2015. november 28.barátokkal járt itt 55 Az ember azt hinné, hogy a tévészakácsok sztárallűrökben szenvednek, talán így is van. Tény, hogy Tóth Endre annak dacára, hogy évekig láthattuk őt a tévében, kedves, közvetlen, mindenféle kivagyiságtól mentes ember maradt. Aki kijön a vendéghez, beszédbe elegyedik, mosolyog, anekdotázik. Majd visszamegy a konyhára és főz.
Jól. A helynek átgondolt étlapja van, a fogások zöme magyar ihletésű, de van nemzetközi kitekintése is. Nem véletlen, hogy a Gault Millau kalauz 11 ponttal jutalmazta őket, ami azt jelenti, hogy a legjobb 85 magyar étterem közül ez az egyik. A tálalás esztétikus, az ízek, állagok rendben vannak. A beltér hangulatos, barátságos, az árak megfizethetőek.
2015. november 27.barátokkal járt itt 25 Köveskálon az egyetlen kellemetlen élményünk a Kerék bár volt. A helyre a Magyar Konyha balatoni különkiadványa hívta fel a figyelmem. A Kerék Bár neve remek, kerékpárosok járnak ide elszeretettel. Kellemes is ez a romkert, jó érzés ücsörögni a faasztaloknál fák árnyékában.
Ami miatt mégis negatív élményként rögzült bennünk, az a felszolgáló idősebb hölgy sajátos kommunikációs fordulata volt. Érdeklődtünk, hogy melyik pincétől van a ház bora. Kitérő választ kaptunk. Kitartottunk – abszolút udvariasan és barátságosan - kérdésünk mellett, mire az volt a válasz, hogy “tudom, hogy kitermelte, de nem mondom meg”. Nos, ezek után megittuk a bort, s igen hamar távoztunk, többet garantáltan nem megyünk erre és másnak sem ajánljuk ezt.
2015. november 27.barátokkal járt itt 55 A Káli Gourmet mellett a Káli kövek volt a legkedvesebb élményünk. Az a szeretetteljesség, amivel fogadtak s kínáltak, párját ritkítja. Olyan hely ez, ahol legszívesebben elidőzne hosszabban az ember s minden bort megkóstolna. Így is kóstoltunk vagy 6 bort, megosztva három felé az egyes tételeket. A sofőr sem maradt szomjan, házi bodzaszörpöt ihatott.
Ettünk hozzá némi borkorcsolyát, konkrétan csirkemájas zsíroskenyeret. Mindezt egy meleg nyári napon, a kertben, fák hűs árnyékában. Ide muszáj lesz visszatérni. Aki Köveskálon jár, ne hagyja ki. Az ételrovatban a borokat is díjaztam.
2015. november 27.barátokkal járt itt 45 A borospincék tőszomszédságában ugyanazon intézmény keretén belül működő éttermek némi rokonságot mutatnak az ételeket is kínáló brew pubokkal. Jó érzés egy pincészet borait saját étteremben kóstolni, lásd Bock, Gere, Halasi stb. , másik oldalon pl Kaltenberg. A Mi a kő?
is ilyen hely Köveskálon, a “szakmában“ számon tartott, Munkácsy díjas festő, mellékállásban borász Trombitás Tamás étterme. Maga a tulaj szolgált ki bennünket, inkább udvarias volt, mint kedves, de hát a zsenik már ilyenek, lásd még Kővári Gergő (Csak a jó sör). A beltér rendkívül megnyerő, hangulatos és eredeti, forgalmaznak mindenféle minőségi kézműves terméket (pl medvehagymapesto). Mi libamáj terrine-t ettünk, ami jó volt ízre, színre már kissé oxidálódott. A borok kiválóak. Egyedi, különleges hely ez, jó szívvel ajánlom mindenkinek.
2015. november 26.barátokkal járt itt 55 Köveskálon sétálva, s megállapítva, hogy a “Káli Art Inn” nevű ínyenc étterem nyitását sajnos nem fogjuk tudni kivárni, mert foglalásunk van Szigligeten, figyelmesek lettünk Káli Gourmet reklámjára, mely mellett irányjelző tábla is volt. Úgyhogy célba vettük a jól hangzó helyet s nem bántuk meg.
A beltér dizájnos, a kiszolgálás kedves, az árak megfizethetőek. Csupa minőségi helyi terméket lehet itt vásárolni, felvágottakat, sajtokat, borokat, olajokat, szörpöket, lekvárokat. Hazavitelre vettem némi kolbászt, amit élvezettel ettünk otthon, helyben csak egy spárgalevest ettünk (ez volt az ötödik hely, ahol ettünk valamit), ami finom volt. Remek hely a Káli Gourmet, bármikor visszamennénk.
2015. november 26.barátokkal járt itt 45 A Kővirág némiképp csalódás volt számunkra, főleg a kiszolgálás miatt. Jókat lehet olvasni a helyről, a Gault Millau kalauzban kaptak 11 pontot (a 2015-ös kiadásban legalábbis, azóta megjelent a 2016-os még nem néztem meg a pontszámukat), ami azért erősen ajánlott helyet jelent.
Ehhez képest a kiszolgálás meglehetősen hányaveti volt, arról beszélgettünk, hogy kint ülnénk-e le vagy bent, amikor a benti terem felé hajlottam, a kislány olyan stílusban, mintha valami perverzek lennénk, azt mondta, hogy “ha szeretik a legyeket, akkor nyugodtan maradjanak bent. ” Végül barátaim nyomására kint foglaltunk helyet. Ettünk egy céklalevest és kacsamájpástétomot. Addigra már több helyen is étkeztünk, de azért csak képet akartunk alkotni a konyháról. Korrekt volt mindkettő, tisztes, házias minőség. A terasz nagyon hangulatos, az árak megfizethetőek. Összességben jó hely ez, a kiszolgáláson kéne javítani. Egyébként hadd reagáljak az előttem szóló bejegyzésére: mi is vidékiek voltunk zömmel, két aradi s egy temesvári volt az egy szem fővárosi mellett. Vidéken is élnek gourmet-k, akik nem az adag nagyságát nézik, hanem a minőségét elsősorban.
2015. november 26.barátokkal járt itt 55 Liszkay Mihállyal akkor kötöttem felszínes ismeretséget, amikor a Vince 2013-as kiadása alkalmából megálltam két terem közötti átjáró torkolatánál, ahol gyönyörű zongoraszót lehetett hallani. Kisvártatva felfogtam, hogy a bortermelő tud zongorázni, nem is akárhogy s ezt is egyfajta vendégcsalogatónak szánja.
Idén augusztusban sikerült elmenni a birtokra is és annak központjába, a Liszkay Kúriába. Enni az ottlakóknak lehet, inni viszont bárki betévedő vendégnek. A beltér gönyörű, a kilátás leírhatatlan nem véletlen, hogy úgy reklámozzák magukat, hogy “kis Toszkána”. A borok csodálatosak, érthetetlen, hogy a Gault Millau tesztelői csak egy fürttel jutalmazták a birtokot, mely nagyjából három fürtre lenne jogosult. Az ételrovatban a borokat díjaztam, de elnézve a szállóvendégek tányérjait, azok is 5 csillagosaknak tűntek.
2015. november 25.barátokkal járt itt 45 A Happy Drink Bar emlékezetem szerint már húsz éve is működött s kívülről ugyanúgy nézett ki, mint most. Kopottas, lepukkant kocsmát sugall a külső. Belülről sem kaszinó. Meglepetés akkor ér, amikor megnézi az ember az 1 liter sört 480 forintért kínáló (no jó, lehet, hogy ez happy hour volt, de minket nem érdekel, ki iszik egy litert, amikor az a cél, hogy legalább húsz helyre eljusson?
) kocsmában van egy tucatnyi remek bor olyan termelőktől, mint Miklós Csabi vagy Bolyki Jani. Mert, hogy van Gere, Nyakas, Frittman, azt megszoktuk. De ezek a remek második vonalbeli kistermelők már nincsenek ott minden második pesti kocsmában. Erről egyébként Zwack Izabella „tehet”, akinek a borválogatásából szemezgettek a Happy drink bár tulajdonosai. Ittunk egy-egy deci bort és nagyon jól éreztük magunkat. Jó eséllyel jövünk még.
2015. november 25.barátokkal járt itt 45 Egy egyszerű falusi kocsma értékelése nagyban azon múlik, hogy kivel, milyen hangulatban ülünk be. Ne legyen zajos, lehetőleg ne villogjon három plazmatévé, ha lehet egy sem, legyen kedves a csapos és adjon egyszerű sört unicummal, s rendben vagyunk. Az sem baj, ha jó neve van a helynek, mint a Fakorsónak.
Szankon e rokonszeves nevet választott kocsmában egy kedves borász barátommal voltam s még az sem számított, hogy volánnál ültem, megittam az almafröccsömet, meghívtam a barátomat egy kisunicumra s kifejezetten jól éreztem magam. Úgyhogy nekem jó élmény volt. Maga a hely átlagos, olyan, mint a falusi kocsmák általában, Arany ászok sört mérnek, olcsón s kommersz töményeket.
2015. november 25.barátokkal járt itt 45 Idén januárban volt egy kellemes kocsmatúránk egy jóbarátommal, amikor a Móricz Zsigmond körtér környékét teszteltük. Nyilván nem maradhatott ki belőle a Semmi Extra sem, mely ott van két másik jeles célpont, az Addicted 2 Caffeine és a Tejbetök szeszcentrum között. A beltér hangulatos, kínálnak sokféle pub-foodot, mi a hamburgert választottuk.
Jóféle buciban (ami azért lehetett volna könnyedebb) érkezett egy hatalmas húspogácsa. Nem kiugró, de korrekt teljesítmény. Michelsberg sört ittunk hozzá. Tartanak egyébként jóféle magyar borokat 10-15 félét. Kellemes, barátságos hely a Semmi extra, kicsivel jobb, mint amit a neve sugall. Nem lenne rossz, ha Magyarországon ilyen lenne egy olyan hely, ahol nem adnak „semmi extrát”, ahol semmi különös erény nincs, magyarán ha ez lenne az alapjárat. Addig van még mit dolgozni.