerencsém, itt friss volt és élvezetes, valamint egy málnás búzasört. Annak dacára, hogy a hely pozicionáltsága nem mindennapi, az árak nincsenek elszállva, a söröket pedig kis mennyiségben is pohárba töltik. Nagyon jó hely a Marionett, biztos visszamegyünk még. Az ételrovatban a sörök minőségét és a csapolt sörök választékát díjaztam.
2015. december 15.barátokkal járt itt 55 Ismét nyílt egy remek, színvonalas borozó, ezúttal az ELTE jogi kara mellett, az Egyetem téren, a sarkon levő Pad Thai tőszomszédságában. Igényes ipari dizájn, igényes falatok, igényes borok, igényes zene és meglehetősen magas borárak jellemzik a helyet.
Úgyhogy jómagam inkább Róth Zoltán Bakancslista sorozatának 14-es sorszámot viselő sörét rendeltem (Nelson Sauvin, Új zélandi komló – azok kedvéért, akik nincsenek témában: ezek egytől egyik egy komlós, azaz Single Hop IPÁ-k, most jár a Mester a 15. -ös sorszámnál). Társaim egy-egy pohár Gere Attila fehér illetve rosé Fricit kértek. A szénsav elszállt már a rosé borból, de amikor jeleztük a problémát a kedves felszolgáló hölgynek, rögtön felajánlotta, hogy hoz másikat frissen bontva. Kértünk egy kacsamájpástétomot is, ami kitűnő volt, akárcsak a hozzá adott kenyér és a kísérő aprított birs. Nagyon jó hely a Code Zero, bármikor örömmel visszamennék.
2015. december 15.barátokkal járt itt 45 A thai konyhába első ízlelésre beleszerettem. Mint ahogy a többi nagy ázsiai konyhába, a kínaiba, a japánba, az indiaiba, vietnámiba s a koreaiba is. Más kérdés, hogy mekkora különbség van a magát thainak nevező plázás helyek és például a Pad Thai között, az utóbbi javára. Az Október 6.
utcai egységben levest és desszertet kértem, a Tom Kha Gai (990 ft a csirkés) az egyik legjobb volt, amit a műfajban ettem, vibráló, jó állagú, remek ízharmóniát mutató produkció. A mangós ragacsos rizstől (590) nem voltam éppenséggel oda, de az sem volt rossz, a mangó, mely egyik kedvenc egzotikus gyümölcsöm, lényegében csak a maracuja veri, rendesen feldobta. A wokos produkcióik is jók, volt alkalmam kóstolni a testvéregységben, s társaimtól is. Az sem rossz ötlet, hogy megadják a modellt, az összetevőket s mellé az árakat, majd a vendég állítja össze az ételét pénztárcájának és ízlésének megfelelően. Jó hely a Pad Thai, nem véletlen, hogy még a Gault Millau kalauzba is bekerült, ha emlékezetem nem csal, első ízben 9 ponttal jutalmazták, ami korrekt, átlag feletti színvonalat jelent. (Ők nem pont így definiálják, de ez a lényeg, az átlagos helyek 7-8 pontosak. )